K receptu
Gavurda Salad“ alebo Gavurdağı Salatası v turečtine. Korene tohto receptu sú z Antep, ako naznačuje jeho názov. V oblasti Gaziantep sa nachádza miesto zvané Nur dağı – „Hora svetla“. Predtým mali tieto miesta názov „Gavur dağı“ – „Hora neveriacich“, neveriacich. V Turecku sa tento šalát spravidla krája jemne na malé kocky, takže všetky zložky šalátu sú okamžite v jednej lyžičke a je vhodné jesť, existujú však aj odchýlky od pravidiel. Tento šalát sa podáva s kebabom, kebabom alebo s horúcim chlebom.
zložitosť: ľahko Kalórie: 113,39 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 25 min Použité: 2,19 g/7,69 g/9,30Žiadna tepelná úpravaPraženieTurecká kuchyňaVečeraVečeraŠalátVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvonarodeninyINGREDIENCIE NA 4 PORCIE2-3 stredné paradajky 1-2 sladké červené capia alebo ramiro papričky 1 feferónka 1 červená cibuľa 3-4 vetvičky mäty 3-4 vetvičky petržlenovej vňate hrsť vlašských orechov omáčka z granátového jablka (postačí narsharab) citrónová šťava olivový olej čerstvá červená feferónka vločky mleté čierne korenie Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Orechy nasekajte nahrubo a smažte na suchej panvici na strednom ohni 2–3 minúty. Cibuľu a papriku ošúpeme, cibuľu nakrájame na tenké pierka a papriku na pásiky. Paradajky nakrájame na veľké plátky, petržlenovú vňať nadrobno, lístky mäty nakrájame na pásiky.
Krok 2
Vložte cibuľu do šalátovej misy a prelejte omáčkou z granátového jablka. Nechajte marinovať 10-15 minút. Do šalátovej misy pridajte cibuľu, papriku, paradajky a bylinky.
Krok 3
Šalát ochutíme olejom, soľou a korením. Dochutíme citrónovou šťavou a podľa potreby ešte šťavou z granátového jablka. Šalát posypeme orechmi a podávame.
MIMOchodom
Do tohto šalátu môžete pridať aj lístky fialovej bazalky, veľmi sa sem hodia.