K receptu
Nebuďte prekvapení, ak niekedy budete počuť Talianov nazývať bolonské špagety „ragu“. Faktom je, že to nazývajú akoukoľvek mäsovou omáčkou, ktorá sa varí na miernom ohni niekoľko hodín. Áno, áno, spočiatku príprava bolonských špagiet (alebo bolonských cestovín) trvala takmer pol dňa! Hovorí sa tiež, že najstarší recept na omáčku, vytvorený v meste Bologna (odtiaľ názov), pozostával z úplne iných ingrediencií: kuracia pečeň, hľuzovky a smotana. Ale v modernom svete sú veci iné. Po prvé, bolonská omáčka sa pripravuje z mäsa a paradajok a po druhé, suroviny nikto nedusí niekoľko hodín (v lepšom prípade pol hodiny). Mimochodom, sklameme tých, ktorí radi hľadajú „ten najsprávnejší recept“: v tomto prípade určite neexistuje. Každá talianska gazdinka si do bolonskej omáčky pridáva ingrediencie podľa svojej chuti (sladká a feferónka, šampiňóny, zeler či cuketa) a túto možnosť považuje za ideálnu. Preto sme sa rozhodli ponúknuť vlastný recept na bolonské špagety – celkom jednoduché, rýchle a veľmi demokratické.
zložitosť: ľahko Kalórie: 818,07 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 1 hodina Použité: 42,86 g/46,30 g/53,75talianska kuchyňaHlavný chodVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 4 PORCIEcibuľa – 1 ks cesnak – 2 strúčiky olivový olej – 2 polievkové lyžice. l mleté mäso – 600 g sladká paprika – 2 ks konzervované paradajky vo vlastnej šťave – 500 g špagiet – 250 strúhaného tvrdého syra – 100 gregano, petržlenová vňať, bazalka – podľa chuti soľ, mleté čierne korenie – podľa chuti Tabuľka hmotností a. opatrenia RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si bolonskú omáčku na špagety. Za týmto účelom olúpte cibuľu a cesnak. Cibuľu nakrájajte na polovice, potom nakrájajte na malé kocky. Rozdrvte strúčiky cesnaku plochou stranou noža a nasekajte.
Krok 2
Do veľkej panvice nalejte olivový olej a zohrejte ho. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a smažte na strednom ohni za stáleho miešania, kým jemne nezhnedne.
Krok 3
Pridajte mleté mäso k cibuli a cesnaku a za stáleho miešania vidličkou (aby sa netvorili hrudky) smažte na strednom ohni 10 minút. Mäsový základ pre bolonskú omáčku je pripravený!
Krok 4
Sladkú papriku nakrájajte na malé kocky, odstráňte semená a blany. Pridajte na panvicu s mäsom a za stáleho miešania smažte 5 minút. Dávajte pozor, aby ste papriku nepripálili.
Krok 5
Ošúpte paradajky a vložte ich do misky mixéra. Pomelieme pri vysokej rýchlosti a potom pridáme na panvicu k mäsu a zelenine. Dochutíme soľou a korením. Pridáme bylinky podľa chuti a bolonskú omáčku dusíme na miernom ohni 20 minút.
Krok 6
Uvarte špagety. Za týmto účelom priveďte vodu do varu vo veľkom hrnci a pridajte trochu soli. Ponorte do nej špagety bez toho, aby ste ich zlomili. Robte to postupne, keď časť ponorená vo vode mäkne. Varte 10 minút.
Krok 7
Hotové špagety scedíme v cedníku a necháme odtiecť tekutinu. Nie je potrebné ich oplachovať: cestoviny sa tak lepšie spoja s omáčkou. Ale môžete pridať lyžicu olivového oleja.
Krok 8
Vložte špagety do bolonskej omáčky a premiešajte. Všetko spolu zahrejte. Potom položte na servírovacie taniere a posypte strúhaným syrom. Ihneď podávajte.
UŽITOČNÉ RADY
Sladká paprika v bolonskom recepte na špagety sa nedá vyprážať, ale použiť čerstvá. Aby ste to urobili, nakrájajte ju jemne, rozdrvte ju v mixéri spolu s konzervovanými paradajkami a pridajte do omáčky. Vďaka tomu sa korenistá chuť stane výraznejšou.
MIMOchodom
Boloňské špagety samozrejme nie sú jediným spôsobom, ako využiť túto famóznu omáčku. Navrstvia ho napríklad aj s rovnomennými lasagnami, doplnia jemným bešamelom.