10 najlepších receptov na polevu na veľkonočné koláče
Veľká noc je obdobím, kedy pripravujeme a zdobíme veľkonočné koláče. Glazúra je jedným z najobľúbenejších spôsobov, ako ozdobiť pečivo, urobiť ho jasným a chutným. Niekto preferuje polevu na báze vaječných bielkov s prídavkom práškového cukru, citrónovej alebo pomarančovej šťavy. Iní používajú polevu na báze čokolády. Existujú aj netradičné možnosti polevy: marhuľová a dokonca aj s prídavkom špenátu a pistácií. V každom prípade torta s polevou je nielen chutná, ale aj veľmi krásna pochúťka na Veľkú noc, takže sa nebojte experimentovať.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Biela cukrová poleva na veľkonočné koláče
- Poleva so smotanou a bielkom na veľkonočné koláče
- Cukrová poleva na želatíne na veľkonočné koláče
- Čokoládová poleva na veľkonočné koláče
- Kakaová poleva na veľkonočné koláče
- Poleva z bielej čokolády na veľkonočné koláče
- Marshmallow poleva na veľkonočné koláče
- Poleva na veľkonočné koláče s kondenzovaným mliekom
- Marhuľová poleva na veľkonočné koláče
- Zelený špenát a pistáciová poleva na veľkonočné koláče
10 osvedčených receptov z kolekcie Gastronom.ru
Biela cukrová poleva na veľkonočné koláče
Poleva z bieleho cukru je výborným materiálom pre kulinársku kreativitu. Cukrovú polevu môžeme poliať veľkonočné pečivo, použiť ako základ na zdobenie veľkonočnej torty s mini pusinkami a kandizovaným ovocím alebo natrieť – veľkonočný koláč bielou čipkou. Túto polevu je možné zafarbiť aj potravinárskou farbou v rôznych farbách a ozdobiť ňou nielen veľkonočné pečivo, ale aj koláčiky a perníky.
Biela cukrová poleva
Na prípravu potrebujete:
- 200-230 g práškového cukru
- bielok z 1 vajca
- 1/2 lyžičky. citrónová šťava
- V čistej miske vyšľaháme sneh z bielkov a citrónovej šťavy, postupne pridávame preosiaty práškový cukor a vmiešame. Poleva je hotová, keď biela zmes visí na metličke, ale netečie. Nešľaháme bielka príliš energicky: glazúra sa nasýti vzduchom a bude bublať.
- Poleva by sa mala skladovať v čo najtesnejších nádobách, inak rýchlo vyschne.
- Ak chcete použiť polevu na vrch koláčov, hustú polevu zriedite citrónovou šťavou na požadovanú konzistenciu. Poleva by mala kvapkať, ale neroztekala sa. Ak glazúru príliš zriedite, nebude dobre schnúť a po zaschnutí spriehľadní. Preto, aby plnka získala požadovanú konzistenciu, za stáleho miešania pridávajte po kvapkách citrónovú šťavu.
Poleva so smotanou a bielkom na veľkonočné koláče
Zvláštnosťou tejto polevy je, že obsahuje vaječný bielok, ktorý jej dodáva vzdušnosť a ľahkosť, a tiež smotanu, ktorá dodáva poleve bohatú, krémovú chuť. Poleva so smotanou a bielkom ozdobí sviatočné koláče a urobí ich ešte chutnejšími a chutnejšími.
Biela glazúra so smotanou a bielkom
Na prípravu potrebujete:
- 150 g práškového cukru
- bielok z 1 vajca
- 150 g hustej smotany
- 1 polievková lyžica. l. citrónová šťava
- Na polevu vyšľaháme bielka, kým sa nevytvoria mäkké vrcholy. Postupne bez prerušenia šľahania pridávame práškový cukor.
- Keď bude zmes hladká a lesklá, pridajte smotanu a šľahajte 30 sekúnd.
- Nalejte citrónovú šťavu a znova šľahajte. Koláčiky pokryjeme polevou.
Cukrová poleva na želatíne na veľkonočné koláče
Táto želatínová cukrová glazúra je najchutnejšia, akú sme kedy vyrobili. Pri krájaní pečiva si zachováva svoj tvar a je vhodný nielen na veľkonočné koláče a koláčiky, ale aj na zdobenie rôznych tvarovaných koláčikov. Na jeho prípravu použijeme instantnú želatínu. To isté môžete urobiť aj s bežným, ale budete ho musieť vopred namočiť na 30 minút do vody a zohriať, kým sa úplne nerozpustí. Keď je glazúra pripravená, musíte s ňou okamžite pracovať: veľmi rýchlo tuhne. Po dokončení nechajte polevu dôkladne zhustnúť, potom bude povlak hutný a farba biela a nepriehľadná.
Cukrová glazúra na želatíne
Na prípravu potrebujete:
- 200 g cukru
- 100 ml vody
- 5 g instantnej želatíny
- 30 ml citrónovej šťavy
- Želatínu rozpustite podľa návodu na obale. Pridajte 2 polievkové lyžice. l. vriacou vodou a dôkladne premiešajte. Mala by sa úplne rozpustiť vo vode.
- Ak sa želatína úplne nerozpustila, stačí vložiť misku do mikrovlnnej rúry a trochu ju zohriať. V žiadnom prípade ju neprivádzajte do varu, inak stratí želírovacie vlastnosti.
- Do hrnca pridajte cukor a polovicu vody. Položte na sporák a zahrievajte, kým voda nezovrie. Pokračujte vo varení, kým sa cukor nerozpustí. Potom odstráňte z tepla.
- Do ešte horúceho sirupu za stáleho miešania vlejeme želatínu. Najlepšie je preliať cez sitko, aby sa do sirupu nedostali nerozpustené zrnká prášku.
- Beat s mixérom pri nízkej rýchlosti, postupne ju zvyšujte. Keď sa objaví pena, pridajte citrónovú šťavu a pokračujte v mixovaní pri vysokej rýchlosti.
- Pokračujte v šľahaní poleva, kým nezhustne. Kontrolujeme to takto: ak tečie z šľahača hustým prúdom, znamená to, že ho môžete odstrániť z ohňa. Tortu pokryjeme polevou a necháme 2 hodiny sušiť.
Poradenstvo
Ak vám pri práci s cukrovou polevou trochu primrzla skôr, ako ste stihli dozdobiť upečené, nezúfajte. Urobte to: nalejte 1 polievkovú lyžičku. l. horúcou vodou a dôkladne premiešajte.
Poznámka
Poleva na želatíne veľmi rýchlo tuhne. Už po niekoľkých minútach sa nelepí na prsty. Upečeného je ale lepšie aspoň 1-2 hodiny nedotýkať, aby úplne stuhol.
Čokoládová poleva na veľkonočné koláče
Čokoládová poleva na veľkonočné koláče je výborným riešením, ktoré určite osloví každého, kto má rád čokoládu. Má bohatú čokoládovú chuť a hladkú lesklú textúru. Navrch môžete posypať kokosové lupienky alebo biele cukrárske perličky. Na tmavom lesklom povrchu budú vyzerať veľmi pôsobivo.
Čokoládová poleva
Na prípravu potrebujete:
- 100 g mliečnej čokolády
- 100 g horkej čokolády (aspoň 70%)
- 10 g masla
- 55 ml pitnej vody
- 50 g práškového cukru
- Na polevu rozlámeme čokoládu a rozpustíme ju v horúcom vodnom kúpeli spolu s maslom a horúcou vodou.
- Pridáme práškový cukor a pomelieme. Hotový koláč polejeme výslednou polevou. Môžete ozdobiť strúhanou čokoládou.
Kakaová poleva na veľkonočné koláče
Prírodná kakaová poleva na veľkonočné koláče je vyrobená na báze kakaa, masla a mlieka, čo jej dodáva bohatú, bohatú chuť a hladkú, lesklú textúru.
Kakaová glazúra
Na prípravu potrebujete:
- 2 polievkové lyžice. l. kakao
- 50 g masla
- 3 polievkové lyžice. l. mlieko
- 2 polievkové lyžice. l. Sahara
- V hrnci zmiešame kakao, cukor a mlieko. Za stáleho miešania privedieme do varu.
- Pridajte maslo, varte, miešajte na miernom ohni, kým sa zmes nestane úplne homogénnou.
Poleva z bielej čokolády na veľkonočné koláče
Biela čokoládová poleva na veľkonočné koláče je skvelou voľbou pre tých, ktorí uprednostňujú jemnejšiu a jemnejšiu chuť. Je nenáročný na prípravu a vhodný na zdobenie akýchkoľvek sviatočných dezertov a cukroviniek. Ideálne pre koláče, ktoré obsahujú hrozienka, orechy alebo iné ovocie, pretože vytvára jemnejšiu a príjemnejšiu alternatívu tradičnej čokolády.
Poleva z bielej čokolády
Na prípravu potrebujete:
- 200 g bielej čokolády
- 50 ml hustej smotany
- 50 g masla
- Na polevu z bielej čokolády nalámte a rozpustite v horúcom vodnom kúpeli spolu so smotanou.
- Pridajte maslo. Hotový koláč polejeme polevou. Môžete ozdobiť hviezdičkami z bieleho cukru.
Marshmallow poleva na veľkonočné koláče
Poleva z marshmallow je rýchly a chutný spôsob, ako ozdobiť veľkonočný koláč. Na jeho prípravu potrebujete len marshmallows a hustú smotanu. Výsledná glazúra bude mať jemnú chuť a príjemnú konzistenciu. Jeho prípravu zvládne aj začínajúca gazdinka. Upečené môžete jednoducho potrieť polevou, alebo si môžete pripraviť tortu v sladkých farbách.
Marshmallow poleva
Na prípravu potrebujete:
- 1,5 balenia marshmallows
- 80 ml smotany 20% tuku
- Na polevu vložte marshmallows do hrnca s hrubým dnom a pridajte smotanu. Na miernom ohni za občasného miešania roztopte marshmallows.
- Ak je výsledná zmes príliš viskózna, pridáme ešte trochu smotany a za stáleho miešania prehrejeme. Hmota by mala byť tekutá, ale nie veľmi tekutá.
- Rýchlo potrieme vrch torty tenkou vrstvou marshmallow polevy a necháme pár minút zaschnúť. Naneste ďalšiu vrstvu a tiež ju nechajte zaschnúť.
Poleva na veľkonočné koláče s kondenzovaným mliekom
Poleva z kondenzovaného mlieka má nádhernú lesklú textúru, ktorá dodá vašim veľkonočným koláčom slávnostný a pôsobivý vzhľad. Jednoduchosť prípravy glazúry vám umožňuje rýchlo a jednoducho zdobiť veľkonočné koláče doma.
Glazúra s kondenzovaným mliekom
Na prípravu potrebujete:
- 9-12 lyžíc. l. kondenzované mlieko
- 6 polievkových lyžíc. l. sušené mlieko
- 3 lyžičky. citrónová šťava
- Na prípravu polevy s kondenzovaným mliekom zmiešajte suché mlieko a 6 polievkových lyžíc. l. kondenzované mlieko. V prípade potreby pokračujte v pridávaní kondenzovaného mlieka, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu.
- Pridajte citrónovú šťavu, dobre premiešajte. Mali by ste získať homogénnu lesklú glazúru.
- Koláčiky potrieme polevou a necháme stuhnúť.
Marhuľová poleva na veľkonočné koláče
Nie je vôbec ťažké vyrobiť glazúru zo sušených marhúľ a na veľkonočnom koláči to nebude vyzerať menej slávnostne ako na bielom. Môže byť posypaný okvetnými lístkami mandlí alebo nasekanými orechmi.
Marhuľová glazúra
Na prípravu potrebujete:
- 100 g jasne červených sušených marhúľ
- 400 ml studenej vody
- 150 g práškového cukru
- 1 lyžička. citrónová šťava
- štipka kurkumy
- Na polevu nadrobno nakrájajte sušené marhule, pridajte studenú vodu a kurkumu, dajte na stredný oheň, priveďte do varu a varte 15 minút.
- Rozmixujte ponorným mixérom na pyré, vráťte na mierny oheň a varte, kým sa tekutina takmer úplne neodparí, asi 30 minút. V pohode.
- Do pyré zo sušených marhúľ pridáme citrónovú šťavu a práškový cukor.
- Touto zmesou namažte koláče (je lepšie ich niekoľkokrát namazať, vrstvu po vrstve, zakaždým dať koláč do chladničky na 5 minút, aby vrstva stuhla).
Zelený špenát a pistáciová poleva na veľkonočné koláče
Zelená poleva zo špenátu a pistácií je nezvyčajná, ale zdravá poleva na rastlinnej báze. Vyrába sa z čerstvého špenátu a pistácií, ktoré obsahujú množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov. Dodáva veľkonočným koláčom jemnú zelenú farbu a orieškovú chuť. Polevu môžeme ozdobiť aj kúskami pistácií alebo zeleným posypom.
Zelená špenátová a pistáciová glazúra
Na prípravu potrebujete:
- 200 g špenátu
- 200 g práškového cukru
- 100 g lúpaných pistácií
- 200 g špenátu
- 0,5 lyžičky. morská soľ
- 1/4 citróna (šťava a kôra)
- Na polevu najemno pomelieme pistácie, soľ a kôru, pridáme cukor a citrónovú šťavu.
- Špenát zalejeme horúcou vodou, privedieme do varu, vložíme do sitka, vytlačíme (tekutinu si necháme), pretrieme cez sitko, pridáme k pistáciovej hmote.
- Ak sa ukáže, že je príliš chladný, nalejte 1-2 polievkové lyžice. l. voda zo špenátu. Tortu polejeme polevou.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #Veľká noc #čokoládová poleva #poleva #cukrová polevaSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach