Pripravujeme polievky s pohánkou: kapustová polievka, Shakhtyorsky, ryby atď.

Pripravujeme polievky s pohánkou: kapustová polievka, Shakhtyorsky, ryby atď.

Pripravujeme polievky s pohánkou: kapustová polievka, Shakhtyorsky, ryby atď.

Aké sú výhody polievok s pohánkou? Pretože sú sýte, chutné a lacné. Pohánka pridáva jedlám výhody a jej charakter je taký ústretový, že vytvára harmonické spojenectvá s bravčovým gulášom, žihľavou a dokonca aj rybami.

S pohánkou pripravujeme polievky: kapustnicu, banícku polievku, rybaciu polievku a iné

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Aké sú výhody pohánky?
  • Prečo sa pohánka môže a mala by sa pridávať do polievok
  • Recepty
  • Rybacia polievka s pohánkou
  • Šachtarská polievka s pohánkou
  • Kuracia polievka s pohánkou
  • Pohánková polievka s bravčovým gulášom
  • Pôstna zelená kapustnica s kapustou a žihľavou

Aké sú výhody pohánky?

Pohánka obsahuje veľa horčíka a vitamínov skupiny B pre zdravie nervovej sústavy.
Pohánka obsahuje veľa horčíka a vitamínov skupiny B pre zdravie nervovej sústavy.

Pohánka je silný zdroj energie. Športovci začínajú deň kašou vyrobenou z tejto obilniny a tvrdia, že potom lepšie znášajú tréningový stres. Pohánka sama o sebe je šprintérka: rýchlo rastie a utopí aj tie najsilnejšie buriny. Obsahuje veľa bielkovín, podobným zložením živočíšnym. Výborne sa vstrebáva, preto sa dôrazne odporúča pre vegetariánov, vegánov a pôstnych ľudí.

Smutný, úzkostný, vystrašený? – Jedzte tanier pohánky. Obsahuje veľa horčíka a vitamínov skupiny B pre zdravie nervovej sústavy. Zlepšuje fungovanie mozgu, ktorý lepšie analyzuje príčiny vašej skľúčenosti a nájde účinné východiská zo situácie.

Pravidelná konzumácia pohánky priaznivo pôsobí na činnosť srdca a pomáha znižovať hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Táto obilnina nemá prakticky žiadny vplyv na hypoglykemický index. A ak ryža, proso a krupica môžu vyvolať prudký nárast cukru, potom s pohánkou je to nemožné.

Obsahuje veľa vlákniny, ktorá nielen dokonale čistí telo od prebytočnej vody a toxínov, ale zlepšuje aj činnosť pankreasu, ktorý často pri prísnych diétach trpí.

Pohánka obsahuje flavonoidy, ktoré bojujú proti rakovinovým bunkám. Samozrejme, pohánka nie je všeliekom na vážne choroby, ale môže sa stať spojencom.

Prečo sa pohánka môže a mala by sa pridávať do polievok

Kvôli obohateniu bežnej polievky o celý rad užitočných látok. A tiež, aby bola polievka uspokojivejšia. Ponúkame recepty, ktoré vám spestria stravu a prinesú úžitok.

Recepty

Rybacia polievka s pohánkou

Táto polievka patrí medzi tie „rýchle“, keďže sa pripravuje z akýchkoľvek rybích konzerv. Pohánka zasýti prvé jedlo, smažená cibuľka ho urobí sýtejším, cesnak a petržlen vyvážia chute.

Rybacia polievka s pohánkou
Rybacia polievka s pohánkou

Na prípravu 6 porcií potrebujete:

  • ružový losos, makrela, saury vo vlastnej šťave – po 350 g
  • pohánkové jadro – 100 g
  • mrkva – 500 g
  • cibuľa – 400 g
  • cesnak – 4 strúčiky
  • petržlen – 30 g
  • rastlinný olej – 2 lyžice. l.
  • maslo – 300 g
  • soľ

1. Cibuľu a cesnak ošúpeme, nakrájame nadrobno. Mrkvu ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Smažte cibuľu na panvici s hrubým dnom v rastlinnom oleji po dobu 5 minút. Pridajte mrkvu a cesnak, pridajte soľ a smažte za stáleho miešania 10 minút.

2. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme pohánku. Smažte, miešajte, 3-4 minúty. Vložte pripravenú pohánku do hrnca so zeleninou, premiešajte.

3. Do panvice so zeleninou nalejte 1,2 litra studenej pitnej vody, na strednom ohni priveďte do varu, povarte 10 minút. Počas varenia obsah panvice premiešajte.

4. Nalejte šťavu z konzervy do panvice. Samotnú rybu rozdrobte vidličkou na malé kúsky. Vložte do hrnca. Varte 10 minút.

5. Petržlenovú vňať nasekáme veľmi jemne. V prípade potreby polievku osoľte. Pridajte petržlenovú vňať, panvicu prikryte pokrievkou, vypnite oheň, nechajte 5 minút lúhovať a potom podávajte.

Mimochodom

Jedného dňa, keď budete mať čas, pripravte túto polievku z čerstvých rýb: bude to ešte chutnejšie.

Poznámka pre hostiteľku

Polievka bude veľmi chutná, ak k smaženej cibuľke, mrkve a cesnaku pridáte trochu paradajkového pretlaku alebo pasírovaných paradajok.

Šachtarská polievka s pohánkou

Toto je jedlo pre skutočných mužov, ktorí potrebujú načerpať energiu pred pracovným dňom alebo obnoviť silu po ťažkej šichte. Navyše zeleninu k nej nepražíme, ale pridávame čerstvú do vývaru, čím je polievka zdravšia.

Šachtarská polievka s pohánkou
Šachtarská polievka s pohánkou

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • kuracie stehná – 2 ks.
  • pitná voda – 3 l
  • cibuľa – 100 g
  • mrkva – 150 g
  • zemiaky – 300 g
  • pohánka – 100 g
  • petržlen – 20 g
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​​​čierne korenie – podľa chuti

1. Pripravíme si vývar na polievku. Kuracie stehná umyte a vložte do hrnca. Zalejte studenou vodou a priveďte do varu. Odstráňte penu pomocou štrbinovej lyžice. Kuracie stehná povaríme vo vývare 1 hodinu. Hotový kurací vývar precedíme cez jemné sitko do veľkého, čistého hrnca. Oddeľte mäso z hydiny od kosti a natrhajte na malé kúsky. Vložte do misy, prikryte a nechajte, kým nebude pripravený na použitie.

2. Cibuľu na polievku ošúpeme a nakrájame nadrobno. Mrkvu ošúpeme, umyjeme a nastrúhame na strednom strúhadle. Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na stredne veľké kocky.

3. Panvicu s vývarom položte na silný oheň a priveďte do varu. Pridajte zemiaky, cibuľu a mrkvu. Opäť privedieme do varu a na miernom ohni varíme 10 minút.

4. Pohánku na polievku roztrieďte a dôkladne prepláchnite. Pridajte to do panvice s vývarom a zeleninou, pridajte trochu soli. Varte na miernom ohni bez pokrievky 10 minút.

Mimochodom

Vývar pre túto polievku s pohánkou môže byť varený z kuracích pŕs na kosti, potom bude jedlo menej mastné a diétnejšie. A chuť sa určite nezhorší.

Poznámka pre hostiteľku

Polievku môžeme na urýchlenie procesu variť aj vo vode s párkami alebo párkami. V tomto prípade odporúčame vopred opražiť cibuľu a mrkvu priamo na panvici, potom pridať vodu a priviesť do varu. Potom pridáme zemiaky, pohánku a varíme 15 minút. Umiestnite klobásy 5 minút predtým, ako budú pripravené.

Kuracia polievka s pohánkou

Jednoduché a zrozumiteľné prvé jedlo, ktoré je vhodné pre tých, ktorí sa snažia kontrolovať svoju váhu. Vývar sa pripravuje z kuracích pŕs, čo znamená, že je bohatý, ale nie mastný. Polievka je ľahká a zasýti, po takomto obede sa pokojne „prežijete“ až do večere bez zbytočného maškrtenia.

Kuracia polievka s pohánkou
Kuracia polievka s pohánkou

Na prípravu 6 porcií potrebujete:

  • kuracie prsia s kosťou – 500 g
  • zemiaky – 400 g
  • mrkva – 150 g
  • sladká paprika – 150 g
  • cibuľa – 120 g
  • pohánka – 100 g
  • rastlinný olej – 2 lyžice. l.
  • cesnak – 4 strúčiky
  • kôpor – 2 vetvičky
  • petržlen – 2 vetvičky
  • bobkový list – 2 ks.
  • soľ
  • mleté ​​čierne korenie

1. Varíme vývar. Kuracie prsia vložte do hrnca, pridajte 3 litre vody a priveďte do varu. Keď voda vrie, zbavte peny, pridajte soľ, pridajte bobkový list a cesnak a pokračujte v varení 2025 minút. Potom kurča vyberte, oddeľte mäso od kostí a nakrájajte na malé plátky.

2. Mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle, papriku nakrájame na tenké pásiky, cibuľu nadrobno. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky, pridáme do vývaru.

3. Pohánku prepláchneme a pridáme do panvice, 10 minút po zemiakoch. Keď je pohánka takmer hotová, pridajte nakrájané kuracie mäso, dochuťte soľou, korením a pridajte bylinky. Varte ďalšie 3 minúty.

Mimochodom

Ak namiesto zemiakov pridáte karfiol, obsah kalórií v miske sa zníži. A ak si pohánku najprv opražíte na masle na panvici, polievka bude aromatickejšia.

Pohánková polievka s bravčovým gulášom

Polievka z bravčového guláša sľubuje, že bude poriadne mastná. Preto je v tomto prípade dôležité použiť prípravok, ktorý túto nevýhodu kompenzuje. Pohánka sa s touto úlohou dokonale vyrovná: neutralizuje tuk a pomáha dobre absorbovať polievku.

Pohánková polievka s bravčovým gulášom
Pohánková polievka s bravčovým gulášom

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • bravčový guláš – 400 g
  • pohánka – 150 g
  • zemiaky – 400 g
  • cibuľa – 200 g
  • mrkva – 150 g
  • paradajky – 300 g
  • soľ

1. Na prípravu pohánkovej polievky pripravte zeleninu. Mrkvu, cibuľu a zemiaky ošúpeme. Zemiaky nakrájame na kolieska alebo kocky. Mrkvu nakrájame na pásiky alebo nastrúhame. Cibuľu nakrájame na malé kocky.

2. Pohánku roztrieďte a prepláchnite.

3. Zemiaky necháme zovrieť, po uvarení pridáme pohánku a všetko spolu varíme 15 minút. Podľa chuti dosolíme.

4. Z plechovky duseného mäsa odstráňte tuk a orestujte v ňom mrkvu a cibuľu. Paradajky nastrúhame a pridáme do panvice k zelenine. Všetko spolu povaríme 3-4 minúty.

5. Guláš vložíme do hrnca so zemiakmi a pohánkou, privedieme do varu, povaríme 3-4 minúty. Pridajte restovanie a varte polievku z bravčového mäsa s pohánkou 3-4 minúty. Hotovú polievku necháme 15 minút odpočívať a potom podávame.

Mimochodom

Do polievky môžete pridať pár strúčikov cesnaku pretlačených lisom: jedlo bude aromatickejšie a chuť pikantnejšia.

Poznámka pre hostiteľku

Ak nie sú čerstvé paradajky na pohánkovú polievku, môžete použiť konzervované vo vlastnej šťave. Mali by sa jednoducho roztlačiť vidličkou a pridať k restovanej zelenine.

Pôstna zelená kapustnica s kapustou a žihľavou

Žihľava a žihľava sú v jarných a skorých letných dňoch vždy pod našimi nohami. Takže skôr, ako vyrastú a zhrubnú, je čas uvariť „snitnú“ kapustnicu: tak sa kedysi nazývala zelená kapustová polievka. Namiesto trpaslíka a žihľavy môžete použiť iné divoké a záhradné rastliny: šťavel, špenát, quinoa, mladé výhonky papraďa.

Pôstna zelená kapustnica s kapustou a žihľavou
Pôstna zelená kapustnica s kapustou a žihľavou

Na prípravu 2 porcií potrebujete:

  • plieskanice – 200 g
  • žihľava – 200 g
  • pohánka – 100 g
  • cibuľa – 120 g
  • soľ

1. Z borovice a žihľavy odstráňte stonky a hrubé žily. Listy oparíme vriacou vodou, vložíme do sitka, zľahka vytlačíme, nasekáme nadrobno a vložíme do hrnca.

2. Cibuľu nakrájame veľmi jemne. Pridajte cibuľu do panvice s bylinkami. Nalejte do 2 misiek vody, použite tie isté misky, v ktorých budete polievku podávať, priveďte do varu a na miernom ohni varte 10-15 minút.

3. Pohánku prepláchneme, kým voda nevytečie číra, preložíme do sitka, pretrasieme a pridáme cereálie do polievky. Podľa chuti osolíme a varíme, kým pohánka nie je hotová, asi 15 minút.

Mimochodom

Žihľava a žihľava, ako každá divoká zeleň, by sa mali zbierať mimo ciest a priemyselných odvetví, inak spolu s vitamínmi dostanete spravodlivý podiel škodlivých látok.

Poznámka pre hostiteľku

Ak pripravujete nepôstnu polievku zo zelenej kapusty, pred podávaním môžete na každý tanier pridať trochu kyslej smotany a polovicu vajíčka uvareného natvrdo.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #pohánka #polievkySÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik