Aké druhy vajec existujú, ako a koľko ich uvariť a ďalšie tipy a triky
Nikto nevie s istotou, čo bolo skôr, vajce alebo kura, ale je spoľahlivo známe, že slepačie vajcia sú jedným z najobľúbenejších, alebo skôr najkonzumovanejších produktov na svete. Vajcia sú súčasťou širokej škály jedál, od predjedál a šalátov až po dezerty a nápoje. A, samozrejme, nie náhodou sa vajíčko stalo posvätným symbolom života a hlavným atribútom veľkonočného stola.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Kategórie a označovanie kuracích vajec
- Modré a zelené kuracie vajcia
- Ako uvariť vajcia – všeobecné pravidlá a nuansy
- Vajcia uvarené natvrdo, namäkko, vo vrecku: ako a koľko variť, obsah kalórií
- Ako uvariť pošírované vajíčko
- Ako dlho variť prepeličie a iné hydinové vajcia
- Ako rozlíšiť varené vajce od surového
- Ako dlho uchovávať varené vajcia
Z hľadiska benefitov je vajíčko tiež jedinečným produktom, obsahuje obrovské množstvo vitamínov, esenciálnych mikroelementov a aminokyselín. Slepačie vajcia sú výborne stráviteľné pre všetkých, malých aj veľkých – samozrejme za predpokladu, že na ne nie je alergia. A jedno uvarené vajíčko dokáže nielen zahnať hlad, ale aj dlhodobo plnohodnotne podporovať fungovanie nášho tela. Varené kuracie vajcia musia byť zahrnuté do detskej výživy a diétnych tabuliek. A mimochodom, kuracie vajcia sú už dlho rehabilitované ako potravinový výrobok, ktorý by sa mal jesť vo veľmi obmedzených množstvách kvôli riziku zvýšenia zlého cholesterolu. Neovplyvňujú zvýšenie cholesterolu, jedzte pre svoje zdravie!
Kategórie a označovanie kuracích vajec
Pri nákupe vajec dávajte pozor na označenie
Vajcia z obchodu majú vždy označenie, ktoré pozostáva z písmena – D alebo C – a čísla (1, 2, 3). Vajcia najvyššej kategórie (B) a vybrané (O) sú označené dvoma písmenami.
Písmeno označuje kategóriu. Kategória D – diétne vajíčko s dátumom predaja 7 dní. C je konzumné vajce, ktoré možno skladovať až 25 dní. Číslo udáva veľkosť vajíčka, presnejšie jeho hmotnosť.
Kategória vajec 3, hmotnosť: 35 – 45 g Kategória vajec 2, hmotnosť: 45 – 55 g Kategória vajec 1, hmotnosť: 55 – 65 g Výberové vajcia (O), hmotnosť: 65 – 75 g Vajcia najvyššej kategórie (B) , hmotnosť: 75 g alebo viac.
Kalorický obsah surového kuracieho vajca je 60-80 kcal, v závislosti od kategórie.
Predpokladá sa, že vajcia prvých troch kategórií znášajú mladé kurčatá. Pokiaľ ide o chuť, vajcia, bez ohľadu na kategóriu, sa navzájom nelíšia. Len vo veľkosti. Ale veľkosť kuracích vajec určuje ich náklady. Väčšie vajcia najvyššej kategórie a výberové sú oveľa drahšie ako vajcia kategórie 1,2,3.
Modré a zelené kuracie vajcia
Viacfarebné vajcia sa dajú variť rovnako ako bežné vajcia.
Stojí za to hovoriť o nich samostatne, pretože pre mnohých je to zatiaľ nezvyčajný produkt. Viacfarebné kuracie vajcia sa na trhoch objavili pomerne nedávno. Farba vajec môže byť veľmi odlišná, nielen modrá alebo zelená – olivová, tyrkysová, fialová, ružová, červeno-hnedá. Najznámejšie plemeno kurčiat, ktoré znášajú „veľkonočné“ vajíčka, juhoamerická Araucana, je známe už od 16. storočia. Zvyšných pár plemien nosníc s nezvyčajne sfarbenými vajíčkami je výsledkom dlhoročného výberu tých istých Araucana a iných domácich kurčiat. Okrem estetickej zložky v podobe farebnej škrupiny takéto vajíčka nemajú žiadne unikátne vlastnosti z hľadiska chuti alebo prospešných vlastností. Po rozbití škrupiny vo vnútri nájdete obyčajné vajíčko, ako má byť. Mimochodom, vnútorná farba škrupiny týchto vajec je normálna biela. Cena farebných vajec je vysoká. Za nezvyčajný „vzhľad“ takýchto vajec budete musieť zaplatiť najmenej dvakrát toľko peňazí ako za tucet vybraných vajec štandardnej bielej alebo hnedej farby. Takéto vajíčka sa však na Veľkú noc pripravujú jednoducho, pohodlne a rýchlo – stačí ich uvariť bez farbív a ďalších dekorácií.
Kuracie vajcia ako samostatné jedlo je možné pripraviť vo forme miešaných vajec, omelety alebo varené. Zamerajme sa na poslednú, najčastejšiu možnosť – varené vajcia.
Ako uvariť vajcia – všeobecné pravidlá a nuansy
Vyzeralo by to ako detinská otázka: čo je na tom také zložité? Každý aspoň raz v živote uvaril vajíčka. V skutočnosti existujú pravidlá a rôzne spôsoby varenia vajec. Varené vajcia je možné variť na sporáku aj v mikrovlnnej rúre, natvrdo, namäkko, vo vrecúšku, v škrupine alebo bez nej (pošírované vajce). Nižšie zvážime všetky možnosti, ale najprv o pravidlách.
Všeobecné pravidlá varenia vajec:
1. Vajcia nevyžadujú predumývanie. Ak sú škrupiny veľmi špinavé, jednoducho ich utrite vlhkou utierkou alebo obrúskami – to bude stačiť.
2. Aby vajíčko pri varení neprasklo a jeho obsah nevytiekol, musia mať vajcia izbovú teplotu. Mali by byť umiestnené v nádobe so studenou vodou a až potom zapálené. Studené vajcia čerstvé z chladničky nevkladajte do vriacej vody – zaručene prasknú. Potom sa takéto vajcia môžu použiť iba na výrobu šalátov. A nie sú vhodné na dlhodobé skladovanie, ak je škrupina rozbitá.
Studené vajcia nedávajte do vriacej vody – zaručene prasknú. Vajcia uvaríme pri izbovej teplote
3. Vajíčko sa začne variť po zovretí vody, takže čas varenia treba počítať od tohto momentu. Ak vám nevyhovuje dávať pozor na hrniec s vodou, môžete použiť túto metódu: najskôr nechajte zovrieť vodu a potom pridajte vajcia. Najprv by ste však mali každé vajíčko prepichnúť z tupej strany ihlou. V tomto prípade existuje šanca, že vajcia počas procesu neprasknú.
4. Doba varenia závisí od toho, aké vajce chcete získať – natvrdo, namäkko alebo vo vrecúšku – a trvá 3 – 4 až 15 minút. Vajíčka nemá zmysel variť dlhšie ako 15 minút, bielko môže chutiť gumovo a žĺtok začne modrať. A o výhodách prepečených vajec netreba ani hovoriť.
5. V mierne vriacej vode v nádobe s otvoreným vekom uvaríme vajíčka. V tomto prípade musia byť vajcia úplne pokryté vodou.
6. Po uvarení by sa vajcia mali ochladiť v studenej alebo tečúcej vode. To sa deje tak, aby sa škrupina rýchlo a ľahko vzdialila od obsahu. Ak na ďalšie varenie potrebujete úplne vychladnuté vajcia, nechajte ich dlhšie odležať v studenej vode. Na teplé vajcia bude stačiť pár minút.
Vajíčka po uvarení schlaďte v studenej alebo tečúcej vode – vychladené sa lepšie čistia.
Teraz o nuansách.
Doba varenia vo vriacej vode je ovplyvnená veľkosťou a počtom vajec. Malé vajcia kategórie 2 a 3 sa uvaria rýchlejšie ako veľké, vybrané. Pri varení jedného alebo viacerých vajec za rovnakých okolností sa čas bude líšiť o pol minúty alebo dokonca o 1 minútu.
Po prvé, vriaca voda pri ponorení jedného vajíčka stráca menej teploty – pri tomto úkone vždy prestane vrieť.
Po druhé, ak varíte 5-10 kusov súčasne, prvé vajce sa uvarí o niečo rýchlejšie ako posledné naložené.
Je veľmi dôležité, ako rýchlo voda po naložení vajec opäť vrie. Pre vajcia natvrdo tento bod nemá zásadný význam. Ale ak chcete vajcia na mäkko, budete musieť priviesť vodu späť k silnému varu a až potom znížiť oheň.
Vajcia uvarené natvrdo, namäkko, vo vrecku: ako a koľko variť, obsah kalórií
Najprv určme, ako vyzerajú všetky tieto vajcia:
- natvrdo: bielok a žĺtok sú úplne a rovnomerne uvarené
- namäkko: bielok je úplne uvarený, žĺtok je tekutý alebo polotekutý
- do vrecka: bielok sa uvarí do polovice alebo doslova po okraj, žĺtok je tekutý.
Vo vajci uvarenom na tvrdo sa bielok a žĺtok uvaria úplne a rovnomerne
Vajíčko uvarené na mäkko sa považuje za najužitočnejšie, pretože úplne uvarené bielko je ľahšie a lepšie stráviteľné, zatiaľ čo nedostatočne uvarený žĺtok nestráca svoje prospešné vlastnosti. Vajcia uvarené natvrdo vydržia dlhšie ako iné, je vhodné ich vziať napríklad na cesty. Vajíčka uvarené natvrdo a namäkko sú vhodné aj na pridávanie do šalátov, sú z nich výborné chlebíčky a chuťovky. Vajcia vo vrecku sa pripravujú ako samostatné jedlo, zvyčajne na raňajky.
Vajíčko uvarené namäkko s tekutým žĺtkom sa považuje za najzdravšie
Približný čas varenia vajec po prevarení vody:
- natvrdo – 7-10 minút
- uvarené namäkko – 5-6 minút
- do vrecka – 3-4 minúty.
Spôsob lúpania vajec závisí od ich konzistencie. Vajcia uvarené natvrdo sú úplne olúpané. Škrupiny stačí poraziť o tvrdú podložku alebo o seba, prípadne ich pováľať po stole. To isté môžete urobiť aj s vajíčkami uvarenými namäkko, no urobte to opatrnejšie, nezabúdajte ani na polotekutý žĺtok. Vajíčko vo vrecúšku sa zvyčajne v špeciálnej forme vo forme pohára kladie na stopku tupou stranou nahor, vrch sa opatrne odklepne lyžičkou alebo sa škrupina odreže nožom o 1,5 cm a zje sa. malá lyžička.
Kalorický obsah vareného kuracieho vajca:
- mäkko uvarené – 79 kcal,
- natvrdo – 80 kcal,
- na vrecko – 144 kcal
Dôležité! Nepokúšajte sa variť vajcia v škrupine v mikrovlnnej rúre – jednoducho explodujú. Výsledok: zbytočný produkt a problémy s čistením mikrovlnnej rúry.
Ako uvariť pošírované vajíčko
Pošírované vajce sa líši od varených vajec, pretože spôsob jeho prípravy je zásadne odlišný: pripravuje sa bez škrupiny. Je to veľmi krásna a chutná možnosť a zároveň najťažší spôsob varenia vajec.
Na varenie strateného vajíčka tradičným spôsobom budete potrebovať stolový ocot (jablkový alebo ryžový) v množstve 1 polievková lyžica. do 1l. voda. Opatrne uvoľnite vajíčko zo škrupiny do malej, ale širokej žiaruvzdornej nádoby, ktorú spustíme do mierne vriacej vody. Na pár sekúnd lyžičkou naberáme bielka smerom k žĺtku tak, aby žĺtok zostal v strede bielka. Hneď ako bielok stuhne a zbelie, opatrne dierovanou lyžicou vajíčko vyberieme a preložíme do nádoby so studenou vodou. Potom položte na obrúsok, aby vypustila prebytočnú vodu a podávajte.
Pošírované vajíčko je obzvlášť jemné, s krémovým žĺtkom.
Doba varenia stratených vajec je od 2,5 do 4 minút. Obsah kalórií – 158 kcal.
Pošírované vajcia je možné variť v mikrovlnnej rúre. A táto metóda je ešte jednoduchšia ako na sporáku, pretože bielka nemusíte naberať lyžičkou. Zvyšok algoritmu je rovnaký. Mimochodom, pošírované mäso, v závislosti od výkonu mikrovlnnej rúry, môže byť varené „do vrecka“ alebo dokonca takmer natvrdo.
Je vhodné variť stratené vajce v plastovom vrecku
A najpohodlnejší spôsob varenia stratených vajec je na sporáku v plastovom vrecku. V tomto prípade nie je potrebné používať ďalšie jedlá a neustále monitorovať proces. Stupeň pripravenosti vajíčka môžete skontrolovať jednoduchým nadvihnutím vrecka a jemným pohmatom vajíčka na pevnosť.
Ako dlho variť prepeličie a iné hydinové vajcia
Prepeličie vajcia, hoci sú polovičné ako kuracie vajcia, sa považujú za užitočnejšie, pretože obsahujú vitamíny vo vyšších koncentráciách v porovnaní s kuracími vajcami. Napríklad obsahujú 6-krát viac vitamínu B1 a 15-krát viac vitamínu B2 ako kuracie mäso. Je tiež všeobecne akceptované, že prepeličie vajcia sú diétnejšie, nebudeme sa s tým hádať. Ale čo sa týka hypoalergénnosti prepeličích vajec, je to mýtus.
Prepeličie vajcia obsahujú viac živín ako kuracie vajcia, dokonca aj keď sú uvarené.
Prepeličie vajcia musíte uvariť rovnakým spôsobom ako…