Prečo by sme mali reďkovky milovať a aké chutné veci sa z nich dajú rýchlo pripraviť

Prečo by sme mali reďkovky milovať a aké chutné veci sa z nich dajú rýchlo pripraviť

Prečo by sme mali reďkovky milovať a aké chutné veci sa z nich dajú rýchlo pripraviť

Prišla sezóna mladých, chrumkavých a sakra chutných reďkoviek. Jedzme ho obyčajné, s čiernym chlebom a soľou a pripravme si k nemu aj nezvyčajné maškrty. Bude to chutné a zábavné!

Prečo by sme mali reďkovky milovať a aké chutné veci sa z nich dajú rýchlo pripraviť

O čom budeme hovoriť v článku:

  • 5 dôvodov, prečo milovať reďkovky
  • Odroda šéfkuchára
  • Reďkovkový snack
  • Aj v dome, aj v rakete
  • Recepty z reďkovky
  • Bruschetta s reďkovkami
  • Nakladané reďkovky na mäso
  • Reďkovky s tvarohovou omáčkou
  • „Veže“ z reďkovky a halibuta

Reďkovky sa v Európe pestujú už od 16. storočia, no túto koreňovú zeleninu si obľúbili najmä Francúzsko, kde sa s ňou pripravuje mnoho tradičných jedál. Predtým sa v iných krajinách reďkovky dokonca nazývali francúzske reďkovky. V Rusku ľudia začali jesť reďkovky až v 18. storočí, keď prišla do módy francúzska kuchyňa, no odvtedy prešlo popod most veľa vody a teraz poznáme množstvo receptov, na ktoré môžeme byť hrdí.

5 dôvodov, prečo milovať reďkovky

1. Reďkovky obsahujú veľa vitamínu C: 250 g obsahuje dennú potrebu. 2. Reďkovky vám pomôžu schudnúť, obsahujú špeciálnu látku – raffanol, ktorý odbúrava toxíny. 3. Rastlinná bielkovina obsiahnutá v reďkovke je ľahko stráviteľná, preto je táto koreňová zelenina medzi vegetariánmi veľmi uznávaná. 4. Poznámka pre študentov a školákov: reďkovky obsahujú veľa jódu, ktorý pomáha zlepšovať pamäť a pozornosť. 5. Ak ste vo sne videli rastúce reďkovky, je to veľa šťastia!

Odroda šéfkuchára

Hitom sezóny je melónová reďkovka. Pokročilí kuchári planéty aktívne používajú túto odrodu na efektívne zdobenie jedál. Šupka reďkoviek vodného melónu je svetlozelená a jadro červené. Reďkovky sú navonok horké, ale vo vnútri sladké. Ukazuje sa, že je to veľmi prospešná prísada na malé občerstvenie pred hlavnými chodmi.

Reďkovkový snack

Reďkovky sa spravidla používajú čerstvé na všetky druhy šalátov a dresingy na studené polievky, ako je okroshka. Môže sa však piecť v rúre, posypať olivovým olejom a posypať aromatickými bylinkami. Alebo opečieme na panvici na masle s bylinkami a horčicou. Je tiež dobré marinovať reďkovky – ukázalo sa, že je to jedinečné predjedlo. Niekto má rád halušky s reďkovkami a zelenou cibuľkou a vo Francúzsku robia tradičnú sviatočnú polievku s reďkovkami.

Aj v dome, aj v rakete

Reďkovky milujú dedinské babky aj priaznivci vedecko-technického pokroku. Je veľmi nenáročný a ľahko sa vyberá. Predtým v ruských dedinách jedli nielen reďkovky, ale šťavou ošetrovali aj modriny a pomliaždeniny. A teraz rastie vo vesmíre, pretože reďkovky sa cítia skvele aj v podmienkach beztiaže. Reďkovky sa stali jednou z prvých zelenín pestovaných na vesmírnych staniciach a pravidelne zásobovali astronautov „živými“ vitamínmi.

Recepty z reďkovky

Bruschetta s reďkovkami

Skvelý nápad na raňajky – rýchla, chutná, ľahká, zdravá bruschetta. Okrem toho vyzerá veľmi elegantne.

Bruschetta s reďkovkami
Bruschetta s reďkovkami

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • reďkovky – 10 veľkých
  • čierny chlieb so semenami – 4 veľké kusy
  • maslo – 100 g
  • uhorka – 1 malá
  • cesnak – 2 strúčiky
  • zelená cibuľa – 1 malý zväzok
  • citrónová šťava – 1 polievková lyžica. l.
  • soľ na čierny štvrtok na podávanie

1. Olej zohrejte na izbovú teplotu. V mažiari rozdrvte cesnak a nadrobno nakrájanú zelenú cibuľu. Osolíme a zmiešame s mäkkým maslom. 2. Chlieb opečieme na suchej panvici z jednej strany do zlatista, vychladne. Chlieb potrieme poriadnou vrstvou bylinkového masla. 3. Reďkovku a uhorku nakrájame na veľmi tenké kolieska, premiešame, zalejeme citrónovou šťavou, necháme 5 minút pôsobiť. 4. Zeleninu poukladáme na chlieb s maslom, ochutíme čiernou soľou a podávame.

Nakladané reďkovky na mäso

Globálne občerstvenie, ktoré sa dá rýchlo pripraviť a ešte rýchlejšie zjesť.

Nakladané reďkovky na mäso
Nakladané reďkovky na mäso

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • reďkovky – 2 zväzky (asi 24 kusov)
  • čerstvý koreň zázvoru – 3 cm
  • cesnak – 2 strúčiky
  • červený vínny ocot – 50 ml
  • morská soľ a hnedý cukor – 1 polievková lyžica. l.

1. Na marinádu zmiešame 2 hrnčeky vody s octom, soľou a cukrom, zohrejeme takmer do varu. 2. Reďkovky prekrojíme na polovicu alebo na štvrtiny a dáme do zaváracieho pohára. Pridajte ošúpaný a na tenké plátky nakrájaný zázvor a cesnak. 3. Nalejte horúcu marinádu, prikryte a nechajte vychladnúť. Nechajte 1 deň pri izbovej teplote, potom zjedzte alebo dajte do chladničky.

Reďkovky s tvarohovou omáčkou

Pôsobivá prezentácia pre bufet alebo aperitív. V prírode, kým sa mäso pečie a vy sa „zohrievate“ pri víne, vám príde vhod aj táto dipová chuťovka.

Reďkovky s tvarohovou omáčkou
Reďkovky s tvarohovou omáčkou

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • reďkovky s veľmi čerstvými vrcholmi – 1 veľký zväzok
  • tvaroh s obsahom tuku od 9% – 400 g
  • kôpor – 1 veľký zväzok
  • limetková šťava – 1 lyžička.
  • nerafinovaný slnečnicový olej
  • soľ, čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • pražené slnečnicové semienka na podávanie

1. Jemne nakrájajte kôpor, vložte do pohára mixéra, pridajte soľ a korenie, nalejte limetkovú šťavu, rozdrvte na pastu a postupne pridajte slnečnicový olej – asi 3 polievkové lyžice. l. 2. Pomocou mixéra zmiešame zelenú hmotu s tvarohom, pridáme soľ a korenie. 3. Reďkovkám odrežeme vršky tak, aby zostali krásne zelené chvostíky. Odrežte „hubičky“, aby reďkovky mohli stáť. 4. Tvarohovú hmotu položíme na dosku v rovnomernej vrstve. „Zasadiť“ do nej reďkovky. Posypeme slnečnicovými semienkami a podávame.

„Veže“ z reďkovky a halibuta

A toto je už nápad na slávnostný stôl. Elegantný vzhľad a veľmi gastronomická kombinácia produktov. Hostia budú milo prekvapení.


„Veže“ z reďkovky a halibuta

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • reďkovky – 1 veľký zväzok
  • chrumkavá uhorka – 1 ks.
  • údené filé halibuta – 200 – 300 g
  • unagi omáčka – 4 lyžice. l.
  • bazalka – 3 vetvičky
  • pečený sezam – 1 polievková lyžica. l.

1. Reďkovku a uhorku nakrájame na tenké plátky. Halibut nakrájame na štvorce vo veľkosti reďkoviek. 2. Halibuta potrieme omáčkou unagi a posypeme sezamovými semienkami. Na každý špíz najskôr navlečte list bazalky.3. Zostavte „vežičky“ striedaním pripravených ingrediencií a navliekaním na špajle. Ihneď podávajte.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #reďkovka #jedlá s reďkovkamiSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik