Odpaľovaný karfiol: ako ho urobiť chrumkavým, bez múky, bez vajec, v rúre a na panvici
Karfiol v cestíčku je jednoducho dar z nebies pre všetkých, ktorí si radi chrumkajú niečo chutné a zdravé. Je to tiež skvelá príloha a hlavné jedlo samotné, ktoré môžete podávať na večeru bez počítania kalórií navyše. Celé tajomstvo spočíva v tom, že cesto nemusí byť založené na múke a samotné vyprážanie môže spôsobiť, že bude chrumkavé.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Ako si vybrať karfiol a čo s ním ďalej
- Možnosti cesta na karfiol
- Omáčky a koreniny na šľahaný karfiol
- Recepty
- Karfiol v cestíčku na panvici
- Karfiol a brokolica v kukuričnom cestíčku
- Karfiol v tahini a sezamovom cestíčku
- Karfiol v cestíčku
- Karfiol v strúhanke s kyslou smotanovou omáčkou
- Karfiolové nugetky v strúhanke, pečené v rúre
Ako si vybrať karfiol a čo s ním ďalej
Karfiol sa od svojich náprotivkov líši veľmi jemnou chuťou a ľahkou orieškovou arómou. Jeho súkvetia sú chránené pred priamym slnečným žiarením, takže zostávajú mliečne biele a veľmi jemné. Na odpaľované cesto sa najlepšie hodia mladé, čo najhustejšie hlávky kapusty, bez škvŕn a známok pokazenia. Ale ak vonku nie je sezóna, môžete použiť aj mrazenú kapustu.
Na začiatok je potrebné karfiol rozobrať na súkvetia a potom ho uvariť do polovice v osolenej vriacej vode alebo jemne opražiť pod grilom, vopred namazať akýmkoľvek rastlinným olejom alebo nechať surový. Faktom je, že karfiol sa môže jesť bez akéhokoľvek tepelného spracovania a pre telo to nebude mať žiadne nepríjemné následky. Ďalším krokom je namáčať ružičky v cestíčku a v prípade potreby ich obaliť v cestíčku. A nakoniec smažte v zohriatom rastlinnom oleji alebo pečte v rúre.
Možnosti cesta na karfiol
Ak chcete získať hustú kôrku, rozšľahajte vajcia, karfiol do nich ponorte a ružičky karfiolu vysypte v múke.
Existuje veľa, veľa možností na chutné karfiolové cesto, napríklad s mliekom, pšeničnou múkou a korením. Alebo klasický s pivom, orientálny s tahini, panázijský s ryžovým škrobom a sójovou omáčkou atď. Ak chcete čo najhustejšiu a najchrumkavejšiu kôrku, kapustové ružičky najskôr namočte do rozšľahaných vajec, potom obalte v zmesi múky (najlepšie kukuričnej) a nastrúhame na jemnom strúhadle na syr. Potom opäť ponorte do vajec a vložte do misky so strúhankou. V prípade, že chcete len svetlú kôrku, jednoducho uvarte kapustovú tempuru.
Omáčky a koreniny na šľahaný karfiol
Karfiol sa hodí ku fermentovaným mliečnym výrobkom, maslu a olivovým olejom, orechom, bylinkám, paradajkám atď. Ideálnou omáčkou k odpaľovanému karfiolu je preto klasická tatarka, grécky jogurt zmiešaný s cesnakom a nasekanými bylinkami, pesto, syr, salsa z čerstvého zelenina alebo varená pomarančová šťava s medom a horčicou. A milovníci veľmi pestrých chutí môžu do cesta navyše pridať kurkumu, kari, pikantné, klinčeky alebo štipku štipľavej čili papričky.
Recepty
Predstavujeme vám 4 veľmi odlišné, no zároveň zaručene chutné recepty na karfiol v cestíčku a tiež 2 bonusové, ako jednoducho uvariť kapustnicu tak, aby chrumkala.
Karfiol v cestíčku na panvici
Karfiol v chrumkavej zlatistej kôrke vyzerá veľmi chutne a pripravuje sa rýchlo a vôbec nie ťažko.
Karfiol v cestíčku na panvici
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
- 1 kg karfiolu
- 400 ml rastlinného oleja
- 100 g múky
- 100 g zemiakového škrobu
- akékoľvek korenie (kari, kurkuma, koriander, muškátový oriešok) podľa chuti
na omáčku:
- 250 ml kyslej smotany alebo prírodného jogurtu
- 1 nakladaná uhorka
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 polievková lyžica. l. nasekanú petržlenovú vňať
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
1. Na cesto zmiešame múku s kukuričným škrobom, zalejeme 450 ml vody a 1 polievkovú lyžičku. l. rastlinný olej. Dôkladne premiešame.
2. Do cesta pridajte korenie a soľ podľa chuti, znova premiešajte. Misku s cestom prikryte čistou utierkou a nechajte pri izbovej teplote 15–20 minút.
3. Nakladanú uhorku na omáčku nakrájame na malé kocky. Cesnak pretlačíme lisom, petržlenovú vňať nasekáme nadrobno. Zmiešajte uhorku, petržlenovú vňať a cesnak s kyslou smotanou alebo jogurtom, soľou a korením. Pred podávaním premiešajte a vložte omáčku do chladničky.
4. Karfiol rozdeľte na súkvetia. Vložíme ich do vriacej osolenej vody a po opätovnom prevarení varíme 5 minút. Scedíme v cedníku.
5. Do veľkej hlbokej panvice nalejte rastlinný olej a dobre ho zohrejte. Cesto vymiešame do hladka. Pomocou vidličky ponorte karfiol do cesta, potom ho vložte do oleja a varte do zlatista. Smažte všetky ružičky v dávkach.
6. Hotový karfiol položte na papierové utierky, aby ste odstránili prebytočný olej. Misku podávajte mierne vychladenú s kyslou smotanovou omáčkou.
Užitočné rady
Na vyprážanie karfiolu v cestíčku môžete použiť aj akúkoľvek hlbokú a širokú nádobu, či už je to panvica, panvica, wok alebo dokonca veľká ohňovzdorná misa.
Mimochodom
Odpaľovaný karfiol varený na panvici môžeme podávať s kyslou smotanovou omáčkou odporúčanou v recepte alebo akoukoľvek inou. Dobre poslúži syr, aioli alebo aj majonéza.
Karfiol a brokolica v kukuričnom cestíčku
Cesto na báze kukuričnej múky je vždy husté a veľmi chrumkavé. Na toto jedlo sa hodí žltá aj biela kukuričná múka – použite čokoľvek, čo máte po ruke.
Karfiol a brokolica v kukuričnom cestíčku
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
- 1 malá hlavička karfiolu
- 1 malá hlavička brokolice
- 500 ml rastlinného oleja
- 150 g múky
- 150 g kukuričnej múky
- 80 ml minerálnej vody
- 1 lyžička. soľ
na omáčku:
- 120 g domácej majonézy
- 3 lyžičky. kari
- 2 lyžičky. citrónová šťava
1. Karfiol a brokolicu rozdelíme na ružičky. Blanšírujeme v osolenej vode 2 minúty. Preneste do ľadovej alebo veľmi studenej vody. Scedíme v cedníku.
2. Pšeničnú múku zmiešame s kukuričnou, potom pridáme 80 ml studenej minerálnej vody a soľ. Výsledné cesto miešajte, kým nebude hladké a homogénne.
3. Do cesta striedavo namáčajte ružičky karfiolu a brokolice a potom ich 2 minúty vyprážajte v rastlinnom oleji predhriatom na 180 °C. Hotovú kapustu položte na papierové utierky.
4. Majonézu zmiešame s kari a citrónovou šťavou, mierne ochladíme. Podávajte omáčku na vyprážané ružičky kapusty.
Poznámka pre hostiteľku
Omáčku je možné pripraviť v gruzínskom štýle, stačí nahradiť kari khmeli-suneli.
Mimochodom
Môžete dokonca variť bielu kapustu v cestíčku. Je optimálne, ak je pôvodný produkt čerstvý a šťavnatý, potom chrumkavá škrupina opäť zdôrazní obsah.
Karfiol v tahini a sezamovom cestíčku
Karfiol ošúchaný Tahini je neuveriteľne populárny v Libanone, Turecku, Sýrii a Iraku (v historickom Kurdistane). Všetko, čo musíte urobiť, je mierne povariť súkvetia, potom ich ponoriť do tahini a rýchlo opražiť vo vriacom rastlinnom oleji. Alebo ešte jednoduchšie: pripravené súkvetia polejeme tahini a zapečieme pod grilom.
Karfiol v tahini a sezamovom cestíčku
Na prípravu 6 porcií potrebujete:
- 2 veľké hlávky karfiolu
- 1 šálka tahini pasty
- 2 citróny (šťava)
- 3–4 lyžice. l. sezamové semienka
- 4–5 vetvičiek koriandra
- 15 g olivového oleja
- soľ
1. Pripravený karfiol rozoberieme na súkvetia a varíme v osolenej vriacej vode 5–7 minút. Jemne nakrájajte koriandr.
2. Do tahini pridajte 1,5 šálky studenej vody a dôkladne premiešajte do hladka. Hmota najskôr zhustne, ale potom sa rozptýli. Ďalej nalejte šťavu z 1 citróna a pridajte soľ. Tahini by malo byť husté ako kyslá smotana. Pridajte nasekaný koriandr.
3. Zmiešajte 4 polievkové lyžice. l. olivový olej, zvyšnú citrónovú šťavu a trochu soli.
4. Gril dobre predhrejeme. Kapustu dáme do plytkej misky alebo pekáča a pokvapkáme olivovým olejom a citrónovou omáčkou. Vložte pod gril na 5 minút.
5. Kapustu vyberte z rúry, nalejte do nej tahini, posypte sezamom a znova vložte pod gril. Pečte, kým tahini jemne nezhnedne, 5 až 7 minút.
Poznámka pre hostiteľku
Ak chcete zvýrazniť sezamovú chuť, nahraďte olivový olej sezamovým olejom.
Mimochodom
Táto kapusta dokonale doplní akékoľvek mäsové jedlo – od vyprážaného kurčaťa až po jahňacie rezne. Ale môže to byť aj nezávislá vegetariánska ľahká večera alebo obed.
Karfiol v cestíčku
Odpaľovaný karfiol sa môže stať zaujímavou porciou, vrcholom večere, ak ho podávate s rôznymi omáčkami a dávate hosťom možnosť experimentovať s kombináciami.
Karfiol v cestíčku
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
- 600 g karfiolu
- 200 g kyslej smotany 30% tuku
- 2 vajcia
- 100 g múky
- 50 g strúhaného tvrdého syra
- 1 strúčik cesnaku
- 1 vetvička kôpru
- 1/2 lyžičky. prášok do pečiva
- rastlinný olej na vyprážanie
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
1. Cesnak na cesto pretlačte cez lis. Odstráňte tvrdú stonku z vetvičky kôpru, zvyšok jemne nakrájajte;
2. Vo veľkej mise rozšľaháme vajcia metličkou. Bez zastavenia šľahania pridajte kyslú smotanu, múku, prášok do pečiva, cesnak a kôpor. Cesto podľa chuti osolíme a okoreníme.
3. Karfiol rozdelíme na ružičky. V hrnci alebo na panvici zohrejte rastlinný olej. Ružičky kapusty po jednom napicháme na vidličku, namáčame do pripraveného cesta a opekáme do zlatista.
4. Hotový karfiol položte v cestíčku na papierové utierky, aby absorboval prebytočný tuk. Potom vložte do veľkého taniera, posypte strúhaným syrom a podávajte.
Užitočné rady
Brokolicu môžete variť aj podľa receptu na karfiolové cesto. Podstata prípravných prác je rovnaká: očistíme hlávku kapusty a rozoberieme ju na nie príliš veľké súkvetia.
Mimochodom
Táto kapusta by sa mala jesť okamžite horúca. Práve v tejto podobe s chrumkavou kôrkou je obzvlášť chutné a chutné.
Karfiol v strúhanke na panvici s kyslou smotanovou omáčkou
Túto chrumkavú kapustnicu môžete podávať s pošírovaným vajíčkom, žĺtok jemne narežte – takto získate ďalšiu lahodnú omáčku.
Karfiol v strúhanke na panvici s kyslou smotanovou omáčkou
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
- 1 veľká hlava karfiolu
- 1 šálka domácich sušienok
- 3 strúčiky cesnaku
- rozpustené maslo
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
na omáčku:
- 200 g kyslej smotany 20% tuku
- 1 malý zväzok zelenej cibule
- 1 zväzok zeleniny (mäta, petržlen, estragón, kôpor, bazalka)
1. Kapustu dáme do hlbokého hrnca, zalejeme vriacou vodou tak, aby kapustu zakrývala do 2/3, a na prudkom ohni privedieme do varu. Osolíme, znížime oheň, prikryjeme a varíme 15 minút.
2. Na omáčku nahrubo nasekajte zeleninu a potom rozmixujte na pastu. Zmiešame s kyslou smotanou, soľou a korením.
3. Hotovú kapustu necháme mierne vychladnúť, rozoberieme na súkvetia a obalíme v strúhanke.
4. Rozdrvte cesnak plochou stranou noža, vložte do panvice, pridajte olej a položte na mierny oheň. Keď je cesnak pekne zhnednutý, vyberte ho.
5. Na rozpálenom oleji opražíme karfiol…