Ako a prečo nakladať cibuľu. 7 spôsobov, ako to urobiť rýchlo a efektívne

Ako a prečo nakladať cibuľu. 7 spôsobov, ako to urobiť rýchlo a efektívne

Ako a prečo nakladať cibuľu. 7 spôsobov, ako to urobiť rýchlo a efektívne

Viete, ako použiť nakladanú cibuľu? Nie, nie, vôbec nehovoríme o skladovaní na zimu, ako sú uhorky alebo paradajky! Hovoríme o rýchlom nakladaní červenej, cibule, bielej cibule alebo aj šalotky: uvarte a podávajte.

Ako a prečo nakladať cibuľu. 7 spôsobov, ako to urobiť rýchlo a efektívne

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Prečo nakladať cibuľu a ako ju používať
  • Aké produkty sú potrebné na morenie cibule?
  • Cibuľa nakladaná v stolovom octe
  • Cibuľa marinovaná v jablkovej omáčke
  • Cibuľa marinovaná s citrónovou šťavou a kôprom
  • Cibuľa nakladaná so sójovou omáčkou
  • Cibuľa marinovaná so sumakom
  • Cibuľa marinovaná s klinčekmi
  • Cibuľa marinovaná s medom

Prečo nakladať cibuľu a ako ju používať

Začnime tým najzrejmejším: cibuľa sa skvele hodí ku grilovanému mäsu, či už steakom alebo kebabom. Ale podávať ju v čistej forme, aj keď hovoríme o sladkej Jalte, je prinajmenšom nudná predstava a v prípade cibule je to celkovo otázne. Ak ho nakrájate a namarinujete správne, bude to úplne iný príbeh.

Pokračujme v mäsovej téme a prejdime k hamburgerom. Pridanie nakladanej cibule do žemle s plochým rezňom znamená premenu banálneho rýchleho občerstvenia takmer na gurmánsky pokrm. A aj tie najjednoduchšie chlebíčky či otvorené chlebíčky s týmto doplnkom budú znieť úplne novo.

No a čo kebab, mäso alebo kura? Opäť si k tomu nakrájame paradajky, zelenú cibuľku, uhorky… Stop! Odporúčame to urobiť inak a doplniť kebab cibuľou marinovanou napríklad so sumakom (recept nájdete nižšie): je to jednoduchšie, rýchlejšie a originálnejšie.

Nakoniec, nakladaná cibuľa môže byť prísadou do všetkých druhov šalátov. A je to určite lepšie, ako to dať v čistej forme! Uvidíte: aj tá najjednoduchšia kombinácia uhoriek s paradajkami a bylinkami v spoločnosti nakladanej cibule zažiari úplne inými farbami.

Aké produkty sú potrebné na morenie cibule?

Áno, tie najjednoduchšie! V prvom rade budeme potrebovať nejakú kyslú zložku, napríklad ocot (stolový, jablkový, vínny, aj balzamikový), citrónovú šťavu alebo suché biele víno. Budete tiež potrebovať trochu cukru, soli a korenia. Potom môžete fantazírovať donekonečna: môžu sa použiť sušené a čerstvé bylinky, mletá paprika, cesnak, zázvor a dokonca aj med. No, my vám práve teraz povieme, aké zaujímavé je používať a kombinovať tieto ingrediencie.

Cibuľa nakladaná v stolovom octe

Nepostrádateľný doplnok k mäsu, ražniči alebo dokonca pilafu. V tomto prípade je potrebná cibuľa s nenapodobiteľnou pálivou chuťou.

Cibuľa nakladaná v stolovom octe
Cibuľa nakladaná v stolovom octe

Na prípravu 2 porcií potrebujete:

  • cibuľa – 2 ks.
  • stolový ocot (9%) – 1 polievková lyžica. l.
  • cukor – 1 lyžička.
  • soľ – 1/2 lyžičky.
  • citrónová šťava – 1 polievková lyžica. l.
  • voda – 120 ml

1. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na kolieska. Vložte ich do misky a zľahka ich rozdrvte rukami, aby pustili šťavu.

2. V samostatnej miske zmiešame ocot, cukor, soľ, citrónovú šťavu a vodu. Nalejte zmes na cibuľu a premiešajte. Zakryte potravinovou fóliou a nechajte 30 minút.

Mimochodom

V tomto prípade môže byť stolový ocot nahradený jablkovým alebo vínnym octom.

Poznámka pre hostiteľku

Ak vám náhodou ostane nakladaná cibuľa, môžete z nej pripraviť prívarky alebo prívarky.

Cibuľa marinovaná v jablkovej omáčke

Ideálne na prípravu domácich hamburgerov, sendvičov a sendvičov. Páry s tenkými plátkami mäsa, moriaka, kuracieho mäsa a varenej klobásy.

Cibuľa marinovaná v jablkovej omáčke
Cibuľa marinovaná v jablkovej omáčke

Na prípravu 2 porcií potrebujete:

  • stredne veľká červená cibuľa – 2 ks.
  • jablčný ocot – 2 lyžice. l.
  • cukor – 1/2 lyžičky.
  • soľ – 1/2 lyžičky.
  • voda – 80 ml

1. Ošúpte červenú cibuľu a nakrájajte na kolieska alebo polkolieska. Vložte do misky.

2. V samostatnej miske zmiešajte jablčný ocot, cukor, soľ a vodu. Nalejte cibuľu a premiešajte, mierne stlačte krúžky. Zakryte potravinovou fóliou a nechajte 30 minút.

Mimochodom

Množstvo cukru upravte podľa chuti. Môžete to dokonca odmietnuť, ak sa napríklad chystáte nakladať jaltskú cibuľu.

Poznámka pre hostiteľku

Nakladaná cibuľa získa veľmi pôsobivé tóny, ak do octovej vody pridáte trochu drvených semien rasce.

Cibuľa marinovaná s citrónovou šťavou a kôprom

Biela cibuľa, ktorá má sama o sebe jemnú chuť, a dokonca aj marinovaná podľa tohto receptu, sa výborne hodí k vyprážanému kura alebo rybe – tiež vyprážané alebo pečené v alobale.

Cibuľa marinovaná s citrónovou šťavou a kôprom
Cibuľa marinovaná s citrónovou šťavou a kôprom

Na prípravu 2 porcií potrebujete:

  • stredne veľká biela cibuľa – 2 ks.
  • kôpor – 1 vetvička
  • citrónová šťava – 3 lyžice. l.
  • cukor – 1 lyžička.
  • soľ – 1/2 lyžičky.
  • voda – 100 ml

1. Bielu cibuľu ošúpeme a nakrájame na kolieska. Vložte do misky.

2. Kôpor roztrieďte, odstráňte hrubé stonky. Zeleninu nasekajte nadrobno. Pridajte k cibuli.

3. V samostatnej nádobe zmiešajte citrónovú šťavu, cukor, soľ a vodu. Nalejte cibuľu a kôpor. Miešajte. Zakryte potravinovou fóliou a nechajte 30 minút.

Mimochodom

Ak ponecháte cibuľu v tejto marináde dlhšie, predjedlo bude obzvlášť aromatické.

Poznámka pre hostiteľku

Chuť cibule bude originálnejšia, ak do marinády pridáte pár polievkových lyžíc suchého bieleho vína.

Cibuľa nakladaná so sójovou omáčkou

Trochu zložitejšia, ale veľmi efektívna možnosť. Ideálne s grilovanými kuracími krídelkami alebo mäsom na ázijský spôsob.

Cibuľa nakladaná so sójovou omáčkou
Cibuľa nakladaná so sójovou omáčkou

Na prípravu 2 porcií potrebujete:

  • cibuľa – 2-3 ks.
  • malá čili paprička – 1 ks.
  • cesnak – 2 strúčiky
  • citrónová šťava – 5 lyžíc. l.
  • sójová omáčka – 300 ml
  • cukor – 1 polievková lyžica. l.
  • voda – 150 ml

1. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na veľké krúžky. Vložte do misky.

2. Chilli papričku a cesnak nasekáme veľmi nadrobno. Pridajte k cibuli.

3. V samostatnej nádobe zmiešame citrónovú šťavu, sójovú omáčku, cukor a vodu. Položte na oheň a varte 5 minút. Necháme vychladnúť. Cibuľu nalejte marinádou a nechajte 30 minút.

Mimochodom

Do marinády môžete pridať malý kúsok strúhaného koreňa zázvoru.

Poznámka pre hostiteľku

Tento recept sa dá použiť na prípravu nielen cibule, ale aj šalotky.

Cibuľa marinovaná so sumakom

Táto cibuľa sa často pripravuje v Turecku a podáva sa s kebabom. Citrónová šťava sa pridáva voliteľne, ale rozhodli sme sa, že tu by to bolo veľmi užitočné.

Cibuľa marinovaná so sumakom
Cibuľa marinovaná so sumakom

Na prípravu 2 porcií potrebujete:

  • stredne veľká cibuľa – 2 ks.
  • sumach – 1 lyžička.
  • olivový olej – 2 lyžice. l.
  • soľ – 1 lyžička.
  • voda – 200 ml
  • citrónová šťava – 1 polievková lyžica. l.

1. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na veľké krúžky. Vložte do misky. Na uvoľnenie šťavy použite ruky.

2. Posypeme cibuľou sumachu. Pridajte soľ a premiešajte. Pridajte olej, vodu a citrónovú šťavu. Miešajte.

3. Zakryte potravinovou fóliou a nechajte pôsobiť 30 minút.

Mimochodom

Namiesto sumachu môžete použiť iné sušené bylinky, napríklad rozmarín alebo tymian.

Poznámka pre hostiteľku

Na prípravu takéhoto občerstvenia je najlepšie použiť extra panenský olivový olej.

Cibuľa marinovaná s repnou šťavou a klinčekmi

Veľmi aromatické a krásne predjedlo. Obzvlášť pekné je, že nemusíte kupovať drahšiu červenú cibuľu: repná šťava získa svoju jasnú farbu.

Cibuľa marinovaná s repnou šťavou a klinčekmi
Cibuľa marinovaná s repnou šťavou a klinčekmi

Na prípravu 2 porcií potrebujete:

  • cibuľa – 2-3 ks.
  • čerstvo vylisovaná repná šťava – 100 ml
  • citrónová šťava – 2 lyžice. l.
  • cukor – 1 polievková lyžica. l.
  • soľ – 1 lyžička.
  • jablčný ocot – 1 polievková lyžica. l.
  • klinčeky – 2 púčiky
  • hrášok z nového korenia – 2 ks.
  • voda – 100 ml

1. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na veľké krúžky. Vložte do misky.

2. Nalejte vodu do naberačky. Pridajte cukor, soľ a priveďte do varu. Pridajte klinčeky a nové korenie. Necháme mierne vychladnúť.

3. Do vychladnutého nálevu nalejeme repnú šťavu. Pridajte citrónovú šťavu a ocot a premiešajte.

4. Nalejte cibuľu do misy. Zakryte potravinovou fóliou a nechajte 30 minút.

Mimochodom

Množstvo klinčekov upravte podľa chuti. Nové korenie môže byť nahradené čiernym alebo ružovým.

Poznámka pre hostiteľku

Ak chcete získať šťavu, vezmite čerstvú repu, nastrúhajte ju na jemnom strúhadle a položte na 2 vrstvy gázy. Potom vytlačte a použite podľa receptu.

Cibuľa marinovaná s medom

Toto predjedlo bude vyžadovať dlhšie marinovanie, ale výsledok sa vám určite bude páčiť. Túto cibuľu môžeme pridať na syrový tanier a podávať so suchým bielym vínom.

Cibuľa marinovaná s medom
Cibuľa marinovaná s medom

Na prípravu 2 porcií potrebujete:

  • malá šalotka – 8 ks.
  • voda – 200 ml
  • jablčný ocot – 200 ml
  • soľ – 1 polievková lyžica. l.
  • med – 100 g

1. Ošúpte cibule a vložte ich do malej nádoby.

2. Vodu zohrejeme, pridáme med a soľ. Miešame, kým sa nerozpustia. Nalejte do octu. Znova premiešajte.

3. Vzniknutou marinádou ihneď nalejte cibuľu v pohári. Prikryte a nechajte 6-8 hodín.

Mimochodom

Ak chcete cibuľku trochu okoreniť, vložte k nej do pohára nasekaný strúčik cesnaku a kúsok feferónky a zalejte marinádou

Poznámka pre hostiteľku

Takto marinovanú cibuľu môžeme skladovať v chladničke aj týždeň.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #nakladaná cibuľaSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik