Top 10 najobľúbenejších polievok Rusov a ako ich pripraviť

Top 10 najobľúbenejších polievok Rusov a ako ich pripraviť

Top 10 najobľúbenejších polievok Rusov a ako ich pripraviť

Polievky v našej krajine milujú tak vášnivo, že sa pripravujú každý deň. Rozhodli sme sa vám pripomenúť horúcu desiatku našich obľúbených prvých chodov. A ktorý si vybrať, posúďte sami.

Top 10 polievok, ktoré sa každý deň pripravujú v ruských kuchyniachTop 10 polievok, ktoré sa každý deň pripravujú v ruských kuchyniach

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Pôstny boršč s fazuľou a šampiňónmi
  • Domáca rezancová polievka s kuracím vývarom
  • Rassolnik s údenou hruďou
  • Kapustová polievka s bravčovým mäsom
  • Polievka z tresčej fašírky
  • Zeleninová polievka s tekvicou a zelerom
  • Lahodný mäsový džem
  • Hovädzia kharcho polievka s ryžou
  • Rybacia polievka s prosom a vodkou
  • Polievka z kuracích drobov

Podľa Roskontrola sme po Číne na druhom mieste na svete v spotrebe polievok a v Yandex je polievka jednou z najpopulárnejších aktuálnych otázok.

Pravidelne robíme aj prieskumy medzi našimi čitateľmi. Začiatkom roka sme sa na stránke pýtali čitateľov, aká je ich obľúbená polievka v chladnom počasí a teraz sa s vami podelíme o výsledky prieskumu aj s receptami.

  • 64 % čitateľov zapojených do prieskumu varí boršč;
  • 30% – kuracie rezance.
  • 25 % hlasov za nálev, kyslú kapustnicu a fašírkovú polievku.
  • 20 % opýtaných preferuje hubovú polievku;
  • 18% – zeleninová polievka;
  • 15% – mišuška;
  • 11 % – kharcho;
  • 10% – ucho;
  • menej ako 10 % účastníkov prieskumu uviedlo krémové polievky, syrové polievky, lagman, mliečne polievky a dusené mäso.

Na základe údajov z nášho prieskumu sme zostavili túto zbierku receptov. Všetky jedlá sú známe, ale recepty sú domácou variáciou na klasickú tému.

Horúca desiatka domácich polievok s ruským charakterom

Pôstny boršč s fazuľou a šampiňónmi

Tento boršč je taký dobrý, že ho môžete (a mali by ste!) variť a jesť nielen počas pôstu. Jedlo sa ukazuje ako celkom uspokojivé, ale nie príliš zaťažujúce pre žalúdok, pretože polievka sa varí vo vode a nie v mäsovom vývare. Huby sú zodpovedné za jedinečnú vôňu, fazuľa za nutričnú hodnotu a kyslá kapusta dodáva kyslosť potrebnú pre boršč. Polievka sa pripravuje oveľa rýchlejšie ako tradičná. Vo všeobecnosti má náš chudý boršč s fazuľou a hubami toľko výhod, že je absolútne nevyhnutné otestovať tento recept! Pôstny boršč s fazuľou a šampiňónmi je jedným z prvých jedál, ktoré sú na druhý deň ešte lepšie: ako sa polievka ochladzuje a lúhuje, chute všetkých ingrediencií sa konečne spoja.

Pôstny boršč s fazuľou a šampiňónmi
Pôstny boršč s fazuľou a šampiňónmi

1 hodina 30 minút

8 porcií

Na prípravu potrebujete:

  • stredne veľká repa – 2 ks.
  • citrónová šťava – 2 lyžice. l.
  • rastlinný olej – 5 lyžíc. l.
  • mäsité paradajky – 200 g
  • zemiaky – 200 g
  • pitná voda – 2l
  • mrazené lesné huby – 120 – 150 g
  • cibuľa – 1 ks.
  • mrkva – 1 ks.
  • koreň zeleru – 1 ks.
  • petržlenová vňať – 1 ks.
  • kyslá kapusta – 150 g
  • konzervované červené fazule – 200 g
  • petržlenová vňať, jemne nasekaná – 4 polievkové lyžice. l.
  1. Repu nakrájajte na tenké plátky, posypte citrónovou šťavou a opečte na 1 polievkovú lyžičku. l. zahriaty rastlinný olej, 6-7 minút. Na paradajkách urobte zárezy v tvare kríža, vložte ich na 1 minútu do vriacej vody, opláchnite studenou vodou a odstráňte šupku. Nakrájajte na stredné kocky a pridajte k repe. Prikryté dusíme ďalších 5-6 minút.
  2. Zemiaky nakrájame na kocky s veľkosťou rovnajúcou sa rezu repy. V hrnci prevaríme 1,7 ml vody, pridáme pripravené zemiaky a varíme 7 minút.
  3. Vložte huby na boršč do hrnca. Zalejte zvyšnou vodou, priveďte do varu a varte 10–12 minút. Huby dáme do sitka, vývar precedíme a uložíme. Smažte huby s 1 polievkovou lyžičkou. l. rastlinný olej 5-6 min.
  4. Cibuľu, mrkvu, zeler a petržlenovú vňať nakrájame nadrobno. Zvyšný olej zohrejte v samostatnej panvici, pridajte zeleninu a za stáleho miešania opekajte na miernom ohni 5 minút. Zeleninu spolu s cviklou a paradajkovou zmesou premiestnite do panvice so zemiakmi. Varte 10 minút.
  5. Nalejte hubový vývar do panvice, pridajte huby. Chudý boršč priveďte do varu na prudkom ohni. Potom ju zredukujte na strednú. Boršč varte asi 5 minút.
  6. Pridajte kyslú kapustu a fazuľu z konzervy spolu so šťavou. Dochutíme soľou a korením, privedieme do varu a zohrievame 2-3 minúty. Pridajte bylinky a ihneď odstavte z ohňa a panvicu pevne prikryte pokrievkou. Chudý boršč s fazuľou a šampiňónmi necháme 30 minút na platni a podávame.

Domáca rezancová polievka s kuracím vývarom

V tomto svete sa toho môže veľa zmeniť, ale len domáce rezance zostanú nezmenené. Na to sa miesi nekysnuté cesto buď s vajíčkami, alebo len so žĺtkami, s pridaním malého množstva studenej vody. Cesto sa rozvaľká na vrstvu s hrúbkou 1–2 mm, vysuší sa, niekoľkokrát sa preloží ako harmonika alebo sa zvinie do plochého valčeka a veľmi tenké sa nakrájajú na dlhé pásy alebo pásy dlhé 4 až 5 cm tenkú vrstvu a vysušte na teplom mieste, aby sa nezlepili. Pri vyvaľkaní cesta by ste nemali používať veľké množstvo múky – rezance budú hrubé.

Domáca rezancová polievka s kuracím vývarom
Domáca rezancová polievka s kuracím vývarom

1 hodina

2 porcie

Na prípravu potrebujete:

  • mrkva – 1 ks.
  • malá cibuľa – 1 ks.
  • petržlenová vňať – 1 ks.
  • maslo – 15 g masla
  • kurací vývar – 1,2 l
  • nakrájaná zelenina – 20 g

na test:

  • múka – 300 – 330 g
  • vajcia – 2 ks.
  • pitná voda – 50-60 ml
  • soľ
  1. Na cesto zmiešame múku s vajíčkami rozšľahanou s vodou a soľou. Vymiesime tuhé cesto. Zvinieme do gule, prikryjeme utierkou a dáme na 30 minút do chladničky.
  2. Cesto rozdeľte na 2 rovnaké časti. Jednu porciu vráťte zakrytú do chladničky, kým ju nebudete potrebovať. Zvyšok rozvaľkáme na tenko, vyvaľkáme a nakrájame na tenké pásiky. Nechajte rezance sušiť 10-15 minút.
  3. Na cesto nakrájajte mrkvu, cibuľu a petržlenovú vňať na tenké prúžky a opečte na masle do svetlohneda.
  4. V závislosti od požadovanej hrúbky polievky uvaríme časť rezancov v osolenej vode do polovice uvarenia. Scedíme v cedníku a prepláchneme pod tečúcou studenou vodou.
  5. Do vriaceho vývaru pridajte vyprážanú zeleninu a pokračujte vo varení 5-6 minút. Pridajte rezance a varte ďalšie 1-2 minúty. Rezance by nemali byť veľmi mäkké. Osolíme a pridáme bylinky. Nechajte pôsobiť 20–30 minút. Podávajte.

Rassolnik s údenou hruďou

Pripravte si kyslú polievku s údeným prsníkom podľa nášho receptu. Túto polievku možno bezpečne považovať za primordiálne ruskú: niečo podobné varili naši predkovia už v 15. storočí. Vtedy sa táto polievka volala kalya. Je pravda, že bol pripravený s mäsom aj rybami, hlavné bolo, že bol pripravený s uhorkovým nálevom. V kuchárskych knihách 19. storočia sa polievke už hovorí rassolnik a gazdinkám na ňu ponúkajú niekoľko receptov. V súčasnosti sa rassolnik pripravuje s mäsom a rybami, kuracím mäsom a drobmi.

Recept na kyslú polievku s morčacími drobmi nájdete tu.

Rassolnik s údenou hruďou
Rassolnik s údenou hruďou

1 hodina

6 porcií

Na prípravu potrebujete:

  • perličkový jačmeň – 150 g perličkového jačmeňa
  • údená hruď – 600 g údenej hrude
  • mrkva – 1 ks.
  • koreň zeleru 2 ks.
  • cibuľa – 1 ks.
  • kurací vývar – 2 l
  • nakladaná uhorka – 3 ks.
  • nálev z uhoriek – 100 ml
  • zemiaky – 3 ks.
  • malý bobkový list
  • čierne korenie – 4 ks.
  • rastlinný olej
  • soľ
  1. Opláchnite perličkový jačmeň v niekoľkých vodách. Nalejte do cedníka, položte na panvicu s vriacou vodou a prikryte pokrievkou. Varte v pare 35 minút.
  2. Hrudník nakrájame na malé kúsky. Mrkvu, zeler a cibuľu nakrájame na tenké pásiky. V hrnci zohrejte trochu rastlinného oleja a smažte hrudník 5 minút. Pridajte zeleninu a varte ďalšie 4 minúty.
  3. Do panvice pridajte vývar a priveďte do varu. Pridajte perličkový jačmeň. Znovu priveďte do varu, znížte teplotu a varte asi 20 minút.
  4. Nakladané uhorky ošúpeme, dužinu nakrájame na pásiky a vložíme do čistého hrnca. Nalejte soľanku, priveďte do varu a odstráňte z tepla.
  5. Zemiaky nakrájajte na prúžky, rovnako ako všetku ostatnú zeleninu. Vložíme do nálevu a privedieme do varu. Varte 10 minút na miernom ohni. Pridajte nakladané uhorky spolu s vývarom. Priveďte do varu.
  6. Do nálevu vložte bobkový list a korenie. V prípade potreby pridajte soľ. Varte 10 minút na strednom ohni. Vyberte bobkový list, prikryte a nechajte na vypnutom horáku 20-30 minút. Podávajte.

Kapustová polievka s bravčovým mäsom

Za starých čias sa kapustnica podávala nielen na obed, ale aj na večeru a dokonca aj na raňajky. Kedy budete jesť kapustnicu, je len na vás, hlavné je uvariť ju.

Kapustová polievka s bravčovým mäsom
Kapustová polievka s bravčovým mäsom

2 hodiny

4 porcie

Na prípravu potrebujete:

  • mrkva – 2 ks.
  • cibuľa – 2 ks.
  • koreň zeleru – 50 g
  • tučné bravčové mäso – 500 g
  • pitná voda -2 l
  • malý bobkový list – – 1 ks.
  • zemiaky – 3 ks.
  • repa (možno nahradiť strednou zelerovou hľuzou) – 2 ks.
  • kyslá kapusta – 400 g
  • zelená cibuľa – 50 g
  • rastlinný olej
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie
  1. Nakrájajte 1 mrkvu, 1 cibuľu a zeler na veľké kúsky a smažte na suchej panvici 3 minúty.
  2. Vložte bravčové mäso do hrnca so studenou vodou a položte na vysoký oheň.
  3. Keď voda vrie, dierovanou lyžicou odstráňte penu, stíšte oheň, pridajte soľ, korenie, opraženú zeleninu a bobkový list. Varte prikryté 1 hodinu.
  4. Premiestnite mäso do misy, prikryte a odložte, kým nebude pripravené na použitie. Vývar sceďte do čistého hrnca, znova priveďte do varu a znížte teplotu.
  5. Zvyšnú cibuľu a mrkvu nakrájame na prúžky. Smažte v malom množstve rastlinného oleja po dobu 4 minút. Pridajte do vývaru.
  6. Zemiaky a repu nakrájame na pásiky, ako ostatnú zeleninu. Pridajte do polievky ihneď po cibuli a mrkve. Varte 10 minút.
  7. Kyslú kapustu pretlačíme. Ak je nakrájaný na dlhé pásiky, nasekajte ho. Smažte kapustu s malým množstvom rastlinného oleja na 3 minúty a pridajte do polievky. Varte ďalších 10 minút. Odstráňte z tepla, prikryte a nechajte 10 minút. Podávame s jemne nakrájanou zelenou cibuľkou.

Polievka z tresčej fašírky

Fašírka je malá gulička z mletého mäsa veľkosti vlašského orecha alebo o niečo väčšia, uvarená vo vývare. Na fašírky je vhodné takmer akékoľvek mleté ​​mäso, ale je lepšie použiť ľahšie. Môže to byť mäso (bravčové alebo hovädzie mäso bez tuku), ryby (treska alebo tilapia), kuracie filety alebo pečeň. Ak sa fašírky z tresky náhle rozpadnú, môže to byť nasledovné: buď vývar príliš vrie, alebo je v mletom mäse príliš veľa vlhkosti – ryba (ak je rozmrazená) alebo chlieb neboli dobre vytlačené.

Polievka z tresčej fašírky
Polievka z tresčej fašírky

1 hodina 30 minút

4 porcie

Na prípravu potrebujete:

  • treska alebo iné biele morské ryby – 1 kg
  • biely chlieb – 2 kusy
  • mlieko – 100 ml
  • cibuľa – 1 ks.
  • maslo – 30 g
  • vajcia – 1 ks.
  • mrkva – 1 ks.
  • polovica malej zelerovej hľuzy
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie
  1. Rybí vývar pripravte z tresky. Odstráňte ryby, ochlaďte, odstráňte kosti. Vývar precedíme.
  2. Z chleba odrežte kôrky, dužinu namočte na 3–5 minút do mlieka, potom vytlačte. Filet z tresky roztlačíme z vývaru vidličkou spolu s chlebom.
  3. Jednu cibuľu nakrájame nadrobno. Na panvici zohrejte olej, za stáleho miešania opečte cibuľu 5 minút. Pridajte ho k mletému mäsu spolu s ľahko rozšľahaným vajíčkom. Pridajte soľ a dôkladne premiešajte. Z mletého mäsa mokrými rukami tvarujte fašírky s priemerom približne 2 cm.
  4. Zvyšnú cibuľu, mrkvu a zeler ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Vývar privedieme do varu, pridáme zeleninu, soľ a korenie. Varte 10-12 minút. Pridajte mäsové guľky a varte ďalších 8-10 minút. Podávajte horúce.

Zeleninová polievka s tekvicou a zelerom

Toto jedlo poteší každého, kto má radšej pikantné jedlo, pretože obsahuje štipľavé čili papričky, cesnak a zázvor. Intenzita tejto kytice môže byť…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik