Ako jesť zeler: Od namáčacích tyčiniek až po pyré z koreňa

Ako jesť zeler: Od namáčacích tyčiniek až po pyré z koreňa

Ako jesť zeler: Od namáčacích tyčiniek až po pyré z koreňa

Predpokladá sa, že zeler je jednou z najzdravších a diétnych zelenín s takmer negatívnym obsahom kalórií. Samozrejme posledné zveličovanie, ale inak sú fámy pravdivé – zeler je bohatý na vitamíny, mikroprvky, vlákninu a navyše je veľmi chutný ako surový, tak aj po tepelnej úprave. Šaláty, polievky, rajnice a zelerové lupienky sú výdatné a výživné, no zároveň ľahké a chutné. Musíte sa len naučiť, ako ich správne variť.

Ako jesť zeler: Od namáčacích tyčiniek až po pyré z koreňa

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Syrové predjedlo so zelerom
  • Domáce zelerové a zeleninové lupienky s cesnakovou omáčkou
  • Šalát so zelerom, jablkami a semiačkami
  • Parný chlieb so zelerom
  • Zelerová polievka s nivou a pečenou hruškou
  • Zelerový koreň vyprážaný s mätou
  • Zeler dauphinoise s príchuťou hľuzovky
  • Zeler a zemiakové gnocchi
  • Pyré zo zeleru a inej zeleniny s vlašskými orechmi
  • Kastról zo zeleru a jahňaciny
  • Detoxikačné smoothie so zelerom
  • Rýchly nakladaný zeler od Gordona Ramsayho
  • Príprava na zimu zo zeleru a byliniek

Zeler je známy už od staroveku. Divokí príbuzní tejto rastliny sa našli v Afrike, Ázii a Stredomorí. Napríklad v Egypte ich považovali za liečivé a v Grécku ich používali na vence víťazných bojovníkov. Približne v 18. storočí začali zeler jesť Nemci, po nich Holanďania a Francúzi. A u nás sa táto zelenina dlhé roky pestovala len ako okrasná rastlina.

Pestujú sa 3 odrody zeleru: koreň, stopka (šalát) a list. Všetko sú to rôzne rastliny.

Stopkový zeler milujú najmä USA a západná Európa, kde túto zeleninu pozná každý už od detstva. Pridáva sa do šalátov, ako je známy waldorfský alebo coleslaw, používa sa na prípravu ľahkého občerstvenia a podáva sa vo forme tyčiniek s rôznymi dipmi. Tu je dôležité pamätať na to, že vonkajšie stonky strapca zeleru sú vláknitejšie a majú jasnú, špecifickú arómu, takže je lepšie ich ohrievať pridaním do duseného mäsa alebo polievok. Vnútorné stopky sú oveľa jemnejšie a chuťovo jemnejšie: práve tie by ste si mali zvoliť do šalátov.

Do smoothies sa často pridáva stonkový zeler. Hodí sa k zelenému jablku, uhorke, citrónu a špenátu. Niekedy sa do tohto nápoja pridáva arašidové maslo alebo niekoľko kvapiek horúcej omáčky.

Čo sa týka teplých jedál, stonkový zeler sa pridáva do polievok, dusených pokrmov, kastrólov atď. Toto by sa malo vykonať niekoľko minút pred koncom varenia – zelenina tak nestratí svoju jasnú arómu.

Koreň zeleru obsahuje dostatok škrobu, ktorý sa často používa ako zdravá alternatíva zemiakov. Napríklad zemiaková kaša s ňou bude vzdušná a aromatická, najmä ak pridáte mandľové alebo iné rastlinné mlieko.

Vo Francúzsku je veľmi obľúbený šalát z najemno nakrájaného zelerového koreňa ochutený remuládovou omáčkou, ktorý chutí veľmi podobne ako majonéza. Šalát podávame ako samostatné jedlo s čerstvým horúcim chlebom alebo ako prílohu k mäsu či rybe. Koreň zeleru sa pridáva aj do polievok, koláčov, kastrólov, vyrábajú sa z neho aromatické a zdravé čipsy.

Mleté zelerové semienka sú súčasťou zelerovej soli, korenia, ktoré milujú najmä Američania. Pridáva sa do čerstvých zeleninových šalátov, omáčok, hotdogových dresingov, ale aj do známeho alkoholického kokteilu. Krvavá Mary».

Z listov a stoniek zeleru sušených v sušičke si môžete pripraviť ďalšie korenie – suchý zeleninový vývar. Pridajte petržlen, cibuľu, mrkvu, sladkú papriku a akékoľvek ďalšie prísady podľa vášho vkusu. Korenie je dokonale skladované v suchej, vzduchotesnej nádobe.

Akýkoľvek zeler môže byť zmrazený a skladovaný v tesnej nádobe niekoľko mesiacov. Po rozmrazení koreň ani stonky nestrácajú svoje vlastnosti a sú skvelé do šalátov a teplých jedál.

Syrové predjedlo so zelerom

Syrové predjedlo so zelerom
Syrové predjedlo so zelerom

Chrumkavý čerstvý zeler plus smotanový kozí syr je prekvapivo dobrá kombinácia. Určite vyskúšajte.

15 min.

4 porcie

Na prípravu potrebujete:

veľké stonky zeleru – 8 ks.

mäkký kozí syr – 150 g

tvaroh – 150 g

olivový olej – 2 lyžice. l.

píniové oriešky – 2 lyžice. l.

soľ

čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Píniové oriešky opekáme na suchej rozohriatej panvici za stáleho miešania 4 minúty. Nakrájajte na hrubú strúhanku.

2. Tvaroh a syr pretrieme cez sitko. Pridáme orechy, olej, soľ a korenie. Dobre premiešajte.

3. Zeler dôkladne osušíme. Odrežte tenké konce, nechajte 6 cm širokej časti. Opatrne rozotrieme plnku. Pred podávaním vychlaďte predjedlo v chladničke, 2030 minút.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Náplň pre predjedlo na stonkovom zeleri môže byť takmer akýkoľvek šalát. Hlavná vec je, že chutí dobre so zelerom.

MIMOchodom

Mäkký kozí syr v tomto predjedle možno nahradiť bežným obilným tvarohom.

Domáce zelerové a zeleninové lupienky s cesnakovou omáčkou

Domáce zelerové a zeleninové lupienky s cesnakovou omáčkou
Domáce zelerové a zeleninové lupienky s cesnakovou omáčkou

Zdravé a chutné chipsy si môžete pripraviť aj doma. Ideálny je zeler, cvikla, paštrnák, paradajky zbavené semienok a mnoho ďalších sezónnych druhov zeleniny.

1 hodina

10 porcií

Na prípravu potrebujete:

veľká mrkva – 2 ks.

repa – 2 ks.

koreň zeleru – 1 ks.

rastlinný olej – 1 šálka

citrón (šťava) – 1 ks.

hrubá soľ

Na omáčku:

olivový olej – 300 ml

biely vínny ocot – 4 lyžice. l.

vaječné žĺtky – 3 ks.

čerstvé strúhanky – 3 lyžice. l.

cesnak – 6 strúčikov

soľ – 1/2 lyžičky.

1. Cesnak na omáčku ošúpeme a nakrájame na ľubovoľné kúsky. V mixéri vyšľaháme žĺtky, strúhanku, cesnak, ocot a soľ. Za stáleho šľahania tenkým prúdom prilievame olivový olej. Na konci pridajte 1 polievkovú lyžičku. l. vriacej vode. Znova premiešajte, preložte omáčku do misky, nechajte vychladnúť na izbovú teplotu a potom dajte do chladničky.

2. Ošúpeme koreň zeleru, repu a mrkvu. Zeler nakrájajte na 4 časti, veľkú repu – na polovicu. Zeler a repu nakrájajte na veľmi tenké plátky a mrkvu na tenké široké pásiky.

3. Zeleninu vložte do samostatných misiek so studenou vodou, do každej pridajte citrónovú šťavu a nechajte 30 minút na chladnom mieste. Potom sceďte v cedníku a osušte medzi dvoma uterákmi. Plátky zeleniny musia byť úplne suché, inak počas vyprážania zvyšné kvapôčky vody vystreľujú horúci olej.

4. V hrnci priveďte do varu rastlinný olej. Smažte zeleninu v dávkach, 2 minúty na každú dávku. Čipsy dáme na papierové utierky a posypeme hrubozrnnou soľou. Preložte čipsy na veľký tanier a podávajte s omáčkou.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Domáce zeleninové chipsy sa dajú vyrobiť aj bez oleja. Na tento účel by sa mali sušiť pri 50 °V sušičke alebo v rúre niekoľko hodín. Pripravenosť takýchto čipov sa musí neustále kontrolovať.

MIMOchodom

K zeleninovým lupienkom si môžete pripraviť aj iné jednoduché omáčky. Napríklad z jogurtu s cesnakom a koriandrom.

Šalát so zelerom, jablkami a semiačkami

Šalát so zelerom, jablkami a semiačkami
Šalát so zelerom, jablkami a semiačkami

Šalát so zelerom, jablkami a semienkami – dobrá verzia slávneho Waldorfu. Je to dobre známy fakt: obľúbené jedlo vždy získava variácie na tému a mnohé z nich nie sú v žiadnom prípade horšie ako originál.

20 min.

4 porcie

Na prípravu potrebujete:

stopkový zeler – 1 balenie (400 g)

zelené jablká – 3 ks.
(400 g)

lúpané slnečnicové semená – 30 g

Na tankovanie:

prírodný jogurt – 1 šálka (125 g)

majonéza – 30 g

citrónová šťava – 15 ml

kari – 2 g

soľ

čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Na šalát zmiešajte prírodný jogurt, majonézu, citrónovú šťavu, kari, soľ a korenie. Semená rýchlo opečte na suchej panvici na strednom ohni za občasného miešania 2 minúty.

2. Zo zeleru odrežte pomocou noža vonkajšie hrubé vlákna. Zeler nakrájame na tenké, krátke kúsky.

3. Jablká ošúpeme od jadrovníka (môže sa odstrániť aj šupka, ak je tvrdá), dužinu nakrájame na tenké plátky. Premiešame jablká a zeler s dresingom.

4. Výsledný šalát rozložte na porciované taniere, posypte čerstvo mletým korením a semienkami. Ihneď podávajte: tento šalát nemožno skladovať.

UŽITOČNÉ RADY

Ak sa rozhodnete jesť iba tento šalát, neváhajte k nemu pridať na tenké plátky nakrájané kuracie prsia (vyprážané, pečené alebo dusené): bude to zasýtejšie, ale nie oveľa kalorickejšie.

MIMOchodom

Nezanedbávajte olúpanie vrchnej vrstvy od stonkového zeleru. Vonkajšie vlákna sú dosť hrubé, takže môžu pokaziť chuťový zážitok z takého úžasného šalátu.

Parný chlieb so zelerom

Parný chlieb so zelerom
Parný chlieb so zelerom

Trochu z ázijských donutov, trochu z českých knedlíkov, pár dotykov z jemných buchiet a trochu viac z diétnych jedál – úplná fúzia!

30 min.

6 porcií

Na prípravu potrebujete:

múka – 2 šálky

smotana 15-25% tuku – 1 šálka

vajcia – 2 ks.

parmezán (alebo iný tvrdý syr) – 80 – 100 g

zeler – 3-4 mladé vnútorné stopky s listami

cukor – 2 lyžice. l.

prášok do pečiva – 2 lyžičky.

extra panenský olivový olej

soľ – 1 štipka

1. Prášok do pečiva zmiešame s múkou a soľou. Parmezán nastrúhame na jemnom strúhadle. Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme 1 polievkovú lyžičku. l. maslo, smotanu, opäť vyšľaháme, pridáme múku, syr a dôkladne premiešame. Zeler nakrájame a pridáme do cesta.

2. Na prípravu porciovaného chleba rozdeľte hotové cesto do formičiek na suflé alebo bežných pohárov, vopred vymastených. Vložte ich do dvojitého kotla a varte 20-25 minút (čas varenia závisí od výšky foriem).

3. Ak chcete urobiť jednu veľkú, dlhú „tortu“, zrolujte niekoľko vrstiev potravinovej fólie do tvaru lodičky vo forme polovice valca, pričom fóliu omotajte okolo valčeka. Vymastíme ho olejom, naplníme cestom a podusíme. Vychladíme a podávame.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Pre tento recept nie je potrebné piecť chlieb v pare, možno ho piecť aj v rúre, pekárni alebo pomalom sporáku.

MIMOchodom

Do cesta môžete pridať nasekané olivy, konzervovanú kukuricu, šampiňóny, zelený hrášok, akékoľvek bylinky a nastrúhanú citrónovú kôru. Tento chlieb zabalený vo fólii a plastovom vrecúšku vydrží v chladničke 3 dni – tesne pred podávaním ho stačí nakrájať na plátky a zohriať v mikrovlnke alebo na panvici s trochou vody – a bude opäť jemné a drobivé!

Zelerová polievka s nivou a pečenou hruškou

Zelerová polievka s nivou a pečenou hruškou
Zelerová polievka s nivou a pečenou hruškou

Zelerová polievka s nivou a vyprážanou hruškou je skutočným reštauračným jedlom.

40 min.

4 porcie

Na prípravu potrebujete:

veľký zeler koreň – 2/3 ks. (približne 700 g)

stredné zemiaky – 2 ks.

smotana 20-30% tuku – 200 ml

stredná cibuľa – 2 ks.

veľká hustá hruška – 1 ks.

modrý syr – 100 g

tmavohnedý cukor – 1 lyžička.

vínny ocot – 1 lyžička.

olivový olej

soľ

čerstvo mleté ​​biele a ružové korenie

1. Cibuľu, zemiaky a…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik