Sypaná prosová kaša na vode
K receptu
Voľná kaša z prosa vo vode je celkom jednoduchá, ak poznáte a dodržiavate niektoré jemnosti. Po prvé, obilniny by sa mali pred varením dôkladne umyť, inak budú chutiť horko. Po druhé, ak chcete získať drobivú kašu, je dôležité zachovať pomer prosa a vody (pomer – 1: 2). Po tretie, táto obilnina vyžaduje špeciálny režim tepelného spracovania. Najprv sa proso varí asi 20 minút na strednom ohni a potom približne rovnaké množstvo „odpočíva“ v teple. V podstate sa kaša ďalej varí pomaly, pretože teplota v panvici pod pokrievkou zostáva veľmi vysoká.
zložitosť: ľahko Kalórie: 302,25 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 50 min Pridať. čas: 15 min Použité: 7,24 g/10,31 g/45,88VarenieDusenie, chradnutieRaňajkyVečeraVečeraHlavný chodVegetariánstvo: LaktoVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 4 PORCIE+4Porcie-Prosové krúpy 250 gVoda 480 mlMaslo 40 gGranulovaný cukor 1 lyžičkaSoľ 1 lyžička Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte obilniny z prosa. Aby nezhorkla, treba ju veľmi dôkladne umyť. Cereálie nasypeme do hrnca a zalejeme studenou vodou. Opláchnite a sceďte do jemného sitka. Keď voda vytečie, vložte ju späť do panvice. Toto opakujte 6-7 krát. Voda by mala byť čistá.
Krok 2
Preneste cereálie na pracovnú dosku vystlanú dvoma alebo tromi vrstvami papierových utierok a nechajte uschnúť. Maslo zohrejte v hrnci s objemom aspoň 2,5 litra. Pridajte soľ, cukor a cereálie. Miešajte. Proso opekáme na strednom ohni za stáleho miešania asi dve minúty.
Krok 3
Nalejte vriacu vodu do panvice s prosom. Dôkladne premiešame a opäť privedieme do varu. Panvicu prikryte pokrievkou. Varte na miernom ohni 20-25 minút.
Krok 4
Panvicu s prosovou kašou stiahneme z ohňa. Zabaľte ho do hrubej prikrývky alebo, ako to robili naše staré mamy, položte na pohovku a prikryte veľkým vankúšom. Nechajte pôsobiť 15–20 minút.
MIMOchodom
Pri nákupe prosa venujte zvláštnu pozornosť dátumu spotreby. Z nejakého dôvodu sa veľa ľudí domnieva, že obilniny možno skladovať neobmedzene dlho bez straty kvality. Toto je nesprávne. To isté proso je napríklad bohaté na oleje, ktoré sa časom zhoršujú a môžu dať kaši horkú chuť a nepríjemný zápach.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Ako môžete použiť drobivú prosovú kašu? Podávame ako prílohu, napríklad opečenú na kocky nakrájanú slaninu a cibuľku, pečený cesnak alebo dekadentné pesto zo sušených paradajok.