Príprava chleba doma: zo semienok, orechov a alternatívnej múky

Príprava chleba doma: zo semienok, orechov a alternatívnej múky

Príprava chleba doma: zo semienok, orechov a alternatívnej múky

Ak ste sa chleba a koláčikov už úplne vzdali alebo to len plánujete a tiež ak chcete do svojho jedálnička pridať viac zdravej vlákniny, bez chleba sa nezaobídete. Toto je lahodná, pestrá a lacná alternatíva k vášmu bežnému občerstveniu a pečivu, ktorá vám pomôže dostať sa o krok bližšie k zdravému stravovaniu. Nepochybnými výhodami chleba je tiež jeho dlhá trvanlivosť, skladnosť a nízka hmotnosť – to, čo potrebujete na rýchle občerstvenie na cestách alebo v práci.

Chlieb si doma pripravujeme zo semienok, orechov, alternatívnych múk

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Trochu o histórii chleba
  • Spôsoby výroby chleba
  • Ražný chlieb
  • Rastlinný chlieb
  • Iné druhy chleba
  • Cereálny chlieb
  • Chrumkavý domáci chlieb s ražnou múkou
  • Ľanový chlieb s bylinkami
  • Sušienky s korením a semienkami

Trochu o histórii chleba

Knäckebroty sú považované za zdravšiu alternatívu tradičného chleba.
Knäckebroty sú považované za zdravšiu alternatívu tradičného chleba.

Prvý chlieb sa objavil dávno pred naším letopočtom. Archeológovia našli skamenené kúsky sušeného chleba aj v egyptských pyramídach. Predpokladá sa, že ide o jednu z prvých konzervovaných potravín v histórii ľudskej civilizácie. V stredoveku sa chlieb sušil, aby prežil dlhé zimné mesiace alebo si ho vzal so sebou na dlhú cestu.

Začiatkom 20. storočia sa v Spojených štátoch začal sušený chlieb vyrábať v priemyselnom meradle. V tejto dobe prichádza do módy zdravý životný štýl, kondícia a správna výživa. Chrumkavé chleby získavajú slávu ako zdravý a nízkokalorický produkt a získavajú si davy fanúšikov. S rozvojom vedy a techniky sa receptúra ​​chleba neustále zdokonaľovala a sortiment sa zväčšoval, takže dnes je výrobok obľúbený po celom svete ako vynikajúca alternatíva chleba – takmer superpotravina.

Spôsoby výroby chleba

Pri výrobe sa chlieb vyrába dvoma hlavnými metódami – extrúziou a pečením. A ak prvá vyžaduje špeciálnu komoru s teplotou 300 ℃ a vysokým tlakom, potom druhá vyžaduje iba rúru a/alebo sušičku. Upečený chlieb sa preto dá ľahko pripraviť aj v tej najobyčajnejšej kuchyni.

Ražný chlieb

Ražný chlieb je dnes považovaný za najobľúbenejší. Sú naozaj veľmi chutné a obľubujú ich aj tí, ktorých stravovacie návyky sú veľmi konzervatívne. Na prípravu týchto chlebov budete potrebovať ražnú múku alebo chlebový kvások, ako aj vodu, rastlinný olej, soľ, voliteľné sladidlo a semienka alebo orechy pre maximálne chrumkavú textúru.

Ako sladidlo si môžete vziať trstinový cukor, prírodný med, sladidlo alebo sušené ovocie. Najlepšie tu fungujú sušené slivky, hrozienka bez semien a sušené marhule. Ovocie opláchnite, namočte do horúcej vody asi 20-30 minút a potom rozdrvte na kašu. Orechy alebo semienka nasekajte veľmi jemne. To sa dá urobiť nožom, potom bude štruktúra hotového chleba mierne nerovnomerná alebo ho rozdrvte v mixéri. Ďalším krokom je spojiť všetky ingrediencie, vymiesiť tenké lepkavé cesto, prikryť potravinovou fóliou a nechať 30-40 minút. V tomto čase orechy a semená začnú absorbovať vlhkosť a mierne napučiavať.

Najpohodlnejší spôsob vyvaľkania chlebového cesta je cez potravinovú fóliu priamo na silikónovej podložke alebo papieri na pečenie. Čím tenšia vrstva, tým bude chlieb chrumkavejší. Vyvaľkané cesto pomocou ostrého noža nakrájame na kúsky požadovanej veľkosti. Ak chcete, potrieme ich rozšľahaným bielkom alebo škrobovým želé a posypeme hrubozrnnou morskou soľou, sušenými provensálskymi bylinkami alebo údenou paprikou. Chlieb pečieme v rúre predhriatej na 170 – 200 ℃ so zapnutým režimom konvekcie asi 10 – 15 minút. Podávajte ich úplne vychladené s akýmkoľvek dipom, nátierkou alebo hummusom. Mimochodom, namiesto orechov a semiačok môžete použiť otruby – takto získate najviac nízkokalorickú verziu chleba.

Rastlinný chlieb

Do zeleninových knäckebrotov môžete pridať semienka, orechy a pod.
Do zeleninových knäckebrotov môžete pridať semienka, orechy a pod.

Na druhom mieste v obľúbenosti je teraz zeleninový chlieb s ľanovými semienkami, ktorý sa dá veľmi ľahko pripraviť aj doma. Ako základ si vezmite akúkoľvek zeleninu, ktorú máte radi – paradajky, sladkú papriku, zeler, mrkvu, cuketu atď. Ak máte radi svetlé chute, pridajte koriander, kôpor, cesnak alebo feferónku. Pečená tekvica funguje skvele aj v chleboch. Všetku pripravenú zeleninu nahrubo nasekajte a potom rozdrvte v mixéri do hladka.

Na klíčenie budete potrebovať aj ľanové semienka a raž. Dajú sa kúpiť vo veľkých supermarketoch alebo na trhoviskách. Ľan najskôr prepláchnite a namočte do teplej vody aspoň na 2 hodiny, najlepšie cez noc. Táto prísada je povinná, dodá potrebnú viskozitu tomu, čo je v podstate zeleninové smoothie a premení ho na akési cesto. Raž by mala byť tiež vopred namočená a potom nakrájaná spolu so zeleninou. Táto prísada dodá chlebu príjemnú vôňu čerstvo upečeného chleba Borodino.

Ďalšou povinnou zložkou je tu olej – olivový, orechový, tekvicový alebo bežný rafinovaný slnečnicový. Vezmite si to, čo sa hodí k vybranej zelenine a čo máte radi. Pre chrumkavejšiu textúru pridajte aj semienka alebo orechy.

Ďalším krokom je spojiť všetky ingrediencie a výsledné cesto dobre premiešať. Nebojte sa, že vám vyjde tekutý – tak to má byť. Zeleninové knäckebroty varte v sušičke alebo rúre pri nízkych teplotách asi 6 hodín. Presný čas závisí ako od výkonu sušičky, tak aj od hrúbky cesta. Hotový chlieb ešte horúci nakrájajte na kúsky požadovanej veľkosti pomocou kuchynských nožníc alebo rezača na pizzu. Mali by byť uložené v nádobe s pevným vekom.

Iné druhy chleba

Vo všeobecnosti sa chlieb môže vyrábať z akejkoľvek celozrnnej múky, či už je to pohánka, ovsená kaša, ryža atď. Technológia varenia bude rovnaká ako v prípade raže. Celozrnná múka obsahuje mnohonásobne viac vlákniny, mikroprvkov a vitamínov ako bežná pšeničná múka, takže chlebíky sú sýte a zdravé. Na úplné občerstvenie stačí 3-5 kusov, čo je oveľa lepšie ako pár cukríkov alebo balíček čipsov.

Ponúkame vám 4 overené recepty na lahodný chlieb.

Cereálny chlieb

Cereálne chlebíky so sezamom, makom a ľanom deti jednoducho zbožňujú. A dospelí budú zrejme radi chrumkať od srdca.

Cereálny chlieb
Cereálny chlieb

Na prípravu 1 porcie potrebujete:

  • cereálne vločky – 120 g
  • ražná múka – 120 g
  • slnečnicové semená – 50 g
  • sezam – 40 g
  • olivový olej – 3 lyžice. l.
  • ľanové semená – 1 polievková lyžica. l.
  • mak – 1 lyžička.
  • soľ – 1/2 lyžičky.

1. V hlbokej miske zmiešajte sezamové semienka, ľanové semienka, slnečnicové semienka, soľ a ražnú múku. Pridajte vločky, olivový olej, 200 ml vody a dôkladne premiešajte.

2. Plech vystelieme papierom na pečenie alebo silikónovou podložkou. Cesto rozotrieme v rovnomernej tenkej vrstve, posypeme makom.

3. Chlieb pečieme v rúre predhriatej na 160℃ asi 20 minút. Potom vyberte plech, cesto nakrájajte na malé trojuholníky a vložte späť do rúry. Pečieme ďalších 15-20 minút. Potom znížte teplotu na 100 ℃ a chlieb sušte 30 minút.

Poznámka pre hostiteľku

Pergamenový papier musí byť vysokej kvality. Toto je veľmi dôležité. Aby sa k nej chlieb neprilepil.

Mimochodom

Najlepšie je tieto chleby mierne osladiť dobrým medom.

Chrumkavý domáci chlieb s ražnou múkou

Do domáceho ražného chleba pridajte podľa chuti akékoľvek orechy, semienka alebo sušené ovocie. Takto budete mať na stole zakaždým nové jedlo.

Chrumkavý domáci chlieb s ražnou múkou
Chrumkavý domáci chlieb s ražnou múkou

Na prípravu 10 porcií potrebujete:

  • ražná múka – 200 g
  • pšeničná múka – 200 g (najlepšie celozrnná)
  • maslo – 100 g (alebo 80 g zeleniny, alebo 50 g masla plus 50 g zeleniny)
  • studené mlieko – 75 ml
  • cukor – 1 polievková lyžica. l.
  • soľ – 1 lyžička.
  • akékoľvek plnivá (otruby, mak, ľan atď.)

1. Predhrejte rúru na 200 °C. Rozpustite maslo. V hlbokej miske zmiešame maslo, cukor, soľ, mlieko a oba druhy múky. Pridajte semená alebo otruby.

2. Vymiesime tuhé, ale elastické cesto. Ak to robíte v pekárni, zvoľte program “cesto na halušky”. Bude pripravený za 18 minút.

3. Cesto rozvaľkáme na veľmi tenko (čím tenšie, tým bude chlieb chrumkavejší). Pomocou vidličky alebo špeciálneho valčeka urobte otvory po celom povrchu vrstvy, potom ju nakrájajte na obdĺžniky, trojuholníky, kosoštvorce – ako chcete.

4. Kúsky položte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte v rúre predhriatej na 175℃ asi 15 minút. Akonáhle začnú bochníčky zlatnúť, zapnite konvekčný režim a pečte ďalších 5 minút.

Poznámka pre hostiteľku

Rozhodnite sa sami, aký rastlinný olej si do týchto chlebíkov vyberiete. Skúste ich uvariť na olivovom alebo orechovom oleji.

Mimochodom

Takéto chleby, ak sú nakrájané na malé štvorčeky, budú ideálnym základom pre jednohubky na slávnostnom stole.

Ľanový chlieb s bylinkami

Chrumkavé chleby pripravené podľa nášho receptu sú výbornou alternatívou krekrov a chipsov.

Ľanový chlieb s bylinkami
Ľanový chlieb s bylinkami

Na prípravu 10 porcií potrebujete:

  • ľanové semená – 200 g
  • ražné otruby – 4 lyžice. l.
  • petržlen – 30 g
  • oregano – 1 lyžička.
  • bazalka – 1 lyžička.
  • tymián – 1 lyžička.
  • soľ – 1 lyžička.
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Ľanové semienko zalejte teplou prevarenou vodou tak, aby presahovalo objem o 1,5 – 2 cm, nechajte aspoň 2 hodiny, najlepšie cez noc. Ľan by mal úplne absorbovať vodu a získať rôsolovitú konzistenciu.

2. K ľanovým semienkam pridajte ražné otruby, korenie a jemne nasekané bylinky. Dôkladne premiešame.

3. Plech vystelieme papierom na pečenie, vymastíme olivovým olejom a rozotrieme zmes ľanových semienok na hrúbku 3-5 mm. Vyrovnajte mokrými rukami.

4. Chlieb pečieme v rúre predhriatej na 180℃ asi 35 minút alebo pri 60℃ asi 2 hodiny. Až do sebavedomej zlatohnedej kôrky.

Poznámka pre hostiteľku

Ak chcete dať chlebu kaukazský prízvuk, nahraďte petržlen koriandrom a všetky ostatné koreniny slnečnicovým chmeľom.

Mimochodom

Je lepšie piecť tieto chleby v rúre v režime „hore-dole“ bez konvekcie.

Sušienky s korením a semienkami

Tieto chleby sú ideálne do ľahkých šalátov s čerstvou zeleninou, pyré a len tak k čaju. Deti milujú, keď sú obložené orieškami a hnedým cukrom.

Príprava sušienok s korením a semenami
Príprava sušienok s korením a semenami

Na prípravu 1 porcie potrebujete:

  • múka – 190 g
  • voda – 100 ml
  • tekvicové semená – 3-4 lyžice. l.
  • mak – 4 lyžičky.
  • sezam – 4 lyžičky.
  • rasca – 3 lyžičky.
  • rastlinný olej – 15 g
  • paprika – 2 lyžičky.
  • provensálske bylinky – 2 lyžičky.
  • soľ – 3 g
  • suché droždie – 2 g

1. Zmiešajte droždie, múku, soľ, rastlinný olej. Po troškách pridávajte vodu. Vymiesime mäkké elastické cesto, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme 1,5 hodiny kysnúť.

2. Cesto rozvaľkajte na tenkú vrstvu. Necháme asi 10 minút odpočívať.

3. Cesto opatrne preložíme na plech a uhladíme. Zľahka potrieme bielkom alebo medom zriedeným vodou. Posypeme korením, korením, orechmi, makom, semienkami. Semená zľahka zatlačte valčekom po vrchu. Cesto nakrájajte na pásiky.

4. Rúru predhrejeme na 180℃ a chlieb pečieme asi 20 minút do zlatista. Ochlaďte na mriežke a…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik