10 najlepších receptov na polevu na veľkonočné koláče

10 najlepších receptov na polevu na veľkonočné koláče

10 najlepších receptov na polevu na veľkonočné koláče

Veľká noc je obdobím, kedy pripravujeme a zdobíme veľkonočné koláče. Glazúra je jedným z najobľúbenejších spôsobov, ako ozdobiť pečivo, urobiť ho jasným a chutným. Niekto preferuje polevu na báze vaječných bielkov s prídavkom práškového cukru, citrónovej alebo pomarančovej šťavy. Iní používajú polevu na báze čokolády. Existujú aj netradičné možnosti polevy: marhuľová a dokonca aj s prídavkom špenátu a pistácií. V každom prípade torta s polevou je nielen chutná, ale aj veľmi krásna pochúťka na Veľkú noc, takže sa nebojte experimentovať.

Poleva na veľkonočný koláč so špenátom a pistáciamiPoleva na tortu z bielej čokoládypoleva na veľkonočný koláčPoleva na veľkonočný koláč so špenátom a pistáciamiPoleva na tortu z bielej čokolády

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Biela cukrová poleva na veľkonočné koláče
  • Poleva so smotanou a bielkom na veľkonočné koláče
  • Cukrová poleva na želatíne na veľkonočné koláče
  • Čokoládová poleva na veľkonočné koláče
  • Kakaová poleva na veľkonočné koláče
  • Poleva z bielej čokolády na veľkonočné koláče
  • Marshmallow poleva na veľkonočné koláče
  • Poleva na veľkonočné koláče s kondenzovaným mliekom
  • Marhuľová poleva na veľkonočné koláče
  • Zelený špenát a pistáciová poleva na veľkonočné koláče

10 osvedčených receptov z kolekcie Gastronom.ru

Biela cukrová poleva na veľkonočné koláče

Poleva z bieleho cukru je výborným materiálom pre kulinársku kreativitu. Cukrovú polevu môžeme poliať veľkonočné pečivo, použiť ako základ na zdobenie veľkonočnej torty s mini pusinkami a kandizovaným ovocím alebo natrieť – veľkonočný koláč bielou čipkou. Túto polevu je možné zafarbiť aj potravinárskou farbou v rôznych farbách a ozdobiť ňou nielen veľkonočné pečivo, ale aj koláčiky a perníky.

Biela cukrová poleva
Biela cukrová poleva

Na prípravu potrebujete:

  • 200-230 g práškového cukru
  • bielok z 1 vajca
  • 1/2 lyžičky. citrónová šťava
  1. V čistej miske vyšľaháme sneh z bielkov a citrónovej šťavy, postupne pridávame preosiaty práškový cukor a vmiešame. Poleva je hotová, keď biela zmes visí na metličke, ale netečie. Nešľaháme bielka príliš energicky: glazúra sa nasýti vzduchom a bude bublať.
  2. Poleva by sa mala skladovať v čo najtesnejších nádobách, inak rýchlo vyschne.
  3. Ak chcete použiť polevu na vrch koláčov, hustú polevu zriedite citrónovou šťavou na požadovanú konzistenciu. Poleva by mala kvapkať, ale neroztekala sa. Ak glazúru príliš zriedite, nebude dobre schnúť a po zaschnutí spriehľadní. Preto, aby plnka získala požadovanú konzistenciu, za stáleho miešania pridávajte po kvapkách citrónovú šťavu.

Poleva so smotanou a bielkom na veľkonočné koláče

Zvláštnosťou tejto polevy je, že obsahuje vaječný bielok, ktorý jej dodáva vzdušnosť a ľahkosť, a tiež smotanu, ktorá dodáva poleve bohatú, krémovú chuť. Poleva so smotanou a bielkom ozdobí sviatočné koláče a urobí ich ešte chutnejšími a chutnejšími.

Biela glazúra so smotanou a bielkom
Biela glazúra so smotanou a bielkom

Na prípravu potrebujete:

  • 150 g práškového cukru
  • bielok z 1 vajca
  • 150 g hustej smotany
  • 1 polievková lyžica. l. citrónová šťava
  1. Na polevu vyšľaháme bielka, kým sa nevytvoria mäkké vrcholy. Postupne bez prerušenia šľahania pridávame práškový cukor.
  2. Keď bude zmes hladká a lesklá, pridajte smotanu a šľahajte 30 sekúnd.
  3. Nalejte citrónovú šťavu a znova šľahajte. Koláčiky pokryjeme polevou.

Cukrová poleva na želatíne na veľkonočné koláče

Táto želatínová cukrová glazúra je najchutnejšia, akú sme kedy vyrobili. Pri krájaní pečiva si zachováva svoj tvar a je vhodný nielen na veľkonočné koláče a koláčiky, ale aj na zdobenie rôznych tvarovaných koláčikov. Na jeho prípravu použijeme instantnú želatínu. To isté môžete urobiť aj s bežným, ale budete ho musieť vopred namočiť na 30 minút do vody a zohriať, kým sa úplne nerozpustí. Keď je glazúra pripravená, musíte s ňou okamžite pracovať: veľmi rýchlo tuhne. Po dokončení nechajte polevu dôkladne zhustnúť, potom bude povlak hutný a farba biela a nepriehľadná.

Cukrová glazúra na želatíne
Cukrová glazúra na želatíne

Na prípravu potrebujete:

  • 200 g cukru
  • 100 ml vody
  • 5 g instantnej želatíny
  • 30 ml citrónovej šťavy
  1. Želatínu rozpustite podľa návodu na obale. Pridajte 2 polievkové lyžice. l. vriacou vodou a dôkladne premiešajte. Mala by sa úplne rozpustiť vo vode.
  2. Ak sa želatína úplne nerozpustila, stačí vložiť misku do mikrovlnnej rúry a trochu ju zohriať. V žiadnom prípade ju neprivádzajte do varu, inak stratí želírovacie vlastnosti.
  3. Do hrnca pridajte cukor a polovicu vody. Položte na sporák a zahrievajte, kým voda nezovrie. Pokračujte vo varení, kým sa cukor nerozpustí. Potom odstráňte z tepla.
  4. Do ešte horúceho sirupu za stáleho miešania vlejeme želatínu. Najlepšie je preliať cez sitko, aby sa do sirupu nedostali nerozpustené zrnká prášku.
  5. Beat s mixérom pri nízkej rýchlosti, postupne ju zvyšujte. Keď sa objaví pena, pridajte citrónovú šťavu a pokračujte v mixovaní pri vysokej rýchlosti.
  6. Pokračujte v šľahaní poleva, kým nezhustne. Kontrolujeme to takto: ak tečie z šľahača hustým prúdom, znamená to, že ho môžete odstrániť z ohňa. Tortu pokryjeme polevou a necháme 2 hodiny sušiť.

Poradenstvo

Ak vám pri práci s cukrovou polevou trochu primrzla skôr, ako ste stihli dozdobiť upečené, nezúfajte. Urobte to: nalejte 1 polievkovú lyžičku. l. horúcou vodou a dôkladne premiešajte.

Poznámka

Poleva na želatíne veľmi rýchlo tuhne. Už po niekoľkých minútach sa nelepí na prsty. Upečeného je ale lepšie aspoň 1-2 hodiny nedotýkať, aby úplne stuhol.

Čokoládová poleva na veľkonočné koláče

Čokoládová poleva na veľkonočné koláče je výborným riešením, ktoré určite osloví každého, kto má rád čokoládu. Má bohatú čokoládovú chuť a hladkú lesklú textúru. Navrch môžete posypať kokosové lupienky alebo biele cukrárske perličky. Na tmavom lesklom povrchu budú vyzerať veľmi pôsobivo.

Čokoládová poleva
Čokoládová poleva

Na prípravu potrebujete:

  • 100 g mliečnej čokolády
  • 100 g horkej čokolády (aspoň 70%)
  • 10 g masla
  • 55 ml pitnej vody
  • 50 g práškového cukru
  1. Na polevu rozlámeme čokoládu a rozpustíme ju v horúcom vodnom kúpeli spolu s maslom a horúcou vodou.
  2. Pridáme práškový cukor a pomelieme. Hotový koláč polejeme výslednou polevou. Môžete ozdobiť strúhanou čokoládou.

Kakaová poleva na veľkonočné koláče

Prírodná kakaová poleva na veľkonočné koláče je vyrobená na báze kakaa, masla a mlieka, čo jej dodáva bohatú, bohatú chuť a hladkú, lesklú textúru.

Kakaová glazúra
Kakaová glazúra

Na prípravu potrebujete:

  • 2 polievkové lyžice. l. kakao
  • 50 g masla
  • 3 polievkové lyžice. l. mlieko
  • 2 polievkové lyžice. l. Sahara
  1. V hrnci zmiešame kakao, cukor a mlieko. Za stáleho miešania privedieme do varu.
  2. Pridajte maslo, varte, miešajte na miernom ohni, kým sa zmes nestane úplne homogénnou.

Poleva z bielej čokolády na veľkonočné koláče

Biela čokoládová poleva na veľkonočné koláče je skvelou voľbou pre tých, ktorí uprednostňujú jemnejšiu a jemnejšiu chuť. Je nenáročný na prípravu a vhodný na zdobenie akýchkoľvek sviatočných dezertov a cukroviniek. Ideálne pre koláče, ktoré obsahujú hrozienka, orechy alebo iné ovocie, pretože vytvára jemnejšiu a príjemnejšiu alternatívu tradičnej čokolády.

Poleva z bielej čokolády
Poleva z bielej čokolády

Na prípravu potrebujete:

  • 200 g bielej čokolády
  • 50 ml hustej smotany
  • 50 g masla
  1. Na polevu z bielej čokolády nalámte a rozpustite v horúcom vodnom kúpeli spolu so smotanou.
  2. Pridajte maslo. Hotový koláč polejeme polevou. Môžete ozdobiť hviezdičkami z bieleho cukru.

Marshmallow poleva na veľkonočné koláče

Poleva z marshmallow je rýchly a chutný spôsob, ako ozdobiť veľkonočný koláč. Na jeho prípravu potrebujete len marshmallows a hustú smotanu. Výsledná glazúra bude mať jemnú chuť a príjemnú konzistenciu. Jeho prípravu zvládne aj začínajúca gazdinka. Upečené môžete jednoducho potrieť polevou, alebo si môžete pripraviť tortu v sladkých farbách.

Marshmallow poleva
Marshmallow poleva

Na prípravu potrebujete:

  • 1,5 balenia marshmallows
  • 80 ml smotany 20% tuku
  1. Na polevu vložte marshmallows do hrnca s hrubým dnom a pridajte smotanu. Na miernom ohni za občasného miešania roztopte marshmallows.
  2. Ak je výsledná zmes príliš viskózna, pridáme ešte trochu smotany a za stáleho miešania prehrejeme. Hmota by mala byť tekutá, ale nie veľmi tekutá.
  3. Rýchlo potrieme vrch torty tenkou vrstvou marshmallow polevy a necháme pár minút zaschnúť. Naneste ďalšiu vrstvu a tiež ju nechajte zaschnúť.

Poleva na veľkonočné koláče s kondenzovaným mliekom

Poleva z kondenzovaného mlieka má nádhernú lesklú textúru, ktorá dodá vašim veľkonočným koláčom slávnostný a pôsobivý vzhľad. Jednoduchosť prípravy glazúry vám umožňuje rýchlo a jednoducho zdobiť veľkonočné koláče doma.

Glazúra s kondenzovaným mliekom
Glazúra s kondenzovaným mliekom

Na prípravu potrebujete:

  • 9-12 lyžíc. l. kondenzované mlieko
  • 6 polievkových lyžíc. l. sušené mlieko
  • 3 lyžičky. citrónová šťava
  1. Na prípravu polevy s kondenzovaným mliekom zmiešajte suché mlieko a 6 polievkových lyžíc. l. kondenzované mlieko. V prípade potreby pokračujte v pridávaní kondenzovaného mlieka, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu.
  2. Pridajte citrónovú šťavu, dobre premiešajte. Mali by ste získať homogénnu lesklú glazúru.
  3. Koláčiky potrieme polevou a necháme stuhnúť.

Marhuľová poleva na veľkonočné koláče

Nie je vôbec ťažké vyrobiť glazúru zo sušených marhúľ a na veľkonočnom koláči to nebude vyzerať menej slávnostne ako na bielom. Môže byť posypaný okvetnými lístkami mandlí alebo nasekanými orechmi.

Marhuľová glazúra
Marhuľová glazúra

Na prípravu potrebujete:

  • 100 g jasne červených sušených marhúľ
  • 400 ml studenej vody
  • 150 g práškového cukru
  • 1 lyžička. citrónová šťava
  • štipka kurkumy
  1. Na polevu nadrobno nakrájajte sušené marhule, pridajte studenú vodu a kurkumu, dajte na stredný oheň, priveďte do varu a varte 15 minút.
  2. Rozmixujte ponorným mixérom na pyré, vráťte na mierny oheň a varte, kým sa tekutina takmer úplne neodparí, asi 30 minút. V pohode.
  3. Do pyré zo sušených marhúľ pridáme citrónovú šťavu a práškový cukor.
  4. Touto zmesou namažte koláče (je lepšie ich niekoľkokrát namazať, vrstvu po vrstve, zakaždým dať koláč do chladničky na 5 minút, aby vrstva stuhla).

Zelený špenát a pistáciová poleva na veľkonočné koláče

Zelená poleva zo špenátu a pistácií je nezvyčajná, ale zdravá poleva na rastlinnej báze. Vyrába sa z čerstvého špenátu a pistácií, ktoré obsahujú množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov. Dodáva veľkonočným koláčom jemnú zelenú farbu a orieškovú chuť. Polevu môžeme ozdobiť aj kúskami pistácií alebo zeleným posypom.

Zelená špenátová a pistáciová glazúra
Zelená špenátová a pistáciová glazúra

Na prípravu potrebujete:

  • 200 g špenátu
  • 200 g práškového cukru
  • 100 g lúpaných pistácií
  • 200 g špenátu
  • 0,5 lyžičky. morská soľ
  • 1/4 citróna (šťava a kôra)
  1. Na polevu najemno pomelieme pistácie, soľ a kôru, pridáme cukor a citrónovú šťavu.
  2. Špenát zalejeme horúcou vodou, privedieme do varu, vložíme do sitka, vytlačíme (tekutinu si necháme), pretrieme cez sitko, pridáme k pistáciovej hmote.
  3. Ak sa ukáže, že je príliš chladný, nalejte 1-2 polievkové lyžice. l. voda zo špenátu. Tortu polejeme polevou.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #Veľká noc #čokoládová poleva #poleva #cukrová polevaSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik