Ako uvariť jazyk v pohári tak, aby bol jemný, mäkký a chutný
Čo sa stalo „bankada til pishirish»? V preklade z uzbečtiny je to hovädzí jazyk varený v tégliku. Poďme zistiť, prečo si Uzbeci varia jazyk v pohári a čo je na tejto metóde zvláštne.
Čo si prečítať v článku:
- Hovädzí jazyk: z čoho sa skladá, na čo je bohatý
- Ako dlho variť jazyk v pohári
- Čo je dobré na varení jazyka v pohári?
- 2 spôsoby, ako pripraviť jazyk v pohári v uzbečtine
Hovädzí jazyk: z čoho sa skladá, na čo je bohatý
Po prvé, poďme zistiť, čo je hovädzí jazyk.
Hovädzí jazyk sa považuje za pochúťku
Hovädzí jazyk je lahodný drob, ktorý sa najčastejšie pripravuje na sviatočný stôl. Keďže hovädzí jazyk je sval, obsahuje veľa bielkovín. Jeho mäso s malým množstvom spojivového tkaniva je v podstate čistý proteín s minimom tuku a sacharidov. Hovädzí jazyk je bohatý na vitamíny B1IN2IN3IN6IN12E, PP, makro- a mikroprvky (horčík, železo, vápnik, sodík, meď, fosfor, chróm, molybdén, jód, síra, kobalt, draslík, mangán, zinok). Ak chcete zachovať všetky výhody a skončiť s lahodným jazykom, musíte ho správne pripraviť.
Ako dlho variť jazyk v pohári
Okamžite urobme rezerváciu: bez ohľadu na to, aký spôsob prípravy jazyka si vyberiete, v tégliku alebo bežným spôsobom, zaberie vám to asi 3 až 8 hodín. A nie je to tak, že hovädzí jazyk je veľký. Na varenie v pohári alebo iným spôsobom bude potrebné tieto droby rozdeliť na niekoľko častí, pretože zvyčajne trvá 1–1,5 kg čistej hmotnosti. Ako sme už písali, jazyk pozostáva najmä zo svalového tkaniva, ktoré si vyžaduje oveľa viac času na varenie ako bežné mäso. Znížením času varenia riskujete výsledok: namiesto jemného mäsa dostanete tvrdý a bez chuti. Mimochodom, časový interval varenia sa týka nielen hovädzieho, ale aj teľacieho a bravčového jazyka. Existuje ďalšia nuansa. Jazyk sa najdlhšie uvarí v pohári starej kravy, zatiaľ čo varenie „mladého“ jazyka môže trvať kratšie: 1,5–2 hodiny.
Čo je dobré na varení jazyka v pohári?
- Jazyk nie je potrebné vopred namáčať vo vode, variť, ani odstraňovať kožu. Stačí z neho oddeliť najhrubšiu časť jazyka so zvyškami tuku a prípadne ciev.
- Nie je potrebné neustále monitorovať proces varenia: odstráňte penu, doplňte vodu.
- Je vhodné nechať hovädzí jazyk v pohári až do podávania: nádoba nezaberie veľa miesta v chladničke. Zároveň nebudete musieť panvicu neskôr umývať.
Ale čo je najdôležitejšie, jazyk varený v pohári sa ľahko zmení na konzervované mäso. Ak ho plánujete skladovať na dlhší čas, nezabudnite nádobu a viečka pred zaskrutkovaním najskôr sterilizovať.
2 spôsoby, ako pripraviť jazyk v pohári v uzbečtine
Obe metódy sú podobné, ale s malým rozdielom. V prvom prípade sa jazyk v banke varí na otvorenom ohni s pridaním vody. V druhom sa jazyk v tégliku varí vo vlastnej šťave na bežnom sporáku.
Prvý spôsob. Jazyk v pohári vo vývare
Hovädzí jazyk v nádobe sa pripravuje pridaním vody. V dôsledku toho získate 2 jedlá – mäso a bohatý vývar, ktorý Uzbeci podávajú oddelene v miske. Tento jazyk sa varí na otvorenom ohni (grilovanie, rúra) asi 7–8 hodín. Mäso je mimoriadne jemné a dá sa ľahko roztiahnuť vidličkou alebo rukou.
Jazyk v pohári vo vývare
Čo potrebujete:
- 1.2–1,5 kg hovädzieho jazyka
- 1 mrkva
- 1 paradajka
- 2 sladké papriky
- 1 cibuľa
- zrnká čierneho korenia
- niekoľko vetvičiek koriandra na servírovanie
- Jazyk dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou a rozrežeme: odrežeme širokú časť (spodok jazyka), ak je na ňom veľa tuku, a úzku časť (stred a jazyk samotný) rozdelíme na 2 polovice. Kožu necháme.
- Jednu mrkvu nakrájame na veľké hrubé kolieska, 1 papriku rozdelíme na štyri plátky, cibuľu na dve polovice, paradajku na 4 časti.
- Zeleninu vložte do 3-litrovej nádoby, osoľte podľa chuti a pridajte zrnká čierneho korenia.
- Navrch položíme kúsky jazyka, pridáme nasekanú druhú papriku a opäť osolíme. Všetko naplňte studenou vodou tak, aby pokrývala mäso trochu viac ako do polovice.
- Vložte nádobu do veľkého kotla alebo panvice s hrubými stenami, pridajte vodu do panvice – mala by pokrývať nádobu do 2/3.
- Nádobu uzavrieme železným viečkom a navyše ju prikryjeme smaltovanou miskou na vrchu. Varte na otvorenom ohni 7-8 hodín. Počas tejto doby by mal vývar vyvrieť asi o tretinu.
- Nalejte vývar do samostatnej misky. Mäso nakrájame na kolieska. Samostatne podávame vývar so zeleninou, posypaný bylinkami a nakrájaným mäsom.
Druhý spôsob. Jazyk v pohári vo vlastnej šťave
Tento spôsob varenia jazyka v nádobe na sporáku je 2-krát kratší ako prvý. Pred vložením dózy do panvice položte malú utierku – ochráni dózu pred neustálym klopkaním o dno panvice a zároveň zabráni prasknutiu (to sa môže stať pri dlhšom varení).
Jazyk v pohári vo vlastnej šťave
Čo potrebujete:
- 1,5 kg hovädzieho jazyka
- 3 ks. cibule
- 1 paprika
- 2 malé paradajky
- 4 stredné strúčiky cesnaku
- 2 ČL soli
- 2–3 bobkové listy
- 1,5 lyžičky. paprika
- zrnká čierneho korenia
- niekoľko vetvičiek koriandra
- zelená cibuľa, fialová bazalka a petržlen na servírovanie
- Hovädzí jazyk ponoríme na 15 minút do vriacej vody alebo ho vložíme do hrnca a zalejeme vriacou vodou, prikryjeme pokrievkou a necháme 5 min.–10 minút.
- Jazyk vyberieme, očistíme od prebytočného tuku a zbavíme kože, opláchneme pod tečúcou vodou, nakrájame na 3–4 veľké kusy a vložte do misy.
- Jednu cibuľu nakrájame na veľké plátky. To isté robíme s paprikou.
- Cesnak ošúpeme a roztlačíme nožom, pridáme k mäsu a zelenine, osolíme, posypeme paprikou, pridáme zrnká čierneho korenia, natrhanú koriandrovú vňať, všetko dobre premiešame.
- Potom postupujeme ako v prvej možnosti. Berieme plechovku alebo pár menších plechoviek, ak nemáte 3-litrovú. Najprv pridajte zeleninu, potom kúsky jazyka, paradajky obarené vriacou vodou na vrch, pridajte bobkový list. Zaskrutkujte veko na nádobu a vložte ju do vysokej panvice s hrubými stenami. Panvicu s nádobou naplňte do 2/3 vodou, zatvorte vrchnák a položte na sporák, nechajte vodu zovrieť. Po zovretí vody v panvici znížte oheň. Varte asi 4 hodiny na miernom ohni.
- Po uvarení scedíme šťavu z mäsa, mäso a zeleninu položíme na misku.
- Cibuľu nakrájame na tenké pierka, nadrobno nakrájanú zelenú cibuľku a petržlenovú vňať. Mäso posypeme bylinkami a lístkami fialovej bazalky.
Mimochodom
Mäsovú šťavu, ktorá zostane po uvarení jazyka v pohári, môžeme podávať samostatne. Ak sa ukáže, že je príliš koncentrovaný, musíte ho zriediť prevarenou vodou.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #jazyk #hovädzí jazyk #bravčový jazykSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach