Je možné počas pôstu jesť ryby, kedy a čo z nich variť?
Počas pôstu môžete jesť ryby, ale iba 2 krát – na Zvestovanie a na Kvetnú nedeľu. A v Lazarovu sobotu môžete jesť rybí kaviár. Ponúkame vám 2 pohľady na varenie rýb počas pôstu, 11 receptov a dokonca 1 bonus.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Tradičný pohľad na ryby v pôste
- Rybia polievka z ostrieža s mandľovým mliekom
- Šošovica s tesha
- Varený zubáč s horčicou
- Recept číslo 88. Chudé vyprážané ryby
- Recept č.22. Rybia polievka nasolená
- Recept č. 3. Koláč s kapustou a rybou
- Moderný pohľad na ryby v pôstnom období
- Polievka z konzervy so zeleninou
- Rybia kalia
- Malé ryby v rúre s citrónom
- Tilapia na lôžku zo zeleniny, pečená v rúre
- Ruské koláče s rybami
- BONUS! Pečená cibuľa plnená kaviárom na Lazarovu sobotu
Pôst v roku 2024 trvá od 18. marca do 5. mája. Na Zvestovanie Pána 7. apríla a Kvetnú nedeľu 28. apríla môžu pravoslávni kresťania jesť ryby. Je na prvom zozname ústupkov a dokonca aj seminaristi môžu počas pôstu jesť ryby.
V Lazarovu sobotu 27. apríla nemôžete jesť ryby, ale môžete jesť rybí kaviár. Na konci materiálu – ako bonus – nádherný recept s 3 rybími kaviármi. Je to nečakané, ale veľmi úspešné a štíhle.
Chceli by sme tiež poznamenať, že niekedy sa výraz „olej“ používa na označenie pôstneho jedla alebo pravidiel pôstu, napríklad „varené jedlo s olejom“. V tomto prípade je olej chudý, to znamená rastlinný olej. Počas pôstu sa s ním môžu variť všetky ryby.
Tradičný pohľad na ryby v pôste
Aby sme pochopili, ako sa predtým pripravovali pôstne rybie jedlá, preštudovali sme dve predrevolučné knihy: „Sprievodca prípravou jednoduchých, jemných a vegetariánskych večerí“ z roku 1902 a „Pôstny kuchár alebo príprava rôznych pôstnych jedál“ z roku 1796. Pri zachovaní technológie sme ich mierne prispôsobili moderným výrobkom.
Z „Pôstneho kuchára“ sa dozvedáme, aké ryby sa odporúčali variť počas pôstu: jeseter, šťuka, ostriež, zubáč, ruffe, síh a jeseter. Ryba bola uvarená a podávaná ako samostatné jedlo alebo ako polievka. Varili ho vo vode, vývare alebo mandľovom mlieku, ktoré si sami pripravili.
Ostriežová polievka s mandľovým mliekom
Bidlá očistite, vypitvajte, odrežte hlavy a chvosty. Rybu nakrájajte na porcie. Korene petržlenu nasekajte nahrubo a vložte do panvice spolu s rybou. Pridáme šťavel, petržlenovú vňať a nakrájaný pór. Zalejeme rybím vývarom z bielej ryby. Na strednom ohni priveďte do varu. Zároveň, ak je to možné, ošúpte mandle, rozdrvte ich a v miske zalejte pitnou vodou. Necháme vylúhovať, premiešame a precedíme cez najjemnejšie sitko. Pridajte do panvice a priveďte do varu. Včerajší alebo mierne sušený pšeničný chudý chlieb nakrájajte na stredné kúsky a zmiešajte s rybacou polievkou. Odstráňte z tepla. Rybaciu polievku necháme chvíľu postáť, aby sa chlieb príliš nerozmočil, a chudú rybu podávame horúco.
Moderná verzia prípravy ostrieža na pôstne obdobie. Dusený morský vlk s pikantnou omáčkou, recept na chudé rybie jedlo
Súčasťou knihy sú aj teplé hlavné jedlá z rýb počas pôstu. Napríklad šošovica s tešou, teda okrajom brucha ryby. Najčastejšie sa choshu pripravuje z lososa alebo jesetera. Obsahuje veľa rybieho tuku, takže je chutný a zdravý.
V súčasnosti sa tesha z lososa údeného za studena často predáva – môžete si ju pripraviť podľa nižšie uvedeného receptu (kliknite na fotografiu jedla).
Šošovica s tesha
Korpus namočíme do vody. Červenú alebo žltú nakrájanú šošovicu trochu povaríme. Malo by byť takmer mäkké. Položte na sito a opláchnite. Rozdeľte na polovicu. Jednu polovicu vrátime do panvice, druhú polovicu rozdrvíme najemno, pretrieme cez veľké sitko a pridáme k obsahu panvice. Zalejeme ľahkým zeleninovým vývarom. Choshu vyberte z vody, nakrájajte na malé kúsky a pridajte k šošovici. Sladkú cibuľku, možno červenú, nakrájajte nahrubo a pridajte k obsahu panvice. Varíme, kým sa šošovica úplne neuvarí. Rybu podávame horúce, ochutené čerstvo mletým čiernym korením a soľou.
Moderná verzia použitia rybieho mäsa na pôst. Rybie guľky Pangasius a mäsové guľky z lososa
Zaujímavá je aj porcia obyčajnej varenej ryby ako hlavného pôstneho jedla na rybej báze.
Varený zubáč s horčicou
Zubáča očistite, vypitvajte, odstráňte žiabre. Zviňte do krúžku a vložte do hrnca. Zalejeme malým množstvom vody a na miernom ohni varíme do mäkka. Súčasne zmiešajte francúzsku horčicu, prípadne so zrniečkami, pár prameňov šafranu (najskôr si môžete pripraviť nálev s rybím vývarom), rastlinný olej a bujón. Zmes varte v hrnci, kým nezovrie a mierne sa zredukuje. Rybu položíme na tanier a polejeme horčicovou omáčkou. Chudé jedlo nechajte namočiť a podávajte teplé.
Moderná verzia jedla z šťuka na pôstne obdobie. Filet zo šťuka s teplou horčicou a koriandrovou omáčkou
Prejdime k vydaniu z roku 1902. Recepty v ňom sú nenáročné na prípravu, no s originálnymi kombináciami produktov.
Recept číslo 88. Chudé vyprážané ryby
Môžete variť akúkoľvek rybu: platesu, malú šťuku, ostriež, ostriež, malý jeseter. Čerstvé, očistené ryby sa vybagrujú na pol a pol múky s drvenou strúhankou, jemne posypú soľou a korením a vložia do varu rastlinného oleja na panvici. Hnedá z oboch strán. Ozdobte plátkami citróna. Podávame so šalátom z čerstvých a nakladaných uhoriek a zemiakov, ochutený voňavým slnečnicovým olejom.
Veľké ryby sa vyprážajú rovnakým spôsobom. Očistenú rybu zbavíme kože, filé nakrájame na tenké plátky, obalíme v múke so strúhankou a opečieme na rastlinnom oleji do zlatista. Zubáč, úhor a losos podávame s paradajkovou omáčkou. Za týmto účelom nalejte do panvice 2 polievkové lyžice. l. rastlinný olej, pridajte 1 lyžičku. múku a uvaríme do hladka. Zalejeme 200 ml červeného vína, premiešame, pridáme 800 g drvených lúpaných paradajok a privedieme do varu. Odstráňte z tepla a do omáčky pridajte niekoľko nadrobno nakrájaných hľuzoviek. Môžu byť bezpečne nahradené ošípanými hubami, predsmaženými na panvici. Túto omáčku môžeme podávať aj k vareným rybám počas pôstu.
Moderná verzia varenia platýs v pôste. Platesa ázijská s ryžovými rezancami
Yu Ioganson vo svojej knihe tiež uvádza veľa receptov na rybie polievky na pôst a niekoľko možností na koláče a koláče.
Recept č.22. Rybia polievka nasolená
Vezmite 2 libry (1 libra = 450 g) akejkoľvek nasolenej ryby a namočte ju na 2 hodiny, kým nebude pripravená na konzumáciu. Potom nalejte do panvice 1 liter studenej vody a pridajte 2 celé ošúpané cibule, 1 bobkový list, 5 zrniek anglického korenia (nové korenie). Varte na miernom ohni, úplne zbavte peny. Namočená nasolená ryba je tvrdšia ako surová ryba a jej varenie trvá dlhšie. Keď je ryba hotová, pridajte do polievky varené zemiaky a po miernom varení podávajte spolu s rybou na stole. Pridajte trochu zelenej cibule do chudej rybej polievky.
Moderná verzia rybacej polievky počas pôstu. Polievka z tresky s paradajkami
Recept č. 3. Koláč s kapustou a rybou
Z bielej kapusty odrežeme stopku a tvrdé stonky. Listy sú nakrájané veľmi jemne a vložené do panvice. Zalejeme vriacou vodou, pridáme hrsť soli a varíme do polovice varenia. Kapustu dáme do sitka a necháme odtiecť vodu. Keď je kapusta suchá, vložte ju späť do panvice, nalejte do nej niekoľko lyžíc dobrého rastlinného oleja a dusíme na miernom ohni, kým nebude pripravená. Pridajte 2 polievkové lyžice. l. čerstvo mleté čierne korenie a premiešajte. Ako je uvedené v recepte č. 88, opečte síha alebo zubáča a úplne vychladnite. Na chudé cesto dajte najskôr kapustu a potom rybu. Po zovretí koláč potrieme vodou, posypeme rozdrvenou strúhankou a pečieme, kým nebude úplne uvarené.
Moderná verzia rybieho koláča počas pôstu. Koláč s 3 druhmi rýb (šťuka, treska a sumec)
Moderný pohľad na ryby v pôstnom období
Teraz je ponuka rýb oveľa širšia, takže použijeme parmicu, tilapiu, pangasia a dokonca aj rybie konzervy.
Polievka z konzervy so zeleninou
Ak nemáte čas ísť do obchodu a hľadať ryby, konzervy vám prídu na pomoc. Základom chutnej a voňavej polievky je najbežnejšia saury, najlepšie vo vlastnej šťave. Skvele ho doplní zelenina, na ktorú sa počas pôstu nevzťahujú obmedzenia. Ak chcete, môžete zeleninu predpiecť: potom bude chuť rybacej polievky bohatšia a zaujímavejšia.
Samozrejme, namiesto saury na takú chudú rybiu polievku môžete použiť akékoľvek iné konzervované ryby: ružový losos, losos sockeye, losos coho, sardinky atď. Dôležité je len to, aby sa ryba konzervovala vo vlastnej šťave a nie v oleji.
Polievka z konzervy so zeleninou
Na prípravu 6 porcií potrebujete:
- sladká farebná paprika – 2 ks.
- veľká cibuľa – 1 ks.
- strúčik cesnaku – 3 ks.
- rastlinný olej – 2 lyžice. l.
- zemiaky – 2 ks.
- pitná voda alebo vývar z bielej ryby – 1,2 l
- konzerva saury vo vlastnej šťave – 1 plechovka (300 g)
- mrazený zelený hrášok – 400 g
- zväzok zmiešanej zeleniny (zelená cibuľa, petržlen, koriander) na servírovanie
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- Odstráňte stopky, semená a blany z papriky. Dužinu nakrájajte na stredné kocky. Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno.
- V hrnci s hrubým dnom rozohrejeme olej, pridáme cibuľu a cesnak, opekáme 5 minút. Pridajte papriku, smažte 10 minút.
- Zemiaky ošúpeme a nakrájame na 1,5 cm kocky a opekáme 5 minút.
- Do panvice nalejte vodu alebo vývar, priveďte do varu, pridajte kyslú soľ spolu so šťavou a hráškom, povarte 5 minút. Dochutíme soľou a korením. Podávame posypané nadrobno nasekanými bylinkami.
Rybia kalia
Kalya je polievka vyrobená z uhorkového nálevu, prototyp moderných uhoriek. Táto polievka sa doma často nepripravuje a ani ju nenájdete v každej reštaurácii.
Zo slovníka V.I. Dahla: „Kalya je ženské pohlavie boršč, guláš vyrobený z uhorkového nálevu, s uhorkami, repou a mäsom a počas pôstu s rybami a kaviárom; kaviárová polievka s nakladanými uhorkami.“ Vyberáme pôstnu verziu ryby, ktorá sa, mimochodom, dá pripraviť aj na Veľkú noc.
Rybia kalia
Na prípravu 6 porcií potrebujete:
- rybia polievková súprava z ostrieža a lososa (hlavy, chvosty, hrebene) – 1,5 kg
- pitná voda – 2,5 l
- nakladané uhorky – 4 ks.
- citrón – 1 ks.
- filety z lososa a zubáča – 350 – 400 g
- nálev z uhoriek – 200 ml alebo viac
- veľká cibuľa – 2 ks.
- rastlinný olej
- cukor – 1 lyžička.
- paradajková pasta – 3 lyžice. l.
- olivy a čierne olivy – každá po 150 g
- bobkový list
- kapary a nasekaný kôpor na podávanie
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- Súpravu rybacej polievky vložte do veľkého hrnca a zalejte vodou. Na prudkom ohni priveďte do varu. Znížte teplotu na minimum, pridajte trochu soli a varte 1 hodinu. Vývar precedíme.
- Ak chcete, ošúpte uhorky a nakrájajte na malé plátky. Nalejte trochu vody do hrnca, priveďte do varu, pridajte uhorky, blanšírujte 7-10 minút. Scedíme v cedníku.
- Odrežte kôru z citróna tak, aby bola viditeľná dužina, nakrájajte filé na plátky medzi filmami.
- Rybie filé nakrájajte na veľké kocky, zalejte malým množstvom vývaru, priveďte do varu, blanšírujte 3-4 minúty.
- Cibuľu nakrájajte veľmi jemne. Vo veľkom hrnci s hrubým dnom rozohrejeme olej, pridáme cibuľu…