Čo variť s tigrovými krevetami: 8 originálnych receptov

Čo variť s tigrovými krevetami: 8 originálnych receptov

Čo variť s tigrovými krevetami: 8 originálnych receptov

Tigrie krevety sú skutočnou pochúťkou: nemožno ich nazvať každodenným jedlom. Ale ak si tento produkt pripravíte, tak len správne, aby nespôsoboval ukrutnú bolesť za stratený čas a peniaze.

Čo variť s tigrovými krevetami. 8 originálnych receptov

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Tigrie krevety: výhody, funkcie varenia
  • Thajský šalát s tigriemi krevetami
  • Feijoa šalát s tigrími krevetami
  • Tigrie krevety s tigrím mliekom
  • Chrumkavé tigrie krevety s mangom
  • Krémová polievka s krevetami
  • Rizoto s krevetami a pomarančmi
  • Krifaroto me garides (grécke cestoviny s tigriemi krevetami)
  • Mini koláče s tigrími krevetami a kečupom

Tigrie krevety: výhody, funkcie varenia

Na svete existuje asi 2 000 druhov kreviet, no bežne máme prístup len k niekoľkým z nich. Najčastejšie sa výrobok predáva mrazený, vo vrecúškach, na ktorých možno nájsť pre nezasväteného človeka cudzie zlomky, napríklad 120/140. o čo tu ide? Približne koľko kreviet je obsiahnutých v kilograme, to znamená, že čím väčšie sú tieto čísla, tým menšie sú krevety.

Tigrie krevety, o ktorých budeme dnes hovoriť, patria do veľkej kategórie: 1 kg obsahuje 40–50 kusov. Tieto kôrovce dostali svoje meno podľa charakteristických pruhov na ich pancieri. Vyzerajú veľmi pekne a mäso týchto kreviet je jemné a má charakteristickú sladkastú chuť. Celkovo vzaté, totálne potešenie.

Obzvlášť pekné je, že títo obyvatelia morských hlbín nemajú príliš vysokú energetickú hodnotu, asi 130 kcal na 100 g produktu. Tá sa však, samozrejme, môže líšiť v závislosti od spôsobu prípravy. Najkalorickejšou možnosťou je vyprážanie v oleji; Najbezpečnejšou diétnou možnosťou je varenie v pare. Mimochodom, v prípade kreviet je čo konzervovať! 100 g dužiny obsahuje 18 g bielkovín s cennými aminokyselinami, veľa jódu, železa, fosforu, horčíka, medi, zinku. Preto konzumácia tigrích kreviet priaznivo ovplyvní zloženie vašej krvi, zdravie nervového a kostrového systému, ako aj imunitný systém.

Predtým, ako hovoríme o kulinárskom využití tohto produktu, poďme diskutovať o otázke jeho správnej prípravy, pretože, opakujeme, krevety sa v našej krajine predávajú hlavne mrazené. Mali by sa teda rozmrazovať pomaly a nie pri izbovej teplote, ale na najchladnejšej polici chladničky, v cedníku umiestnenom v miske. Tento proces, samozrejme, zaberie veľa času (8–10 hodín), ale výsledkom je šťavnatá dužina s pôsobivým rozsahom nutričných vlastností.

Ak ste si kúpili lúpané krevety, mali by ste ich olúpať. Mali by sa odstrániť nielen chitínové platničky a hlava, ale aj črevný veniec umiestnený pozdĺž chrbta. Chvost s posledným segmentom však možno zachovať: ozdobí jedlo a výrazne naznačí jeho zloženie.

Aký je najlepší spôsob varenia tigrích kreviet? Uvaríme vo vode alebo v pare, opečieme na grile alebo na oleji. Pridajte do polievky alebo rizota, pripravte omáčku na cestoviny na báze tigrích kreviet. Stovky možností! A pamätajte: krevety, rovnako ako iné morské plody, sa dobre hodia s citrónom a suchým bielym vínom, vďaka ktorým je chuť jedla harmonická a rafinovaná.

Thajský šalát s tigrími krevetami

Ako sa na ázijskú kulinársku tradíciu patrí, tento šalát spája sladké a slané, horké a pikantné. A tigrie krevety s ich vynikajúcimi tónmi sú tu najvhodnejšie!

Thajský šalát s tigrími krevetami
Thajský šalát s tigrími krevetami

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • 24 surových tigrích kreviet
  • 200 g šalátu
  • 3 vetvičky koriandra
  • 1 lyžička. semená koriandra
  • 1 lyžička. kari
  • 3 polievkové lyžice. l. rastlinný olej
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

na tankovanie:

  • 1 stonka citrónovej trávy
  • ½ horúcej čili papričky
  • 2 polievkové lyžice. l. rybia omáčka
  • 2 polievkové lyžice. l. ľahká sójová omáčka
  • 4 polievkové lyžice. l. arašidové maslo
  • šťava z 1 limetky

1. Ošúpte krevety zo škrupiny, urobte rez na chrbte, odstráňte čiernu črevnú žilu. Semená koriandra rozdrvte pomocou valčeka alebo mažiara a zmiešajte s kari a olejom. Touto zmesou nalejte krevety, premiešajte a nechajte 30 minút.

2. Pripravte dresing: citrónovú trávu zbavte vrchných lístkov a nasekajte ju veľmi jemne. Odstráňte semená z čili a nakrájajte. Všetky prísady na dresing rozdrvte v mixéri na homogénnu hmotu.

3. Vo veľmi horúcom woku alebo hlbokej panvici s hrubým dnom opečte krevety do ružova, 3–5 minút. Pridajte dresing na panvicu, premiešajte s krevetami, odstráňte z tepla.

4. Šalátové listy umyjeme a osušíme. Uložíme ich na tanier, navrch poukladáme krevety a prelejeme vzniknutou omáčkou z panvice. Posypeme čerstvými lístkami koriandra.

Mimochodom

Ak ste si kúpili sušenú citrónovú trávu, namočte ju do teplej vody aspoň na 2 hodiny. Z hotového jedla je lepšie cirok odstrániť, pretože je príliš tvrdý.

Poznámka pre hostiteľku

Na prípravu tohto šalátu je vhodný akýkoľvek listový šalát: hlávkový šalát, dubák, lollo rossa, rímska.

Feijoa šalát s tigrími krevetami

Šalát s nezvyčajnou kombináciou kreviet a feijoa, ochutený domácou omáčkou na rastlinnom oleji s horčicou a citrónom, ocenia vaši hostia a možno si ich potom aj vypýtajú recept!

Feijoa šalát s tigrími krevetami
Feijoa šalát s tigrími krevetami

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • 400 g feijoa
  • 300 g uvarených ošúpaných tigrích kreviet
  • 100 g rukoly
  • šťava a kôra z 1 malého citróna
  • 70 ml olivového oleja
  • 1 polievková lyžica. l. zrnitá horčica
  • 1 lyžička. med
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • nasekané pistácie na servírovanie

1. Na prípravu šalátu odstráňte kožu z feijoa. Potom nakrájajte ovocie na plátky a nalejte polovicu citrónovej šťavy.

2. Na dresing zmiešame zvyšnú citrónovú šťavu, kôru, horčicu, med a olej, pridáme soľ a korenie.

3. Rukolu zmiešame s feijoou a 1 polievkovou lyžicou. l. dressing, poukladať na taniere. Na vrch položte krevety, zalejte zvyšným dresingom, posypte orechmi. Ihneď podávajte.

Mimochodom

Šalát podávame teplý, najlepšie po častiach. Pred podávaním položte na vrch krevety a posypte nasekanými pistáciami, píniovými orieškami alebo inými orieškami.

Poznámka pre hostiteľku

Recept na šalát vyžaduje tigrované krevety, ale môžete použiť aj menšie. Toto jedlo je možné pripraviť s inými morskými plodmi: mušle, mušle.

Tigrie krevety s tigrím mliekom

„Tigrie mlieko“ je špeciálna peruánska marináda, na ktorú nemusíte chytať a nieto dojiť tigra! Budete potrebovať zázvor, limetku, cesnak, rastlinný olej (najlepšie sezamový) a sójovú omáčku. Ten možno nahradiť rybím vývarom a pre väčší efekt pridajte brandy alebo iný silný alkohol.

Tigrie krevety s tigrím mliekom
Tigrie krevety s tigrím mliekom

Na prípravu 6 porcií potrebujete:

  • 18 surových tigrích kreviet
  • 150 g čerstvého filé z bielej morskej ryby
  • 300 ml vývaru z rýb alebo kreviet
  • 150 ml čerstvo vylisovanej limetkovej šťavy
  • 1 lyžička. strúhaná limetová kôra
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 cm čerstvého koreňa zázvoru
  • 1 veľká šalotka
  • 1 malá červená čili paprička
  • 4 vetvičky koriandra
  • 2 lyžičky. stredná morská soľ
  • 15 kociek ľadu
  • rastlinný olej podľa chuti
  • lístky koriandra na servírovanie

1. Šalotku, cesnak, zázvor a čili ošúpeme a nasekáme nadrobno. Koriandr dôkladne umyte a nasekajte. Rybie filé nasekáme nadrobno.

2. Zmiešajte všetky ingrediencie okrem kreviet a rastlinného oleja v mixéri a rozmixujte do hladka. Toto je „tigrie mlieko“.

3. Ošúpte krevety zo škrupiny, chvost ponechajte. Odstráňte črevnú žilu. Ponorte každú krevetu do tigrieho mlieka a nechajte 10 minút marinovať.

4. Potom marinádu vytraste a veľmi rýchlo smažte v horúcom rastlinnom oleji, kým sa neuvarí.

5. Nalejte tigrie mlieko do pohárov na martini. Vložte krevety do každého a zaveste ich za chvost. Ozdobte lístkami koriandra. Ihneď podávajte.

Mimochodom

Táto marináda je vhodná pre všetky jedlá z rýb a morských plodov. V latinskoamerickej kuchyni sa na báze „tigrieho mlieka“ pripravujú alkoholické koktaily, ktoré neopoja, ale skôr navodia stav neuveriteľnej veselosti a striedmosti.

Poznámka pre hostiteľku

V našom prípade sa do „tigrieho mlieka“ pridáva surová ryba, ktorá samozrejme prejde určitou úpravou za studena s marinádou. Napriek tomu, aby ste sa vyhli problémom, snažte sa ho udržiavať čo najčerstvejšie.

Chrumkavé tigrie krevety s mangom

Fantasticky chutné, veľmi pôsobivé občerstvenie v indickom štýle, ktoré nenechá nikoho ľahostajným. Pikantné mangové chutney dodáva krevetám obzvlášť rafinované tóny, bez toho, aby prehlušilo ich chuť, ale jemne ju zvýraznilo.

Chrumkavé tigrie krevety s mangom
Chrumkavé tigrie krevety s mangom

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • 20–24 surových tigrích kreviet
  • 7 plátov filového cesta
  • 20 veľkých listov bazalky
  • rastlinný olej na vyprážanie
  • 1 vaječný bielok na mazanie
  • sladká čili omáčka na servírovanie

na mangové chutney:

  • 2 stredne veľké mangá
  • 3 cm čerstvého koreňa zázvoru
  • polovica malej čili papričky
  • 1 lyžička. Sahara
  • 2 lyžičky. biely vínny ocot
  • 1 polievková lyžica. l. med
  • 1 tyčinka škorice
  • soľ

1. Mango chutney ošúpeme a nakrájame na kocky; nakrájajte zázvor. Z cukru a medu pripravíme karamel. Zmiešajte med a cukor v hrnci a zohrejte na miernom ohni. Pred uvarením možno zmes po uvarení premiešať lyžičkou, naberačkou len pretrepať; Varte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Pridajte zvyšné ingrediencie a varte na miernom ohni, kým nedosiahne konzistenciu džemu. Necháme vychladnúť.

2. Odstráňte škrupiny z kreviet a odstráňte hlavy. Olej na vyprážanie rozohrejeme na 160°C. Fyllo listy rozrežte na 3 rovnaké časti. Veľmi rýchlo, aby cesto nevyschlo, zabaľte každú krevetu do lístka bazalky, potom do pásika phyllo, pričom posledný obal potriete bielkom, aby sa cesto spojilo.

3. Vzniknuté závitky opečieme na oleji do zlatista, potom preložíme na sito, aby olej vytiekol. Podávame horúce s chilli omáčkou a mangovým chutney.

Mimochodom

Fritéza na vyprážanie kreviet musí byť veľmi horúca, aby bol proces vyprážania rýchly, ale účinný.

Poznámka pre hostiteľku

Do mangového chutney môžete pridať aj trochu mletého kardamónu a mletých klinčekov (doslova na špičku ostrého noža!) – dopadne to obzvlášť zaujímavo.

Krémová polievka s krevetami

Skúste si kúpiť krevety s hlavou. Najčastejšie sa v tejto podobe predávajú takzvané austrálske langoše. V skutočnosti to vôbec nie sú langoše, ale divoké patagónske krevety. Ich mäso je ružové aj v surovom stave a z hláv a ulít kôrovcov je výborný vývar.

Krémová polievka s krevetami
Krémová polievka s krevetami

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • 600 g surových tigrích kreviet
  • 400 ml smotany s obsahom tuku 20 – 38 %
  • 500 g póru
  • 1 červená paprika
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 polievkové lyžice. l. olivový olej
  • 50 g masla
  • soľ
  • zmes čerstvo mletej papriky

1. Ak chcete pripraviť krémovú polievku s krevetami, odstráňte ich škrupiny tak, že najprv odskrutkujete hlavy. Uložte mušle a hlavy. Odrežte zadnú časť kreviet v strede a odstráňte tmavú črevnú žilu. Krevety ochutíme soľou, korením, olivovým olejom a necháme marinovať, kým sa pripraví všetko ostatné.

2. Polovicu ghee alebo masla zohrejte vo veľkom hrnci s hrubým dnom. Pridajte hlavy a škrupiny kreviet. Vyprážajte na vysokej teplote, niekedy…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik