Aké šaláty sa dajú pripraviť z morských rias a chuka a čo tým ochutiť
Na východe sú morské riasy považované za zázračný prostriedok, ktorý predlžuje život. Ako ženšen, len z mora! Kelp a chuka sú skutočne bohaté na vitamíny a mikroelementy, takže ich môžeme pokojne považovať za superpotraviny. Poďme zistiť, ako by sa mali pripraviť a s čím ich kombinovať.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Ako si vybrať a pripraviť kelp
- Najlepšie ingrediencie do šalátu z morských rias
- Chuka a čo s tým súvisí
- Šalát s kuracím mäsom, morskými riasami a ázijským sezamovým dresingom
- Šalát z morských rias s morskými plodmi
- Vinaigrette s morskými riasami a rybami
- Šalát s divokou ryžou, morskými riasami, cícerom a jablkami
- Šalát z morských rias s chobotnicou
- Šalát potrite morskými riasami a brusnicami
- Avokádový šalát s lososovým tataki a chuka
- Zelený šalát s avokádom a chuka
Ako si vybrať a pripraviť kelp
Morský kel, alebo kelp, je druh hnedej riasy. Do našich obchodov sa dostáva v sušenej, mrazenej a konzervovanej forme, pripravený na konzumáciu.
Pri výbere mrazeného kelu si určite dávajte pozor na dátum spotreby (je dosť krátky), neporušenosť obalu a prítomnosť ľadu. Opätovne zmrazený výrobok môže byť zdraviu nebezpečný a nemal by sa kupovať. Ďalej by sa morské riasy mali dôkladne opláchnuť pod tečúcou vodou a vložiť na niekoľko minút do vriacej vody.
Rôzne sušené morské riasy sa dajú kúpiť vo veľkých supermarketoch alebo ázijských obchodoch. Všetko je tu jednoduché: kapustu namočte do veľkého množstva vody na niekoľko hodín, alebo ešte lepšie cez noc, potom dôkladne opláchnite a uvarte ako mrazenú kapustu.
Konzervované morské riasy zvyčajne už obsahujú soľ, cukor, olej, ocot, korenie a niekedy aj ďalšiu zeleninu. Tento produkt má oveľa vyšší obsah kalórií ako napríklad mrazený kel, ale je vhodný, keď nie je čas na varenie.
Najlepšie ingrediencie do šalátu z morských rias
Ingrediencie na šalát z morských rias
Morský kel sa hodí k čerstvým a nakladaným uhorkám, mrkve, reďkovke a cibuľke. Môže sa pridať aj do šalátov s morským kokteilom, hubami a mäsom, najmä ak plánujete dresing v panázijskom štýle.
Pôstny Olivier sa pripravuje aj s morskými riasami, zaujímavou verziou sleďa pod kožuchom, ako aj vinaigrette s prídavkom solených rýb a kyslých bobúľ.
Určite si skúste pripraviť šalát s morskými riasami, reďkovkami, konzervovanou kukuricou a údenou treskou jednoškvrnnou. Ďalšou win-win kombináciou je morský kokteil, červená cibuľa, čerstvé uhorky a pohár morských rias. Môžete pridať aj krabie tyčinky alebo krabie mäso a ako dekoráciu použiť prírodný alebo imitáciu červeného kaviáru. Ako dresing sa hodí domáca majonéza, kyslá smotana, rafinovaný rastlinný olej a citrónová šťava.
Chuka a čo s tým súvisí
Chuka, na rozdiel od chaluhy, je zovšeobecnený názov pre celú skupinu rias, a nielen pre jeden druh. Chuka sa predáva mrazená a nakladaná.
Chuka sa považuje za nízkokalorický produkt a je vhodná na správnu výživu a chudnutie, ale iba ak nejde o hotový šalát v orechovej alebo majonézovej omáčke! Množstvo kalórií v ňom môže byť porovnateľné s pečivom, takže okrem dátumu spotreby si pred kúpou určite skontrolujte aj zloženie.
Rovnako ako morské riasy, chuka sa hodí k rybám, vrátane údených rýb, kreviet, chobotníc, ryže, tofu a čerstvej zeleniny. Ako dresing sa hodí kvapka sezamového oleja, sójová omáčka, citrónová šťava. A všetci milovníci pikantného jedla by si mali do chuka šalátu pridať srirachu, gochujang, nakladaný zázvor alebo omáčku kimchi.
Šalát s kuracím mäsom, morskými riasami a ázijským sezamovým dresingom
Šalát s kuracím mäsom, morskými riasami a ázijským sezamovým dresingom
Šalát s kuracím mäsom, morskými riasami a ázijským dresingom vás prenesie z kuchyne do trendovej panázijskej reštaurácie len za 40 minút. A toto jedlo je plné výhod a žiadne extra kalórie.
40 minút
4 porcie
Na prípravu potrebujete:
filet z kuracieho prsníka – 2 ks.
mrkva – 2 ks.
morské riasy – 200 g
citrón – 1 ks.
olivový olej – 6 lyžíc. l.
mandle – 30 g
sezam – 2 lyžice. l.
pomarančový džús – 1 polievková lyžica. l.
mak – 1 polievková lyžica. l.
cesnak – 2 strúčiky
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
Na tankovanie:
pomarančový džús – 1 polievková lyžica. l.
vínny ocot – 1 polievková lyžica. l.
Dijonská horčica – 1 lyžička.
mletý koriander – 1 lyžička.
olivový olej
Na odoslanie:
koriander – 2-3 vetvičky
1. Pripravte si citrón, odstráňte z neho kôru na jemnom strúhadle a vytlačte šťavu z dužiny. Zahrejte panvicu s 2 polievkovými lyžicami. l. olivový olej, pridajte kuracie prsia. Posypeme citrónovou šťavou, soľou a korením a na miernom ohni varíme 5 minút. Prsia otočíme na druhú stranu a prikryté opekáme ďalších 5 minút. Kuracie mäso preložíme na tanier.
2. Mrkvu nakrájame na tenké pásiky. Do tej istej panvice pridajte 2 polievkové lyžice. l. olivový olej a pridajte mrkvu. Soľ, nalejte 1 lyžičku. pomarančový džús a varíme 4 minúty. Jemne niekoľkokrát premiešajte. Hotovú mrkvu vyberte z panvice.
3. Cesnak nakrájame na plátky. Vložte do tej istej panvice, pridajte mandle, sezamové semienka, mak a za stáleho miešania varte 2 minúty.
4. Do veľkej misy nalejte pomarančový džús, pridajte citrónovú kôru, ocot, horčicu, mletý koriander a 2 polievkové lyžice. l. olivový olej. Šľaháme a potom do dresingu pridáme morské riasy. Pridajte zmes mrkvy a mandlí, premiešajte a položte na tanier. Navrch dáme nakrájané kuracie mäso, posypeme koriandrom a podávame.
Užitočné rady
Ak chcete dať šalátu pikantnú chuť, môžete pridať niekoľko krúžkov štipľavej papriky nakrájaných na tenké plátky. Do misky pridajte korenie súčasne s cesnakom.
Šalát z morských rias s morskými plodmi
Šalát z morských rias s morskými plodmi
Ak máte doma téglik morského kokteilu v oleji alebo slanom náleve, stačí pridať čerstvú cibuľu, bylinky podľa chuti, trochu citrónovej šťavy a morské riasy – lahodný, ľahký, zdravý a výživný šalát je hotový!
15 minút
4 porcie
Na prípravu potrebujete:
morské riasy – 500 g
morský koktail – 400 g
cibuľa – 1 ks.
citrón – 1/2 ks.
rastlinný olej – 3 lyžice. l.
petržlen
soľ
1. Cibuľu nakrájame na polkolieska, petržlenovú vňať nasekáme nadrobno. Z citróna odstráňte kôru a nakrájajte ho na tenké pásiky.
2. Cibuľu, petržlenovú vňať, citrónovú kôru vmiešame do morských rias, premiešame.
3. Citrón prekrojíme na polovicu a vytlačíme šťavu. Pridajte rastlinný olej a dobre premiešajte.
3. K riase s cibuľou a bylinkami pridajte morský koktail (tekutinu z téglika najskôr sceďte). Prelejeme dresingom, premiešame a podávame.
Poznámka pre hostiteľku
Pre jemnejšiu chuť možno cibuľu v šaláte nahradiť pórom. A na obliekanie použite akýkoľvek rastlinný olej. Napríklad olivový alebo slnečnicový zmiešaný s kvapkou sezamu.
Vinaigrette s morskými riasami a rybami
Vinaigrette s morskými riasami a rybami
Tu je recept na nezvyčajný vinaigrette, ktorý obsahuje morské riasy, solené paradajky, nakladané bobule a ryby.
2 hodiny 30 minút
4 porcie
Na prípravu potrebujete:
nakladaná biela kapusta – 200 g
suché morské riasy – 100 g (alebo 500 g mrazené)
veľká mrkva – 1 ks.
varená repa – 1 ks.
solené paradajky – 1-2 ks.
nakladané uhorky – 1-2 ks.
sójová majonéza – 1/2 šálky
ryby (losos, ružový losos, údená treska) – 60 g
zelený hrášok – 1-2 lyžice. l.
nakladané čerešne, slivky alebo brusnice – 1-2 lyžice. l.
petržlen – 2-3 vetvičky
mletý zázvor – 1 štipka
čerstvo mleté čierne korenie – 1 štipka
soľ
1. Suché riasy namočte do vody na 2-3 hodiny, potom pridajte 2 šálky vriacej vody, priveďte do varu, povarte 1-2 minúty, sceďte v cedníku. Ak použijete mrazenú kapustu, prevarte 1 liter vody, jemne ju osoľte, kapustu vložte do vody a po opätovnom prevarení varte 3-5 minút. Scedíme v cedníku.
2. Rybu zbavte kože a kostí, nakrájajte ostrým nožom na malé kúsky alebo jednoducho rozdrvte/roztlačte vidličkou. Varte repu a mrkvu do mäkka alebo pečte v rúre vo fólii.
3. Uhorky a paradajky nakrájame na malé kolieska, mrkvu a repu na stredné kocky. Všetky ingrediencie zmiešame, podľa potreby dosolíme, pridáme štipku čierneho korenia a mletého zázvoru. Dôkladne premiešame, dochutíme majonézou, posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a podávame.
Poznámka pre hostiteľku
Namiesto varených alebo pečených rýb môžete použiť konzervované ryby. Bude to nemenej chutné a ušetríte čas.
Šalát s divokou ryžou, morskými riasami, cícerom a jablkami
Šalát s divokou ryžou, morskými riasami, cícerom a jablkami
Šalát s divokou ryžou, morskými riasami, cícerom a jablkami je skutočnou zásobárňou vitamínov a minerálov, ktoré sú na jar tak potrebné pre naše zdravie. Upozorňujeme, že divoká ryža sa varí oveľa dlhšie ako bežné odrody, preto je najlepšie ju pripraviť deň vopred.
príprava 45 minút
varenie 15 minút
2 porcie
Na prípravu potrebujete:
varený cícer – 100 g
konzervovaná morská kapusta – 100 g
divoká ryža – 50 g
zelená cibuľa – 1 zväzok
citrónová šťava – 1 polievková lyžica. l.
Na tankovanie:
olivový olej – 2 lyžice. l.
mletá čili paprička
sušený rozmarín
čerstvo mleté čierne korenie
1. Divokú ryžu uvarte do mäkka podľa návodu na obale. Vložte do cedníka a nechajte prebytočnú tekutinu odtiecť.
2. Do misy dáme uvarený cícer a divokú ryžu.
3. Jablko ošúpeme, nakrájame na kocky, pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme do misy s cícerom a ryžou. Jemne nakrájajte zelenú cibuľu.
4. V samostatnej miske zmiešame olivový olej, oba druhy korenia, rozmarín. Dôkladne premiešame a vzniknutou zálievkou zalejeme šalát. Pred podávaním posypte zelenou cibuľkou.
Poznámka pre hostiteľku
Konzervovaný cícer pomôže ušetriť čas. A ak nenájdete cícer, postačí biela fazuľa.
Šalát z morských rias s chobotnicou
Šalát z morských rias s chobotnicou
Morský kel šalát s chobotnicou možno bezpečne odporučiť dospelým aj deťom. Ide o chutné a zdravé jedlo, ktoré je navyše pripravené z tých najdostupnejších surovín.
30 minút
4 porcie
Na prípravu potrebujete:
jatočné telá chobotnice – 400 g
konzervované morské riasy – 400 g
tekvicová buničina – 200 g
šalátová uhorka – 1 ks.
rastlinný olej – 3 lyžice. l.
čerstvo mleté čierne korenie
soľ
1. Do hrnca nalejte asi 2 litre vody, priveďte do varu, osoľte. Spustite jatočné telá chobotníc a po opätovnom varení ich varte 40 sekúnd.
2. Chobotnicu vyberte dierovanou lyžicou, položte na tanier a odložte. Nechajte panvicu s vodou na ohni. Dužinu tekvice nakrájame na pásiky. Vložte do panvice, kde ste varili chobotnicu a varte 4 minúty. Uložíme na sito a necháme vychladnúť.
3. Uhorku nakrájajte na tenké pásiky (ak chcete, môžete šupku ošúpať). Nakrájajte aj jatočné telá chobotníc. Vložte všetky pripravené ingrediencie do veľkej misy.
4. Pridajte morské riasy, soľ a korenie. Šalát nalejte rastlinným olejom a dôkladne premiešajte. Položte na servírovacie taniere a podávajte.
Užitočné…