K receptu
Šalát Caprese je tak jednoduchý na prípravu, že urobiť ho skutočne chutným je dosť ťažké, pretože kvalita každej z troch hlavných ingrediencií je veľmi dôležitá. Paradajky by mali byť silné, zrelé a sladké, mozzarella by mala byť prírodná a čerstvá, lístky bazalky by mali byť chrumkavé a šťavnaté. Práve z týchto ingrediencií sa caprese vyrába v Taliansku. Mimochodom, na ostrove Capri, rodisku tohto jedla (jeho názov neznamená nič iné ako „Capri šalát“), sa pôvodne verilo, že najlepšie paradajky na šalát sú slivkové paradajky pestované na úrodnej neapolskej pôde na úpätí. z Vezuvu. Šalát Caprese sa zvyčajne podáva ako studené predjedlo pred hlavným chodom, ale všimnite si, že je dosť sýty, najmä ak použijete naozaj kvalitnú mozzarellu a dobrý olivový olej.
zložitosť: ľahko Kalórie: 180,24 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 10 min Použité: 7,73 g/15,40 g/2,76ŠalátVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 4 PORCIEstredne veľké paradajky – 2 ks syr mozzarella – 150 g bazalka – 12 listov olivový olej – 2 polievkové lyžice. l balzamikový ocot – 1 ČL soľ čerstvo mleté čierne korenie Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Paradajky na šalát Caprese umyjeme a nakrájame na tenké plátky. Syr vyberieme z nálevu, osušíme a nakrájame na plátky hrubé približne 4 mm.
Krok 2
Na servírovací tanier položte striedavo ingrediencie šalátu Caprese: plátky paradajok a syra. Medzi plátky položte bazalkový list.
Krok 3
Šalát Caprese pokvapkáme olivovým olejom a octom. Dochutíme soľou a korením. Ihneď podávajte.
UŽITOČNÉ RADY
Na šalát Caprese zľahka rozšľahajte extra panenský olivový olej vidličkou, pridajte balzamikový ocot a pár kvapiek citrónovej šťavy.
MIMOchodom
Šalát Caprese je považovaný za jeden z hlavných symbolov Talianska, keďže tri farby jeho hlavných ingrediencií – bazalka, mozzarella a paradajky – sú farbami štátnej vlajky: zelená, biela a červená.