Päť minút sliviek a broskýň
K receptu
Päť minút sliviek a broskýň… Začínajúci kuchári sú často zmätení názvom tohto lekváru. Tento džem nie je uvarený za 5 minút, varí sa v niekoľkých dávkach, z ktorých každá trvá presne päť minút. Celkovo bude potrebných 6 preukazov.
zložitosť: priemer Kalórie: 287,96 kcal/porcia Porcie: 32 varenie: 45 min Pridať. čas: 1 hodina Použité: 1,00 g/0,93 g/69,70PrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 32 PORCIÍ1 kg malých sliviek 50–70 g pražených lúpaných mandlí 150 ml suchého červeného vína 1 kg cukru 2–3 tyčinky škorice 1 vanilkový struk 1,3 kg malých silných broskýň alebo nektáriniek 1 kg hnedého cukru a kôry z 1 veľkého citróna 2 ČL. ružové korenie 2–3 badián Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Slivky napicháme špáradlom, mierne narežeme, zbavíme kôstky. Namiesto semienok vložte jadierka mandlí.
Krok 2
Nakrájajte tyčinky škorice a nakrájajte vanilku na polovicu; vložíme do nádoby na zaváranie, zalejeme červeným vínom, privedieme do varu, povaríme 5 minút.
Krok 3
Potom pridajte cukor, priveďte do varu, varte 5-7 minút. Pridajte slivky, priveďte do varu na vysokej teplote, znížte teplotu na minimum, zbavte peny a varte 5 minút. Horúci džem nalejte do pripravených pohárov, úplne vychladnite a zatvorte.
Krok 4
Broskyne alebo nektárinky nakrájajte na malé plátky a odstráňte kôstky.
Krok 5
Ružové korenie a badián dáme do nádoby na zaváranie, pridáme citrónovú šťavu a pásiky kôry, zalejeme 1 pohárom studenej vody, privedieme do varu, povaríme 5 minút. Pridajte cukor, priveďte do varu, varte ďalších 5-7 minút.
Krok 6
Pridajte broskyne, priveďte do varu na vysokej teplote, znížte teplotu na minimum, zbavte peny a varte 5 minút. Horúci džem nalejte do pripravených pohárov, úplne vychladnite a zatvorte.