K receptu
Apulian focaccia alebo barese/pugliese focaccia je klasická focaccia z regiónu Apúlia. Samotná focaccia je krátka (1-1,5 cm), bohato ochutená olivovým olejom – ako mnoho iných druhov focaccie v Taliansku – zvonka chrumkavá, zvnútra mäkká. Paradajky a olivy mu dodávajú šťavnatosť – to sa nedá odložiť! Asi aj preto sú obyvatelia Bari pripravení jesť od rána do večera (Recept je určený na jednu okrúhlu formu s priemerom 32 cm alebo 2 okrúhle formičky s priemerom 22 cm).
zložitosť: priemer Porcie: 1Pečenietalianska kuchyňaVečeraPekáreňVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 1 PORCIU► CESTO Múka 1s. 215 g múky krupice (možno nahradiť krupicou) 100 g vody 210 g varených zemiakov 50 olivového oleja (+ lubrikanty) 25 g soli 5 instantného sušeného droždia 1 g ► PLNKA Cherry paradajka 120 g olív s kôstkami 80 extra panenský olivový olej 50 g suché oregano soľ podľa chuti podľa chuti Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Zmiešajte všetku krupicu s 55 g vody, kým múka úplne nezvlhne. Nechajte hodinu pri izbovej teplote, aby došlo k autolýze.
Krok 2
Ponorným mixérom vyšľaháme uvarené zemiaky, maslo, soľ a zvyšnú vodu (155 g). Múka 1s. metličkou zmiešame so suchým droždím.
Krok 3
Po hodine do krupice pridáme múku s droždím a zmes vody, zemiakov, masla a soli (lepšie je všetko pridávať po častiach, postupne miesiť cesto). Cesto miesime cca. 5 min. (cesto bude dosť lepkavé, to je normálne). Potom nechajte 40 minút pri izbovej teplote.
Krok 4
Po uplynutí tejto doby vytvarujte buchtu (alebo dve, ak používate formičky s priemerom 22 cm) a vložte do misky bohato vymastenej olivovým olejom.
Krok 5
Korektúru možno vykonať dvoma spôsobmi. Môžete si vybrať ten, ktorý je pre vás vhodný. Postup 1 Nechajte cesto kysnúť asi 3 hodiny pri izbovej teplote. Postup 2 Cesto vložte do chladničky na kysnutie na 42-48 hodín. Pred pečením necháme 1-1,5 hodiny odstáť pri izbovej teplote.
Krok 6
Do panvice výdatne nalejte olivový olej, nalejte doň cesto a rukami ho natiahnite po celej panvici. Paradajky natrháme rukami a poukladáme rovnomerne na cesto. Tiež pomocou rúk natrhajte olivy a olivy, odstráňte z nich semienka a položte ich na cesto. Focacciu výdatne pokvapkáme olejom, posypeme soľou a osušíme oreganom.
Krok 7
Pečieme v dobre vyhriatej rúre na 230-240°C na strednom stupni 20 minút.