Ako variť vajcia v rúre: 7 jednoduchých receptov na každý deň

Ako variť vajcia v rúre: 7 jednoduchých receptov na každý deň

Ako variť vajcia v rúre: 7 jednoduchých receptov na každý deň

Vyprážať vajíčka zvládne aj dieťa, ale varenie vajíčok v rúre je výzva hodná odvážlivcov. Zapečené s rannou omáčkou, s balkánskym syrom, talianskou frittatou, nadýchanými omeletami a muffinmi – a to je len časť jedál, ktoré sa dajú pripraviť z vajec v rúre.

Vaječné jedlá v rúre

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Ako variť vajcia v rúre
  • Vajcia pečené v omáčke
  • Pečené vajcia so syrom a pikantnou slaninou
  • Frittata s fetou a sušenými paradajkami
  • Vajcia pečené so syrom v rúre na bulharský spôsob
  • Vaječné muffiny s klobásou a sladkou paprikou
  • Plnené vajcia v rúre so syrom
  • Zeleninový kastról s vajcovou náplňou v rúre
  • Pečené vajcia s kyslou smotanou omáčkou

Ako variť vajcia v rúre

Vajcia v rúre sú skvelou možnosťou na raňajky, pretože nemusíte stáť pri sporáku a sledovať ich pripravenosť. Takto si môžete uvoľniť nejaký čas, ktorý je ráno taký cenný. Vajíčka jednoducho nalejte do jemne vymastenej sklenenej alebo keramickej misky. Vajcia môžete variť po častiach alebo môžete použiť veľkú panvicu pre celú rodinu. K vajíčkam pridajte strúhaný syr, kúsky šunky, klobásy alebo klobásy, papriku, paradajky alebo pošírovaný špenát a pre tých, ktorí majú radi výdatnejšie raňajky, pridajte konzervu fazule z konzervy a vložte do rúry. Za 15 minút budú chutné raňajky hotové! Zapamätajte si recept, pretože toto jedlo možno mierne zmeniť pridaním včerajších varených alebo vyprážaných zemiakov alebo zvyškov cestovín, zeleninového guláša alebo varenej brokolice – a teraz je na stole nádherný kastról, ktorý sa nebudete hanbiť podávať na večeru . Na tomto princípe pripravujú Taliani svoju frittatu.

Možnosť varenia vajec v rúre: s brokolicou, smotanou a syrom
Možnosť varenia vajec v rúre: s brokolicou, smotanou a syrom

Vajcia pečené v omáčke

Jednoduchý spôsob, ako uvariť vajcia v rúre, je upiecť ich v omáčke. Každá gazdinka má svoj vlastný recept na prípravu tohto jedla. Ponúkame klasickú verziu a môžete si ju pridať podľa chuti – zelenina, syr, korenie a bylinky.

  • Biela bešamelová omáčka a jej derivát, ranná omáčka.
  • Krémová omáčka. Jedlo je veľmi jemné, s bohatou krémovou chuťou.
  • Syrová omáčka. Zdieľame recept na syrovú omáčku od našej čitateľky ksenia_star.
  • Paradajková omáčka. Do tohto jedla odporúčame pridať syr a čerstvé bylinky. Náš osvedčený recept na základnú paradajkovú omáčku.
  • Hubová omáčka. Výsledkom je neuveriteľne chutné a uspokojivé jedlo, ktoré bude milovať každý!
  • Omáčka z kyslej smotany. Je veľmi jednoduchá a rýchla na prípravu doma z dostupných surovín. Na prípravu kyslej smotanovej omáčky vezmite 1/2–2/3 šálky hustej kyslej smotany, 2,5 šálky vývaru, 2 polievkové lyžice. l. múka, 2 lyžice. l. maslo, soľ. V hrnci opražíme múku na masle, 1,52 minúty, zalejte horúcim vývarom, dôkladne premiešajte, aby nezostali žiadne hrudky. Umiestnite na stredný oheň, priveďte do varu za stáleho miešania, pridajte kyslú smotanu. Varte za stáleho miešania 4 minúty. Pridajte soľ.

Na prípravu vajec v omáčke si predhrejte rúru na 190°C. Malé keramické formičky vymastíme vrchnákom a rozbijeme do nich 2 vajíčka, mierne osolíme. Omáčku zalejeme vajíčkami a prikryjeme pokrievkou. Vajcia pečte 10 minút, potom odstráňte veko a pokračujte vo varení ďalších 5 minút.

Vajcia pečené v paradajkovej omáčke v rúre
Vajcia pečené v paradajkovej omáčke v rúre

Pečené vajcia so syrom a pikantnou slaninou

Tieto vajíčka sú vhodné najmä pre labužníkov, ľudí, ktorí sa nechali rozmaznať rôznymi dobrotami, ktorí precestovali kus sveta, ktorí vyskúšali množstvo zahraničných kuchýň. Oni (vajcia, nie ľudia) sú tak úžasne chutné a nečakané, že ak bude váš gurmán nemilo prekvapený, nechajte ho pripraviť si ďalšie raňajky sám.

Pečené vajcia so syrom a pikantnou slaninou
Pečené vajcia so syrom a pikantnou slaninou

Na varenie 24 porcie pečených vajec so syrom a pikantno-sladkou slaninou, ktoré potrebujete:

  • vajcia – 4 ks.
  • tvrdý vyzretý syr, najlepšie parmezán – 50 g
  • kyslá smotana – 4 lyžice. l.
  • zelená cibuľa alebo pažítka – 5-6 stoniek
  • maslo na vymastenie foriem
  • soľ, čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • toast podávať

Na slaninu:

  • hnedý cukor – 1 polievková lyžica. l.
  • kari – 1/4 lyžičky.
  • tenké plátky chudej slaniny – 250 g
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie – štipka
  • čerstvo mletá horúca červená paprika
  1. Pripravte si suroviny na pečené vajíčka so syrom a pikantno-sladkou slaninou. Cukor zmiešame s kari a čiernym korením. Gril vystelieme dvojitou vrstvou alobalu, posypeme polovicou zmesi a do jednej vrstvy poukladáme plátky slaniny. Posypeme zvyšnou zmesou a červenou paprikou podľa chuti. Vložíme do rúry vyhriatej na 180°C na 25 minút, raz obrátime. Slanina by mala byť chrumkavá.
  2. Kým sa slaninka pečie, nastrúhame syr na jemnom strúhadle. Oddeľte bielky od žĺtkov, pričom žĺtky opatrne vložte do misky so studenou vodou, aby ste ich nepoškodili. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do stabilnej peny. Polovicu syra zmiešame s bielkami, pričom vareškou miešame zhora nadol.
  3. 4 formy na suflé vymastíme a položíme na plech. Umiestnite bielka do foriem (môžu skončiť nad okrajmi, to je v poriadku). Pomocou čajovej lyžičky urobte v strede jamku. Opatrne rukami vyberte žĺtky z vody a vložte ich do týchto priehlbní, ochuťte korením. Na žĺtky dáme lyžicu kyslej smotany a posypeme zvyšným syrom.
  4. Vložte plech na pečenie do stredu rúry (rošt so slaninou nadol) a pečte do zlatista 12 až 15 minút. Vajcia ihneď podávajte posypané zelenou cibuľkou so slaninou a hriankami.

Frittata s fetou a sušenými paradajkami v rúre

Feta a Frittata zo sušených paradajok sú chutné a zdravé raňajky, ktoré sa ľahko pripravujú. Syr feta a sušené paradajky dodávajú pokrmu stredomorskú chuť, vďaka čomu je ideálnou voľbou pre tých, ktorí milujú svetlé a pikantné chute.

Frittata s fetou a sušenými paradajkami v rúre
Frittata s fetou a sušenými paradajkami v rúre

Na varenie 46 porcií frittaty s fetou a sušenými paradajkami v rúre, ktoré potrebujete:

  • vajcia – 5 ks.
  • syr feta – 100 g
  • tučná kyslá smotana – 3 lyžice. l.
  • mlieko – 100 ml
  • mladé malé zemiaky – 300 g
  • malá cuketa – 1 ks.
  • zelený hrášok – 1/2 šálky
  • sušené paradajky – 50 g
  • kôpor a petržlen – každá 4 vetvičky
  • cesnak – 1 strúčik
  • horčica so zrnami – 1 polievková lyžica. l.
  • olivový olej – 1 polievková lyžica. l.
  • sušené chilli vločky – 1/2 lyžičky.
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • šalát na servírovanie
  • soľ
  1. Pripravte si ingrediencie na prípravu fety a frittaty zo sušených paradajok v rúre. Zemiaky umyte kefou, vložte do panvice s osolenou vriacou vodou a varte na miernom ohni 12–15 minút, kým nezmäknú. Vypustite vodu a zemiaky mierne ochlaďte, potom nakrájajte na tenké plátky.
  2. Zelený hrášok zalejte vriacou vodou a nechajte 5 minút odstáť. Cesnak nasekáme nadrobno, petržlenovú vňať a kôpor na tenké plátky. Cuketu nastrúhame na hrubom strúhadle. Nakrájajte sušené paradajky.
  3. Vajcia rozšľaháme s mliekom, pridáme cesnak, bylinky a horčicu, soľ a korenie. Pridajte kyslú smotanu a premiešajte.
  4. Rúru s grilom predhrejeme na 180°C. Na žiaruvzdornej panvici rozohrejeme olivový olej a zemiaky opečieme do zlatista. Pridajte tekvicu a čili vločky a pokračujte vo varení ďalšie 3-4 minúty. Pridajte zelený hrášok.
  5. Zalejeme vaječnou zmesou a posypeme nadrobenou fetou a sušenými paradajkami. Varte na miernom ohni 10 minút, kým vajcia nestuhnú.
  6. Vložte panvicu do rúry pod brojler a nechajte ju 3 až 5 minút, kým horná časť frittaty jemne nezhnedne. Hotovú frittatu nakrájajte na kúsky a podávajte teplú alebo studenú so zeleným šalátom.

Vajcia pečené so syrom v rúre na bulharský spôsob

Toto jedlo sa často pripravuje v krajinách južnej Európy na raňajky alebo obed. Jedlo je výživné, aromatické a neuveriteľne chutné. Jeho príprava zaberie veľmi málo času a toto predjedlo si nevyžaduje neuveriteľné kulinárske zručnosti, takže aj začínajúci kuchár môže vyskúšať náš recept v akcii. Len sa určite snažte nájsť mäsitú a silnú zeleninu: práve tie zaručia jedlu bohatú chuť. A, samozrejme, postarajte sa o dobrý syr: mal by byť jemný, nie príliš slaný.

Vajcia pečené so syrom v rúre na bulharský spôsob
Vajcia pečené so syrom v rúre na bulharský spôsob

Na prípravu 8 porcií vajec zapečených so syrom v rúre v bulharskom štýle potrebujete:

  • vajcia – 4 ks.
  • syr feta – 400 g
  • paradajky – 3-4 ks.
  • sladká paprika – 2 ks.
  • malá biela cibuľa – 1 ks.
  • rastlinný olej – 2 lyžice. l.
  • soľ, čerstvo mleté ​​​​čierne korenie – podľa chuti
  1. Predhrejte rúru na 200°C. Paradajky a sladkú papriku umyjeme a osušíme. Paradajky nakrájame na veľké kocky. Paprikové struky prekrojte na polovicu, odstráňte semená a blany. Dužinu nakrájajte na plátky.
  2. Na panvici zohrejte 1 polievkovú lyžičku. l. rastlinný olej. Pridajte papriku a paradajky. Za stáleho miešania smažte na strednom ohni 3 minúty. Odstráňte z tepla a nechajte mierne vychladnúť.
  3. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na kolieska. Syr nakrájame na kocky. Do zapekacích misiek naukladajte syr feta, cibuľu a paradajky so sladkou paprikou. Pokvapkáme zvyšným rastlinným olejom.
  4. Syr pečieme so zeleninou 10 minút. Zelenina by mala dať šťavu a syr by sa mal roztopiť. Potom do každej formy rozklepneme vajcia, pridáme trochu soli a korenia. Pečieme v rúre ďalších 5 minút.

Vaječné muffiny s klobásou a sladkou paprikou

Tieto muffiny je vhodné dať svojmu dieťaťu do školy alebo vziať so sebou do práce. Ale sú dobré aj na sviatky. Najmä ak sa hostia potulujú po byte alebo dači a čakajú na pozvanie k stolu. A dáte im horúce vaječné muffiny s varenou klobásou a sladkou paprikou. A ak ich naservírujete aj so syrovou omáčkou alebo majonézou, padne úplne každému. Vaši hostia nebudú mať zlú náladu od hladu a vy stihnete prestrieť stôl a dať sa do poriadku.

Vaječné muffiny s klobásou a sladkou paprikou
Vaječné muffiny s klobásou a sladkou paprikou

Na prípravu 10 porcií vaječných muffinov s klobásou a paprikou potrebujete:

  • vajcia – 6 ks.
  • varená klobása – 300 g
  • mlieko – 50 ml
  • veľká sladká paprika, najlepšie rôznych farieb – 2 ks.
  • hrsť listov koriandra
  • mletá sladká paprika
  • oregano
  • rastlinný olej
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  1. Papriky prekrojíme na polovice, odstránime semená a blany. Nakrájajte na malé kocky a smažte s rastlinným olejom za stáleho miešania 5 minút.
  2. Klobásu tiež nakrájame na malé kocky. Vajcia vyšľaháme s mliekom do hladka. Vmiešame klobásu, sladkú papriku a nasekané bylinky. Pridáme papriku, oregano. Dochutíme soľou a korením.
  3. Pripravenú zmes rozdelíme do porciovaných formičiek (napríklad silikónové formičky na muffiny) a dáme piecť do rúry na 180°C na 20 minút. Mierne vychladíme, vyberieme z formičiek a podávame teplé s vidieckym chlebom.

Plnené vajcia v rúre so syrom

Táto odroda gratinovaných (oeufs gratinés à la provençale) pochádza z provensálskej roľníckej kuchyne. Vo Francúzsku sa vajcia vo forme rôznych omeliet, miešaných vajec a kastrólov považujú za úplne nezávislé jedlo, ktoré sa môže podávať na obed a večeru. V Rusku sa to najčastejšie jedáva na raňajky. Nebráňme sa národnej tradícii a uvarme si ráno plnené vajíčka v rúre so syrom, aby sme otestovali takýto nezvyčajný kulinársky nápad v praxi!

Plnené vajcia v rúre so syrom
Plnené vajcia v rúre so syrom

Na prípravu 6 porcií čertových vajec v rúre so syrom potrebujete:

  • vajcia – 9 ks.
  • strúhaný tvrdý syr – 100 g
  • cesnak – 1 strúčik
  • malá cibuľa – 1 ks.
  • maslo – 80 g (plus trochu viac na vymastenie)
  • múka – 2 …
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik