K receptu
Jeseň je ideálny čas na surfovanie a trávnik. V tomto anglickom názve sa prvá časť vzťahuje na more (surfovanie, kĺzanie sa po hladine vĺn) a druhá (rašelina, trávnik) na pevninu, vo všeobecnosti tento ustálený výraz označuje používanie mäsa a morských plodov v jedno jedlo. V tomto recepte na surfovanie a trávnik sú chobotnice a krevety zodpovedné za more a moriak za pevninu.
zložitosť: priemer Porcie: 4 varenie: 1 hodina Pridať. čas: 2 hodinyRúraPraženieMorenieChladenieVečeraVečeraHlavný chodVegetariánstvoPárty, bufetnarodeninyINGREDIENCIE NA 4 PORCIE300 g veľkých surových kreviet bez hlavy 300–400 g filé z chobotnice 400 g filé z morčacieho stehna 200 g prírodného jogurtu alebo kyslého mlieka 4 veľké zrelé paradajky 4 cm čerstvého koreňa zázvoru 6 strúčikov cesnaku extra panenský olivový olej 1 ČL. semená rasce 1 polievková lyžica. l. mletá sladká paprika 2 lyžičky. prášok alebo žltá pasta kari dlhozrnná ryža a koriandr na servírovanie Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Morku nakrájame na kocky so stranou 3 cm. Ošúpeme polovicu zázvoru a cesnaku, nastrúhame, zmiešame s jogurtom, 2 polievkové lyžice. l. olej, 1 lyžička. kari a soľ. Vložte morku do tejto zmesi a marinujte 2 hodiny pri izbovej teplote až 36 hodín v chladničke.
Krok 2
Rúru predhrejeme na 220°C. Plech vystelieme papierom na pečenie. Z morčacích kúskov vytraste marinádu, položte na plech a pečte v strede rúry 30 minút.
Krok 3
Medzitým ošúpte škrupiny z kreviet a odstráňte film z oboch strán filé z chobotnice. Kalamáre narežte veľmi jemne krížom, bez prerezania, každých 1,5 cm, potom nakrájajte na obdĺžnikové kúsky približne 6×4 cm.
Krok 4
Na paradajkách urobte zárezy v tvare kríža, na 30 sekúnd ich zalejte vriacou vodou a potom zalejte studenou vodou. Paradajky ošúpeme, nakrájame, tekutinou odstránime jadierka, dužinu nakrájame na kocky so stranou 2 cm. Zvyšný zázvor a cesnak ošúpeme a nakrájame na veľmi malé kocky.
Krok 5
Vo veľkej hlbokej panvici zohrejte olivový olej, po 30 sekundách pridajte rascu, zázvor a cesnak. – krevety, smažte 3 minúty. Pridajte paradajky, zvýšte oheň a varte za stáleho miešania 1 minútu.
Krok 6
Odstráňte z tepla. Do panvice pridáme pečenú morku, posypeme paprikou a kari, premiešame, zalejeme 150 ml vriacej vody, vrátime na stredný oheň a za stáleho miešania privedieme do varu. Pridajte chobotnice, premiešajte, varte 3 minúty. Uložíme na tanier s horúcou ryžou, posypeme lístkami koriandra a podávame.