Vyprážané tofu: Ako ho urobiť čo najchrumkavejším

Vyprážané tofu: Ako ho urobiť čo najchrumkavejším

Vyprážané tofu: Ako ho urobiť čo najchrumkavejším

Vyprážané tofu vôbec nie je rovnaké ako len tofu. Chutí každému, aj notorickým mäsožravcom. Veľkou výhodou našej metódy prípravy tofu do chrumkava je, že využíva len dostupné prostriedky a cenovo dostupné produkty. Vyprážané tofu odporúčame podávať s chrumkavou lahodnou kôrkou s čerstvou zeleninou alebo jednoducho s obľúbenou omáčkou.

Vyprážané tofu: ako ho urobiť čo najchrumkavejším

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Ako vytlačiť všetku šťavu z tofu
  • Ako urobiť chrumkavé vyprážané tofu
  • Tipy na podávanie chrumkavého vyprážaného tofu
  • Recepty na vyprážané tofu a jedlá s jeho použitím
  • Tofu vyprážané so zeleninou
  • Vyprážané tofu s ananásom a chilli
  • Tofu s mrkvou v pomarančovej omáčke
  • Šalát s vyprážaným tofu, avokádom, uhorkami a červenou cibuľou

Ďalšie online hľadanie šikovných metód a skvelých kulinárskych životných trikov bolo aj tentokrát korunované úspechom. Hľadali sme niečo vhodné pre ľahké jarné menu a na jednom z fór sme našli originálny prístup k vyprážanému tofu od Ashley Hankins, vývojárky vegánskych receptov a fotografky.

Tofu je tajnou ingredienciou mnohých jedál, od tofu vyprážanej ryže a chrumkavého tofu s kapustou a mrkvou, tofu polievky a dokonca aj vegánskeho čokoládového krémového koláča. Zároveň, ak je vyprážané tofu uvarené správne, môžete bezpečne povedať: „Nemáte radi tofu? Takže ste ešte neskúšali vyprážané tofu!“

Na prípravu vyprážaného tofu potrebujete tvrdý syr, nie mäkký syr (hodvábny). Typicky pevné tofu, skvelé na krájanie, sa predáva v blokoch a balené vo fóliovom papieri alebo plaste. 300-gramové balenie stojí 100 – 270 rubľov. Vyberte si klasické tofu s minimálnym množstvom umelých aj prírodných prísad. Morské riasy, kúsky zeleniny a korenín sa môžu pri tepelnej úprave spáliť alebo zmeniť chuť, čo nezlepší chuť smaženého tofu.

Ako vytlačiť všetku šťavu z tofu

Podľa Hankinsa je tajomstvom výroby chrumkavého vyprážaného tofu pred varením dobre vyžmýkať.

Všimli ste si, že v balení pevného tofu je vždy nejaká tekutina? Aby ste sa zbavili prebytočnej vlhkosti, urobte rez v hornej časti obalu a vypustite tekutinu. Otvorte balenie a vyberte blok tofu.

Potom urobíme lis. Sľúbili sme, že na prípravu chrumkavého vyprážaného tofu nebudete potrebovať žiadne špeciálne vybavenie, a to je pravda. Na výrobu lisu z odpadových materiálov budeme potrebovať:

  • kuchynská utierka (bavlna alebo ľan);
  • doska na krájanie;
  • veľká panvica;
  • niekoľko ťažkých predmetov, ktoré budú pôsobiť ako útlak, napríklad plechovky s konzervami.
  1. Zabaľte tofu do uteráka, aby absorboval prebytočnú tekutinu, ktorá sa môže vytvoriť počas procesu prípravy;
  2. Umiestnite blok tofu na tanier;
  3. Na tofu položte dosku na krájanie, potom panvicu a poháre;
  4. Nechajte štruktúru 30-60 minút;
  5. Vypustite vodu. Máte suché tofu!

Ako urobiť chrumkavé vyprážané tofu

Teraz, keď bola prebytočná vlhkosť odstránená, je potrebné ju vyprážať.

  1. Tofu nakrájajte na 1,5–2 cm hrubé kúsky;
  2. Jemne vybagrujte každý v múke, pričom prebytočné množstvo vytraste;
  3. Vložte tofu do misky s mliekom (pre vegánsku možnosť použite sójové mlieko) na 30 sekúnd;
  4. Odstráňte kúsky, vytraste z nich kvapky mlieka a položte na tanier;
  5. Každý vyvaľkáme v cestíčku, najlepšie v panko strúhanke. Otraste prebytočný obal;
  6. Tofu položte na plech vystlaný papierom na pečenie, v určitej vzdialenosti od seba;
  7. Tofu pokvapkáme rastlinným olejom a pečieme na strednom stupni v rúre predhriatej na 200°C 8–10 minút;
  8. Opatrne vyberte panvicu, otočte kúsky a varte ďalších 8 minút do zlatista.

Vyprážané tofu môžeme variť aj na panvici. Na to si na panvici rozpálime trochu olivového oleja, najlepšie s antiadhéznym povlakom, ochutíme pripravené „suché“ tofu soľou a čerstvo mletým čiernym korením a začneme opekať najskôr z jednej a potom z druhej strany do chrumkava. zlatohnedá.

Tipy na podávanie chrumkavého vyprážaného tofu

Hankins odporúča podávať chrumkavé tofu s ryžou alebo ryžovými rezancami na jednoduchý, ale uspokojivý obed. Pamätajte, že chrumkavé vyprážané tofu chutí najlepšie, keď sa zje hneď. Ak ho teda plánujete použiť v inom recepte, nemusíte tofu variť vopred. Tofu sa hodí do dresingov a omáčok s výraznou chuťou, napríklad na báze sezamového oleja alebo s prídavkom čerstvej čili papričky.

Zvyšné chrumkavé vyprážané tofu môžeme zohriať v rúre na 180 °C po dobu 7-12 minút.

Recepty na vyprážané tofu a jedlá s jeho použitím

Tofu vyprážané so zeleninou

Vyprážané tofu vyzerá skvele na al dente pohánkových rezancoch soba. Alebo môžeme podávať ako hlavný chod s restovanou zeleninou.

Tofu vyprážané so zeleninou
Tofu vyprážané so zeleninou

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • 500 – 600 g pevného tofu
  • 3 polievkové lyžice. l. sladkokyslá omáčka alebo teriyaki omáčka
  • kukuričný škrob
  • 3 cm čerstvého koreňa zázvoru
  • 2-4 strúčiky cesnaku
  • 1 stredný zväzok zelenej cibule
  • olivový olej
  • 1 balenie (400 g) Mexická mrazená zmes
  • sezamové semienka na servírovanie
  1. Tofu nakrájame na 2 cm kocky a pridáme polovicu omáčky. Jemne premiešajte a nechajte 10 minút pôsobiť. Kúsky syra preložíme na papierové utierky, osušíme a obalíme v škrobe.
  2. Zázvor a cesnak ošúpeme a nasekáme nadrobno. Bielu časť zelenej cibule nakrájajte na tenké plátky, zelenú časť oddelene nakrájajte na 2 cm dlhé kúsky.
  3. Vo woku alebo veľkej hlbokej panvici rozohrejeme 1 cm vrstvu oleja a na prudkom ohni opečieme tofu zo všetkých strán dozlatista. Odstráňte pomocou štrbinovej lyžice.
  4. Do panvice vložte bielu časť zelenej cibule, zázvor a cesnak a smažte 30 sekúnd. Pridáme mrazenú zeleninu a zvyšnú marinádu z tofu, za stáleho miešania opekáme 4–5 minút.
  5. Tofu vráťte na panvicu, pridajte zelenú cibuľku, zalejte zvyšnou omáčkou a zohrievajte 1-2 minúty. Opečené tofu posypeme sezamovými semienkami a ihneď podávame.

Vyprážané tofu s ananásom a chilli

Kvôli neutrálnej chuti je pri varení tofu potrebné veľa korenia a dochutiť jedlo nejakou omáčkou, potom bude mať vyprážané tofu chuť a vôňu korenia. Ak ho pridáte napríklad do čili omáčky, tofu získa chuť tohto produktu.

Vyprážané tofu s ananásom a chilli
Vyprážané tofu s ananásom a chilli

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • 2 veľké červené čili papričky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 600-800 g ananásu
  • 150-180 g hnedého cukru
  • 1-2 lyžičky. rybacia omáčka (voliteľné)
  • 300 – 350 g pevného tofu
  • kukuričnej múky
  • listy čerstvej bazalky
  • soľ
  1. Chilli papričku prekrojíme na polovicu. Odstráňte membrány a semená. Rozdrvte v mažiari spolu s cesnakom a malou štipkou soli.
  2. Dužinu ananásu nakrájajte na stredné kúsky a vložte do sitka, aby ste odstránili prebytočnú šťavu.
  3. Preneste obsah mažiara do hrnca. Pridajte 150-180 g hnedého cukru a priveďte do varu.
  4. Odstráňte z tepla. Opatrne pridajte ananás a varte na miernom ohni, občas potraste panvicou, 5 minút. Cukor by sa mal roztopiť a zhnednúť. Odstráňte z tepla a podľa potreby pridajte 1-2 lyžičky. rybia omáčka.
  5. Pevné tofu nakrájame na 2 cm kocky. Namočíme do kukuričnej múky a opražíme vo woku do zlatista. Horúce vyprážané tofu nechajte odkvapkať na papierových utierkach.
  6. Tofu a ananás rozdelíme na taniere. Pokvapkáme korenistým karamelom a podávame ozdobené lístkami bazalky.

Tofu s mrkvou v pomarančovej omáčke

Vyprážané kúsky tofu, chrumkavá mrkva a aromatická omáčka sú živou hrou textúr a chutí.

Tofu s mrkvou v pomarančovej omáčke
Tofu s mrkvou v pomarančovej omáčke

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • 5-6 stredne chrumkavých mrkiev
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 2 polievkové lyžice. l. olivový olej
  • 1 lyžička. rasca
  • 1 polievková lyžica. l. okvetné lístky mandlí
  • 500 g pevného tofu
  • listy šalátu na servírovanie
  • soľ

na omáčku:

  • šťava z 1 pomaranča
  • šťava z polovice citróna
  • 2 lyžičky. čerstvý strúhaný zázvor
  • 1 lyžička. horká horčica
  • 0,5 lyžičky. sušené vločky čili papričky
  • 3 polievkové lyžice. l. pomarančová marmeláda
  1. Mrkvu nakrájame na dlhé tyčinky. Cesnak prekrojíme na polovicu. Na panvici zohrejte 1 polievkovú lyžičku. l. olivový olej, smažte mrkvu na strednom ohni 2-3 minúty. Pridáme rascu, cesnak, soľ a varíme ešte 2-3 minúty.
  2. Na inej panvici bez pridania oleja opražte mandle do zlatista.
  3. Na omáčku priveďte pomarančovú a citrónovú šťavu do varu v hrnci. Znížte teplotu, pridajte nastrúhaný zázvor, horčicu, čili a pomarančový džem, dôkladne premiešajte. Varte na strednom ohni 4-5 minút.
  4. Tofu nakrájame na obdĺžnikové kúsky s hrúbkou 1,5 cm a pokvapkáme olivovým olejom a opečieme na dobre rozohriatej suchej panvici z oboch strán do zlatista.
  5. Na servírovacie taniere položte listy šalátu, vyprážané tofu, mrkvu a cesnak. Prelejeme omáčkou a posypeme lúpanými mandľami. Podávajte horúce.

Šalát s vyprážaným tofu, avokádom, uhorkami a červenou cibuľou

Veľmi pohodlný šalát: mierne ľahký a nenáročný na prípravu, ale uspokojujúci a nie banálny.

Šalát s vyprážaným tofu, avokádom, uhorkami a červenou cibuľou
Šalát s vyprážaným tofu, avokádom, uhorkami a červenou cibuľou

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • 1 stredne zrelé avokádo
  • trocha citrónovej šťavy
  • 2 stredne chrumkavé uhorky
  • polovica sladkej červenej cibule
  • 1 balenie (70–80 g) šalátovej zmesi
  • 200 g pevného tofu
  • rastlinný olej

na tankovanie:

  • 1 avokádo
  • 1 strúčik cesnaku
  • 30 g mandlí, najlepšie olúpaných
  • listy z 2 vetvičiek petržlenu, kôpru, koriandra
  • 1 polievková lyžica. l. citrónová šťava
  • 50 – 100 ml mandľového alebo kokosového mlieka (alebo vody)
  • soľ, čerstvo mleté ​​čierne korenie
  1. Avokádo ošúpeme a nakrájame na plátky, pokvapkáme citrónovou šťavou. Uhorky nakrájajte na polovicu a potom nakrájajte na tenké plátky. Cibuľu nakrájame na štvrtiny koliesok.
  2. Na prípravu dresingu ošúpeme avokádo, vyberieme kôstku a nasekáme podľa potreby. Rozdrvte cesnak s mandľami a bylinkami v mixéri. Pridáme avokádo a citrónovú šťavu, zalejeme 50 ml mandľového mlieka, soľou, korením a pretlakom. Ak sa ukáže, že je veľmi hustý, pridajte ešte trochu mlieka. Správna konzistencia zálievky je ako kyslá smotana s obsahom tuku 20%.
  3. Tofu nakrájajte na 1,5 cm hrubé plátky a osušte papierovými utierkami. Veľkú nepriľnavú panvicu rozohrejeme, pridáme tofu a za stáleho miešania opekáme, kým sa neodparí všetka voda. Pridajte 1 polievkovú lyžičku do panvice. l. olej a smažte, miešajte, 2 minúty. Preneste tofu na papierovú utierku.
  4. Šalátovú zmes, uhorky a cibuľu položte na misku a zľahka premiešajte. Poukladáme plátky avokáda a tofu. Dresing podávajte oddelene.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #tofu #life hack #vegetariánske jedlo #veganské receptySÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik