K receptu
Tajomstvom úspešného steaku je výber správneho mäsa na steak a dodržiavanie technológie varenia. Vtedy bude jahňacina pri pečení rare alebo medium rare šťavnatá a jemná. Ale stupeň praženia je vec chuti. Hlavnou vecou v tejto veci nie je preháňať to. Prílohou k steaku môže byť čerstvo nakrájaná zelenina a pyré z koreňového zeleru – je ľahšie a chuťovo výraznejšie ako zemiakové pyré. Príloha tu nie je hlavná vec, mala by byť jednoduchá. Hlavná vec je tu steak! A jahňací steak je rozprávka!
zložitosť: ľahko Porcie: 1 varenie: 8 min Pridať. čas: 30 minGril/BBQPraženieNa grile, na grileEurópska kuchyňaVečeraVečeraHlavný chodVegetariánstvoPiknikINGREDIENCIE NA 1 PORCIUjahňacia panenka – 300 gtymiánu, čierne korenie, rozmarín – podľa chuti olivový olej – 1-2 lyžice. l. zelerový koreň – 400 g smotany 20% – 0,5 lyžice maslo – 2 lyžice. l uhorka, paradajka, zelenina – nasekaná soľ – podľa chuti Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Mäso dôkladne opláchnite. Na doske posypeme korením a jemne pokvapkáme olivovým olejom a jednu stranu steaku vtlačíme do korenia.
Krok 2
Posypeme tým istým korením a pokvapkáme olejom z druhej strany, pričom korenie pritlačíme. Nepridávajte soľ! Steak sa osolí až vtedy, keď je hotový.
Krok 3
Zakryte fóliou a dajte na 30 minút do chladničky.
Krok 4
Medzitým ošúpeme koreň zeleru, nakrájame na kocky a uvaríme v troche osolenej vody do mäkka. Pyré pomocou mixéra.
Krok 5
Do horúceho pyré pridáme smotanu a maslo a premiešame.
Krok 6
Grilovaciu panvicu dobre rozohrejeme, len zľahka vymastíme olejom (nepolievame, ale namastíme!), steak vyberieme a osušíme papierovou utierkou. Smažte na každej strane 1,5-2 minúty, stlačte špachtľou. Potom ďalšie 2-2,5 minúty, kým sa nevytvorí mriežka. Na strane, kde zostala tenká vrstva bravčovej masti, môžete vyprážať dlhšie a na strane, kde nie je, menej.
Krok 7
Po vyprážaní nechajte steak prikrytý odpočívať 10 minút, počas ktorých sa dopečie.
Krok 8
Pyré dáme na tanier a nakrájame čerstvú zeleninu. Pri podávaní steak posolíme a posypeme nasekanými bylinkami.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Steak sa vypráža na dobre rozohriatej panvici. Pred vyprážaním steaku sa odporúča prečítať si o stupňoch prepečenia steakov – to je tiež dôležité. Jahňacie mäso je lepšie vybrať od skúseného človeka, ak v týchto veciach nemáte skúsenosti, alebo si ho kúpiť v dobrom supermarkete od známeho výrobcu. Mäso na steak by nemalo byť vláknité, ale mladé a jemné, napríklad jahňacie, a nie starý baran, ktorý zomrel prirodzenou smrťou
UŽITOČNÉ RADY
Steak pri podávaní alebo po vyprážaní osoľte, aby z mäsa nevytiekla prebytočná šťava, potom si môžete pochutnať aj na vzácnom mäse, ak chcete…ak si zvolíte správne mäso, samozrejme….