Slivkový lekvár s vlašskými orechmi
K receptu
Slivkový lekvár s vlašskými orechmi osloví ľudí, ktorí v zásade milujú odvážne kulinárske experimenty. No aj pre tých, ktorí sú už dosť prejedení klasickými receptami na podobné prípravy! Slivkový lekvár má vďaka pridaniu vlašských orechov originálnu chuť, ktorá príjemne prekvapí vašich blízkych a hostí u vás doma. Deti sa potešia samotnému „prekvapeniu“, keď v jadre ovocia nájdu polovicu jadierka. Vo všeobecnosti bude každý šťastný. Upozorňujeme, že slivkový lekvár s vlašskými orechmi sa varí niekoľko dní v troch alebo štyroch dávkach, čo je celkom výhodné: nemusíte stáť pri sporáku celé hodiny.
zložitosť: ľahko Kalórie: 97,81 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 1 hodina Pridať. čas: 24 hodín Použité: 0,39 g/1,04 g/21,96VarenieRaňajkyPopoludňajšie občerstvenieDezertPrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuPárty, bufetKarnevalINGREDIENCIE NA 4 PORCIESlivka 2 kgGranulovaný cukor 1 kgVoda 500 mlOrech Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si slivky. Ovocie umyte a osušte papierovými utierkami. Odstráňte vetvy. Potom zo sliviek odstráňte kôstky bez toho, aby ste ich prekrojili na polovicu (skúste kôstku vytlačiť napr. neostrou stranou ceruzky, bez toho, aby ste slivku prerezali).
Krok 2
Pripravené slivky vložte do misky a odvážte, pričom nezabudnite vziať do úvahy nádobu (mnohé moderné váhy majú špeciálnu funkciu). Na prípravu džemu potrebujeme 1 kg ošúpaného ovocia.
Krok 3
Pripravte sirup na džem. Za týmto účelom nalejte cukor do priestranného hrnca alebo umývadla a naplňte ho studenou pitnou vodou. Dajte na stredný oheň a za stáleho miešania priveďte do varu. Varte 5 minút.
Krok 4
Pripravené slivky ponorte do vriaceho sirupu a po varení sirupu varte na miernom ohni 5 minút. Odstráňte z tepla a nechajte pri izbovej teplote 5-6 hodín.
Krok 5
Slivky v sirupe dajte späť na oheň a varte 5 minút. Necháme vychladnúť. Nechajte pôsobiť 5 hodín. Toto zopakujte ešte 3 krát. Počas tejto doby budú plody nasýtené sirupom, ale zachovajú si svoj tvar.
Krok 6
Uvarené slivky dáme do cedníka a sirup necháme odtiecť do panvice. Každú slivku naplníme polovicou jadra vlašského orecha. Takto pripravené ovocie dáme do sterilizovaných pohárov.
Krok 7
Sirup opäť priveďte do varu. Opatrne ním zalejeme slivky v pohároch. Necháme vychladnúť a prikryjeme plastovými viečkami. Tento džem je lepšie skladovať v chladničke.
UŽITOČNÉ RADY
Slivkový lekvár s vlašskými orechmi sa dá premeniť na kandizované ovocie. Naplnené ovocie poukladáme na plech vystlaný kvalitným papierom na pečenie, posypeme práškovým cukrom a vložíme do rúry predhriatej na 90°C. Nechajte dvere pootvorené. Keď sú plody suché, nechajte ich vychladnúť a vložte ich do suchých, čistých pohárov.
MIMOchodom
Slivkový lekvár s vlašskými orechmi získa pikantnejšiu zaujímavú chuť, ak do sirupu s ovocím pri varení pridáte badián, tyčinku prírodnej škorice alebo niekoľko celých kardamónových krabičiek.