Ako pripravujem lahodný pomarančový koláč počas pôstu

Ako pripravujem lahodný pomarančový koláč počas pôstu

Ako pripravujem lahodný pomarančový koláč počas pôstu

Ak je pri pôstnych polievkach, zeleninových prívarkoch a kašiach všetko viac-menej jasné, potom pôstne cesto a vôbec pôstne pečenie vyvoláva mnoho otázok. Naša pravidelná autorka, známa pekárka Alena Spirina, hovorí, ako upiecť úžasný pôstny koláč a ako nahradiť vajcia a maslo.

Pôstna pomarančová torta od Aleny Spirinovej

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Ako nahradiť maslo v chudom pečení
  • Ako nahradiť vajcia v pôstnom pečení
  • Cukor v pôstnom pečení
  • Aké sú možnosti chudého pečenia?
  • Pôstna pomarančová torta

Aby sme pochopili, ako urobiť pôstne pečivo naozaj chutné, poďme zistiť, ako kvalitu cesta ovplyvňujú produkty, o ktoré sme počas pôstu ochudobnení a vegáni to vždy robia. Ako ich absencia ovplyvňuje kvalitu hotových výrobkov a ako možno túto absenciu kompenzovať?

Ako nahradiť maslo v chudom pečení

Maslo obsahuje približne 80 % tuku a 20 % vody. Vďaka maslu sa cesto stáva vlhké, vločkovité a objemné. Krehké cesto sa drobí, a to aj v dôsledku pary, ktorá vzniká pri odparovaní vody z oleja. A žiadny iný tuk nedodá cesta chuť a textúru, ktorá sa získa pri použití masla.

Najbližšou, no nie najzdravšou alternatívou je margarín. Ak ste kategorickým odporcom tohto produktu, zostáva len obyčajný rastlinný olej. Čo nie je až také zlé, hoci neobsahuje vodu, vzduch, ani emulgátory, ktoré pomáhajú udržať veľký objem vzduchu, a teda nemôžu ovplyvniť kysnutie cesta. Ale rastlinný olej dokonale obaľuje múku, čím zabraňuje nadmernému rozvoju lepku. Áno, krehké cesto zmiešané s rastlinným olejom nebude také vrstvené a aromatické ako s maslom, ale zostane drobivé a mäkké. Môžete ho uvoľniť práškom do pečiva.

Ako nahradiť vajcia v pôstnom pečení

V chudom cesta na koláče môžu byť vajcia nahradené zrelými banánmi
V chudom cesta na koláče môžu byť vajcia nahradené zrelými banánmi

Práve vajcia sú zodpovedné za formovanie štruktúry niektorých druhov cesta a sú prakticky jedinou ingredienciou, ktorá súčasne obsahuje značné množstvo prírodných zahusťovadiel (bielkoviny) a kypridiel (tuky a emulgátory). Môžete tiež rozšľahať vajcia, aby sa do cesta pridal vzduch. Vajcia tiež zabraňujú oddeľovaniu vody od tukov.

Ale nemáme vajíčka, takže na nadýchané sušienky budeme musieť zatiaľ zabudnúť. Muffiny sú nám ale celkom dostupné, ak viete, ako sa dá kompenzovať nedostatok emulgátorov a kypridiel. Emulziu budete musieť vytvoriť násilne, ako v octovom šalátovom dresingu: zmiešajte rastlinný olej s kyslou tekutinou, napríklad ovocnou šťavou alebo kávou, džemovým sirupom alebo ovocným pyré.

Ak váš recept na cupcake vyžaduje pár vajec, skúste ich nahradiť zrelými banánmi, použite rovnaké množstvo podľa hmotnosti: 100 na 2 vajcia110 g banán. Pridajte nielen banán roztlačený vidličkou, ale rozšľahajte ho s rastlinným olejom v miske mixéra alebo kuchynského robota: uvidíte, akú stabilnú emulziu získate!

Cukor v pôstnom pečení

Pôstne pečivo sa často zdá príliš sladké. To nie je prekvapujúce, pretože cukor, med a džem musia kompenzovať nedostatok masla a vajec.

Cukor nielen zmäkčuje štruktúru cesta, ale tiež priťahuje vodu a chráni ho pred nadmerným vývojom lepku. Čím viac cukru do cesta pridáte, tým bude mäkšie. Ak je cukru málo, štruktúra cesta sa nevytvorí správne a buď nekysne, alebo kysne a spadne. Cukor tiež zadržiava vlhkosť hotového výrobku, robí ho mäkkým a chráni ho pred zatuchnutím.

Aké sú možnosti chudého pečenia?

Najjednoduchší spôsob prípravy chudého kysnutého cesta: funguje úplne dobre bez pečenia a s minimálnym množstvom vo forme dobrého rastlinného oleja a v prípade potreby cukru. Aby bol povrch koláča ružovkastý a lesklý, pred pečením ho potrite silným čajom a po ňom rastlinným olejom.

S drobivým cestom na koláče je všetko tiež jednoduché: stačí zmiešať rovnaké množstvo rastlinného oleja a vody podľa hmotnosti a pridať asi 2-krát viac múky, do ktorej bola pridaná soľ, prášok do pečiva a na sladké koláče cukor. Cesto nemiesime, kým nebude hladké;

Najťažšie je to s cupcakes. Pokúste sa nájsť recept na koláč, ktorý sa vám vo všeobecnosti páči, a zmeňte ho v závislosti od okolností: použite inú tekutinu, skúste sa pohrať s chuťou masla, pridajte rôzne prísady: orechy, sušené ovocie, kandizované ovocie, korenie a bylinky. Alebo nalejte cesto na plátky ovocia – jablká, ananás, pomaranče – bude to vyzerať ako charlotte.

Odporúčam recept na bezmäsitý (vegánsky) cupcake z knihy Radosť z varenia od americkej gazdinky guru Irmy Rombauer.

Pôstna pomarančová torta

  • pšeničná múka – 210 g
  • pomarančový džús – 250 ml
  • cukor – 190 g (možno znížiť na 2 polievkové lyžice)
  • rastlinný olej – 80 g
  • strúhaná pomarančová kôra – 1 polievková lyžica. l.
  • jablčný ocot – 1 polievková lyžica. l.
  • sóda – 1 lyžička.
  • prášok do pečiva – 1 lyžička.
  • vanilkový cukor – 1 lyžička.
  • soľ – 3/4 lyžičky.
  • veľkosť formy 20×20 cm alebo tehla

1. Vo veľkej mise zmiešajte múku, všetok cukor, kôru, sódu, prášok do pečiva a soľ.

2. Zmiešajte pomarančový džús, olej a ocot oddelene.

3. Múčnu zmes spojíme s tekutinou, vymiesime cesto do hladka.

4. Formu vymastíme maslom alebo vyložíme papierom na pečenie. Cesto preložíme do formy a uhladíme.

5. Pečieme pri 180°C 30–35 minút, kým špáradlo zapichnuté do stredu koláča nevyjde čisté.

6. Ochlaďte na panvici na mriežke 10 minút. Potom koláč otočte a odstráňte papier. Koláč opäť prevráťte a nechajte úplne vychladnúť na mriežke.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #pečenie #pôstne pečenie #pôst #cupcake #pôstne cesto #pomarančový koláčSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik