Kórejská nakladaná kapusta
K receptu
Kórejská nakladaná kapusta je možnosťou pre tých, ktorých nudí obyčajná kyslá kapusta. No pre tých, ktorí to majú radi „horúce“! Chuť jedla je dosť korenistá, no od pravej kórejskej verzie má ešte veľmi ďaleko (pravdivosť našich slov potvrdia turisti, ktorí túto ázijskú krajinu navštívili). A tento druh kapusty, na rozdiel od čerstvej nakladanej kapusty, má príjemnú kyslosť, pretože počas varenia prechádza kvasením. To znamená, že to, čo máme pred sebou, je v podstate kórejská variácia na tému ruskej kyslej kapusty! Čo sa týka pikantnej chuti… Žiadny problém! Vezmite si príklad z ich ázijských susedov: nikdy nepijú teplé jedlo (to všetko len zhorší), ale namiesto toho jedia ryžu alebo chlieb.
zložitosť: ľahko Kalórie: 193,14 kcal/porcia Porcie: 6 varenie: 30 min Pridať. čas: 12 h Použité: 3,49 g/14,55 g/11,20PrázdneINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍbiela kapusta – 1–1,2 kg mrkva – 1 ks rastlinný olej – 100 ml stolového octu (9 %) – 50 ml cukru – 2 ČL koriandra – 1 ČL mletej červenej papriky – ½ ČL mletého bieleho korenia – ½ ČL rasce – ½ lyžičky cesnak – 3 strúčiky soľ – 1 lyžička. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pre kórejskú kapustu pripravte prísady. Z hlávky kapusty odstráňte vrchné listy a stopku. Listy nakrájajte na veľké kusy.
Krok 2
Pripravenú kapustu vložte do veľkej misy alebo smaltovanej misy, pridajte soľ a posypte cukrom. Dôkladne premiešajte a potierajte rukami, kým sa neobjaví šťava.
Krok 3
Umyte a ošúpte mrkvu. Nastrúhajte na špeciálnom strúhadle alebo nakrájajte na veľmi tenké prúžky. Cesnak ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Vmiešame mrkvu.
Krok 4
Pripravte si marinádu na kórejskú kapustu. Zahrejte panvicu na vysokú teplotu. Nalejte rastlinný olej a nechajte na sporáku 30 sekúnd. Odstráňte a položte na špeciálny stojan.
Krok 5
Do rozpáleného oleja pridáme koriander, čierne a biele korenie, rascu. Miešajte. Vzniknutú zmes nalejeme na mrkvu a cesnak. Premiešame vidličkou.
Krok 6
Skombinujte kapustu s octom a mrkvu s cesnakom a korením. Dôkladne premiešajte rukami. Zakryte hornú časť panvy kruhom s menším priemerom a umiestnite naň závažie.
Krok 7
Nechajte misku so zeleninou pri izbovej teplote 10-12 hodín. Potom môžete jesť kapustu. Na skladovanie (nie viac ako týždeň!) vložte kórejskú nakladanú kapustu do čistých pohárov a vložte ju do chladničky.
UŽITOČNÉ RADY
Ak chcete, aby mala kórejská kapusta bohatšiu, ohnivú chuť, pridajte do nej na tenké plátky nakrájanú červenú čili papričku.
MIMOchodom
Na prípravu kórejskej nakladanej kapusty môžete použiť nielen bežný rafinovaný rastlinný olej, ale aj studený, prvý lisovaný olivový olej.