Kalmáre s baklažánom a quinoa

K receptu

Na svete existuje quinoa rôznych odtieňov, no žiaľ, nie všetky sa k nám dostanú. Cereálie si však môžete prefarbiť sami, napríklad na čierno s použitím sépiového atramentu, alebo na zeleno pridaním špenátovej alebo petržlenovej šťavy pri varení. V tomto šaláte sa quinoa dokonale hodí k ázijským príchutiam wasabi, koriandra, spálených cherry paradajok, chobotnice a húb shimiji.

zložitosť: priemer Porcie: 1VareniePraženieVečeraŠalátVegetariánstvonarodeninyKarnevalNový rokVianoceRomantická večeraINGREDIENCIE NA 1 PORCIUvarená čierna quinoa – 40 g cherry paradajok – 68 g šampiňónov shimiji – 68 g zemiakovej kaše s wasabi – 160 g baklažánu v cestíčku – 200 g kalamárovej omáčky – 120 g koriandra podľa chuti filet z chobotnice – 180 gNa zemiakovú kašu:zemiaky – 300 g masla – 14 g smotany 35% – 50 gwasabi -20 gPre quinou:quinoa – 1 polievková lyžica vody – 2 polievkové lyžice atramentu pre sépiu 2 ml soľ, korenie podľa chutiOmáčka z chobotnice:sladko-pikantná omáčka -200 g sójová omáčka -35 g yuzu omáčka alebo odparená šťava z mandarínok -35 g Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Pripravte si quinou. Cereálie dôkladne opláchnite. Do hrnca nalejeme vodu, zapálime a pridáme umytú quinou, soľ, korenie a premiešame. Priveďte do varu, znížte teplotu na minimum a prikrytú varte do zmäknutia (asi 15 minút).

Krok 2

Do quinoy pridajte sépiový atrament, premiešajte, odstavte z ohňa a nechajte prikryté stáť ďalších 5 minút.

Krok 3

Pripravte pyré. Zemiaky umyjeme, ošúpeme a uvaríme v osolenej vode do mäkka.

Krok 4

Z uvarených zemiakov urobíme zemiakovú kašu, pridáme maslo, smotanu, wasabi a dobre vyšľaháme metličkou.

Krok 5

Filet z chobotnice opečieme na rastlinnom oleji (na teflónovej panvici), na záver určite pridáme maslo a omáčku z mixu sladko-pikantnej, sójovej a yuzu omáčky (alebo mandarínkovej šťavy).

Krok 6

Baklažán nakrájame na veľké kocky, osolíme, po 30 minútach opláchneme a osušíme, obalíme v múke a opražíme na veľkom množstve oleja.

Krok 7

Cherry paradajky a huby shimiji spáľte baterkou alebo zľahka grilujte – nemali by sa zmeniť na kašu.

Krok 8

Na tanier položte zemiakovú kašu, filé z chobotnice, quinou, cherry paradajky, huby shimiji a baklažán. Hotové jedlo ozdobíme koriandrom.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Yuzu omáčka je pomerne vzácna ingrediencia. Ak vám túto omáčku nemôže poskytnúť váš známy šéfkuchár, potom použite rovnaké pomery alebo šťavu zo sladkých mandarínok odparených na polovičný objem.

MIMOchodom

Recept poskytol Dmitrij Eremeev, šéfkuchár reštaurácie Turandot. Dmitrij Eremejev

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik