Ako používať kyslé kravské mlieko: 10 spôsobov
Mlieko sme nechali cez noc na stole pri izbovej teplote a čo sa stalo na druhý deň ráno? Možno sa zmenil na jemnú, hustú zrazeninu s príjemnou kyslou chuťou – zrazené mlieko. To je ideálne, ale nie vždy to tak je. Najčastejšie ráno zažívame sklamanie, keď sa mlieko už zrazí v šálke aromatickej kávy alebo nepríjemne zapácha v hrnci s kašou. Poďme zistiť, prečo sa to deje a čo robiť s kyslým kravským mliekom.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Kyslý znamená pokazený?
- Prečo mlieko skyslo?
- Dá sa zachrániť kyslé mlieko?
- Ako si vyrobiť kyslé mlieko (jogurt) doma
- Je možné použiť vysoko kyslé mlieko?
- Čo a ako môžete pripraviť z kyslého mlieka: 10 spôsobov
Kyslý znamená pokazený?
Treba poznamenať, že ak stále skončíte s jogurtom, znamená to, že vaše mlieko bolo čerstvé a prirodzené. Ale sterilizované alebo ultrapasterizované jedlo nekysne, ale skôr žlukne. Buďte opatrní: toto mlieko je nebezpečné a môže spôsobiť otravu.
Varené mlieko samo o sebe sa tiež nestane zrazeným mliekom: musíte do neho pridať produkt kyseliny mliečnej na fermentáciu – na spustenie procesu fermentácie kyseliny mliečnej. Ale ak necháte uvarené mlieko pri izbovej teplote 10–12 hodín, pokazí sa, zhorkne a jeho konzumácia môže viesť aj k otrave.
Prečo mlieko skyslo?
A predsa sa stalo: mlieko skyslo. Baktérie mliečneho kvasenia sa pri izbovej teplote začali aktívne množiť a mlieko je pre ne ideálnym prostredím. Na úplnom začiatku, akonáhle sa mlieko dostane od kravy, je dokonale čisté, nie sú v ňom žiadne baktérie. Ale po krátkom čase sa do mlieka dostávajú rôzne mikroorganizmy z prostredia. Sú medzi nimi baktérie mliečneho kvasenia, ktoré štiepením mliečneho cukru – laktózy skvasujú mlieko a kysnú. Čím je mlieko čistejšie, tým dlhšie nekysne. Závisí to od čistoty majiteľov kravy alebo výrobcu mlieka.
Nie všetko kyslé mlieko sa pokazí, ale nie všetko mlieko sa dá zjesť. Napríklad pasterizované alebo ultrapasterizované mlieko môže žltnúť a je potom zdraviu nebezpečné.
Počas procesu kysnutia sa laktóza premieňa na kyselinu mliečnu. Proteín obsiahnutý v mlieku sa zráža a vytvára tvaroh. Čím dlhšie kyslé mlieko sedí, tým väčšia je koncentrácia kyseliny mliečnej v ňom. Ale je to naozaj také strašidelné? Vôbec nie! Práve kyselina mliečna je konzervantom kyslého mlieka. Vlastne ste vytvorili nový produkt, ktorý sa dá použiť pri varení.
Dá sa zachrániť kyslé mlieko?
Ak mlieko úplne vykyslo a vytvorila sa zrazenina, potom ako v ľudovom vtipe – „mleté mäso nemožno vrátiť späť“.
Ak ste si chceli uvariť surové mlieko, vyskúšali ste ho a pochybovali ste, či nevykyslo, v tomto prípade môže pomôcť štipka sódy – mlieko sa nezrazí.
Ako si vyrobiť kyslé mlieko (jogurt) doma
Kyslé mlieko (jogurt) nie je náročné na prípravu. K tomu potrebujeme kravské mlieko – surové, zakúpené od dôveryhodných farmárov, alebo pasterizované, zakúpené v obchode.
Mlieko je potrebné zahriať na 40-43 °C a pridajte produkt, ktorý už obsahuje baktérie mliečneho kvasenia – kúsok kváskového ražného chleba, kyslú smotanu, jogurt, kefír, jogurt alebo matsoni. Na 1 liter mlieka stačí 1 polievková lyžica. l.
Na prípravu chutného domáceho kyslého mlieka je vhodné vziať surové kravské mlieko zakúpené od dôveryhodných farmárov
V lekárni si môžete kúpiť špeciálny štartér a pripraviť si jogurt podľa priloženého návodu.
Po zavedení štartéra sa mlieko musí udržiavať v teple: zabalené do deky, umiestnené v blízkosti radiátora. Dá sa naliať do termosky. Po 8-10 hodinách bude kyslé mlieko pripravené.
V kuchynskej vychytávke zvanej sous vide sa dá kyslé mlieko pripraviť oveľa rýchlejšie – za 3 hodiny pri teplote 43 °C. A potom, aby sa stabilizoval, vložte ho do chladničky na niekoľko hodín.
Je možné použiť vysoko kyslé mlieko?
Ak mlieko náhodou vykyslo a stálo 12 hodín až niekoľko dní, je lepšie ho použiť na pečenie: palacinky, palacinky, palacinky, koláče, chlieb, lokše. A vo všeobecnosti ho pokojne použite tam, kde je v recepte uvedený kefír ako prísada. Môžem s istotou povedať, že mnohé jedlá budú ešte chutnejšie s použitím kyslého mlieka. Stále stojí za to najprv skontrolovať, či nie je pokrytá plesňou alebo sa neobjavila zatuchnutá chuť. Ak nie, môžete použiť kyslé mlieko a výsledok vás poteší.
Stredoázijským analógom kyslého mlieka je suzma. Bez nej sa nezaobíde ani jedna hostina.
Čím dlhšie kyslé mlieko sedí, tým je kyslejšie. To znamená, že je tu viac baktérií mliečneho kvasenia, ktoré plnia úlohu konzervantu. To znamená, že mlieko sa konzervuje samo. Čo robili s týmto mliekom predtým? Nazbierali ju do misky, po častiach pridávali počas fermentácie a potom „vyhodili“ – zavesili, aby srvátka odtiekla. Tento druh mlieka sa nazýval „odstredené“ mlieko a mohol sa skladovať oveľa dlhšie. V skutočnosti ide o konzervované mlieko. Vzali si ich so sebou na túru – v plátennej taške. Kozák sa zmohol len na to, že lyžicu takého kyslého mlieka rozriedil vodou – bolo by výživné a zasýtilo, keby ste pridali aj kôrku chleba. Pred príchodom kefíru sa takéto odstredené mlieko predávalo na trhoch. Gazdinky ho kúpili, zriedili mliekom a ukázalo sa, že je to zdravý a chutný nápoj pre deti.
V Strednej Ázii existuje analóg skladaného kyslého mlieka – syuzma. Ak sa v Rusku kultúra konzumácie takéhoto produktu kyseliny mliečnej takmer stratila, potom v Strednej Ázii sa ani jedna hostina nezaobíde bez misky syuzmy na stole. Život kyslého mlieka tam však nekončí: syuzma sa osolí, vysuší, zvinie do guľôčok a pripraví sa ďalší výrobok – syr, ktorý sa nazýva kurt. A to sú tiež konzervované produkty kyseliny mliečnej.
Čo a ako môžete pripraviť z kyslého mlieka: 10 spôsobov
- Ak chcete získať jogurt, je lepšie mlieko špeciálne fermentovať: pridajte kôru skutočného ražného chleba alebo lyžicu kyslej smotany. Mlieko tak rýchlejšie vykysne a bude bezpečnejšie, ako keby ste nechali mlieko kysnúť po dlhú dobu. Takéto zrazené mlieko sa musí pred použitím ochladiť – bude oveľa chutnejšie, najmä v lete.
- Pre milovníkov smoothie je kyslé mlieko skvelou náhradou kefíru ako hlavnej zložky. Všetko, čo sa zvyčajne pridáva do smoothie s kefírom, sa dokonale hodí k jogurtu: akékoľvek čerstvé alebo mrazené bobule a ovocie, uhorky a cukety, bylinky, vaše obľúbené cereálne vločky.
- Kyslé mlieko sa môže použiť ako hlavná zložka na prípravu studených polievok: okroshka, kholodnik, tarator. Na každé jedlo stačí nasekať letnú zeleninu podľa receptu: uhorky, reďkovky a bylinky, do chladničky pridať uvarenú cviklu a do taratora pridať cesnak a vlašské orechy, aby dodali charakter. Do okroshky sa na zasýtenie pridáva aj varené alebo vyprážané mäso.
- Kyslé mlieko môžete použiť ako zálievku do polievok alebo teplých jedál namiesto plnotučnej kyslej smotany. Na Kaukaze sa na obliekanie najčastejšie používa matsoni – to je tiež v skutočnosti kyslé mlieko. Podávame s dolmou, mäsovými a rybími jedlami, dusenou zeleninou. Pre pikantnosť a pikantnosť pridajte cesnak, korenie a nasekané bylinky.
- Z kyslého mlieka si môžete pripraviť omáčku, ktorá je dôstojnou náhradou majonézy, len bude mať oveľa menej kalórií. Do zrazeného mlieka pridajte horčicu, soľ, cukor, mleté čierne korenie, citrónovú šťavu – získate dokonalú omáčku do mnohých šalátov.
- Kyslé mlieko môžete použiť na pečenie palaciniek a palaciniek. Ak ich uvaríte s jogurtom, budú oveľa nadýchanejšie a jemnejšie. Musíte si však pamätať: aby bolo pečivo „krajkové“, musíte pridať sódu. Keď sa skombinuje kyslé a zásadité prostredie, začne sa reakcia, ktorej výsledkom je uvoľnenie oxidu uhličitého. Poradenstvo: kyslé mlieko môže mať rôznu kyslosť (podľa toho, ako dlho odležalo). Preto pri príprave palaciniek a palaciniek musíte do jogurtu pridať citrónovú šťavu alebo kyselinu citrónovú. Potom sóda určite nebude mať žiadnu „mydlovú“ chuť, a to sa stáva pomerne často.
- Koláče – vyprážané alebo pečené – sú jemné, s chrumkavou kôrkou a hlavne rýchle, ak ich robíte s kyslým mliekom. Ale musí byť prítomná sóda alebo prášok do pečiva.
- Tvaroh si môžete vyrobiť z kyslého mlieka a jeho chuť mnohonásobne prevýši akýkoľvek z obchodu. Je to jednoduché: dajte zrazené mlieko do hrnca na miernom ohni. Zahrievajte bez miešania, kým sa tvaroh nezačne oddeľovať a srvátka nezmení farbu na jemne zelenkastú. Nepriveďte do varu! V opačnom prípade bude tvaroh príliš suchý a tvrdý. Pohotovostná teplota 50-55 °C. Výslednú zrazeninu sceďte na dvojvrstvovú gázu, zaviažte a zaveste. Sérum nevyhadzujte!
- Pokračovanie života kyslého mlieka v tvarohu. Syrové palacinky, kastróly, suflé, rôzne bohaté droždie, muffiny. Tvaroh z kyslého mlieka a tvarohové koláče z neho sú najjemnejšie zdravé raňajky.
- Srvátka z kyslého mlieka sa dá použiť rovnako ako kefír na pečenie palaciniek a palaciniek.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #jogurtSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach