Vajcia vo vnútri: 9 receptov na mäso s vajcami, rožky, šunku a koláč

Vajcia vo vnútri: 9 receptov na mäso s vajcami, rožky, šunku a koláč

Vajcia vo vnútri: 9 receptov na mäso s vajcami, rožky, šunku a koláč

Stáva sa, že jedlo navonok vyzerá obyčajne. Potom však vezmete nôž, odrežete ho a… takmer ako v detstve sa tešíte z prekvapenia, ktoré mama ukryla v škatuli. Stačí, ak do rezňa alebo rajnice pridajú natvrdo uvarené vajcia, ktoré zmenia podstatu jedla aj dojem z neho.

Vajcia vo vnútri: 9 receptov na mäso s vajcami, rožky, šunku a koláč

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Prečo „baliť“ vajcia do mletého mäsa?
  • Recepty
  • Sviatočná sekaná
  • Veľkonočný balkánsky kastról na droby
  • Fašírka s vajcom
  • Fašírka s prepeličím vajcom
  • Šunka s vajcom
  • Kuracia rolka s vajíčkami
  • škótske vajcia
  • Vajíčka v kožuchu, vietnamský štýl
  • Koláč s mletým mäsom a bylinkami

Prečo „baliť“ vajcia do mletého mäsa?

Myšlienka plniť rezne a veľké mäsové bochníky nejakou náplňou je stará ako čas. Na tento účel sa používajú rôzne druhy zeleniny, húb a syrov. Najčastejšie vyžadujú nejaký druh spracovania (vyprážanie, dusenie). Ak sa však rozhodnete použiť vajcia na plnenie, záležitosť sa stane oveľa jednoduchšou: stačí ich uvariť natvrdo. Výsledok zároveň určite nikoho nesklame a narezaný bude rezeň či roláda vyzerať veľmi efektne. Aký základ, teda aké mleté ​​mäso je v tomto prípade najlepšie použiť? Absolútne akékoľvek: hovädzie, bravčové, miešané, kuracie alebo dokonca morčacie. Čo sa týka vajíčok na plnku, vhodné sú kuracie aj prepeličie. No, aby ste ľahšie pochopili, ako táto kulinárska fantázia ožíva, ponúkame 8 receptov na mäsové rolky a rezne a ako bonus 9., ktorý sa trochu vymyká, pretože hovoríme o koláč tu.

Recepty

Sviatočná sekaná

Základom jedla je bravčová panenka, ktorá je rozklepaná a následne plnená mletým hovädzím mäsom a prepeličím vajcom uvareným natvrdo. Potom sa štruktúra zroluje, smaží do zlatista na panvici a pečie v rúre.

Sviatočná sekaná
Sviatočná sekaná

Na prípravu 8 porcií potrebujete:

  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 vetvičky petržlenu
  • 2 vetvičky bazalky
  • 100 g starej strúhanky
  • 100 ml mlieka
  • 6 natvrdo uvarených malých kuracích alebo prepeličích vajec
  • 1 kg bravčovej panenky
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 100 g strúhaného parmezánu
  • 1 surové vajce
  • 2 polievkové lyžice. l. rastlinný olej
  • 1 liter mäsového vývaru
  • soľ
  • mleté ​​čierne korenie

1. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame. Petržlenovú vňať a bazalku nasekáme nadrobno. Namočte strúhanku do mlieka. Vajcia uvarené natvrdo ošúpeme. Bravčovú panenku zakryte fóliou a rozšľahajte ju na tenkú vrstvu.

2. Mleté hovädzie mäso zmiešame s namočenou strúhankou, parmezánom, cibuľou, cesnakom, bylinkami a surovým vajcom v miske. Dôkladne premiešajte. Uvarené mleté ​​mäso položte do stredu bravčovej panenky.

3. Do mletého hovädzieho mäsa vtlačte natvrdo uvarené prepeličie vajcia pozdĺž stredovej čiary, rovnobežne s dlhou stranou (rovnako alebo veľmi blízko pri sebe).

4. Roládu opatrne, ale dosť pevne zrolujte. Previazanie kuchynskou šnúrkou. Olej zohrejte na veľkej panvici dostatočne veľkej, aby sa do nej zmestila celá rolka.

5. Roládu opečieme zo všetkých strán do hneda. Preložíme do zapekacej misy. Zalejeme vývarom, prikryjeme pokrievkou a vložíme do rúry vyhriatej na 200°C na 1,5 hodiny Ak sa povrch rolády začne pripekať, prikryjeme plátom alobalu.

Mimochodom

Množstvo vývaru na pečenie sviatočnej rolády je lepšie regulovať podľa skutočnosti. Nalejte tekutinu do formy tak, aby bol kus mäsa ponorený do 2-3 cm. Vložte do rúry na čas uvedený v recepte. Vývar prilievame, len ak sa tekutina počas pečenia odparí.

Poznámka pre hostiteľku

Vrstvu bravčovej panenky môžeme obložiť jemne pošírovaným špenátom alebo savojovou kapustou. Vďaka tomu budú vaše sviatočné plátky sekanej vyzerať ešte krajšie.

Veľkonočný balkánsky kastról na droby

Keď sme raz na Veľkú noc vyskúšali túto zapekačku, začali sme ju robiť bezdôvodne, keď sme mali po ruke droby a bylinky. Veľa zelene! Tlmí vôňu mäsa a tento kastról jedia aj tí, ktorí nie sú najväčšími fanúšikmi vnútorností.

Veľkonočný balkánsky kastról na droby
Veľkonočný balkánsky kastról na droby

Na prípravu 10 porcií potrebujete:

  • 6 natvrdo uvarených vajec
  • 1 jahňacie srdce
  • 1 jahňacie obličky
  • 1 jahňacia pečeň
  • 2 cibule
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 100 g zelenej cibule
  • 100 g petržlenu
  • 100 g kôpru
  • 4 polievkové lyžice. l. olivový olej
  • 5 surových vajec
  • maslo podľa chuti
  • lahodná strúhanka podľa chuti
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Vajcia ošúpeme. Spracujte droby, odstráňte všetky membrány, prebytočný tuk a kanály. Drobčeky varíme vo vriacej osolenej vode 20 minút. Potom ich nasekajte nožom alebo otočte cez mlynček na mäso s veľkou mriežkou.

2. Jemne nakrájajte cibuľu a oddelene nakrájajte všetku zeleninu (a cesnak, ak sa používa), nie príliš jemne. Na olivovom oleji opečte cibuľu do svetlohneda a vychladnite.

3. Zvyšných 5 surových vajec rozšľaháme so soľou a 2-3 polievkovými lyžicami. l. studená voda. Nasekané droby zmiešajte s smaženou cibuľou a nasekanými bylinkami, pridajte trochu soli a štedro korenia, nalejte vajcia a dôkladne premiešajte, aby ste vytvorili homogénnu hmotu (je lepšie miešať rukami). Nalejte olivový olej (2 polievkové lyžice) a znova premiešajte.

4. Vymaste a vysypte strúhankou 2 obdĺžnikové formy na muffiny s rozmermi približne 25 x 10 cm (možno použiť aj jednorazové, vyrobené z hrubej fólie). Do každého vložte trochu mletého mäsa.

5. Na mleté ​​mäso položte pozdĺžne 3 vajcia, poukladajte zvyšné mleté ​​mäso a dôkladne ho zhutnite.

6. Veľkoryso polejeme olivovým olejom a posypeme strúhankou. Vložte do rúry predhriatej na 200 ° C na 30-40 minút. Podávame so zeleným šalátom.

Poznámka pre hostiteľku

Namiesto strúhanky použite tukové sitko z pobrušnice ovce alebo prasaťa (tuleň), ktorým musíte zapekaciu misu prikryť ako fóliou, a na vrchu mleté ​​mäso previsnutými okrajmi. Požiadajte mäsiarov na trhu o pečať.

Fašírka s vajcom

Hoci sa táto roláda volá fašírka, v skutočnosti je vyrobená z mletého hovädzieho a kuracieho mäsa s prídavkom cukety, takže nie je veľmi tučná a šťavnatá. Po krájaní vyzerá toto jedlo jednoducho lahodne, takže je ideálne aj na slávnostný stôl.

Fašírka s vajcom
Fašírka s vajcom

Na prípravu 8 porcií potrebujete:

  • 600 g mletého hovädzieho mäsa
  • 400 g mletého kuracieho mäsa
  • 5 vajec
  • 1/2 cukety
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 polievkové lyžice. l. rastlinný olej
  • 3 polievkové lyžice. l. strúhanka
  • 1 polievková lyžica. l. (hromadený) kukuričný škrob
  • 1 lyžička. mletá sladká paprika
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • soľ

1. Studené vajcia vložte do vriacej, silne osolenej vody. Keď voda opäť vrie, počítajte 1 minútu, zatvorte veko a vypnite oheň. Po 10 minútach vodu scedíme, vajcia ochladíme pod tečúcou studenou vodou a veľmi opatrne ošúpeme.

2. Cibuľu a cesnak ošúpeme, veľmi jemne nakrájame. Smažte cibuľu a cesnak na pár polievkových lyžiciach rastlinného oleja (7 minút). Posypeme paprikou, premiešame, odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.

3. Mleté hovädzie a kuracie mäso zmiešame s opraženou cibuľou a cesnakom. Cuketu nastrúhame na strednom strúhadle a pridáme k mletému mäsu. Osolíme, okoreníme a dobre premiešame.

4. Zmiešajte škrob s 3 polievkovými lyžicami. l. studenej vody, pridajte k mletému mäsu a znova veľmi dôkladne premiešajte. Tortovú formu bohato vymaste. Dno a boky posypeme strúhankou, soľou a korením. Na dno opatrne položíme asi tretinu mletého mäsa.

5. Na mleté ​​mäso položte v rade varené vajcia. Navrch položte zvyšné mleté ​​mäso a pevne pritlačte. Posypeme strúhankou, soľou a korením a panvicu prikryjeme alobalom. Pečieme v predhriatej na 180 °C 40 minút a ďalších 5-7 minút bez alobalu, aby bola kôrka zlatohnedá

Mimochodom

Do zmiešaného mletého mäsa môžete pridať trochu nasekanej petržlenovej vňate: chuť rolky bude obohatená o pikantné tóny.

Poznámka pre hostiteľku

Namiesto kuracích vajec môžete použiť prepeličie vajcia: v tomto prípade budete potrebovať 10–12 kusov.

Fašírka s prepeličím vajcom

Neexistujú žiadne zvláštne ťažkosti a výsledok je jednoducho úžasný. Základom jedla je najčastejšie mleté ​​hovädzie mäso, ako aj kuracie filé a prepeličie vajcia na plnenie.

Fašírka s prepeličím vajcom
Fašírka s prepeličím vajcom

Na prípravu 8 porcií potrebujete:

  • 1 kg mletého hovädzieho mäsa
  • 250 g plátkov bieleho chleba
  • 500 ml mlieka
  • 2 bielka
  • 20 prepeličích vajec
  • 4 vetvičky petržlenu
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 polievkové lyžice. l. rastlinný olej
  • 2 kuracie filety
  • soľ
  • mleté ​​čierne korenie

1. Vložte mleté ​​mäso do veľkej misy. Chlieb nakrájajte na malé kúsky a namočte do mlieka. Zľahka stlačíme a pridáme k mletému mäsu. Vyšľaháme bielky a za stáleho miešania ich pridáme k mletému mäsu.

2. Prepeličie vajíčka uvaríme na tvrdo a necháme vychladnúť. Nakrájajte zeleň. Ošúpte a nakrájajte cibuľu, mrkvu a cesnak. Na panvici zohrejte 2 polievkové lyžice. l. rastlinný olej. Opečte na ňom zeleninu 4 minúty.

3. Zeleninu spolu s olejom pridáme k mletému mäsu. Soľ a korenie. Pridajte zeleninu, premiešajte.

4. Kuracie filé nakrájame na tenké plátky. Zľahka namažte list fólie veľkosti plechu na pečenie rastlinným olejom. Položte naň pláty filé v tvare obdĺžnika tak, aby sa navzájom mierne prekrývali.

5. Do stredu položte mleté ​​mäso a vytvarujte z neho poleno. Na mleté ​​mäso položte prepeličie vajcia a rovnomerne ich rozložte. Vtlačíme do mletého mäsa a uhladíme povrch.

6. Roládu prikryjeme voľnými koncami kuracieho filé, potrieme zvyšným olejom a zabalíme do alobalu. Vložte do rúry predhriatej na 200 °C na 40 minút. 10 minút pred varením odstráňte vrchnú vrstvu fólie, aby rolka zhnedla.

Mimochodom

Ak je to žiaduce, táto rolka môže byť pripravená nie s hovädzím mäsom, ale s mletým kuracím mäsom. Aby roláda lepšie zhnedla, potrite vrch 10 minút predtým, ako bude hotová, rozpusteným medom.

Šunka s vajcom

Toto jedlo si môžete pripraviť v ktorýkoľvek deň, ak máte tú správnu náladu. Najdôležitejšie je vybrať si vhodný kus bravčového mäsa, aby ste v ňom mohli urobiť hlboký rez. Môžete vypchať akúkoľvek veľkú časť vrátane panenky, sviečkovice, krku a pleca.

Šunka s vajcom
Šunka s vajcom

Na prípravu 6 porcií potrebujete:

  • 800 g bravčovej šunky
  • 5 vajec
  • 1 polievková lyžica. l. stolový ocot
  • 10 g soli
  • 1 polievková lyžica. l. rastlinný olej
  • 1/2 lyžičky. sušený cesnak
  • 1/2 lyžičky. sušený kôpor
  • soľ, mleté ​​horúce a čierne korenie

1. Dlhým úzkym nožom urobíme do šunky priechodný pozdĺžny otvor s takým priemerom, aby sa doň zmestili celé uvarené kuracie vajcia.

2. V miske zmiešame rastlinný olej, ocot, soľ a suché korenie. Mäso potrieme zvnútra aj zvonka rezu. Nechajte pri izbovej teplote 30 minút.

3. Vajcia uvaríme na tvrdo, ošúpeme a naplníme nimi šunku. Okraje otvoru utesnite špáradlami.

4. Rúru predhrejeme na 200°C. Šunku zabaľte do alobalu, položte na plech a pečte 1–1,5 hodiny.

5. Vyberte mäso z rúry a nechajte 15–20 minút odpočívať. Odstráňte fóliu a podávajte.

Mimochodom

Túto šunku môžeme podávať s nakladanými feferónkami, dijonskou horčicou a bylinkami.

Poznámka pre hostiteľku

Zvyšné mäso použite na prípravu šalátov, predjedál, sendvičov, sendvičov. Môžete dokonca upiecť rýchly koláč s otvorenou tvárou. K tomu budete potrebovať hotové lístkové cesto, nadrobno nakrájané zvyšky vareného bravčového mäsa ako plnku, majonézu na dresing a strúhaný syr na posypanie (voliteľné).

Kuracia rolka s vajíčkami

Mäsový bochník alebo sekaná je obojstranne výhodná možnosť pre rýchly rodinný obed. Na rozdiel od…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik