K receptu
Pri plánovaní týždennej večere sa vždy snažíme vybrať jedlo, ktoré sa dá uvariť v jednom hrnci. Ak je tam aj minimum manipulácií, toto je určite naša obľúbená. Tento recept na merlúzu je len jedným z tých, pohodlný a rýchly – ryba aj príloha sú varené v jednej forme a rúra robí všetku prácu.
zložitosť: ľahko Porcie: 4 varenie: 55 minHlavný chodINGREDIENCIE NA 4 PORCIE600 g filé z merlúzy 3 strúčiky cesnaku 1 malá sladká cibuľa 1 veľká feniklová cibuľka 10 vetvičiek tymiánu a strúhaná kôra z 1 citróna 600 g cherry paradajok olivový olej soľ, čerstvo mleté čierne korenie Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Predhrejte rúru na 200°C. Filet z merlúzy nakrájame na 6-8 kusov.
Krok 2
Cesnak ošúpeme a nasekáme nadrobno. Cibuľu nakrájajte na tenké pol krúžky. Feniklovú cibuľku rozrežte na polovicu, odstráňte tvrdú základňu a nakrájajte na tenké pierka.
Krok 3
V miske zmiešajte 1,5 lyžice. l. olivový olej, cesnak, tymián a citrónovú kôru, pridajte trochu soli a korenia. Rybu vložte do misy, premiešajte a odložte.
Krok 4
Misu na pečenie zľahka naolejujte a dnu poukladajte cibuľu a potom fenikel. Fenikel pokvapkáme olivovým olejom a polovicou citrónovej šťavy, soľou a korením. Položte paradajky na vrch, ak sú dostatočne veľké, nakrájajte ich na polovicu. Vložte panvicu do predhriatej rúry na 30-35 minút.
Krok 5
Na zeleninu položte filety zo merlúzy a misku zalejte marinádou. Pekáč vráťte do rúry a pečte 8-10 minút.
Krok 6
Vyberte misku z rúry a pokvapkajte zvyšnou citrónovou šťavou. Posypeme lístkami tymiánu a podávame.
MIMOchodom
Existuje názor, že do marinády je potrebné pridať veľmi málo soli, je lepšie pridať soľ na vrch filé tesne pred varením. Ak sa v marináde používa citrusová šťava, ocot alebo víno, nenechávajte filé v tejto marináde dlhšie ako 30 minút, inak kyslé prostredie spôsobí, že vlákna budú príliš mäkké a ryba sa rozpadne na kúsky.