Sladká pochúťka na pôst: medovník od Alexandra Selezneva
Žiadne mlieko, žiadne maslo, žiadne vajcia, len voda, múka a rastlinný olej. Počas pôstu môžete jesť a netrápiť sa pocitmi viny. Budete prekvapení, aké je to chutné a jednoduché.
Výhodou výrobkov z chudého cesta je, že vydržia dlhšie, sú konzervované rastlinným olejom. A príprava pôstneho pečiva je jednoduchšia: keďže v ceste nie sú vajíčka, nemusíte nič šľahať, ale keď napríklad pripravujete tradičnú piškótu, musíte vajíčka vyšľahať o hod. aspoň desať minút.
Z tohto cesta sa dá urobiť takmer všetko rovnako ako z tradičného cesta, pretože snáď každý druh pečiva má chudý analóg. Ľudia, ktorí dodržiavajú pôst, teda nemajú dôvod na gastronomickú skľúčenosť.
Ak zmiešate cukor s vodou alebo šťavou (pomaranč, ananás, čerešňa), pridáte rastlinný olej, zohrejete a vymiesite s múkou a práškom do pečiva, dostanete cesto, ktoré vyzerá ako palacinkové, len husté. Pečú sa z neho vynikajúce chudé sušienky, obzvlášť chutné, ak pridáte orechy, sušené ovocie a konzervované bobule.
Lístkové cesto môže byť aj chudé – len musíme namiesto masla použiť margarín, ale vajcia tam aj tak netreba.
Cesto vymiesime s čerešňovou šťavou
Z tohto cesta je výborná štrúdľa, či už sladká alebo nie.
240 g múky, 120 g vody, 40 g rastlinného oleja a štipka soli, pomiesiť, vyvaľkať – získate základ na štrúdľu, ktorej náplňou môžu byť nielen tradičné jablká či čerešne, ale aj kapusta, cvikla alebo napríklad pohánková kaša s hubami.
Štrúdľa s cviklou
Zmiešajte vodu s múkou, pridajte trochu rastlinného oleja, štipku soli a pár polievkových lyžíc vodky – a dostanete cesto, ktoré je také tesné, že ho musíte miesiť rukami.
Cesto necháme chvíľu postáť, rozvaľkáme na tenko, nakrájame na stužky, opražíme, posypeme práškovým cukrom a nasekanými orechmi – máte lahodné chudé kefy.
Do vriaceho oleja vložíme cesto na kefky
Môžete tiež piecť palacinky z chudého cesta – namiesto mlieka si vezmite pomarančový alebo mrkvový džús, zmiešajte s cukrom, soľou, múkou a rastlinným olejom a pečte palacinky. Budú trochu tvrdé a gumové, ale ak ich upečiete veľmi tenké a potom do nich zabalíte nejakú plnku, bude to veľmi pikantné.
Pečieme palacinky s mrkvovou šťavou
Jedným slovom, z chudého cesta môžete upiecť veľa chutných vecí. Dnes vám ponúkam jeden z mojich obľúbených spôsobov použitia tohto cesta – pôstne medové perníčky.
Recept na pôstny medový perník od Alexandra Selezneva
Rozloženie produktov pre pôstne medové perníky od Alexandra Selezneva
Na prípravu potrebujete:
cukor – 200 g
voda alebo sladká šťava – 250 ml
med – 2 lyžice. l.
rastlinný olej – pol pohára
múka – 1,5 šálky
kakao – 2 lyžice. l.
prášok do pečiva – 1 lyžička.
škorica – 1 lyžička.
koriander – 0,5 lyžičky.
sušené ovocie – pol pohára
orechy – pol pohára
1. Zmiešajte cukor, vodu alebo šťavu, pridajte med a pol pohára rastlinného oleja. Zmes sa zahreje na 60 °C.
Zahriata zmes cukru, vody, medu a rastlinného oleja
2. Zvlášť zmiešame preosiatu múku s kakaom, práškom do pečiva, škoricou a koriandrom.
Na chudý perník zmiešame múku, kakao, prášok do pečiva a škoricu
3. Metličkou alebo mixérom vyšľaháme zmes cukru a múky. V tomto procese pridajte do cesta pol pohára hrozienok (sušené marhule, figy alebo všetky naraz) a tiež pol pohára jemne nasekaných orechov.
Cesto vymiešame so sušeným ovocím a orechmi
4. Rúru predhrejeme na 200°C. Cesto vložíme do silikónovej formy (ja používam obdĺžnikovú silikónovú formu, forma na pečenie medových perníkov však môže byť akákoľvek) a vložíme na 35 minút do rúry.
Cesto dáme do zapekacej misy na pôstne perníky
5. Vrch hotového perníka môžeme natrieť brusnicovým, marhuľovým alebo jahodovým džemom. Ešte lepšie je pripraviť bobuľové želé: priveďte bobule s cukrom do varu, pridajte želatínu a nalejte ju na perník. Vďaka tomu bude perník nielen chutný, ale aj lesklý.
Hotový perník zalejeme bobuľovým želé
Možnosti: Ak do cesta na perník pridáte trochu (100-120 g) nastrúhanej mrkvy, výsledkom bude výborný mrkvový koláč. No ak namiesto mrkvy votriete do cesta 75 g cvikly, tak náš perník nadobudne príjemnú farbu, ale nebudete v ňom cítiť cviklovú chuť nevhodnú na dezert.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #pečenie #Alexander Seleznev #domáca cukráreň #pôst #perník #pôstne cesto #medový dezertSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach