Ako správne variť a smažiť krevety a zároveň ako ich vybrať, rozmraziť a vyčistiť

Ako správne variť a smažiť krevety a zároveň ako ich vybrať, rozmraziť a vyčistiť

Ako správne variť a smažiť krevety a zároveň ako ich vybrať, rozmraziť a vyčistiť

Krevety už dávno nie sú nedostatkovým tovarom, ale nestratili svoje postavenie ako pochúťka – ich slávnostná červená farba, chutné tvary, jemné telo a svieža vôňa mora robia každé jedlo slávnostným. Povieme vám, ako rozlíšiť, vybrať, variť a smažiť krevety. A na čo použiť ich pozostatky.

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Mrazené krevety: varené alebo čerstvé?
  • Aké druhy kreviet existujú?
  • Ako čítať balíček kreviet
  • Ako rozmraziť krevety
  • Ako variť krevety
  • Ako smažiť krevety
  • Variť so škrupinou alebo bez nej?
  • Ako ošúpať krevety
  • Čo robiť s chvostom
  • Čo robiť s vodou z varených kreviet, ako aj s hlavami a škrupinami

Mrazené krevety: varené alebo čerstvé?

Krevety sú produkt, ktorý podlieha skaze, preto sa predávajú iba mrazené: buď priamo po ulovení, alebo po uvarení. Je ľahké ich od seba odlíšiť: čerstvé budú sivasté alebo fľaškové, uvarené budú ružové. Prečo sú krevety varené predtým, ako sú poslané do ľadovej hibernácie? Jednak sa zachytávajú vo veľkom množstve a je ťažké každú dôkladne umyť a varenie zabraňuje množeniu baktérií. Mrazené čerstvé krevety si samozrejme zachovajú viac živín, ale varené-mrazené krevety sú menej náročné na podmienky skladovania.

Je veľmi ľahké rozlíšiť varené krevety od čerstvých: čerstvé budú sivasté alebo fľaškové, varené budú ružové
Je veľmi ľahké rozlíšiť varené krevety od čerstvých: čerstvé budú sivasté alebo fľaškové, varené budú ružové

Určiť kvalitu oboch kreviet aj vo vrecúšku nie je také ťažké: ak krevety nie sú zlepené a vrecúško hrká ako hrkálka, je to dobré znamenie. Ale príliš silná ľadová glazúra alebo jatočné telá zmrazené do jednej hrudky naznačujú, že počas prepravy alebo v obchode sa s najväčšou pravdepodobnosťou rozmrazili v rozpore s normami a boli znova zmrazené – je lepšie takéto veci nebrať. Pozor na obal – krevety sa najlepšie uchovávajú v papierovej škatuľke, zvnútra povoskované. Nakoniec sa zamerajte na farbu: popraskaná glazúra, belavé fľaky na škrupine či vysušený a zdanlivo hrdzavý povrch kreviet je dôvodom na opatrnosť. Ak je však hlava krevety hnedastá, nemusíte sa báť: je to len oplodnený exemplár a vo vnútri krevety s najväčšou pravdepodobnosťou nájdete bonus – lahodný kaviár.

Aké druhy kreviet existujú?

Pojem „kráľovská kreveta“ nie je označením jeho plemena, ale čisto marketingovým výrazom, ktorý spája tých najväčších jedincov. Spravidla sú chované v podmienkach akvakultúry, ide o druh podvodných „brojlerov“, ktoré dosahujú hmotnosť 300 – 500 g v rekordnom čase, môžu im konkurovať v hmotnosti – ľahko sa rozlišujú podľa charakteristických tmavých pruhov na škrupine.

Typ, cena a spôsob varenia závisia od „kalibra“ kreviet
Typ, cena a spôsob varenia závisia od „kalibra“ kreviet

Väčšina tigrích kreviet je tiež chovaná a zvyčajne mrazená v surovom stave – ak ich uvaríte, pruhy zmiznú a tigrovaná farba zmizne. Divoké atlantické krevety zo studených vôd nie sú ohromujúce veľkosťou, ale ako všetky pochúťky z divokých morí sú obzvlášť cenené pre svoju bohatú chuť a ich obsah zdravých tukov a aminokyselín je výrazne vyšší ako u ich južných náprotivkov.

Ako čítať balíček kreviet

Typ a cena kreviet závisia predovšetkým od ich „kalibra“. Nájdite na prednej strane jednoduchý zlomok – napríklad 120/150. To označuje počet kreviet na 1 kg hmotnosti, to znamená, že v kilogramovom vrecku bude od 120 do 150 kusov. Okamžite je jasné, že vo vnútri sú krevety. Kráľovské alebo tigrie krevety sú oveľa ťažšou komoditou a ich veľkosť sa pohybuje od 10/20 do 45/50. Najmenší kaliber, ktorý nájdete, je 240/260: vo vnútri sa skrýva krill a malé krevety.

Čísla v červenom kruhu označujú počet kreviet na kilogram hmotnosti (454 g). To znamená, že v našom prípade ich bude od 16 do 20 kusov na takmer pol kila
Čísla v červenom kruhu označujú počet kreviet na kilogram hmotnosti (454 g). To znamená, že v našom prípade ich bude od 16 do 20 kusov na takmer pol kila

Značky s nepárnym číslom (31/40, 35/45) naznačujú, že vo vnútri balenia je kreveta, ktorej zostal iba chvost. A pre úplne ošúpané krevety bez hlavy sa množstvo neuvádza na kilogram, ale na libru (teda na 454 g hmotnosti).

Ako rozmraziť krevety

Krevety sú zmrazené šokom v ľadovej poleve – to je najšetrnejší spôsob pre ich citlivé telá. Preto je pri ich rozmrazovaní normálne veľa vody. Ak hodíte krevety do vriacej vody bez rozmrazovania, prudká zmena teploty môže spôsobiť, že ochabnú a potom uschnú. Krevety z vrecka vysypte najlepšie do cedníka, opláchnite studenou vodou, vložte do väčšej misky a vložte do chladničky. Krevety sa rozmrazia za pár hodín. Proces môžete urýchliť spustením celého vrecka kreviet do studenej vody. Ale nie horúce – inak sa bielkovina zrazí a chuť sa pokazí.

Ak chcete krevety rozmraziť, vložte ich do cedníka, prelejte ich studenou vodou, potom ich preložte do misky a vložte do chladničky. Za pár hodín sa roztopia.
Ak chcete krevety rozmraziť, vložte ich do cedníka, prelejte ich studenou vodou, potom ich preložte do misky a vložte do chladničky. Za pár hodín sa roztopia.

Ako variť krevety

Varené a mrazené krevety sú produktom pripraveným na konzumáciu. Väčšinou sa pripravujú priamo na lodi, varia sa v morskej vode, takže obsahujú dostatok soli. Aj keď mierne môžete dokončiť stavbu» ochutnajte ich tak, že ich necháte doslova pol minúty vo vriacej vode s citrónovou šťavou, kôprom a cesnakom.

Čerstvé mrazené krevety je lepšie mierne podvariť, ako ich prepiecť – malým kôrovcom stačí 1 – 2 minúty, veľkým 3 – 4 minúty, v závislosti od kalibru. Objem panvice by mal byť 2-krát väčší ako samotné krevety: ak sa cítia dobre, uvaria sa rovnomerne. Morskú pochúťku musíte naložiť do vriacej vody a počítať čas (to je dôležité!) nie od chvíle, keď voda opäť vrie, ale hneď, ako sú v nej krevety.

Čerstvé mrazené krevety by sa mali variť presne podľa časovača a po uplynutí času by sa mali ihneď dať na ľad
Čerstvé mrazené krevety by sa mali variť presne podľa časovača a po uplynutí času by sa mali ihneď dať na ľad

Ale aj keď odpočítate stanovený čas a okamžite vypnete horák, teplota vody neklesne okamžite, takže najlepším spôsobom je vyloviť ich dierovanou lyžicou a preložiť na ľad, aby krevety neklesli. pokračovať vo varení sami. Ako aromatickú príchuť môžete do vody pridať okrem korenia a soli aj niekoľko vetvičiek kôpru, zeleru a pretlačený strúčik cesnaku. Bobkový list je tiež dobrá voľba, ale je lepšie ho pridať do vody vopred, variť asi 10 minút, vybrať a potom pridať krevety, inak sa prejaví aj trpkosť bobkového listu v krevetách jasne, až do trpkosti.

Ako smažiť krevety

Má zmysel vyprážať iba veľké krevety – malé jednoducho vyschnú na panvici. Vysoké teploty, rozpálený gril alebo panvica na maximálnej teplote sú pre chúlostivé tvory kontraindikované – morské bielkoviny sa rýchlo spália a mäso z kreviet môže mať nepríjemnú horkastú pachuť a tiež je ťažšie kontrolovať stupeň pripravenosti. Sem sa najlepšie hodí hlboká liatinová panvica, na ktorú sa v jednej vrstve poukladajú krevety a keď pustia vodu a odparí sa, pridáme soľ, korenie a poriadny kúsok masla.

Smažte veľké krevety - malé rýchlo vyschnú. Je lepšie vziať panvicu s hrubým dnom a položiť krevety v jednej vrstve
Smažte veľké krevety – malé rýchlo vyschnú. Je lepšie vziať panvicu s hrubým dnom a položiť krevety v jednej vrstve

Panvicu prikryte pokrievkou a z času na čas ňou pretrepte, aby boli krevety nasýtené olejom a vyprážané zo všetkých strán. Po pár minútach môžete ku krevetám pridať cesnak nakrájaný na tenké plátky, tymian a zaliať citrónovou šťavou. Po ďalšej minúte bude cesnak vydávať bohatú arómu – to je isté znamenie, že panvicu okamžite stiahnete z ohňa. A pri podávaní by ste mali posypať krevety nasekanými bylinkami.

Variť so škrupinou alebo bez nej?

Krevety sa spravidla predávajú nelúpané alebo poloošúpané, to znamená bez hlavy, ale s chvostom. Výnimkou sú malé krevety v pohároch, zbavené chitínu a už ponorené do soľného roztoku, ktoré sú klasifikované ako „kokteilové krevety“. Ale teraz to nie je o nich. Takže je lepšie uvariť alebo smažiť krevety slušnej veľkosti v ich vlastnej škrupine. Ochráni jemnú dužinu a všetky šťavy zostanú vo vnútri. A ak to preženiete so soľou či korením, zaberie to. Okrem toho je ľahšie odstrániť škrupinu z už uvarených kreviet.

Ako ošúpať krevety

Najprv musíte odtrhnúť hlavu krevety a vziať ju za chvost a otočiť ju nohami nahor. Potom jednou rukou držte chvost, druhou uchopte nohy a jedným pohybom ich potiahnite na stranu. Nohy budú opatrne odstránené z tela a následne škrupina zo zadnej strany.

Najprv odtrhnite krevetám hlavu. A potom chyťte chvost a potiahnite nohy - škrupina sa sama odtrhne
Najprv odtrhnite krevetám hlavu. A potom chyťte chvost a potiahnite nohy – škrupina sa sama odtrhne

Je nevyhnutné odstrániť tmavú črevnú niť, ktorá prechádza pozdĺž chrbta cez celé telo krevety. Nielen pre svoj nepríjemný vzhľad, ale aj preto, že môže obsahovať piesok, ktorý vám potom bude vŕzgať na zuboch. Skúsení používatelia vypáčia „niť“ na hlave špičkou noža a vytiahnu ju jedným pohybom. Ale táto metóda vyžaduje určitú zručnosť. Preto je celkom prijateľné urobiť plytký rez pozdĺž zadnej časti kreviet – týmto spôsobom bude ľahšie dostať sa na črevnú „diaľnicu“.

Čo robiť s chvostom?

Nechať chvost alebo nie je vecou pohodlia a vkusu. Ak podávate krevety ako samostatné jedlo, na ľade alebo len v miske, chvost môže byť ponechaný ako druh dekorácie. Môžete chytiť chvost rukami, namáčať krevety do omáčky a vložiť do úst – etiketa to nezakazuje.

Chvost môžete nechať na krevetách, ak podávate misku, kde sa krevety prilepia na okraj misky. Ale aj v tomto prípade je lepšie zbaviť sa chvosta
Chvost môžete nechať na krevetách, ak podávate misku, kde sa krevety prilepia na okraj misky. Ale aj v tomto prípade je lepšie zbaviť sa chvosta

Niektorí ľudia majú vo zvyku pri zdobení šalátov chytať krevety chvostom na okraj pohára alebo misky – táto prezentácia trochu zaváňa sovietskym cateringom, ale doma takéto zátišie vyzerá pekne. Ak si chcete dať krevety priamo do šalátu, rizota alebo k nim uvariť nejaké ázijské rezance, potom je lepšie zbaviť sa chvosta: bude nepríjemné, ak chitínové platničky skončia na jazyku.

Čo robiť s vodou z varených kreviet, ako aj s hlavami a škrupinami

Keď sa zjedia krevety, čo zostane? Jednak voda, v ktorej sa varili. V skutočnosti je to už vývar s korením a krevetovým liehom, môžete ho použiť na polievku alebo omáčku, stačí kontrolovať množstvo soli – môže byť nadmerné. Škrupiny a hlavičky, ktoré stratili obsah, opláchnite, vložte do vrecka a vložte do mrazničky (neublíži im opätovné zmrazenie). Keď ich máte veľa, uvarte z nich niečo ako bisque – základ krásnych omáčok a ázijských polievok.

Z vývaru, mušlí a hláv môžete pripraviť skvelú polievku ako bisque
Z vývaru, mušlí a hláv môžete pripraviť skvelú polievku ako bisque

Nie je na tom nič zložité: všetky chitínové zvyšky treba poriadne opražiť na masle do zlatista, potom pridať vodu, dosoliť (s tým si dávajte pozor – soľ môžete pridávať až v čase varenia neošúpaných kreviet a škrupina sa už vsiakla to), zázvor, korenie, cibuľa a varíme asi 20 minút, zostáva len nechať vývar pár hodín vylúhovať, precediť a použiť.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #krevetySÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov v našej…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik