K receptu
Polotvrdý taliansky syr s kysnutým cestom „Ryazhenka“ od BakZdrav. Sušené paradajky ako náplň.
zložitosť: priemer Kalórie: 160,00 kcal/porcia Porcie: 12 Použité: 8,00 g/9,00 g/12,00MultivaričChladenietalianska kuchyňaRaňajkyVečeraPopoludňajšie občerstvenieVečeraObčerstvenieVegetariánstvoPárty, bufetnarodeninyNový rokPiknikRomantická večeraINGREDIENCIE NA 12 PORCIÍmlieko 3 l syridlo enzým „Syr“ BakZdrav 0,18 g kysnuté cesto „Rjazhenka“ BakZdrav 0,18 chlorid vápenatý 3 ml soľ 125 g voda 0,5 g voda 50 ml Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Mlieko zohrejeme vo vodnom kúpeli na 37°C.
Krok 2
Rozpustite chlorid vápenatý v 50 ml vody. Pridajte ju do mlieka. Zmiešajte.
Krok 3
Posypte štartér (v tomto prípade bol použitý „Ryazhenka“) na povrch mlieka, nechajte 3-4 minúty postáť, premiešajte a prikryte pokrievkou. Nechajte asi hodinu.
Krok 4
Syridlo „Syr“ rozpustíme v malom množstve vody a pridáme do mlieka. Jemne premiešajte zhora nadol, bez vytvárania prúdov mlieka. Teplotu mlieka udržujte na 35-37°C a prikryte pokrievkou. Nechajte, kým sa nevytvorí zrazenina (~40 minút).
Krok 5
Skontrolujeme zrazeninu na čistý zlom. Nakrájajte na stĺpce a potom pomocou dierovanej lyžice vodorovne na kocky (~ 2 cm).
Krok 6
Opatrne premiešajte bez poškodenia zŕn. Postupne začneme miešať intenzívnejšie. ~25 minút. Udržujte teplotu mlieka na 37-39°C.
Krok 7
Väčšinu srvátky nalejte do samostatnej nádoby. Vložte zrno do formy. Ak chcete, pridajte plnivá (v tomto prípade sušené paradajky).
Krok 8
Konštrukciu zostrojíme tak, že forma so syrom je nad horúcou vodou (tzv. „teplá komora“) a jej dno sa nedotýka vody. Možno usporiadať v pomalom sporáku alebo na sporáku. Teplota syra by mala byť 32-38°C. Udržujte približne 1,5-3 hodiny.
Krok 9
Prvú polhodinu syr otočte každých 10 minút, potom každú polhodinu. Formu nechajte 2-3 hodiny pri izbovej teplote otočte každú pol hodinu.
Krok 10
Cez noc (~8-10 hodín) v chladničke na drenážnej podložke. Potom ho osoľte v soľnom roztoku (3-4 hodiny na koliesko syra s hmotnosťou 500 gramov). Sušiť a skladovať pri teplote 12-15°C a vlhkosti 80-90%, 3x denne prevrátiť. Keď je kôrka suchá, potrieme syr olivovým olejom a raz denne obrátime. Zrenie od 2 týždňov do 2 mesiacov.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Ako prísady sa môžu použiť olivy, orechy, senovka grécka, bylinky atď.
UŽITOČNÉ RADY
Zo srvátky môžete vyrábať srvátkové syry alebo nápoje s pridaním ovocia/bobulín a šťavy.