Prílohy k mäsu: s čím môžete jesť mäso, okrem cestovín a zemiakov

Prílohy k mäsu: s čím môžete jesť mäso, okrem cestovín a zemiakov

Prílohy k mäsu: s čím môžete jesť mäso, okrem cestovín a zemiakov

Zelená fazuľka, čínsky a ružičkový kel, baklažány, šošovica a dokonca aj pečená mrkva – zdieľame s vami naše obľúbené nenudné prílohy k mäsu.

Prílohy k mäsu: s čím môžete jesť mäso okrem cestovín a zemiakov

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Baklažány s paradajkami a cesnakom na panvici
  • Pekingská kapusta so sladkou paprikou a arašidmi
  • Ružičkový kel s cesnakovým a orechovým korením
  • Huby s pohánkou na panvici
  • Zelená ryža s avokádovým dresingom
  • Zelené fazuľky na čínsky spôsob
  • Šošovica so sladkou paprikou
  • Karfiolové pyré s opraženou mrveničkou
  • Makaróny s cuketou a syrovou omáčkou
  • Pečená mrkva s citrusmi a hroznom

Pre lepšiu stráviteľnosť doplňte mäso zeleninou – tá dodá potrebné vitamíny a vlákninu. Ak chcete, aby si zelenina zachovala maximálny úžitok, pripravte ju na pare. Paprika, mrkva a mladé cukety nemusia byť úplne mäkké – skúste ich nechať trochu „chrumkať“. K mäsu sa hodí absolútne akákoľvek zelenina, takže všetko je obmedzené len vašou fantáziou.

Ďalšou obľúbenou prílohou sú zemiaky. Táto koreňová zelenina obsahuje veľa draslíka, zinku, vitamínov C a B, preto by ste sa jej nemali úplne vzdať, len ju nedopĺňajte vysokokalorickými omáčkami ako syr alebo majonéza.

Prílohy z obilnín dávajú pocit sýtosti a ak je to žiaduce, môžu byť doplnené zeleninou. Strukoviny sú bohaté na bielkoviny, takže vegetariáni samotné mäso nahrádzajú fazuľou, šošovicou a cícerom. Ale aj v kombinácii s ním nie sú o nič menej chutné a zdravé.

Baklažány s paradajkami a cesnakom na panvici

Kombinácia baklažánu, paradajok a mäsa sa dá nazvať klasikou a musíte sa veľmi snažiť, aby ste ju pokazili! Pri kúpe baklažánov si vyberajte stredne veľké. Príliš veľké, hoci vyzerajú atraktívne, môžu chutiť horko a budete musieť stráviť čas odstránením horkosti.

Baklažány s paradajkami a cesnakom na panvici
Baklažány s paradajkami a cesnakom na panvici

Na prípravu 2 porcií potrebujete:

  • 1 baklažán
  • 2-3 paradajky
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • niekoľko vetvičiek koriandra
  • 30 ml rastlinného oleja
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Baklažány dôkladne umyte a nakrájajte na polovičné kolieska. Šupku nie je potrebné šúpať: jedia sa priamo s ňou. Ak baklažány nie sú mladé alebo sa bojíte, že zhorknú, posypte ich soľou, nechajte 30 minút pôsobiť a potom dôkladne opláchnite tečúcou vodou.

2. Cibuľu nakrájame nadrobno, cesnak prelisujeme, koriandr nasekáme.

3. Položte hlbokú panvicu s olejom na strednú teplotu. Za občasného miešania opečte cibuľu, kým nebude priehľadná.

4. Vložte baklažány do panvice a varte ďalších 15 minút. Ak je v panvici málo oleja, pridajte viac, ale nepreháňajte to. Pamätajte: baklažány ho dobre absorbujú a hrozí, že jedlo bude mastné.

5. Kým sa zelenina varí, zbavíme paradajky šupky. Za týmto účelom urobte na vrchu rez a ovocie zalejte vriacou vodou. Potom už len šupku stiahnite – ľahko zlezie aj sama. Paradajky nakrájame na malé kúsky.

6. K baklažánom a cibuli na panvici pridajte paradajky, cesnak a bylinky. Varte ďalších 15 minút, na záver nezabudnite pridať soľ a korenie. Toto jedlo sa konzumuje horúce a ak ste toho pripravili veľa, na druhý deň prílohu prihrejte. Baklažány s paradajkami a cesnakom sa hodia úplne k akémukoľvek mäsu, no skúste ich podávať k jahňaciemu alebo hovädziemu mäsu.

Poznámka pre hostiteľku

Zvoľte radšej mierne zakrivené baklažány ako rovné. Predpokladajme, že pri pestovaní týchto plodov neboli použité žiadne pesticídy.

Mimochodom

Ak sa vám nedarí kúpiť šťavnaté sladké paradajky, môžete ich nahradiť konzervovanými.

Pekingská kapusta so sladkou paprikou a arašidmi

Jedlo s ázijskými vplyvmi. Obsahuje sójovú omáčku a arašidy, ktoré sú široko používané v kuchyniach Thajska, Vietnamu a Indonézie. Pre svoju ľahkosť a šťavnatosť je táto príloha vhodná aj k tučnému mäsu, dodáva vyváženie chuti. Nezanedbávajte praženie arašidov: jedlo tak bude bohatšie a chutnejšie.

Pekingská kapusta so sladkou paprikou a arašidmi
Pekingská kapusta so sladkou paprikou a arašidmi

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • 1 hlávka čínskej kapusty
  • 3 sladké papriky
  • 30 g pražených solených arašidov
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 polievkové lyžice. l. sójová omáčka
  • 1 polievková lyžica. l. citrónová šťava
  • niekoľko vetvičiek koriandra
  • 20 g masla
  • soľ

1. Hlávku kapusty pozdĺžne prekrojíme na 2 alebo 4 časti, kapustu a papriku nasekáme nadrobno. Nakrájajte koriandr a veľmi jemne nakrájajte cesnak (alebo ho pretlačte cez lis).

2. Na panvici na prudkom ohni rozpustíme maslo, na pár sekúnd orestujeme cesnak a pridáme zeleninu. Za stáleho miešania varíme 5 minút. Nemali by zmäknúť, ale len chytiť na vrch.

3. Do panvice pridáme arašidy, sójovú omáčku a citrónovú šťavu, premiešame a ochutnáme. Ak sa vám zdá, že je málo soli, pridajte viac soli alebo pridajte ďalšiu lyžicu sójovej omáčky. Okamžite podávajte a pamätajte: toto jedlo sa neudrží, preto varte na jednu porciu. Táto kapusta sa najlepšie hodí k vyprážanému alebo pečenému mäsu.

Poznámka pre hostiteľku

Aby bolo jedlo farebnejšie, vezmite sladkú papriku rôznych farieb a pri podávaní môžete zeleninu posypať zelenou cibuľkou a sezamovými semienkami.

Mimochodom

Do misky môžete pridať mrkvu, ale musíte ju nasekať veľmi jemne, najlepšie pomocou kórejského strúhadla na mrkvu.

Ružičkový kel s cesnakovým a orechovým korením

Toto svetlé jedlo nevyžaduje hodiny státia pri sporáku, ale nie je horšie ako v reštaurácii. Nie je hanba podávať ho na sviatočnom stole a efektne bude vyzerať najmä ako príloha k mäsu pečenému vo veľkom kuse.

Ružičkový kel s cesnakovým a orechovým korením
Ružičkový kel s cesnakovým a orechovým korením

Na prípravu 8 porcií potrebujete:

  • 1,2 kg čerstvého ružičkového kelu
  • 3 hlavy cesnaku
  • 200 ml čírenej jablkovej šťavy
  • 120 g masla
  • soľ

na orieškové korenie:

  • 100 g surových lieskových orechov
  • 100 g sezamu
  • 1 lyžička. údená paprika
  • soľ

1. Rúru predhrejeme na 180°C. Ružičkový kel prekrojte na polovicu a odstráňte stonky, aby nezhorkol. Cesnak rozdelíme na strúčiky a ošúpeme, ale nekrájame.

2. Maslo rozpustíme, zmiešame s jablkovou šťavou a pridáme soľ.

3. Ružičkový kel a cesnak vložte do hlbokej misky, zalejte zmesou oleja a šťavy a dôkladne premiešajte, aby sa každý výhonok obalil. Zeleninu poukladáme do pekáča vystlaného papierom na pečenie alebo alobalom. Pečte asi 40 minút a na kontrolu pripravenosti prepichnite kapustu ostrým nožom – čepeľ by sa mala ľahko dostať do hlavy kapusty.

4. Kým sa zelenina opeká, pripravíme si orechovú pochúťku. Orechy pomelieme v mixéri tak, aby v zmesi ostali malé aj väčšie omrvinky. Zmiešajte so sezamovými semienkami a smažte na strednom ohni niekoľko minút za stáleho miešania, kým sa neobjaví príjemná orechová vôňa. Pozor, nepreexponovať! Pridáme údenú papriku a soľ.

5. Pred podávaním kapustu posypeme orechovým korením. Jedlo sa musí podávať horúce. Ak dostanete veľa korenia a nespotrebovali ste ho všetko, vložte ho do plastovej nádoby s vekom.

Poznámka pre hostiteľku

Ak si k tomuto jedlu kúpite čerstvú kapustu, uprednostnite malé, husté a suché hlávky: sú mladé a vo vnútri nie sú zhnité. Väčšie vzorky sú tvrdšie a ich varenie trvá dlhšie.

Mimochodom

Čerstvý ružičkový kel je možné nahradiť mrazeným, ale najprv ho musíte úplne rozmraziť.

Huby s pohánkou na panvici

Huby a pohánka sa rovnako dobre hodia k hovädziemu, bravčovému a jahňaciemu mäsu pripravovanému na rôzne spôsoby. Mimochodom, táto príloha dobre znáša prepravu a ohrievanie, takže ak ju nezjete naraz, môžete si zvyšky vziať so sebou do práce s rovnakým mäsom.

Huby s pohánkou na panvici
Huby s pohánkou na panvici

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • 600 g húb
  • 200 g pohánky
  • 3 cibule
  • 3 vajcia C0
  • ghee alebo rastlinný olej
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Na varenie budete potrebovať panvicu s hrubým dnom. Cibuľu nakrájame nadrobno. V hrnci zohrejte trochu oleja a opečte cibuľu, kým nebude priehľadná.

2. Varte 400 ml vody. Pohánku nasypeme do hrnca s cibuľou, osolíme a miešame, kým sa cereálie dobre nenalejú olejom. Nalejte vriacu vodu, znova premiešajte, zatvorte veko a varte na miernom ohni, kým sa tekutina takmer úplne neodparí – to bude trvať asi 20 minút.

3. Kým sa pohánka varí, musíte si pripraviť huby a vajcia. Na toto jedlo môžete použiť čerstvé šampiňóny, hlivu ustricovú alebo lesné huby podľa chuti.

4. Vajíčka necháme zovrieť. Huby nakrájajte na stredné plátky, vložte na suchú panvicu a za stáleho miešania položte na strednú teplotu. Smažte 5 minút. Ak je panvica malá, položte huby v dávkach.

5. Keď všetky huby zhnednú, vráťte ich do panvice, pridajte trochu rastlinného oleja, soľ a korenie a varte ďalších 5 minút.

6. V tejto dobe by mali byť vajcia uvarené. Opláchnite ich studenou vodou, ošúpte a nakrájajte na veľké kúsky.

7. Keď je pohánka takmer uvarená, položte na ňu vajcia a huby spolu s olejom z panvice. Zatvorte veko a udržiavajte na miernom ohni ďalších 5 minút. Pred podávaním nechajte jedlo 10–15 minút postáť a až potom premiešajte a položte na taniere.

Poznámka pre hostiteľku

Huby pred varením radšej neumývajte, ale opatrne ich utrite od nečistôt obrúskom alebo špongiou, aby neabsorbovali prebytočnú vlhkosť.

Mimochodom

Ak si neviete predstaviť jedlo bez zeleniny, pred podávaním ho posypte kôprom alebo zelenou cibuľkou.

Zelená ryža s avokádovým dresingom

Najdôležitejšia vec v tomto jedle je zelenina, takže na nej nešetrite a neobmedzujte sa len na jeden druh. Ryža je aromatická a pripomína vám leto, aj keď je vonku zima. Avokádo musí byť zrelé, potom bude omáčka zamatová, akoby krémová.

Zelená ryža s avokádovým dresingom
Zelená ryža s avokádovým dresingom

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • 200 g ryže
  • 100 g rôznej zeleniny (zelená cibuľa, petržlen, koriander, kôpor, bazalka)
  • 1 veľké avokádo
  • 1 limetka
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 50 g masla
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Ryžu prepláchneme a uvaríme v osolenej vode podľa návodu na obale. Pre jedlo si vyberte dlhozrnné odrody.

2. Kým sa ryža varí, pripravíme si dresing. Zeleninu a ošúpaný cesnak nakrájajte čo najjemnejšie. Neponáhľajte sa: čím je zmes homogénnejšia, tým bude chutnejšia. Nakoniec podľa chuti dosolíme a poriadne premiešame.

3. Limetku dôkladne umyte kefou, osušte a odstráňte kôru pomocou jemného strúhadla. Snažte sa nedotknúť bielej vrstvy pod kožou: chutí horko. Limetku prekrojíme na polovicu a dôkladne vytlačíme šťavu. Predtým, ako to urobíte, môžete citrusy niekoľkokrát pováľať na doske alebo pracovnej doske a jemne pritlačiť – tým sa uvoľní viac šťavy.

4. Avokádo ošúpeme, zbavíme kôstky, nakrájame na malé kúsky a vložíme do mixéra. Pridáme limetkovú šťavu, soľ a 50 ml studenej vody – je to potrebné, aby zálievka nebola príliš hustá. Rozdrvte v mixéri na pastu. Mali by ste skončiť s tekutým dresingom, konzistenciou hustej kyslej smotany. Preto v prípade potreby pridajte viac studenej vody a dôkladne premiešajte. Omáčku dochutíme limetkovou kôrou a korením.

5. Do tejto doby by mala byť ryža uvarená. Vmiešame nasekané bylinky s cesnakom a maslom. Poukladáme na taniere a…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik