Ako vyprážať bravčovú pečeň a prečo ju nemožno variť rovnakým spôsobom ako hovädzie mäso

Ako vyprážať bravčovú pečeň a prečo ju nemožno variť rovnakým spôsobom ako hovädzie mäso

Ako vyprážať bravčovú pečeň a prečo ju nemožno variť rovnakým spôsobom ako hovädzie mäso

Ako vyprážať bravčovú pečeň? „Je rozdiel medzi bravčovým a hovädzím mäsom?“ – pýtate sa. Samozrejme, existuje, a jeden významný, aj navonok sa dá neomylne rozlíšiť hovädzia pečeň od bravčovej. A ak sa líšia aj vzhľadom, chute budú úplne odlišné. Pozrime sa na to podrobnejšie a na panvici si opražíme lahodnú bravčovú pečeň.

Ako smažiť bravčovú pečeň a prečo ju nemožno variť rovnako ako hovädzie mäso

O čom budeme hovoriť v článku:

• Ako rozlíšiť bravčovú pečeň od hovädzieho mäsa

• Ako si vybrať bravčovú pečeň

• Life hacks: ako odstrániť nepríjemný zápach a horkosť z bravčovej pečene

• Ako chutne vyprážať bravčovú pečeň

Ako rozlíšiť bravčovú pečeň od hovädzieho mäsa

Na trhu ponúkame hovädzie, bravčové, kuracie, králičie a morčacie pečeň. Všetky sa líšia vzhľadom, veľkosťou a štruktúrou. Ak porovnáme hovädzie a bravčové mäso, hovädzie mäso je oveľa väčšie: priemerná hmotnosť môže dosiahnuť 4–5 kg, zatiaľ čo bravčové mäso nie je väčšie ako 2 kg. A keď ich položíte vedľa seba, okamžite si všimnete rozdiel nielen vo veľkosti, ale aj vo farbe. Obe pečene sú červenohnedej farby, ale hovädzia pečeň je oveľa tmavšia a bohatšia; bravčové mäso je ľahšie. Ďalším charakteristickým rozdielom je, že film na povrchu bravčovej pečene je veľmi tenký, takmer neviditeľný, s kosoštvorcovým vzorom. Líši sa aj rez: na hovädzom mäse je hladký, ale na bravčovom je zrnitý, s výraznými pórmi.

Vôňa bude tiež iná. Hovädzia pečeň vonia ako mäso, mlieko, s jemným sladkastým nádychom. Bravčové mäso má ostrejšiu vôňu s miernym nádychom horkosti. Rovnaká horkosť je často badateľná aj v chuti. Preto pred varením bravčovej pečene budete musieť bojovať proti zápachu.

Ako si vybrať bravčovú pečeň

Čerstvá pečeň má lesklý povrch, zatuchnutá pečeň má matný povrch.
Čerstvá pečeň má lesklý povrch, zatuchnutá pečeň má matný povrch.

Ako dlho pečeň ležala na pulte predajcu, možno určiť predovšetkým jej vzhľadom. Čerstvá pečeň žiarivej farby s lesklým povrchom. Zastarané budú nudné. Nekupujte diely, ktoré sú tmavé, zvetrané alebo majú hnedé či žlté škvrny. Zmena farby môže tiež naznačovať, že zviera nebolo počas života zdravé.

Ak máte radi droby pre ich farbu a lesk, neváhajte ich ovoňať. Nekupujte pečeň so silným nepríjemným zápachom.

Mrazená bravčová pečeň by mala byť zapečatená a nemala by na nej byť hrubá vrstva ľadu. Skontrolujte dátum výroby a dátum spotreby. Je nepravdepodobné, že budete môcť získať chutné jedlo zo zmrazenej, nesprávne skladovanej pečene.

Life hacks: ako odstrániť nepríjemný zápach a horkosť z bravčovej pečene

Pokiaľ ide o nutričnú hodnotu, bravčová pečeň nie je v žiadnom prípade horšia ako hovädzia pečeň. A horkosť prítomná v chuti, ak vám prekáža, sa dá odstrániť pomocou jednoduchých techník.

1. Najbežnejší spôsob je namočiť pečeň na 30 minút až 2 hodiny do mlieka. Pečeň, ktorá odpočíva v mlieku, po varení zmäkne.

2. Srvátka pomôže vyrovnať sa s horkosťou.

3. Horčičný roztok (1 polievková lyžica horčice na 1 liter vody) pečeň zjemní, odstráni zápach a horkosť. Pečeň môžete nechať v horčicovom roztoku cez noc.

4. Roztok soli a sódy – 1 polievková lyžica na 2 litre vody.

5. Horkosť charakteristická pre bravčovú pečeň zmizne, ak opatrne odstránite žlčové cesty, nakrájate na kúsky 300–500 g a namočíte do octového roztoku (150 ml 9% octu na 1 liter vody).

6. Ak sa pečeň nakrájaná na kúsky pred varením zaleje vodou blízko varu a nechá sa 1-2 minúty, nepríjemný zápach zmizne a pečeň zmäkne.

Je dôležité, že po všetkých týchto metódach namáčania sa pečeň musí opláchnuť v studenej vode a dôkladne vysušiť. Pomer hmotnosti tekutiny a pečene je 1:1.

Ako chutne vyprážať bravčovú pečeň

Analyzovali sme vonkajšie rozdiely medzi hovädzou a bravčovou pečeňou, vybrali sme čerstvé a naučili sme sa techniky, ktoré pomôžu zbaviť sa horkosti. Teraz je čas variť a najjednoduchšie je vyprážať pečeň na panvici.

Film na bravčovej pečeni je veľmi tenký, takmer neviditeľný. Preto ho nebude možné odstrániť, ako pri hovädzom mäse, ale treba odstrániť žlčové cesty. Pečeň nakrájajte na kúsky rovnakej hrúbky, asi 1 cm, všetky kúsky sa tak vypražia naraz a vyhnete sa nepríjemným momentom, keď niekto dostane prepečenú porciu suchú ako podošvu a niekto nedopečenú. časť s krvou.

Ak chcete získať šťavnatú, chutnú pečeň, ktorá si zachovala všetky svoje prospešné vlastnosti, nikdy by ste ju nemali prevariť ani vysušiť. Najdôležitejšie je vystihnúť moment, keď je pečeň úplne pripravená, no zostáva mäkká a šťavnatá. Doslova 2-3 minúty navyše – a chuť sa stratí. Ak chcete, aby pečeň zmäkla, kúsky zľahka porazte kladivom.

Ďalšia otázka, ktorá sa často objavuje pri vyprážaní pečene, je „Kedy pridať soľ: pred vyprážaním alebo po? Je lepšie nepridávať soľ vopred. Výnimkou je pečeň vyprážaná v cestíčku.

Bravčovú pečeň môžete vyprážať tak, že ju jednoducho nakrájate na porcie a vložíte do panvice vyhriatej v oleji, alebo pridáte svoje obľúbené korenie a koreniny, obalíte v múke a pred vyprážaním namáčate v múke a vaječnom cestíčku.

Na vyprážanie je lepšie použiť ghee. Ak nemáte ghee, môžete ho nahradiť rastlinným olejom, ale nie maslom: maslo sa pripáli.

Bravčová pečeň v cestíčku

Bravčová pečeň v cestíčku
Bravčová pečeň v cestíčku

Na vyprážanie bravčovej pečene v cestíčku potrebujete:

  • 500 g bravčovej pečene
  • 500 ml vody
  • 75 ml 9% octu
  • 100 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 75 g prémiovej pšeničnej múky
  • 80 g ghee
  • soľ, čerstvo mletá čierna podľa chuti

1. Z bravčovej pečene vyrežeme žlčovody a tuk a dáme do nádoby. Vodu zmiešame s octom a zalejeme pečeňou. Pečeň by mala byť úplne ponorená do vody a octu. Nechajte 1 hodinu.

2. Pečeň po namáčaní opláchneme tečúcou studenou vodou a dobre osušíme papierovou utierkou.

3. Pečeň nakrájajte na kúsky s hrúbkou 1–1,5 cm Pokúste sa zabezpečiť, aby boli všetky kúsky rovnako hrubé, potom sa upečú súčasne.

4. Kúsky bravčovej pečene položte na reznú dosku a prikryte potravinovou fóliou alebo plastovým vreckom. Zľahka porazte kladivom, soľou a korením.

5. Pripravte cesto. Do misky nalejeme mlieko, pridáme vajce, soľ a korenie. Vymiešame metličkou.

6. Pridajte múku a šľahajte do hladka. Konzistencia cesta by mala byť ako kefír.

7. Na panvici zohrejte olej a kúsky bravčovej pečene namáčajte do cesta a vložte ich do panvice v krátkej vzdialenosti od seba.

8. Pečeň opečte z jednej strany 3-4 minúty, potom otočte a smažte na druhej strane ďalšie 3 minúty. Pečeň by mala mať rovnomernú zlatistú farbu.

Bravčovú pečeň opečenú na panvici podávame s varenými alebo opečenými zemiakmi, zemiakovou kašou, varenou ryžou alebo pohánkou. Dobré podávané s krúžkami vyprážanej cibule, vyprážanými paradajkami a čerstvým šalátom.

Poznámka pre hostiteľku

Pred varením môže byť bravčová pečeň marinovaná v sójovej omáčke s cesnakom a zázvorom. Potom dostanete vyprážanú pečeň na ázijský spôsob. Ako prílohu podávame karamelizované jablká. Bravčovú pečeň môžete nielen vyprážať na panvici, ale pripraviť z nej aj chutné palacinky.

Mimochodom

Bravčová pečeň obsahuje rovnaké množstvo užitočných látok ako hovädzia pečeň. Odporúča sa používať ho ľudia s anémiou. Obsahuje ale viac tuku, čo sa oplatí venovať pozornosť tým, ktorí majú vysoký cholesterol.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #bravčová pečeňSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik