Môj charakteristický recept je čakhokhbili, každý si pýta viac

Môj charakteristický recept je čakhokhbili, každý si pýta viac

Môj charakteristický recept je čakhokhbili, každý si pýta viac

Ak nemáte po ruke vhodného bažanta (z toho bol pôvodne pripravený chakhokhbili), vezmite si priemerné kura. Koniec koncov, hlavnou vecou tohto jedla sú koreniny a bylinky, ktoré prenášajú gruzínskeho ducha a robia z obyčajného kurčaťa dôležitého vtáka.

Môj charakteristický recept je čakhokhbili, každý si pýta viac

1. Kuracie mäso a žalúdky prekrojené na polovice vložte do hrnca s 2 litrami vriacej vody a bobkovým listom, varte 20 minút. Bujón položte na tanier a ochlaďte 15 minút. Vývar precedíme. Kuracie mäso nakrájame na porcie.

Kuracie mäso nakrájajte na kúsky a pripravte si žalúdky
Kuracie mäso nakrájajte na kúsky a pripravte si žalúdky

2. Na oheň položte panvicu alebo kotlík s hrubým dnom, pridajte trochu oleja a rýchlo opečte kuracie kúsky do zlatista. Rýchlo opečte aj žalúdky a srdiečka.

Smažte kurča do zlatista spolu so žalúdkami a srdiečkami
Smažte kurča do zlatista spolu so žalúdkami a srdiečkami

3. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Pridajte cibuľu ku kurčaťu a drobom, premiešajte a varte kurča a cibuľu, kým cibuľa jemne nezhnedne, 10 minút.

Ku kurčaťu pridajte cibuľu a opečte, kým nezhnedne
Ku kurčaťu pridajte cibuľu a opečte, kým nezhnedne

4. Sladkú papriku ošúpeme, nakrájame najemno, pridáme na panvicu, smažíme 5 minút. Zalejeme 250 ml vývaru (tu zvyšný vývar nebude treba), panvicu prikryjeme a dusíme, kým kura nezmäkne, asi 20 minút.

Opečte papriku, pridajte ju ku kurčaťu a duste 20 minút
Opečte papriku, pridajte ju ku kurčaťu a duste 20 minút

5. Do panvice pridajte paradajky a šťavu, zvýšte oheň na strednú úroveň, premiešajte a varte 10 minút. Cesnak a koriandr nasekáme nahrubo, vložíme do mažiara, osolíme. Rozdrvte, kým sa nevytvorí homogénna pasta, pridajte do panvice.

Do panvice pridajte paradajky, cesnak a koriandr
Do panvice pridajte paradajky, cesnak a koriandr

6. Jemne nasekajte bazalku a pridajte ku kura spolu s utskho-suneli. Pridajte adjiku, povarte 5 minút. Vypnite oheň a nechajte prikryté ďalších 10 minút. Podávajte horúce.

Pridajte korenie a koreniny na samom konci, asi 15 minút pred úplným uvarením.
Korenie a korenie pridajte úplne na konci, asi 15 minút pred úplným uvarením.

Dôležité podrobnosti

Najchutnejšie čakhokhbili sa získava z tučných veľkých domácich kurčiat – alebo farmárskych kurčiat, chovaných na voľnej pastve, bez rastových hormónov a antibiotík, kŕmených trávou, obilím a zeleninou, a nie rybou múčkou. Takéto kurča môže byť potrebné variť o niečo dlhšie v prvej fáze alebo dusiť v poslednej.

Ak pripravíte chakhokhbili z mastného kurčaťa vopred a vložíte vývar do chladničky, nemôžete použiť ďalší olej, ale smažte zeleninu v tuku odstránenom z vývaru – ukáže sa to oveľa chutnejšie.

Ak chcete, môžete do chakhokhbili pridať aj kuraciu pečeň – nemusíte ju vyprážať samostatne, ale vložte ju do chakhokhbili v kroku č. 5 spolu s paradajkami, jemne osoľte a nakrájajte na polovicu.

Ak je to žiaduce, môžete do chakhokhbili pridať kuraciu pečeň
Ak je to žiaduce, môžete do chakhokhbili pridať kuraciu pečeň
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #kurča #chakhokhbili # droby #chakhokhbili z kurčaťaSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik