K receptu
Syr a paradajky sú vždy win-win kombinácia. A ak k tomu pridáte karmelizovanú cibuľku, tak to je zaručený úspech. Tento koláč určite upečte počas paradajkovej sezóny, poteší vás aj vašich blízkych.
zložitosť: ľahko Porcie: 4 varenie: 1 hodinaPekáreňDetské menuINGREDIENCIE NA 4 PORCIE1 plát (350 g) lístkového cesta bez droždia 350 g viacfarebných paradajok 1 stredná cibuľa 100 g smotanového syra s bylinkami 60 g parmezánu 2 polievkové lyžice. l. strúhaný parmezán 2 vetvičky bazalky 2 polievkové lyžice. l. suché biele víno 1/2 lyžičky. sušený tymián olivový olej soľ čerstvo mleté čierne korenie Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
1. Paradajky nakrájame na plátky hrubé 4 mm. Plech vyložte dvojitou vrstvou papierových utierok. Plátky paradajok položte na uteráky a pridajte trochu soli. Nechajte pôsobiť 30 minút.
Krok 2
2. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na polkolieska s hrúbkou 4–5 mm. Na panvici zohrejte olej na strednom ohni a opečte cibuľu do zlatista. Potom panvicu prikryte pokrievkou a znížte oheň na minimum, pokračujte vo varení ďalších 10 minút za občasného miešania. Zalejeme bielym vínom, pridáme lístky tymianu, trochu osolíme a okoreníme. Odkryté varte ďalších 10 až 15 minút, kým cibuľa nezhnedne a tekutina sa z panvice úplne neodparí.
Krok 3
3. Rúru predhrejeme na 220°C. Cesto položte na plech vystlaný pergamenom. Odstúpte 2 cm od okraja a nožom nakreslite čiaru rovnobežne s okrajom, bez toho, aby ste cesto prerezali až na doraz – pomôže to cesto na bokoch rovnomerne narásť a bude vyzerať úhľadne.
Krok 4
4. Na cesto položíme smotanový syr (bez toho, aby sme prešli cez okraje) a posypeme parmezánom. Potom pridajte skaramelizovanú cibuľu. Paradajky osušte papierovými utierkami a položte na cibuľu. Paradajky potrieme olivovým olejom a posypeme čiernym korením.
Krok 5
5. Pomocou škrabky na zeleninu nakrájajte zvyšný parmezán na hoblinky a posypte koláč. Vložte koláč do rúry a pečte 20-25 minút, kým nie sú boky zlatohnedé.
Krok 6
6. Nakrájajte lístky bazalky na tenké plátky a posypte hotový koláč. Koláč mierne vychladíme a podávame teplý.
MIMOchodom
Skúste si na koláč kúpiť paradajky rôznych farieb a veľkostí. Čím pestrejšie budú, tým bude torta vyzerať krajšie.