Čo variť a jesť na jar: 8 receptov na chutné a zdravé jedlá

Čo variť a jesť na jar: 8 receptov na chutné a zdravé jedlá

Čo variť a jesť na jar: 8 receptov na chutné a zdravé jedlá

Príroda sa prebúdza – prebúdzajú sa naše city, emócie a túžby. A to si, vidíte, vyžaduje veľa energie, ktorej je, žiaľ, na jar nedostatok. Špeciálna výživa pomôže doplniť jej zásoby, aby bolo možné plne vybaviť teplú sezónu. Všetko o ňom je v našom článku!

Čo variť a jesť na jar: 8 receptov na chutné a zdravé jedlá

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Aké špeciálne potreby má telo na jar?
  • Aké produkty by mali byť na jarnom menu?
  • Recepty
  • Sorrel, špenát a zelerový šalát
  • Detoxikačné smoothie so zelerom
  • Šalát s vajíčkami a medvedím cesnakom
  • Kaukazská polievka so zeleninou
  • Omeleta s brokolicou, špargľou a špenátom
  • Špargľa s citrónovým dresingom a cesnakovou strúhankou
  • Pôstna kapustnica s kapustnicou a žihľavou
  • Pečené zemiaky so žihľavovým pestom

Aké špeciálne potreby má telo na jar?

V prvom rade stojí za zmienku, že po jeseni a zime všetci nutne potrebujeme vitamínové a minerálne doplnky. Staré zásoby sa minuli: plytvali sa na boj s vírusmi a infekciami, nakoniec s blues spôsobeným nedostatkom jasných farieb, odolnosťou voči chladu. Preto sa na jar veľa ľudí sťažuje na slabosť, zlý spánok a nedostatok sily. Niektorí dokonca začnú ochorieť, pretože telo nielenže nedokáže odolávať vonkajším vplyvom, ale aj tvrdohlavé telo sa takpovediac snaží uložiť do postele, aby si v ňom zachovalo aspoň zvyšné zdroje.

Po sérii početných zimných dovoleniek navyše ľudia zaznamenávajú nepríjemné priberanie, ktoré je v súvislosti s blížiacim sa letom obzvlášť deprimujúce. Práve na jar zaznamenávajú fitness centrá maximálny nápor ľudí, ktorí si chcú urgentne zakúpiť ročné predplatné.

Na záver je potrebné poznamenať ešte jeden bod. V chladnom období všetci jeme veľa bielkovín a tučných jedál, čo je celkom normálne: takto je ľahšie udržať teplo, čo následne vedie k zhoršeniu fungovania tráviaceho systému.

Aké produkty by mali byť na jarnom menu?

Teraz sa dostávame k tomu najdôležitejšiemu: ako presne zostaviť svoj jedálniček na jar. Je zrejmé, že by mala obsahovať potraviny bohaté na vitamíny a minerály. Zelenina a ovocie zo starej úrody nie sú vhodné (rovnako ako tie, ktoré sa predávajú v obchodoch po celý rok): obsahujú veľmi málo živín, čo znamená, že osobitnú pozornosť treba venovať mladej zelenine a bylinkám, najlepšie, samozrejme, miestnej tie. Medvedí cesnak, stonkový zeler, aprílová a májová žihľava a na záver skvelé jarné riešenie.

Množstvo bielkovín a tučných jedál by sa malo výrazne znížiť. V žiadnom prípade ale nehladujte, inak vaše už aj tak oslabené telo stratí posledné sily. čo robiť? Opäť je tu mladá zelenina, listová a korenistá zelenina, ktorá dodá silu a energiu. Aby ste zabezpečili maximálny úžitok z týchto produktov, nezohrievajte ich príliš dlho.

Čo tak zlepšiť trávenie a odstrániť všetok prebytok, ktorý sa z tela nahromadil? Potrebujete vlákninu, ktorej je veľmi veľa aj v mladej zelenine a bylinkách. Medvedí cesnak a šťavel, egreš a žihľava, ako aj zelená špargľa zlepšia fungovanie gastrointestinálneho traktu, odstránia toxíny a prebytočnú vodu. A samozrejme obohatia vaše telo o vitamíny a minerály, ktoré vám vrátia chuť do života a pozitívne naladia.

Recepty

Sorrel, špenát a zelerový šalát

Tento šalát bude pre mnohých skutočným objavom: šťavel má bohatú kyslú chuť a dokonale sa hodí k zeleru. Vrcholom je originálny dressing z džemu z čiernych ríbezlí.

Sorrel, špenát a zelerový šalát
Sorrel, špenát a zelerový šalát

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • 2 stonky zeleru
  • 1 strúčik cesnaku
  • 100 g špenátu
  • 3 vetvičky kôpru
  • 3 vetvičky petržlenu
  • 200 g šalátu
  • 100 g šťavela

na tankovanie:

  • 30 ml olivového oleja
  • 10 g džemu z čiernych ríbezlí
  • 5 g mletého bieleho korenia
  • 2 g rasce
  • 20 ml krému
  • 5 g soli

1. Pripravte si všetky ingrediencie na šťavel, špenát a zelerový šalát. Všetku zeleninu a bylinky dôkladne opláchnite tečúcou vodou a osušte uterákom.

2. Listy šťavela, špenátu a hlávkového šalátu roztrieďte. Aby bol šalát jemnejší, zo základu šťaveľových a špenátových listov odrežte tvrdé jadro. Všetky listy nakrájajte na tenké prúžky.

3. Odstráňte tuhé stonky z petržlenu a kôpru. Listy nasekajte veľmi jemne. Ak má zeler tvrdú šupku a struny, olúpte ho nožom. Cesnak ošúpeme a nasekáme.

4. Vložte všetku zeleninu, zeler a cesnak do hlbokej misky, pridajte soľ a premiešajte ľahkými pohybmi. Zakryte potravinovou fóliou a nechajte stáť 15-20 minút.

5. Pripravte dresing. Ríbezľový džem zmiešame s olivovým olejom a smotanou. Pridáme mleté ​​biele korenie, rascu a soľ. Dôkladne premiešame. Vložte do krásnej misky.

6. Odstráňte potravinovú fóliu zo šalátu, znova premiešajte a podávajte. Samostatne položte misku s dresingom.

Mimochodom

Šalát zo šťaveľu, špenátu a zeleru môžeme ozdobiť nadrobeným kozím syrom alebo syrom feta. Potom ho môžete bez výčitiek svedomia podávať ako nezávislé ľahké jedlo.

Poznámka pre hostiteľku

Čím viac zeleniny je v šaláte, tým lepšie. Skúste napríklad do hotového jedla pridať rukolu, ktorá chuť obohatí o pikantné orieškové tóny.

Detoxikačné smoothie so zelerom

Detoxikačné smoothie so zelerom je zázračný nápoj. Má nielen príjemnú chuť, ale tiež dodáva telu silnú energiu a tiež podporuje chudnutie.

Detoxikačné smoothie so zelerom
Detoxikačné smoothie so zelerom

Na prípravu 2 porcií potrebujete:

  • 70 g stonkového zeleru
  • 2 veľké zelené jablká
  • 200 g špenátu
  • 20 ml citrónovej šťavy

1. Jablká, zeler a špenát dôkladne opláchnite tečúcou vodou a osušte papierovými utierkami. Na prípravu nápoja používajte iba čerstvé ovocie a zeleninu.

2. Jablká ošúpeme. Odstráňte jadro. Pomocou noža odstráňte zo zeleru tvrdé vlákna, ak sa dostanú do nápoja, zničí to jeho chuť.

3. Odložíme jednu stonku zeleru na ozdobu. Zvyšný zeler, špenát a jablko vložte do misky mixéra. Šľaháme do hladka.

4. Do nádoby mixéra nalejte trochu studenej vody, aby ste získali správnu konzistenciu. Opäť šľahajte. Výsledkom by mal byť stredne hustý a homogénny nápoj.

5. Aby bolo smoothie studené, môžete doň pridať trochu drveného ľadu. Nedávajte do chladničky, ale hneď vypite. Vitamíny sa veľmi rýchlo ničia.

6. Nápoj nalejte do vysokých servírovacích pohárov. Stopkový zeler rozrežte pozdĺžne na polovicu a vložte do pohárov namiesto slamky (vhodné na premiešanie obsahu).

Mimochodom

Nemiešajte viac ako štyri ingrediencie, inak nápoj nebude chutiť. Je však celkom možné experimentovať s prísadami: takto môžete dosiahnuť ideálnu chuť.

Poznámka pre hostiteľku

Aby bol nápoj výživnejší, zrieďte ho nie vodou, ale mliekom, jogurtom alebo kefírom. Môžete tiež pridať rôzne koreniny a koreniny, med.

Šalát s vajíčkami a medvedím cesnakom

Každý pozná šalát zo zelenej cibule, vajec a majonézy. Čo ak pridáte nový nádych známemu jedlu? Alebo aj veľmi pikantné s pridaním napríklad aromatického medvedieho cesnaku? Skúsme!

Šalát s vajíčkami a medvedím cesnakom
Šalát s vajíčkami a medvedím cesnakom

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • 4 vajcia
  • 200 g medvedieho cesnaku
  • 4 polievkové lyžice. l. kyslá smotana 20% tuku
  • soľ

1. Vajíčka uvaríme natvrdo, ochladíme v studenej vode, ošúpeme a nadrobno nakrájame.

2. Medvedí cesnak opláchneme, osušíme, odrežeme stonky. Listy nakrájajte na tenké prúžky.

3. Vajcia a medvedí cesnak zmiešame, osolíme, položíme na servírovacie taniere, navrch pridáme lyžicu kyslej smotany.

Mimochodom

Kyslú smotanu je možné nahradiť prírodným jogurtom alebo domácou majonézou.

Poznámka pre hostiteľku

Do šalátu môžete pridať čerstvé uhorky nakrájané na prúžky a stonkový zeler nakrájaný na tenké plátky: bude to veľmi osviežujúce!

Kaukazská polievka so zeleninou

Tento recept je len na narodeniny srdca! Najlepšie je pripraviť túto polievku na chate na jar alebo začiatkom leta. Stačí vyjsť do záhrady alebo na predmestie, nazbierať si širokú škálu zeleniny, vrátane divokej, a pridať ju na panvicu!

Kaukazská polievka so zeleninou
Kaukazská polievka so zeleninou

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • 500 ml zeleninového vývaru alebo vody
  • 600 g matsoni alebo kefíru
  • 300 g mladej zeleniny (žihľava, špenát, medvedí cesnak, žerucha)
  • 1 malý zväzok hlávkového šalátu
  • 250 g zemiakov
  • 120 g cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 polievkové lyžice. l. rastlinný olej
  • horúcu červenú papriku
  • soľ, čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Matsoni alebo kefír vopred dôkladne ochlaďte. Zemiaky, cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame nadrobno. Vývar alebo vodu priveďte do varu.

2. V hrnci s hrubým dnom zohrejte olej, pridajte cibuľu a cesnak, na strednom ohni opečte do mäkka 10 minút. Často miešajte, aby cibuľa nezhnedla.

3. Pridáme zemiaky, zalejeme horúcim vývarom, privedieme do varu, varíme, kým zemiaky nezmäknú, asi 15 minút.

4. Jemne nakrájajte všetku zeleninu vrátane šalátu, vložte do sitka, vložte do panvice naplnenej do polovice vriacou vodou, prikryte pokrievkou a duste (3 minúty).

5. Zeleninu pridáme do polievky, osolíme, okoreníme, odstavíme z ohňa, rozmixujeme tyčovým mixérom na pyré do hladka a nevychladne (najlepšie je nasypať do misy a vložiť do veľkej misy s ľadom – udrží sa zelená svetlá).

6. Zmiešajte polievku s matsoni alebo kefírom. Ak chcete, pridajte viac soli a korenia a dochuťte feferónkou.

Mimochodom

Kaukazská polievka je vynikajúcou náhradou za obvyklú okroshku pre nás všetkých, len chuť je jasnejšia a pikantnejšia.

Poznámka pre hostiteľku

Do tejto polievky môžete pridať aj vršky z cvikly, mladej mrkvy alebo reďkovky: v miske bude ešte viac vitamínov!

Omeleta s brokolicou, špargľou a špenátom

Omeleta s brokolicou, špargľou a špenátom
Omeleta s brokolicou, špargľou a špenátom

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • 8 vajec
  • 200 g kyslej smotany 15% tuku
  • 100 g mini špargle
  • 100 g ružičiek brokolice
  • 100 g špenátu
  • 2 polievkové lyžice. l. olivový olej
  • soľ

1. Rúru predhrejeme na 180°C. V malom hrnci priveďte do varu osolenú vodu a špargľu, brokolicu a špenát blanšírujte 1-2 minúty. Scedíme v cedníku a vysušíme.

2. Vajcia rozšľaháme s kyslou smotanou, pridáme soľ.

3. Olivovým olejom vymastíme 4 malé hrniec na pečenie a rovnomerne medzi ne rozložíme zeleninu. Zalejeme vaječnou zmesou, vložíme do rúry a pečieme asi 12 minút (vajcia by mali stuhnúť).

Mimochodom

Ak nemôžete zohnať čerstvú zelenú špargľu, hľadajte mrazenú: častejšie ju nájdete v našich obchodoch.

Poznámka pre hostiteľku

Nemáte radi kyslú smotanu v omelete? Namiesto toho použite dobrú smotanu s obsahom tuku 10–20 %.

Špargľa s citrónovým dresingom a cesnakovou strúhankou

Listy zelenej špargle sú jednou z prvých rastlín, ktoré sa zbierajú na jar. Špargľa je veľmi zdravá a chutná a rýchlo sa uvarí. Najdôležitejšie je vybrať tú správnu omáčku, ktorá neprehluší, ale zdôrazní jej jemnú chuť.

Špargľa s citrónovým dresingom a cesnakovou strúhankou
Špargľa s citrónovým dresingom a cesnakovou strúhankou

Na prípravu 2 porcií potrebujete:

  • 500 g špargle
  • 100 g bieleho chleba bez kôrky
  • 2 veľké strúčiky cesnaku
  • 60 g masla
  • soľ, čerstvo mleté ​​čierne korenie

na tankovanie:

  • 1 stredná šalotka
  • šťava a kôra z 1 malého uzbeckého citróna
  • 4–5 lyžíc. l. olivový olej

1. Rúru predhrejeme na 170°C. Chlieb nakrájajte a pečte na plechu do zlatista 7 až 10 minút. Sušený chlieb potrieme cesnakom, nakrájame…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik