Mnoho tvárí tiramisu: citrón, tekvica, víno a čučoriedka
Tiramisu nebolo vždy dezertom s kávovou príchuťou a smotanovým syrom. Kedysi to bola sladká polievka, ktorá sa podávala na dvore Medici. Tie časy sú preč a klasický recept na savoiardi, mascarpone a kávu nahradili nové: bobuľové, citrónové, orechové a dokonca aj tekvicové tiramisu.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Základ tiramisu a krém
- Možnosti impregnácie
- Surové vajcia: nie je to nebezpečné?
- Tiramisu s pistáciami
- Citrónové tiramisu
- Tiramisu s tekvicou a vínom
- Čučoriedkové tiramisu
- Bobuľové tiramisu
- Tiramisu „Zimný príbeh“
- Jahodové tiramisu
Základ tiramisu a krém
Savoiardi sušienky, mascarpone, silná káva a kuracie vajcia – všetko, čo potrebujete na prípravu tiramisu
Základom tiramisu je savoiardi, známe aj ako „dámske prsty“ alebo „budoárové sušienky“, no v skutočnosti je to hutná piškóta. Bol vynájdený v 15. storočí na dvore vojvodu Savojského. Príprava savoiardi doma je jednoduchá: upečte piškótový koláč, pridajte trochu múky a nakrájajte na obdĺžniky. Bude to lacnejšie ako nákup v pekárni.
Verí sa, že skutočné tiramisu nie je možné bez mascarpone – jemného smotanového syra s obsahom tuku až 70–80%. Niektorí kuchári však pripravujú krém na báze Philadelphie, hustú šľahačku so želatínou, domácu zmrzlinu, bobuľové alebo ovocné pyré. Ideálne možnosti sú sezónne jahody, maliny alebo tomel. Výborne fungujú aj ríbezle a čučoriedky, dokonca aj mrazené. Ak sú plody tvrdé, musia sa najskôr upiecť a príliš vodnaté bobule sa musia variť v cukrovom sirupe, kým mierne nezhustnú.
Možnosti impregnácie
Káva sa používa na namáčanie savoiardi, to je to, čo dáva dezertu jeho uznanie. Káva teda musí byť kvalitná, ale na sile až tak nezáleží. Pre spestrenie si k čaju môžete pripraviť dezert: oolong, earl grey alebo matcha.
Do impregnácie kávy sa tradične pridáva alkohol. Ideálnou možnosťou je Marsala, obohatené dezertné víno zo Sicílie. Ale dobrý je aj tmavý rum, koňak alebo sherry.
Pre citrónové alebo bobuľové verzie tiramisu sú vhodné limoncello, amaretto, Calvados, likéry a likéry.
Surové vajcia: nie je to nebezpečné?
Tiramisu sa pripravuje bez tepelnej úpravy a obsahuje surové vajcia. Ak máte obavy, bolo by lepšie rozdrviť žĺtky s cukrom vo vodnom kúpeli a vyšľahané bielky uvariť pomocou veľmi horúceho cukrového sirupu.
Mimochodom, do tiramisu krému vôbec nemusíte pridávať proteíny. Áno, bude menej bujný, ale stane sa pevným, čo je dôležité napríklad pri preprave.
Kakaový prášok, čokoládové lupienky, karamel, lesné plody a orechy sú vhodnou ozdobou tiramisu.
Tiramisu s pistáciami
Tiramisu s pistáciami
Vzdušné koláčiky nasiaknuté prírodnou kávou a jemným maslovým krémom s pistáciovou arómou. Nič extra.
príprava 1 hodina
varenie 40 min
Na prípravu 2 porcií potrebujete:
160 g espressa
100 g sušienok Savoiardi
na ozdobu:
kakaový prášok
pistácie
pre penu:
250 g syra mascarpone
100 g smotany s obsahom tuku 33 – 35 %
75 g cukru
2 žĺtky
1. Na penu privedieme žĺtky a cukor vo vodnom kúpeli za stáleho miešania na teplotu 85 °C. Zmes vyšľaháme, vychladíme, pridáme mascarpone, premiešame.
2. Smotanu vyšľaháme mixérom na nadýchanú hustú hmotu. Pridajte do peny a miešajte silikónovou alebo drevenou špachtľou do hladka.
3. Namočte savoiardi do silného espressa a vložte do panvice, pričom sušienky pevne pritlačte k sebe. Navrch položíme penu a uhladíme ju. Vložte do chladničky na 1-1,5 hodiny.
4. Hotové tiramisu posypeme kakaovým práškom cez jemné sitko. Ozdobte pistáciami a podávajte.
Poznámka pre hostiteľku
Namiesto pistácií môžete použiť akékoľvek orechy, napríklad mandle. A pre chuť môžete do espressa pridať orechový sirup.
Citrónové tiramisu
Citrónové tiramisu
Náš recept je dosť odlišný od toho klasického, no zároveň stále zostáva taliansky. Koniec koncov, citróny sa tešia skutočnej populárnej láske od Crotone po Florenciu.
príprava 3 hodiny
čas varenia 1 hodina 30 minút
Na varenie 14 porcií treba:
na mascarpone krém:
500 g mascarpone
2 stredne veľké citróny
2 vajcia
100 g cukru
100 g práškového cukru
4 žĺtky
na impregnáciu:
50 g cukru
50 ml limoncello
na montáž:
250 g Savoiardi sušienky
1. Citróny na krém dôkladne osušte papierovými utierkami, potom z nich odstráňte kôru pomocou jemného strúhadla. Vytlačte šťavu.
2. Do veľkej misy rozšľaháme vajíčka. Pridajte cukor, citrónovú šťavu a kôru z 1 citróna. Misku vložíme do vodného kúpeľa a za stáleho miešania vareškou varíme, kým zmes nezhustne (alebo nedosiahne teplotu 82 °C).
3. Horúcu zmes odstavíme z ohňa. Zakryte potravinovou fóliou tak, aby tesne priliehala k povrchu (inak sa vytvorí kôrka). Nechajte úplne vychladnúť pri izbovej teplote.
4. Žĺtky na krém vyšľaháme mixérom s práškovým cukrom. Mali by ste dostať ľahkú hmotu jednotnej konzistencie. Postupne pridávajte mascarpone bez zastavenia šľahania.
5. Po častiach pridávame vychladnutú citrónovú zmes. Šľaháme ešte pár minút, kým krém nedosiahne jednotnú konzistenciu. Pred použitím umiestnite na chladné miesto.
6. Na namáčanie nalejte 300 ml pitnej vody do hrnca, pridajte cukor a na prudkom ohni priveďte do varu. Necháme vychladnúť, vlejeme limoncello, premiešame.
7. Na dno hlbokej panvice položte trochu krému. Sušienky rýchlo namočte do sirupu a poukladajte ich do jedného radu a pevne ich pritlačte k sebe. Navrch položíme polovicu krému a uhladíme. Potom ďalšiu vrstvu sušienok a zvyšný krém. Posypeme citrónovou kôrou. Vložte tiramisu do chladničky na 2-5 hodín.
Užitočné rady
Toto citrónové tiramisu možno pripraviť vo vhodnom formáte porcií tak, že ingrediencie naaranžujete do širokých pohárov alebo dokonca malých priehľadných šalátových misiek.
Mimochodom
Ak vám nevadia ani zaujímavejšie kulinárske experimenty, nahraďte v tomto recepte citrón limetkou – tiramisu naberie svetlé tóny ázijskej kuchyne.
Tiramisu s tekvicou a vínom
Tiramisu s tekvicou a vínom
Ak chcete, pridajte do tekvice trochu medu alebo trstinového cukru – bude to ešte chutnejšie!
príprava 4 hodiny
varenie 1 hodinu
Na varenie 8 porcií treba:
800 g mascarpone
500 g tekvice
400 ml silnej kávy, voliteľne sladenej
5 veľmi čerstvých kuracích vajec
200 – 300 g sušienok Savoiardi
150 ml + 30 ml sladkého dezertného vína alebo iného aromatického alkoholu
100 g cukru + ešte trochu na posypanie
soľ
na ozdobu:
citrónová kôra
1. Tekvicu nahrubo nakrájame, posypeme cukrom a dáme piecť do mäkka v rúre predhriatej na 200°C na 20–30 minút. Mierne ochlaďte a rozmixujte v mixéri, pridajte 30 ml vína.
2. Oddeľte bielka od žĺtkov. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do bielej farby pomocou mixéra alebo šľahača. Pridáme mascarpone a miešame do hladka.
3. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do nadýchanej peny. Jemne pomocou stierky zdola nahor primiešame bielky po malých častiach do mascarpone so žĺtkami a cukrom.
4. Vezmite plochý tanier s bokmi, nalejte doň polovicu kávy a 75 ml vína. Ponorte sušienky do zmesi a ponorte ich asi do polovice, 5 sekúnd. Ihneď ich vložte do priehľadnej nádoby s objemom aspoň 1,5 litra.
5. Sušienky poukladajte do jednej vrstvy a pevne ich pritlačte k sebe. Navrch natrieme mascarpone krém a opatrne uhladíme. Ďalšou vrstvou je tekvicové pyré.
6. Pokračujte v namáčaní sušienok, pevne ich zabaľte a zakryte mascarpone a tekvicou, kým sa ingrediencie neminú. V určitom okamihu budete potrebovať druhú polovicu kávy a vína. Najvyššiu vrstvu by malo tvoriť tekvicové pyré.
7. Misku s tiramisu prikryte fóliou a dajte do chladničky aspoň na 2 hodiny.
Poznámka pre hostiteľku
Škorica sa dokonale hodí k tekvici, pridajte ju priamo do pyré. A na ozdobu môžete použiť rozdrvené tekvicové semienka, vyprážané na panvici bez oleja.
Čučoriedkové tiramisu
Čučoriedkové tiramisu
Skúste nahradiť kávovú infúziu infúziou bobúľ. Dopadne to zaujímavo.
20 min
Na varenie 3 porcie treba:
400 g čučoriedok + trochu na ozdobu
210 g cukru
200 g mascarpone
3 vajcia
16 Savoiardi sušienok
2 polievkové lyžice. l. citrónová šťava
1. Rozdrvte čučoriedky v mixéri, presuňte do hrnca, pridajte 150 g cukru a dajte na stredný oheň. Nalejte citrónovú šťavu a priveďte do varu. Varte 5 minút, potom odstráňte z tepla a ochlaďte. Odložte 2-3 lyžice. l. pyré na podávanie.
2. Vajcia oddelíme na bielky a žĺtky. Žĺtky dáme do misky a elektrickým mixérom vyšľaháme s 50 g cukru. Hmota by mala zväčšiť objem a odľahčiť. Pridáme mascarpone a miešame do hladka.
3. V inej miske vyšľaháme bielka, kým sa neobjaví pena. Pridajte zvyšný cukor a pokračujte v šľahaní, kým sa nevytvoria mäkké vrcholy. Mascarpone krém preložíme do vyšľahaných bielkov a jemne vareškou premiešame, aby hmota zostala vzdušná.
4. Umiestnite polovicu savoiardi na dno priehľadnej panvice. Rovnomerne ich zalejeme polovicou čučoriedkového pyré. Na ďalšiu vrstvu natrieme polovicu tvarohového krému. Opakujeme vrstvenie sušienok, čučoriedkového pyré a tvarohového krému. Povrch zarovnajte, formu prikryte potravinovou fóliou a dezert vložte na 2,5 hodiny do chladničky.
5. Odstráňte tiramisu 15 minút pred podávaním. Prelejeme zvyšným pyré a ozdobíme čučoriedkami.
Poznámka pre hostiteľku
Čučoriedky možno nahradiť čučoriedkami. A ak len dospelí budú jesť dezert, je lepšie pridať do vychladnutého pyré pár lyžíc bobuľového alebo pomarančového likéru.
Bobuľové tiramisu
Bobuľové tiramisu
Skvelá alternatíva k dezertom z cesta alebo maslového krému. Bobule dodajú klasickému receptu nový šmrnc.
príprava 2 hodiny
varenie 30 min
Na varenie 8 porcií treba:
500 g mrazených jahôd
350 g mascarpone
3 vajcia
200 g cukru
200 g sušienok
na ozdobu:
50 g práškového cukru
čerstvé bobuľové ovocie (čučoriedky, maliny, černice)
vetvičky rozmarínu
1. Opatrne rozmrazte bobule v chladničke. Pridáme 100 g cukru a rozdrvíme ponorným mixérom na hladké pyré.
2. Oddeľte žĺtky od bielkov. Žĺtky vymiešame s 50 g cukru a šľaháme mixérom 5 minút. Žĺtky zmiešame s mascarpone a premiešame.
3. Do bielkov pridáme zvyšný cukor, 5 minút šľaháme do hustej peny. Bielky veľmi opatrne vmiešame do mascarpone krému v 3 prídavkoch.
4. Na dno keramickej alebo teflónovej formy uložíme vrstvu sušienok, pridáme polovicu jahodového pyré a polovicu krému. Opäť položíme vrstvu sušienok, zalejeme zvyšným pyré, natrieme krémom. Ozdobte tiramisu čerstvým ovocím, práškovým cukrom, vetvičkami rozmarínu a dajte na 2 hodiny do chladničky.
Užitočné rady
Skúste piecť koláčiky s alternatívnymi múkami, aby boli takmer PP, ako je mandľová múka.
Tiramisu „Zimný príbeh“
Tiramisu „Zimný príbeh“
Táto nezvyčajná možnosť je najlepšie pripravená koncom jesene – začiatkom zimy, počas sezóny tomel. Táto krásna bobuľa sa hodí k borovicovej sviežosti rozmarínu a kávovej vôni.
40 min
Na varenie 6 porcií treba:
4 – 5 kaki (stredné)
500 ml silnej kávy
500 g ricotty
6 vajec
150 g cukru
14 kusov sušienok (v…