Ako chutne variť mušle: niekoľko receptov a tajomstiev, ako si vybrať a uložiť

Ako chutne variť mušle: niekoľko receptov a tajomstiev, ako si vybrať a uložiť

Ako chutne variť mušle: niekoľko receptov a tajomstiev, ako si vybrať a uložiť

Tieto lastúrniky potešujú ľudstvo svojím najjemnejším, mierne slaným mäsom už tisíce rokov. Ako si vybrať, na čo si dať pozor, čo je lepšie – čerstvé alebo mrazené, aké sú zdravotné benefity mušlí a ako ich správne jesť.

Ako chutne variť mušle: niekoľko receptov a tajomstiev, ako si vybrať a uložiť

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Ktoré mušle sa môžu jesť a ktoré nie?
  • Ako uchovávať čerstvé mušle
  • Také rôzne mušle. Ktoré kúpiť?
  • Na čo si dať pozor pri výbere mrazených mušlí
  • Ktoré mušle sú najchutnejšie?
  • Rozmraziť alebo nie?
  • Ako variť
  • Ako dlho trvá varenie mušlí?

Ktoré mušle sa môžu jesť a ktoré nie?

Rozhodne by sa nemali jesť riečne mušle. Bez ohľadu na to, ako vás presvedčia.

Morské a oceánske mušle sa spočiatku získavali prirodzene v pobrežných oblastiach, kde si ich obyvatelia mohli dovoliť jesť čerstvé. Časy sa však zmenili a teraz mnohé krajiny chovajú mušle v umelých podmienkach. A do celého sveta sa dodávajú rýchlomrazené, varené, mrazené alebo konzervované.

Klietky na mušle existujú už od starovekého Ríma. Ale až od 13. storočia sa ľudia začali aktívne venovať chovu mäkkýšov. Spôsob ich pestovania vynašiel podľa legendy Ír Patrick Walton. V roku 1235 stroskotal a aby sa uživil, chytal vtáky tak, že do vody kládol tyče a naťahoval medzi ne sieť. Vtáky sa nechytili dobre, ale Patrick si všimol, že mušle sa prichytávajú na tyče a prekvapivo rýchlo rastú.

Ktoré mušle by som si ja osobne radšej kúpila? Nežijeme v pobrežnej oblasti. Preto aj napriek tomu, že máme na trhu živé mušle, kupujem čerstvé mrazené a varené-mrazené. A tie z konzervy – ak ich len potrebujete rýchlo pridať do šalátu.

Neverím muškám v zajatí v akváriách. A ich cena je oveľa vyššia. Ak sa gurmáni predsa len rozhodnú v prospech živých, je celkom jednoduché rozlíšiť živého mäkkýša od mŕtveho. Živý pevne stlačí ventily – jeho sval je veľmi silný a mŕtvy bude mierne otvorený o 2 až 3 mm. Ale pri tepelnom spracovaní bude všetko presne naopak – mŕtvy mäkkýš zostane zatvorený, ale živý sa otvorí dokorán. Mŕtva mušle môže tiež zapáchať ako čpavok. Jesť takéto mušle je nebezpečné.

Ak žijete blízko mora, úprimne vám závidím – máte oveľa viac príležitostí kúpiť si čerstvé, chutné mušle.

Ako uchovávať čerstvé mušle

Vložte čerstvé mušle do misy, prikryte vlhkou kuchynskou utierkou a ochlaďte. Ak uterák vyschne, navlhčite ho. Mušle nie je potrebné napĺňať vodou ani ich vkladať do igelitového vrecka. Čerstvé mušle je najlepšie použiť čo najskôr. Môžu sa skladovať nie dlhšie ako 1 deň.

Mušle sú dobré najmä od polovice júla do konca marca. V zásade sa však na rozdiel od ustríc môžu jesť po celý rok, bez ohľadu na absenciu písmena „P“ v názve mesiaca.

No pôjdeme do obchodu po mrazené mušle. Moderné technológie umožňujú rýchlo zmraziť ulovené morské plody bez zníženia kvality.

Také rôzne mušle. Ktoré kúpiť?

Globálny trh s umelým pestovaním a zásobovaním mušlí sa už dávno vytvoril. Existuje pomerne veľa druhov. Povedzme si o tých najbežnejších.

Dnes sa väčšina mäkkýšov neloví vo voľnej prírode, ale chová sa v umelých podmienkach. V prvom rade ide o východnú Áziu, Európu, Severnú Ameriku, Austráliu a Nový Zéland. Nášmu trhu dominujú Nový Zéland, Čile a Čína. Ak vezmeme do úvahy domácich dodávateľov, tak je to práve tá časť morských plodov, ktorá sa nepestuje na akvafarmách, ale chytí sa prirodzene.

Lídrom v dovoze je Nový Zéland s dvoma druhmi veľkých mušlí – zeleným a modrým. Zelené majú naozaj smaragdový okraj na ventiloch, ich dĺžka je 7-10 cm Modré, ktoré sú v skutočnosti takmer čierne, sú o niečo menšie – 5-7 cm – mäso je mäkšie , na rozdiel od väčších zelených. A preto sú modré drahšie.

Prichádzajú k nám v chlopniach, napoly zložené a vyčistené. A delia sa na čerstvé mrazené a varené-mrazené.

Na čo si dať pozor pri výbere mrazených mušlí

Dvere musia byť neporušené, bez triesok alebo poškodenia. Uzavreté mušle vo všeobecnosti prichádzajú v dobrom, predajnom stave. Ale s vyčistenými produktmi je potrebné zaobchádzať opatrnejšie. Mäso mäkkýšov by nemalo byť zmrazené a v balení by nemalo byť veľa snehu. Oboje môže naznačovať, že výrobok bol počas prepravy rozmrazený, čo výrazne ovplyvňuje jeho kvalitu.

Ktoré mušle sú najchutnejšie?

Čerstvé mrazené alebo varené mrazené? Samozrejme, že prvý. A medzi čerstvé mrazené produkty – tie, ktoré sú zmrazené v krídlach. Vo vnútri majú stále cennú šťavu, ktorá okrem chuti samotných mušlí dodá jas každému pokrmu.

Mušle. Rozmraziť alebo nie?

Mušle bez škrupín, ošúpané, môžete uvariť hneď, ako ich vyberiete z mrazničky. Mušle v chlopniach alebo polovičných záhyboch sa musia najskôr rozmraziť. Niekoľko hodín pred varením ich vyberte z mrazničky a vložte do chladničky.

Mušle. Ako variť

Existuje mnoho spôsobov, ako variť mušle. Okrem toho všetko závisí od pobrežnej oblasti, kde sa mäkkýše lovia.

Mušle sú dusené, grilované, vyprážané, varené na panvici s pridaním bieleho vína a petržlenovej vňate, v Taliansku je to nepostrádateľná ingrediencia na prípravu paelly, slávky sa dávajú do raviol a varí sa obľúbená mušľová polievka s cesnakom, zelerom a cibuľou. Briti preferujú polievku s jablčným muštom, pórom a petržlenovou vňaťou, ochutenú smotanou. Francúzi, známi gurmáni, pripravujú mušľovú polievku s anízovým nálevom a estragónom a ako predjedlo ich podávajú s omáčkou ravigote. Alebo ako sa vám páči toto – mušľové brože? Aby bolo jasné, hod je ražňa.

„Po uvarení z nich zbavíme škrupiny, ich mäkké telá vložíme do kastróla a dusíme dlho so zelerom, muškátovým orieškom a klinčekmi a omáčka by mala byť takáto: pivo s maslom a podávať ich treba aj s opečenými toastami. toast na masle“ – Charles de Coster , autor nesmrteľnej „Legendy o Ulenspiegel“ vedel, o čom hovorí. Napokon, mušle v pive sú klasickým flámskym receptom.

Ako dlho trvá varenie mušlí?

Slávky sa varia veľmi rýchlo.

  • Čerstvé zmrazené (predtým rozmrazené) v škrupinách – 7-10 minút.
  • Olúpané čerstvé mrazené – 5-7 minút.
  • Varené a zmrazené v škrupinách – 3–4 minúty.
  • Čerstvé v škrupinách – 4-6 minút.
  • Olúpané varené-mrazené – 2-3 minúty.

Teraz si pripravíme maškrtu s mušľami.

Solyanka s mušľami na panvici
Solyanka s mušľami na panvici

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • čerstvé mrazené olúpané mušle – 400 g
  • čerstvá alebo kyslá kapusta – 600 g
  • stredná cibuľa – 1 ks.
  • stredná mrkva – 1 ks.
  • paradajková pasta – 2 lyžice. l.
  • rastlinný olej – 2 lyžice. l.
  • nakladaná uhorka – 2 ks.
  • biele víno – 70 ml
  • olivy alebo čierne olivy – 10 ks.
  • kapary – 2 lyžice. l.
  1. Pripravte si dusenú kapustu. Cibuľu nakrájame na štvrť krúžky. Kapustu nakrájame na prúžky a mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle.
  2. Na panvici zohrejte rastlinný olej a opečte na ňom cibuľu a mrkvu.
  3. Pridajte paradajkovú pastu, premiešajte a varte 2 minúty.
  4. Na vrch poukladáme nastrúhanú kapustu, prikryjeme a varíme 12-15 minút bez miešania. Varenie kyslej kapusty bude trvať dlhšie.
  5. Slávky pošírte na samostatnej panvici. Zohrejte panvicu na strednom ohni a pridajte mušle bez rozmrazovania.
  6. Zalejeme bielym vínom a privedieme do varu. Varte na strednom ohni 5-7 minút.
  7. Kapustu premiešame a otestujeme, či je hotová. Soľ a korenie podľa chuti.
  8. Nakrájajte uhorky a pridajte ku kapuste.
  9. Ak je kapusta takmer hotová, pridajte mušle, olivy, uhorky a kapary. Zmiešajte.
  10. Priveďte do varu a varte 2 minúty.
  11. Odstráňte z tepla, nechajte jedlo odpočívať a podávajte posypané petržlenovou vňaťou.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #tajomstvo varenia #mušleSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik