S čím upiecť chlieb: feferónky, carbonara, syr, pesto, brusnice atď.

S čím upiecť chlieb: feferónky, carbonara, syr, pesto, brusnice atď.

S čím upiecť chlieb: feferónky, carbonara, syr, pesto, brusnice atď.

Verí sa, že ak dom vonia chlebom, znamená to, že v ňom vládne pokoj, pohodlie a láska. Je tomu tak už od staroveku, keď chlieb slúžil ako základ výživy pre mnohé národy. Umenie pečenia chleba sa dedilo z generácie na generáciu a majstri svojho remesla mali v spoločnosti veľkú autoritu. Čas plynie, ale my stále radi pečieme doma chlieb a nachádzame v tejto činnosti niečo skutočne magické.

S čím upiecť chlieb: feferónky, carbonara, syr, pesto, brusnice atď.

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Chlieb a jeho druhy
  • Chlieb s rôznymi prísadami
  • Recepty
  • Banánový chlieb s čokoládou a orechmi
  • Kukuričný chlieb so syrom
  • Bezlepkový škoricový jablkový chlieb
  • Nehnetený chlieb s brusnicami a vlašskými orechmi
  • Chlieb so sušenými paradajkami
  • Chlieb s cesnakom a bylinkami
  • Cviklový chlieb
  • Pletený chlieb s pestom
  • Cuketový chlieb
  • Cibuľový chlieb
  • Olivový chlieb
  • Tekvicový chlieb v pekárni

Chlieb a jeho druhy

Chlieb možno nazvať akýmkoľvek výrobkom vyrobeným z cesta (pšeničného, ​​ražného, ​​bezlepkového atď.), ktoré bolo podrobené tepelnému spracovaniu (v rúre, parníku, pekárni atď.). Cesto môže pozostávať len z múky a vody alebo naopak obsahovať droždie, maslo, vajcia, koreniny, rôzne kypriace prostriedky a prísady.

Nikto nevie s istotou povedať, koľko druhov chleba je na svete. Jedna vec je jasná: toto číslo je veľmi veľké! Existuje chlieb s kváskom, bez droždia a s kváskom. Ide o pšenicu, ryžu, kukuricu, raž, celozrnnú múku atď. Existujú alternatívne múky, ako je mandľová, ovsená a kokosová. Existuje vegánska a je tu bielkovina. A to ešte neberieme do úvahy stovky možností pre rôzne prísady: zelenina, ovocie, čokoláda, syry a oveľa viac.

Chlieb s rôznymi prísadami

Orechy sú jedným z najobľúbenejších doplnkov do chleba a pečiva.
Orechy sú jedným z najobľúbenejších doplnkov do chleba a pečiva.

V poslednej dobe pekárne, ale aj módni blogeri ponúkajú chlieb s rôznymi omáčkami: pesto, pasírované paradajky a dokonca aj carbonara. Len si pomysli! Kúsok chleba už nepotrebuje nátierku, pretože teraz je v ňom!

Pesto omáčka je veľmi jednoduchá na prípravu doma. Na to budete potrebovať čerstvé bylinky podľa chuti, napríklad bazalku alebo petržlenovú vňať, olivový olej, orechy a trochu najemno nastrúhaného parmezánu. Všetky ingrediencie rozomelte v mixéri do hladka, potom cesto namažte výslednou omáčkou, zrolujte a pečte, kým nebude hotový.

Paradajkový a dokonca aj super paradajkový chlieb môžete pripraviť zo sušených paradajok alebo kvalitného paradajkového pretlaku. Pečivo bude mať krásnu červeno-oranžovú farbu s miernou kyslosťou a veľmi príjemnou arómou.

Carbonara v chlebe je medzi TikTokers a ich publikom veľmi populárna. A ak je klasická omáčka pre tieto talianske cestoviny pripravená na základe guanciale alebo pancetty s prídavkom vaječných žĺtkov, parmezánu, pecorina a čerstvo mletého čierneho korenia, potom sa slanina a hustá smotana celkom hodia na chlebovú verziu.

Chlieb s hrozienkami či sušenými marhuľami už dávno nie je pre nikoho novinkou. Ale ak nahradíte bežné sušené ovocie niečím novým a vezmete napríklad sušené brusnice alebo drieň, môžete získať úplne nový chlieb so zaujímavou chuťou.

Recepty

Banánový, cibuľový, cuketový a tekvicový chlieb nájdete často v bežných supermarketoch, no ak si takéto pečivo skúsite pripraviť doma, uisťujeme vás: vaši blízki ho uchmatnú priamo z horúceho plechu na pečenie! Pripravili sme pre vás 12 overených receptov na najrôznejšie domáce chleby. Vyberajte, varte, doprajte svojej rodine a nech je u vás doma pokoj a láska.

Banánový chlieb s čokoládou a orechmi

Čokoládový orieškový banánový chlieb je jedným z najobľúbenejších amerických receptov na domáce pečenie. Podáva sa na raňajky, vezme sa na cesty a môže byť aj skvelým dezertom, najmä ak si k nemu pridáte kopček vanilkovej zmrzliny.

Banánový chlieb s čokoládou a orechmi
Banánový chlieb s čokoládou a orechmi

Na prípravu 8 porcií potrebujete:

  • 320 g múky
  • 4 zrelé banány
  • 160 g hnedého cukru
  • 2 vajcia
  • 125 g masla
  • 100 g vlašských orechov
  • 70 g čokolády
  • 50 ml mlieka
  • 1 lyžička. vanilkový extrakt
  • 1 lyžička. mletá škorica
  • 1 lyžička. prášok do pečiva
  • soľ

1. Rúru predhrejeme na 180°C. Umiestnite stojan na strednú úroveň. Obdĺžnikovú formu s rozmermi 22 x 12 cm vystelieme papierom na pečenie a vymastíme trochou masla.

2. V malom hrnci rozpustite maslo. Pridajte hnedý cukor a miešajte, kým sa úplne nerozpustí. Zmes sa ochladí na teplotu miestnosti.

3. 3 olúpané banány roztlačíme vidličkou na hladké pyré. Vo veľkej mise zľahka rozšľaháme vajíčka, pridáme mlieko a vanilkový extrakt a šľaháme, aby sa spojili. Do zmesi pridajte banánové pyré a maslo a cukor. Znova premiešajte.

4. Múku zmiešame s práškom do pečiva, soľou a škoricou a preosejeme cez sitko. Múčnu zmes nalejte do misy s mokrými prísadami a vareškou premiešajte. Cesto netreba dlho miešať, len toľko, aby sa všetky suroviny akurát spojili.

5. Čokoládu nakrájame na malé kúsky, vlašské orechy nahrubo nasekáme, zvyšný banán nakrájame na 1 cm hrubé kolieska Do cesta pridáme polovicu orechov, čokoládu a jemne premiešame.

6. Cesto nalejte do pripravenej formy a povrch uhlaďte silikónovou stierkou. Na vrch poukladáme plátky banánu a posypeme zvyšnými orechmi a čokoládou.

7. Vložte panvicu do predhriatej rúry a pečte 45-50 minút. Hotovosť skontrolujte pomocou drevenej špajle a v prípade potreby dopečte ďalších 5-7 minút.

8. Banánový chlieb vyberte z rúry a nechajte v panvici 15-20 minút. Potom preložíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť. Nakrájajte na plátky hrubé 1,5 – 2 cm a podávajte.

Užitočné rady

Namiesto lupienkov mliečnej čokolády môžete použiť žiaruvzdorné čokoládové lupienky vyrobené špeciálne na pečenie alebo bielu čokoládu nakrájanú na kocky. Vlašské orechy je možné nahradiť akýmikoľvek inými: kešu, mandľami alebo lieskovými orieškami.

Mimochodom

Tradične sa banánový chlieb pečie v chlebovej panvici, odtiaľ pochádza aj jeho názov. Zákusok ale môžete upiecť v okrúhlej forme s priemerom 22 cm alebo v štvorci so stranou 20 cm Prípadne môžete upiecť malé košíčky vo forme na muffiny. Čas ich prípravy je 25 minút.

Kukuričný chlieb so syrom

S mierne drobivou strúhankou a škvrnami celých kukuričných zŕn sa tento kukuričný chlieb najlepšie konzumuje horúci, potretý dobrým vidieckym maslom.

Kukuričný chlieb so syrom
Kukuričný chlieb so syrom

Na prípravu 8 porcií potrebujete:

  • 200 g stredne mletej kukuričnej krupice
  • 200 g kukurice (mrazenej alebo konzervovanej)
  • 200 g tukovej kyslej smotany
  • 3 vajcia C0
  • 150 g čedaru alebo iného tvrdého syra
  • 90 g múky
  • 50 g masla + trochu viac na vymastenie panvice
  • 1 stredný zväzok (40 g) zelenej cibule
  • 30 g medu
  • 5 g prášku do pečiva
  • 1 lyžička. (5 g) hrubá soľ
  • 1/2 lyžičky. (2 g) sódy
  • 2 g mletého kmínu
  • 2 g mletého koriandra
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Zelenú cibuľku nakrájame nadrobno a zmiešame s kukuričnými zrnami. Maslo roztopíme a necháme mierne vychladnúť. Do masla pridáme vajcia a soľ, vyšľaháme do hladka. Pridajte kyslú smotanu a med, znova šľahajte.

2. Vo veľkej mise zmiešajte kukuričnú krupicu, múku, sódu bikarbónu, prášok do pečiva a korenie. Pridajte vaječnú zmes a miešajte, kým sa nespojí, ale nie príliš dlho, len toľko, aby sa spojili suché ingrediencie s mokrými. Nie je potrebné lámať hrudky.

3. Do cesta vmiešame zmes strúhaného syra a kukurice. Nechajte 20 minút pri izbovej teplote.

4. Obdĺžnikovú tortovú formu vystelieme pergamenom a vymastíme maslom. Rúru predhrejeme na 180°C. Cesto vložíme do formy a uhladíme. Vložíme do stredu rúry a pečieme 45 minút (na posledných 15 minút prikryte panvicu alobalom, aby vrch príliš nezhnedol). Chlieb ochlaďte na mriežke.

Poznámka pre hostiteľku

Ak nemáte po ruke med, nahraďte ho v recepte 50 g cukru.

Užitočné rady

K tejto kombinácii ingrediencií do chleba sa hodí aj slanina. Musí byť jemne nakrájaný a opražený na panvici bez oleja.

Bezlepkový škoricový jablkový chlieb

Jablká plus škorica sú vždy nadčasovou klasikou. Pridajte ho do bezlepkového chleba, aby bol váš večerný čaj nielen chutný, ale aj zdravý.

Bezlepkový škoricový jablkový chlieb
Bezlepkový škoricový jablkový chlieb

Na prípravu 12 porcií potrebujete:

  • 4-5 sladkých jabĺk
  • 100 g ryžovej múky
  • 80 g kukuričnej múky
  • 80 g jablkového pyré
  • 75 g cukru
  • 4 polievkové lyžice. l. rastlinný olej + trochu na vymastenie panvice
  • 40 g ľanovej múky
  • 30 g pohánkovej múky
  • 2 lyžičky. prášok do pečiva
  • 1,5 lyžičky. mletá škorica
  • 1/2 lyžičky. mletý muškátový oriešok
  • 1/2 lyžičky. vanilín
  • 1/2 lyžičky. soľ

na plnenie:

  • 2 polievkové lyžice. l. hnedý cukor
  • 1/4 lyžičky. mletá škorica

na odovzdanie:

  • jablkové lupienky

1. Jablká ošúpeme a nakrájame na stredné kocky. Vo veľkej mise zmiešame všetky múky, prášok do pečiva, škoricu, mletý muškátový oriešok a soľ.

2. V inej nádobe zmiešajte jablkový pretlak, cukor a vanilku. Obe zmesi spojíme, pridáme múku, maslo, vymiesime cesto. Pridajte nakrájané jablká a dôkladne premiešajte.

3. Spojte hnedý cukor a škoricu. Rúru predhrejeme na 180°C. Zapekaciu misu vymastíme rastlinným olejom, položíme na ňu polovicu cesta, posypeme škoricovým cukrom a na vrch poukladáme zvyšné cesto. Chlieb pečieme 50-55 minút.

4. Chlieb vyberte z rúry, ochlaďte, ozdobte jablkovými lupienkami a podávajte.

Poznámka pre hostiteľku

Vanilín možno nahradiť vanilkovým cukrom alebo esenciou.

Užitočné rady

Na prípravu jablkových lupienkov použite veľké sladké jablko. Pomocou ostrého noža, bez toho, aby ste ho rezali, odstráňte jadro. Nakrájajte na tenké plátky hrubé asi 3 mm. Do hrnca nalejte 100 g vody a 1 polievkovú lyžičku. l. citrónovú šťavu, pridajte 100 g cukru, priveďte do varu, znížte oheň. Vložte jablko do sirupu a varte 5-7 minút. Rúru predhrejeme na 110°C. Plech prikryte pergamenom, položte naň plátky v sirupe a sušte 40–50 minút.

Nehnetený chlieb s brusnicami a vlašskými orechmi

Veľmi chutný a aromatický chlieb podľa nášho receptu dokáže upiecť aj neskúsená kuchárka, ktorá ešte nikdy nepiekla. Stačí zmiešať ingrediencie a zvyšok urobí rúra za vás.

Nehnetený chlieb s brusnicami a vlašskými orechmi
Nehnetený chlieb s brusnicami a vlašskými orechmi

Na prípravu 10 porcií potrebujete:

  • 3 šálky + 3 polievkové lyžice. l. múky
  • 1,5 pohára vody
  • 1 šálka sušených brusníc
  • 1/2 šálky nasekaných vlašských orechov
  • 1/4 šálky tekutého medu
  • 2 lyžičky. soľ
  • 1/2 lyžičky. suché droždie

1. Do veľkej misy preosejte múku, pridajte soľ a dobre premiešajte. Pridajte suché droždie a znova dôkladne premiešajte.

2. Pridáme nasekané orechy, pripravené brusnice, premiešame. Vložte med do vody pri izbovej teplote a premiešajte.

3. Do misky s múkou nalejeme medovú vodu, vareškou vymiesime cesto. Upozornenie: nie je potrebné miesiť, stačí spojiť ingrediencie. Cesto bude lepkavé a hrubé, tak to má byť.

4. Misku prikryte plastovým obalom, umiestnite na teplé miesto bez prievanu a nechajte asi 12 až 18 hodín odležať.

5. Rúru predhrejeme na 220°C. Ohňovzdorný pekáč, veľký kastról alebo kastról s pokrievkou.

6. Na pracovnú dosku položíme kúsok papiera na pečenie a posypeme múkou. Cesto rýchlo vytvarujte do bochníka, trochu nazbierajte…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik