Odpaľovaný karfiol: ako ho urobiť chrumkavým, bez múky, bez vajec, v rúre a na panvici

Odpaľovaný karfiol: ako ho urobiť chrumkavým, bez múky, bez vajec, v rúre a na panvici

Odpaľovaný karfiol: ako ho urobiť chrumkavým, bez múky, bez vajec, v rúre a na panvici

Karfiol v cestíčku je jednoducho dar z nebies pre všetkých, ktorí si radi chrumkajú niečo chutné a zdravé. Je to tiež skvelá príloha a hlavné jedlo samotné, ktoré môžete podávať na večeru bez počítania kalórií navyše. Celé tajomstvo spočíva v tom, že cesto nemusí byť založené na múke a samotné vyprážanie môže spôsobiť, že bude chrumkavé.

Odpaľovaný karfiol: ako ho urobiť chrumkavým, bez múky, bez vajec, v rúre a na panvici

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Ako si vybrať karfiol a čo s ním ďalej
  • Možnosti cesta na karfiol
  • Omáčky a koreniny na šľahaný karfiol
  • Recepty
  • Karfiol v cestíčku na panvici
  • Karfiol a brokolica v kukuričnom cestíčku
  • Karfiol v tahini a sezamovom cestíčku
  • Karfiol v cestíčku
  • Karfiol v strúhanke s kyslou smotanovou omáčkou
  • Karfiolové nugetky v strúhanke, pečené v rúre

Ako si vybrať karfiol a čo s ním ďalej

Karfiol sa od svojich náprotivkov líši veľmi jemnou chuťou a ľahkou orieškovou arómou. Jeho súkvetia sú chránené pred priamym slnečným žiarením, takže zostávajú mliečne biele a veľmi jemné. Na odpaľované cesto sa najlepšie hodia mladé, čo najhustejšie hlávky kapusty, bez škvŕn a známok pokazenia. Ale ak vonku nie je sezóna, môžete použiť aj mrazenú kapustu.

Na začiatok je potrebné karfiol rozobrať na súkvetia a potom ho uvariť do polovice v osolenej vriacej vode alebo jemne opražiť pod grilom, vopred namazať akýmkoľvek rastlinným olejom alebo nechať surový. Faktom je, že karfiol sa môže jesť bez akéhokoľvek tepelného spracovania a pre telo to nebude mať žiadne nepríjemné následky. Ďalším krokom je namáčať ružičky v cestíčku a v prípade potreby ich obaliť v cestíčku. A nakoniec smažte v zohriatom rastlinnom oleji alebo pečte v rúre.

Možnosti cesta na karfiol

Ak chcete získať hustú kôrku, rozšľahajte vajcia, karfiol do nich ponorte a ružičky karfiolu vysypte v múke.
Ak chcete získať hustú kôrku, rozšľahajte vajcia, karfiol do nich ponorte a ružičky karfiolu vysypte v múke.

Existuje veľa, veľa možností na chutné karfiolové cesto, napríklad s mliekom, pšeničnou múkou a korením. Alebo klasický s pivom, orientálny s tahini, panázijský s ryžovým škrobom a sójovou omáčkou atď. Ak chcete čo najhustejšiu a najchrumkavejšiu kôrku, kapustové ružičky najskôr namočte do rozšľahaných vajec, potom obalte v zmesi múky (najlepšie kukuričnej) a nastrúhame na jemnom strúhadle na syr. Potom opäť ponorte do vajec a vložte do misky so strúhankou. V prípade, že chcete len svetlú kôrku, jednoducho uvarte kapustovú tempuru.

Omáčky a koreniny na šľahaný karfiol

Karfiol sa hodí ku fermentovaným mliečnym výrobkom, maslu a olivovým olejom, orechom, bylinkám, paradajkám atď. Ideálnou omáčkou k odpaľovanému karfiolu je preto klasická tatarka, grécky jogurt zmiešaný s cesnakom a nasekanými bylinkami, pesto, syr, salsa z čerstvého zelenina alebo varená pomarančová šťava s medom a horčicou. A milovníci veľmi pestrých chutí môžu do cesta navyše pridať kurkumu, kari, pikantné, klinčeky alebo štipku štipľavej čili papričky.

Recepty

Predstavujeme vám 4 veľmi odlišné, no zároveň zaručene chutné recepty na karfiol v cestíčku a tiež 2 bonusové, ako jednoducho uvariť kapustnicu tak, aby chrumkala.

Karfiol v cestíčku na panvici

Karfiol v chrumkavej zlatistej kôrke vyzerá veľmi chutne a pripravuje sa rýchlo a vôbec nie ťažko.

Karfiol v cestíčku na panvici
Karfiol v cestíčku na panvici

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • 1 kg karfiolu
  • 400 ml rastlinného oleja
  • 100 g múky
  • 100 g zemiakového škrobu
  • akékoľvek korenie (kari, kurkuma, koriander, muškátový oriešok) podľa chuti

na omáčku:

  • 250 ml kyslej smotany alebo prírodného jogurtu
  • 1 nakladaná uhorka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 polievková lyžica. l. nasekanú petržlenovú vňať
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Na cesto zmiešame múku s kukuričným škrobom, zalejeme 450 ml vody a 1 polievkovú lyžičku. l. rastlinný olej. Dôkladne premiešame.

2. Do cesta pridajte korenie a soľ podľa chuti, znova premiešajte. Misku s cestom prikryte čistou utierkou a nechajte pri izbovej teplote 15–20 minút.

3. Nakladanú uhorku na omáčku nakrájame na malé kocky. Cesnak pretlačíme lisom, petržlenovú vňať nasekáme nadrobno. Zmiešajte uhorku, petržlenovú vňať a cesnak s kyslou smotanou alebo jogurtom, soľou a korením. Pred podávaním premiešajte a vložte omáčku do chladničky.

4. Karfiol rozdeľte na súkvetia. Vložíme ich do vriacej osolenej vody a po opätovnom prevarení varíme 5 minút. Scedíme v cedníku.

5. Do veľkej hlbokej panvice nalejte rastlinný olej a dobre ho zohrejte. Cesto vymiešame do hladka. Pomocou vidličky ponorte karfiol do cesta, potom ho vložte do oleja a varte do zlatista. Smažte všetky ružičky v dávkach.

6. Hotový karfiol položte na papierové utierky, aby ste odstránili prebytočný olej. Misku podávajte mierne vychladenú s kyslou smotanovou omáčkou.

Užitočné rady

Na vyprážanie karfiolu v cestíčku môžete použiť aj akúkoľvek hlbokú a širokú nádobu, či už je to panvica, panvica, wok alebo dokonca veľká ohňovzdorná misa.

Mimochodom

Odpaľovaný karfiol varený na panvici môžeme podávať s kyslou smotanovou omáčkou odporúčanou v recepte alebo akoukoľvek inou. Dobre poslúži syr, aioli alebo aj majonéza.

Karfiol a brokolica v kukuričnom cestíčku

Cesto na báze kukuričnej múky je vždy husté a veľmi chrumkavé. Na toto jedlo sa hodí žltá aj biela kukuričná múka – použite čokoľvek, čo máte po ruke.

Karfiol a brokolica v kukuričnom cestíčku
Karfiol a brokolica v kukuričnom cestíčku

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • 1 malá hlavička karfiolu
  • 1 malá hlavička brokolice
  • 500 ml rastlinného oleja
  • 150 g múky
  • 150 g kukuričnej múky
  • 80 ml minerálnej vody
  • 1 lyžička. soľ

na omáčku:

  • 120 g domácej majonézy
  • 3 lyžičky. kari
  • 2 lyžičky. citrónová šťava

1. Karfiol a brokolicu rozdelíme na ružičky. Blanšírujeme v osolenej vode 2 minúty. Preneste do ľadovej alebo veľmi studenej vody. Scedíme v cedníku.

2. Pšeničnú múku zmiešame s kukuričnou, potom pridáme 80 ml studenej minerálnej vody a soľ. Výsledné cesto miešajte, kým nebude hladké a homogénne.

3. Do cesta striedavo namáčajte ružičky karfiolu a brokolice a potom ich 2 minúty vyprážajte v rastlinnom oleji predhriatom na 180 °C. Hotovú kapustu položte na papierové utierky.

4. Majonézu zmiešame s kari a citrónovou šťavou, mierne ochladíme. Podávajte omáčku na vyprážané ružičky kapusty.

Poznámka pre hostiteľku

Omáčku je možné pripraviť v gruzínskom štýle, stačí nahradiť kari khmeli-suneli.

Mimochodom

Môžete dokonca variť bielu kapustu v cestíčku. Je optimálne, ak je pôvodný produkt čerstvý a šťavnatý, potom chrumkavá škrupina opäť zdôrazní obsah.

Karfiol v tahini a sezamovom cestíčku

Karfiol ošúchaný Tahini je neuveriteľne populárny v Libanone, Turecku, Sýrii a Iraku (v historickom Kurdistane). Všetko, čo musíte urobiť, je mierne povariť súkvetia, potom ich ponoriť do tahini a rýchlo opražiť vo vriacom rastlinnom oleji. Alebo ešte jednoduchšie: pripravené súkvetia polejeme tahini a zapečieme pod grilom.

Karfiol v tahini a sezamovom cestíčku
Karfiol v tahini a sezamovom cestíčku

Na prípravu 6 porcií potrebujete:

  • 2 veľké hlávky karfiolu
  • 1 šálka tahini pasty
  • 2 citróny (šťava)
  • 3–4 lyžice. l. sezamové semienka
  • 4–5 vetvičiek koriandra
  • 15 g olivového oleja
  • soľ

1. Pripravený karfiol rozoberieme na súkvetia a varíme v osolenej vriacej vode 5–7 minút. Jemne nakrájajte koriandr.

2. Do tahini pridajte 1,5 šálky studenej vody a dôkladne premiešajte do hladka. Hmota najskôr zhustne, ale potom sa rozptýli. Ďalej nalejte šťavu z 1 citróna a pridajte soľ. Tahini by malo byť husté ako kyslá smotana. Pridajte nasekaný koriandr.

3. Zmiešajte 4 polievkové lyžice. l. olivový olej, zvyšnú citrónovú šťavu a trochu soli.

4. Gril dobre predhrejeme. Kapustu dáme do plytkej misky alebo pekáča a pokvapkáme olivovým olejom a citrónovou omáčkou. Vložte pod gril na 5 minút.

5. Kapustu vyberte z rúry, nalejte do nej tahini, posypte sezamom a znova vložte pod gril. Pečte, kým tahini jemne nezhnedne, 5 až 7 minút.

Poznámka pre hostiteľku

Ak chcete zvýrazniť sezamovú chuť, nahraďte olivový olej sezamovým olejom.

Mimochodom

Táto kapusta dokonale doplní akékoľvek mäsové jedlo – od vyprážaného kurčaťa až po jahňacie rezne. Ale môže to byť aj nezávislá vegetariánska ľahká večera alebo obed.

Karfiol v cestíčku

Odpaľovaný karfiol sa môže stať zaujímavou porciou, vrcholom večere, ak ho podávate s rôznymi omáčkami a dávate hosťom možnosť experimentovať s kombináciami.

Karfiol v cestíčku
Karfiol v cestíčku

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • 600 g karfiolu
  • 200 g kyslej smotany 30% tuku
  • 2 vajcia
  • 100 g múky
  • 50 g strúhaného tvrdého syra
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 vetvička kôpru
  • 1/2 lyžičky. prášok do pečiva
  • rastlinný olej na vyprážanie
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Cesnak na cesto pretlačte cez lis. Odstráňte tvrdú stonku z vetvičky kôpru, zvyšok jemne nakrájajte;

2. Vo veľkej mise rozšľaháme vajcia metličkou. Bez zastavenia šľahania pridajte kyslú smotanu, múku, prášok do pečiva, cesnak a kôpor. Cesto podľa chuti osolíme a okoreníme.

3. Karfiol rozdelíme na ružičky. V hrnci alebo na panvici zohrejte rastlinný olej. Ružičky kapusty po jednom napicháme na vidličku, namáčame do pripraveného cesta a opekáme do zlatista.

4. Hotový karfiol položte v cestíčku na papierové utierky, aby absorboval prebytočný tuk. Potom vložte do veľkého taniera, posypte strúhaným syrom a podávajte.

Užitočné rady

Brokolicu môžete variť aj podľa receptu na karfiolové cesto. Podstata prípravných prác je rovnaká: očistíme hlávku kapusty a rozoberieme ju na nie príliš veľké súkvetia.

Mimochodom

Táto kapusta by sa mala jesť okamžite horúca. Práve v tejto podobe s chrumkavou kôrkou je obzvlášť chutné a chutné.

Karfiol v strúhanke na panvici s kyslou smotanovou omáčkou

Túto chrumkavú kapustnicu môžete podávať s pošírovaným vajíčkom, žĺtok jemne narežte – takto získate ďalšiu lahodnú omáčku.

Karfiol v strúhanke na panvici s kyslou smotanovou omáčkou
Karfiol v strúhanke na panvici s kyslou smotanovou omáčkou

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • 1 veľká hlava karfiolu
  • 1 šálka domácich sušienok
  • 3 strúčiky cesnaku
  • rozpustené maslo
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

na omáčku:

  • 200 g kyslej smotany 20% tuku
  • 1 malý zväzok zelenej cibule
  • 1 zväzok zeleniny (mäta, petržlen, estragón, kôpor, bazalka)

1. Kapustu dáme do hlbokého hrnca, zalejeme vriacou vodou tak, aby kapustu zakrývala do 2/3, a na prudkom ohni privedieme do varu. Osolíme, znížime oheň, prikryjeme a varíme 15 minút.

2. Na omáčku nahrubo nasekajte zeleninu a potom rozmixujte na pastu. Zmiešame s kyslou smotanou, soľou a korením.

3. Hotovú kapustu necháme mierne vychladnúť, rozoberieme na súkvetia a obalíme v strúhanke.

4. Rozdrvte cesnak plochou stranou noža, vložte do panvice, pridajte olej a položte na mierny oheň. Keď je cesnak pekne zhnednutý, vyberte ho.

5. Na rozpálenom oleji opražíme karfiol…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik