Ovocie, zelenina a dokonca aj orechy: aké palacinky existujú a aké cesto je na ne najlepšie

Ovocie, zelenina a dokonca aj orechy: aké palacinky existujú a aké cesto je na ne najlepšie

Ovocie, zelenina a dokonca aj orechy: aké palacinky existujú a aké cesto je na ne najlepšie

Ak by ste sa pred 150 rokmi spýtali obyvateľa Petrohradu, čo sú to palacinky, odpovedal by: hustá žemľa, navrstvená džemom a vyprážaná na oleji. No ešte ich opečieme na oleji, ale všetko ostatné…

Ovocie, zelenina a dokonca aj orechy: aké palacinky existujú a aké cesto je na ne najlepšie

Veľmi milujem palacinky. Od detstva. Bolo by zvláštne nemilovať ich: sú horúce po celý rok, s jablkami a džemom. Alebo squash v auguste s kyslou smotanou. Alebo zemiak s hubovou omáčkou. Pravda, za mojich detských čias zemiakové placky nevarili.|Hlavná kuchárka v našej firme, kamarátkina babka, povedala, že na ne neznesie ani pohľad – hneď si spomenula na vojnu, keď sa robili placky zo zemiakov. peelingy. Potom sa mi to zdalo hrozné: jesť zo zvyškov jedla! Ale teraz, keď vyprážam palacinky so zemiakmi, vždy si vyberiem červenú a nastrúham ju spolu so šupkou – je to krajšie.

Zeleninové palacinky sú úžasná vec. Odkedy je na trhu dostupná cícerová múka besan, ich výroba je veľmi jednoduchá. A v porovnaní s inými palacinkami stále viac-menej tvrdia, že sú diétne. Aj keď ich stále musíte vyprážať na oleji. Ale nedá sa to obísť – zdá sa, že samotný názov „palacinky“ pochádza z gréckeho „olea“: maslo. Cícerové palacinky sú dobré, pretože pozostávajú z 80% zeleniny: potrebujete trochu múky a vôbec nepotrebujete vajcia. Tie najkrajšie sú zo zemiakov, mrkvy a cukety. Pre spestrenie môžete pridať indické korenie: pražené horčičné semienka, rascu, kari, koriander… No a cibuľa, cesnak či zázvor zeleninovým plackám nikdy neprekážali.

Fazuľové palacinky s cesnakom a bylinkami sú veľmi uspokojivé – musia sa vyprážať na panvici do chrumkava a potom dokončiť v rúre. Strukoviny dobre kysnú, ak ich skombinujete s bežným mliečno-kysnutým cestom, takže múky potrebujete veľmi málo.

Zaujímavou možnosťou by bolo pečenie palaciniek so „včerajšími“ cestovinami. Alebo s vermicelli. Najlepšie však vyzerajú špagety, najmä farebné. Musíte ich nakrájať a pridať trochu cesta (mlieko + vajcia + múka), prášok do pečiva a bylinky. Vyprážajte ako obvykle. Podávame so zeleninou.

Do cesta na palacinky pridajte ovocie po kúskoch, nie strúhané, a nešúpte ich. V opačnom prípade sa kusy rozpadnú
Do cesta na palacinky pridajte ovocie po kúskoch, nie strúhané, a nešúpte ich. V opačnom prípade sa kusy rozpadnú

Sladké palacinky nemusia byť ovocné. Existujú napríklad možnosti orechov. Vyrábajú sa rovnako ako jednoduché, len tretinu múky nahradia drvenými alebo mletými orechmi v kuchynskom robote. Ak zvolíte vlašské orechy, ideálny je javorový alebo kukuričný sirup. Mandľovú zmrzlinu môžete podávať s mandľovou zmrzlinou, pokvapkanú likérom Amaretto. Pistáciové placky tiež chutia, no ich farba nie je vôbec taká krásna, ako by sa dalo čakať.

Ale obyčajné ovocné alebo bobuľové palacinky držia dlaň. Jablko, hruška, brusnice, ríbezle, čučoriedky, egreše, jahody, maliny… Z mrazených bobúľ sa mimochodom výborne varí (podľa šťavy, ktorá z nich vyteká, sa dá urobiť omáčka na palacinky – po rusky tradícia je vo forme želé). Až keď do cesta vložíte ovocie po kúskoch, a nie strúhané, nešúpte ich. V opačnom prípade sa kúsky roztiahnu a nebude to veľmi pôsobivé.

Mimochodom, všetky vyššie uvedené možnosti bez problémov prijmú do svojich radov tvaroh, najmä mäkký tvaroh. Do palaciniek s tvarohom dávam vždy vajíčko navyše, bielky s cukrom vyšľahám do veľmi hustej peny. Krása sa ukáže! Áno, o vyšľahaných bielkoch. Rovnako ako palacinky, aj palacinky sa dajú pripraviť na kysnutie niekoľkými spôsobmi: pomocou droždia, sódy bikarbóny, prášku do pečiva a vaječného bielka. V druhom prípade by mali byť palacinky jednoduché, takmer bez prísad, inak ich vzostup neprekoná žiadne množstvo bielkovín.

Kváskové palacinky sú dobré so zeleninovými a ovocnými pyré – sú nadýchané a hubovité. A bez droždia sa nezaobídete ani pri pečení palaciniek z chudej kaše. Kaša môže byť čokoľvek: perličkový jačmeň, proso, krupica, ovsené vločky. Môžete použiť niekoľko naraz. Cesto je potrebné najskôr vložiť do teplej vody (alebo mlieka, ak nikto nedrží pôst) a nechať vykysnúť a potom ho opatrne pridať do kaše spolu s cukrom alebo medom, soľou a napríklad škoricou. Alebo so zázvorovým práškom. Pečieme na veľmi horúcej panvici a na pomerne veľkom množstve oleja – aby sa nerozpadli. A pre všetky ostatné možnosti je celkom vhodná sóda alebo prášok do pečiva, známy aj ako prášok do pečiva. Hlavná vec je zachovať proporcie. Palacinky s vôňou sódy nie sú vôbec chutné.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #raňajky #palacinkySÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik