K receptu
Babičkin lahodný rassolnik s repou a perličkovým jačmeňom vo voňavom vývare. Veľmi sýte a domáce.
zložitosť: priemer Porcie: 5 varenie: 40 min Pridať. čas: 1 hodinaVareniePraženieruská kuchyňaVečerapolievkaVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 5 PORCIÍperličkový jačmeň 400 g nakladané uhorky 300 gluk 2 ks mrkva 1 ks repa 2 ks zemiaky 2 ks paradajka 1 ks bobkový list 1 ks zrnká kôpru 1 ČL soľ podľa chuti cukor podľa chuti korenie podľa chuti uhorkový nálev podľa chuti Tabuľka mier a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Najprv si uvaríme vývar s cibuľou, mrkvou a korením. Babka vždy varila vývar z viacerých druhov mäsa. Je vhodné vziať si kúsok hovädzieho mäsa s kosťou a polovicu tučného (domáceho) kurčaťa. Keď je mäso uvarené, vyberte ho a odstráňte kosti. Nakrájajte na kúsky. Na konci varenia vráťte s rassolnikom.
Krok 2
Príprava nálevového dresingu. Smažte cibuľu a mrkvu, kým nie sú mäkké a zlatohnedé. Potom pridajte kúsky paradajok bez šupky. Dusíme ešte 5 minút. Teraz pridáme na kocky nakrájané kyslé uhorky, zalejeme trochou nálevu z uhoriek a dusíme ďalších 10 minút. Pridajte cukor a korenie.
Krok 3
Do vývaru vložíme dobre umyté kroupy a varíme asi 30 minút, potom pridáme nakrájané zemiaky a repu a varíme, kým zelenina a jačmeň nie sú hotové. Dressing dáme do hrnca a privedieme do varu. Pridajte bobkový list a štipku kôprových semienok. Ochutnáme, dosolíme alebo pocukrujeme. Ak nie je dostatok kyseliny, nalejte ešte trochu nálevu na uhorky. Varte ďalších 3-5 minút. Podávame s kyslou smotanou.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Mnohé ženy v domácnosti varia perličkový jačmeň oddelene. Ja to nerobím, perličkový jačmeň má svoju chuť, ktorú prenáša do nálevu. Keď sa do polievky pridá uvarená obilnina, chuť sa stratí.
UŽITOČNÉ RADY
Ak majú kyslé uhorky tvrdú šupku, je lepšie ju odrezať.