K receptu
Zeleninový nálev s hubami je chudé jedlo, takže je ideálny pre tých, ktorí dočasne alebo natrvalo prestali jesť živočíšne produkty. Napriek absencii mäsa alebo rýb v nej sa však polievka ukáže ako veľmi výživná, chutná a aromatická. V prvom rade sa oplatí povedať „ďakujem“ sušeným bielkom, ktoré sme použili pri varení nálevu. Ale veľké množstvo zeleniny sa nedá zľaviť! Okrem tradičnej cibule, mrkvy a zemiakov dáme do nálevu paštrnák a zeler. Vyskúšajte to a uvidíte, či to funguje skvele!
zložitosť: ľahko Kalórie: 219,38 kcal/porcia Porcie: 8 varenie: 1 hodina 30 minút Použité: 6,50 g/5,29 g/37,05Varenieruská kuchyňapolievkaVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 8 PORCIÍmalá cibuľa – 2 ks kôpor – 1 zväzok rastlinný olej – 2 polievkové lyžice. l sušené hríby – 50 g petržlenovej vňate – 1 ks bobkový list – 1 ks petržlen – 1 zväzok zeleru (koreň) – 70 zrniek korenia – 6-7 hrášku perličkový jačmeň – 1 šálka nakladaných uhoriek – 5 ks koreňová sušená petržlenová vňať – 1 ks stredne veľká mrkva – 1 ks. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte perličkový jačmeň na zeleninový nálev s hubami. Treba ho dôkladne umyť a vložiť do misky. Nalejte 2 šálky studenej vody a nechajte cez noc.
Krok 2
Na druhý deň cereálie opäť prepláchnite a pridajte čerstvú studenú vodu. Varte 15 minút, potom vypustite vodu. Suché huby pomelieme v mlynčeku na kávu. Obilné a mleté huby vložte do hrnca, pridajte 2 litre vody, priveďte do varu a varte ďalších 35 minút.
Krok 3
Medzitým ošúpeme všetku zeleninu na nálev. Mrkvu a zeler nastrúhame na hrubom strúhadle. Paštrnák a zemiaky nakrájame na kocky. Cibuľu a petržlenovú vňať nakrájame nadrobno.
Krok 4
Na panvici zohrejte rastlinný olej. Pridajte cibuľu a smažte 5 minút. Pridajte mrkvu, koreň zeleru a petržlen. Varte za stáleho miešania na miernom ohni ďalších 6 minút.
Krok 5
Zemiaky a paštrnák dáme do hrnca s perličkovým jačmeňom. Varte 7 minút. Nakladané uhorky ošúpeme, nakrájame na malé kocky a pridáme do nálevu.
Krok 6
Pridáme opražené korene a všetko spolu varíme 10 minút. Kôpor a petržlenovú vňať umyte, nasekajte, vložte do polievky spolu s hráškom z nového korenia a bobkovými listami. Namiesto soli pridajte soľanku z uhoriek. Nálev povarte ďalších 5–7 minút, potom odstráňte z tepla. Necháme lúhovať prikryté 30 minút.
UŽITOČNÉ RADY
Pred podávaním bohato posypeme porcie zeleninového nálevu s hubami s nasekanou petržlenovou vňaťou alebo kôprom. Dobrá tučná kyslá smotana by bola vynikajúcim doplnkom, pokiaľ to, samozrejme, neodporuje vášmu presvedčeniu.
MIMOchodom
V prípade potreby je možné do zeleninového nálevu s hubami pridať nakrájané šampiňóny. Mali by byť pridané spolu so soľankou 5-7 minút pred koncom varenia polievky.