6 lahodných receptov na ramen: chudé, pikantné bravčové mäso, miso ramen a ďalšie

6 lahodných receptov na ramen: chudé, pikantné bravčové mäso, miso ramen a ďalšie

6 lahodných receptov na ramen: chudé, pikantné bravčové mäso, miso ramen a ďalšie

Ramen je jedinečné jedlo, ktoré za menej ako 100 rokov prešlo dlhú cestu od lacného rýchleho občerstvenia k rezidentovi najlepších reštaurácií na svete. V Japonsku sú v obchodoch s ramenami dlhé rady. Chytiť overené recepty.

Šesť lahodných receptov na ramen: chudé, pikantné bravčové mäso, miso ramen a ďalšie

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Čo je ramen a s čím sa jedáva?
  • Ramenový vývar
  • Ramen rezance a ďalšie prísady
  • Instantný ramen
  • Recepty
  • Pôstny ramen s tofu
  • Ramen s hovädzím mäsom
  • Miso ramen
  • Ramen s hlivou v zeleninovom vývare
  • Ramen s pikantným bravčovým mäsom
  • Ramen s kuracím vývarom

Čo je ramen a s čím sa jedáva?

Ramen je druh pšeničných rezancov a polievka s nimi. Jedlo patrí do kategórie chukaryori, pretože do Japonska prišlo z Číny, tu sa obohatilo o špeciality a v novej podobe začalo svoje víťazné ťaženie svetom. Dnes je ramen hlavným kulinárskym symbolom Japonska.

Slovo „ramen“ sa skladá z dvoch hieroglyfov a znamená „natiahnuť“ a „rezance“ (mimochodom, slovo „lagman“ znamená to isté). Existuje veľké množstvo receptov na ramen, je to dizajnové jedlo, do ktorého môžete pridať čokoľvek: huby, mäso, ryby, bylinky.

Ramenový vývar

Do ramenového vývaru pridajte zázvor, riasu kombu, pór a veľa cesnaku.
Do ramenového vývaru pridajte zázvor, riasu kombu, pór a veľa cesnaku.

Ramenový vývar môže byť mäsový, kurací, rybí alebo zeleninový. Navyše, ak sa varí s pridaním miso pasty, potom je to miso ramen a ak sa varí so sójovou omáčkou, potom je to sójový ramen. Hovädzie a bravčové vývary môžu byť číre alebo zakalené. Prvý sa varí na miernom ohni niekoľko hodín z vopred namočeného mäsa, druhý – pri intenzívnom vare. Pre klasickú ázijskú chuť pridajte do vývaru zázvor, riasu kombu, pór a veľa cesnaku.

Ramen rezance a ďalšie prísady

Ramen rezance patria do kategórie naťahovacích rezancov a nie sú vôbec jednoduché na prípravu. Takmer nikto ho nevyrába doma, je jednoduchšie ho kúpiť hotový v ázijskom obchode.

Najautentickejšie doplnky ramena:

  • bravčové chashu – tenké kúsky hrude pošírované v sójovej omáčke s cukrom a mirínom (rovnaký recept môžete použiť na varenie kuracích pŕs);
  • varené alebo marinované kuracie vajcia v omáčke Tare;
  • sušené shiitake;
  • narutomaki – tradičná japonská dusená rybacia rolka;
  • katsuobushi – sušené údené tuniakové vločky;
  • klíčky fazule mungo, bambus, morské riasy a zelenina.

Instantný ramen

Existuje aj instantný ramen, ktorý je potrebné variť 2-3 minúty. To je to, čo sa jedáva v kórejských drámach so zeleninou, syrom, vyprážaným vajíčkom, ryžovými knedľami a klobásami. Rýchly ramen je obľúbený najmä medzi popovými idolmi a TikTokermi.

Recepty

Predstavujeme vám 6 jednoduchých a chutných receptov na ramen.

Pôstny ramen s tofu

Rýchly, sýty a chutný obed. A ak máte radi pikantnejšie, pridajte do vývaru trochu kórejskej pasty gochujang.

Pôstny ramen
Pôstny ramen

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • 400 g rezancov
  • 300 g tofu
  • 200 g čínskej kapusty
  • 150 g šampiňónov
  • 100 g sušených morských rias
  • 1 cibuľa
  • 5 polievkových lyžíc. l. sójová omáčka
  • 3 polievkové lyžice. l. ryžový ocot
  • 2 polievkové lyžice. l. sezamový olej
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3 cm čerstvého koreňa zázvoru
  • 3 stonky zelenej cibule

1. Cibuľu a cesnak nakrájame nahrubo. Ošúpaný zázvor nakrájame na pásiky. V hrnci rozohrejeme sezamový olej a 2 minúty opekáme cibuľu, cesnak a zázvor. Pridajte morské riasy, ryžový ocot, sójovú omáčku a 1 liter horúcej vody. Varíme na miernom ohni 20 minút, precedíme cez sitko do čistej panvice.

2. Rezance uvaríme podľa návodu na obale a scedíme v cedníku. Čínsku kapustu a zelenú cibuľku nakrájame nadrobno, šampiňóny nakrájame na plátky a tofu nakrájame na kocky so stranou 1,5 cm.

3. Vývar privedieme do varu, pridáme tofu, čínsku kapustu, šampiňóny a dusíme 10 minút. Pridajte rezance, zahrievajte 1 minútu a nalejte ramen do misiek. Posypeme zelenou cibuľkou a ihneď podávame.

Poznámka pre hostiteľku

Ramen sa tradične podáva s lyžicou na vývar a paličkami, aby bolo možné rezance vybrať.

Užitočné rady

Ak nemáte po ruke sušené morské riasy, nalejte 2 polievkové lyžice do vývaru. l. sójovú omáčku alebo pri varení pridajte pár sušených húb shiitake.

Ramen s hovädzím mäsom

Pre Japoncov sú hovädzím ramenom predovšetkým rezance zaliate bohatým vývarom s množstvom prísad. Zvyčajne ide o zeleninu, zeleninu, huby a varené vajcia.

Ramen s hovädzím mäsom
Ramen s hovädzím mäsom

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • 500 g hovädzej dužiny (sviečková, stehno)
  • 2 mrkvy
  • 2 kuracie vajcia
  • 100 g udon rezance
  • 100 g hlivy ustricovej
  • 100 g enoki
  • 100 g špenátu
  • 1 cibuľa
  • 2 polievkové lyžice. l. sójová omáčka
  • 30 g hrášku microgreens
  • 1 červená čili paprička
  • 1 polievková lyžica. l. citrónová šťava
  • 10 kusov čierneho korenia
  • 1 lyžička. čierne sezamové semienka
  • 2 bobkové listy
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • soľ

Ak chcete odoslať:

  • papriková pasta
  • vápno

1. Hovädzie mäso vložíme do hrnca, zalejeme 1,5 litrom studenej vody a na prudkom ohni privedieme do varu. Znížte teplo na minimum a dôkladne odhrňte. Pridajte cibuľu, jednu mrkvu, korenie, bobkový list, soľ a varte 45 minút.

2. Druhú mrkvu nakrájame na tenké pásiky. Hlivu natrháme na kúsky. Rozdeľte enoki na malé skupiny. Chilli nakrájame na kolieska.

3. Mäso vyberieme, nakrájame na plátky a udržiavame v teple. Vývar precedíme, vyberieme zeleninu a korenie.

4. Udon uvaríme podľa návodu na obale, scedíme v cedníku a prepláchneme vodou.

5. Vajcia uvaríme na tvrdo, 8 minút. Ošúpeme a prekrojíme pozdĺžne na polovicu.

6. Priveďte vývar do varu, pridajte huby a mrkvu. Varte 10 minút, pridajte sójovú omáčku a citrónovú šťavu, odstráňte z tepla.

7. Nalejte vývar s hubami a mrkvou do tanierov. Pridajte hovädzie mäso, udon, špenát, microgreens a čili krúžky. Pridajte polovicu vajíčka a ozdobte sezamovými semienkami. Ihneď podávajte s kolieskami limetky a paprikovou pastou (podľa chuti pridajte do polievky).

Užitočné rady

Tento typ ramena má číry vývar. Pre hustejší paitan ramen sa vývar dusí s mäsom a kosťami pri vysokom vare. Vďaka tomu bude vývar lepkavý.

Poznámka pre hostiteľku

Skúste marinovať uvarené vajíčka na ramen v sójovej omáčke – získajú nezvyčajnú farbu a dodajú ramenu chuť umami.

Miso ramen

Ak chcete, aby bol váš ramen ešte autentickejší, hľadajte riasy kombu v ázijských uličkách supermarketov. Toto je morská riasa, na ktorú sme zvyknutí, len veľmi nahrubo nasekaná (v plátoch) a vysušená. Pridajte súčasne s miso pastou.

Miso ramen
Miso ramen

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • 400 g vaječných rezancov
  • 200 g akéhokoľvek pripraveného mäsa (bravčové, hovädzie, kuracie)
  • 2-4 vajcia
  • 4 huby shiitake alebo šampiňóny
  • 60 – 80 g zlatých fazuľových klíčkov
  • 1 malý kúsok bieleho póru
  • 1 malý zväzok zelenej cibule
  • akúkoľvek čili pastu

Na vývar:

  • 1 liter silného kuracieho vývaru
  • 1–2 lyžice. l. miso pasta
  • 3–4 plátky zázvoru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ

1. Vývar zmiešame s miso pastou, zohrejeme takmer do varu, pridáme zázvor a prelisovaný cesnak, znížime oheň na minimum. Vývar by nemal vrieť: zhorší to jeho chuť. Varte 10-15 minút, potom ochutnajte a upravte na soľ.

2. Vajcia uvaríme nie úplne natvrdo – 7 minút po uvarení. Vložte do ľadovej vody a opatrne ošúpte.

3. Rezance uvaríme podľa návodu na obale, prepláchneme veľkým množstvom studenej vody, scedíme na sitku a necháme uschnúť.

4. Ak chcete, môžete vo vývare zohriať kúsok vareného mäsa. Huby (iba klobúky), zelenú cibuľku a pór nakrájajte na tenké plátky.

5. Na tanier poukladáme klíčky, šampiňóny, pór, cibuľku, na tenké plátky nakrájané mäso a vajcia prekrojené na polovicu. Rozdeľte rezance do misiek. Nech si každý pridá na tanier, čo chce, vrátane horúcej čili pasty.

6. Obsah každej misky zalejte veľmi horúcim vývarom (do misky nepridávajte žiadny zázvor ani cesnak). Podávajte ramen s paličkami a lyžicou.

Mimochodom

Pre pikantnú chuť môžete použiť morské riasy s príchuťou kimchi alebo wasabi.

Ramen s hlivou v zeleninovom vývare

Prekvapivo môžete vyskúšať varenie ramen s inými druhmi rezancov: udon, soba alebo obyčajné vaječné rezance.

Ramen s hlivou v zeleninovom vývare
Ramen s hlivou v zeleninovom vývare

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • 600 ml silného zeleninového vývaru
  • 200 g ramen rezancov alebo iných ázijských rezancov
  • 4 vajcia C0
  • 200 g hlivy ustricovej
  • 6 stoniek (15 g) zelenej cibule
  • 2 vetvičky bazalky
  • 2 vetvičky mäty
  • niekoľko krúžkov (10 g) chilli papričky

Na odoslanie:

  • tmavý sezamový olej
  • sójová omáčka

1. Hlivu utrieme obrúskom, zbavíme tvrdých stopiek a šampiňóny natrháme rukami na pásiky.

2. Vajcia ponorte do horúcej vody s 1 polievkovou lyžicou. l. soľ, položte na strednú teplotu, varte presne 7 minút. Potom preneste do ľadovej vody, nechajte pár minút pôsobiť, potom veľmi opatrne ošúpte: žĺtok vo vajciach je stále mäkký.

3. Rezance uvaríme podľa návodu na obale vo veľkom množstve osolenej vriacej vody. Vložíme do sitka a rezance prepláchneme studenou vodou.

4. Odstráňte stonky mäty a bazalky a lístky jemne nakrájajte. Zelenú cibuľu nakrájajte na tenké plátky. Vajcia prekrojíme pozdĺžne na polovicu.

5. Zmiešajte vývar a hlivu v hrnci, priveďte do varu a povarte 1 minútu.

6. Vložte rezance a všetku zeleninu do misiek, zalejte vriacim vývarom s hubami, do každej misky pridajte vajíčko, ochuťte sójovou omáčkou podľa chuti a pár kvapkami sezamového oleja. Jedlo ozdobíme kolieskami čili a podávame.

Poznámka pre hostiteľku

Pre chuť a vôňu môžeme hotový ramen s hlivou posypať sezamom, opražiť na panvici bez oleja.

Mimochodom

Pre chutný a silný zeleninový vývar nemusíte kupovať špeciálne ingrediencie: šupky a odrezky zeleniny, ktoré používate každý deň, jednoducho uložíte do nádoby v mrazničke. Vhodná mrkva, zeler, cibuľa, paprika, stonky húb, stonky a korienky byliniek, paradajkové „odolky“, jadierka jabĺk a pod. Jediným krokom, ktorý musíte urobiť, aby bolo všetko použiteľné, je veľmi dôkladne zeleninu pred šúpaním a spracovaním očistiť.

Ramen s pikantným bravčovým mäsom

Základom každého ramenu sú pšeničné rezance a podľa potreby je možné pridať aj výdatný vývar.

Ramen s pikantným bravčovým mäsom
Ramen s pikantným bravčovým mäsom

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • 2 litre vývaru (mäsový, kurací alebo zeleninový)
  • 1 kg bravčového pliecka
  • 2 stredné mrkvy
  • 1 stredná cibuľa
  • 1 stonka zeleru
  • 6-7 cm koreňa zázvoru
  • 1 červená feferónka
  • 3 polievkové lyžice. l. sójová omáčka
  • 2 polievkové lyžice. l. Mirina
  • 2 polievkové lyžice. l. olivový olej
  • 1–2 lyžice. l. papriková pasta (alebo podľa chuti)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

Na odoslanie:

  • 6 vajec
  • 240 g pšeničných rezancov
  • 1 pór (iba biela časť)
  • 100 g špenátu
  • 2-3 zelené cibule
  • 1 lyžička. biely sezam
  • 1 lyžička. čierny sezam
  • 1 lyžička. sušené čili vločky

1. Rúru predhrejeme na 160°C. Cibuľu, zeler, zázvor a 1 mrkvu nakrájame na 3-4 časti, roztlačíme strúčiky cesnaku.

2. Mäso potrieme soľou a korením. Zahrejte veľkú panvicu odolnú voči rúre, pridajte 1 polievkovú lyžičku. l. oleja a bravčové mäso opečieme zo všetkých strán do zlatista. Preložíme na tanier. Potom pridajte cibuľu, mrkvu, cesnak a zeler a smažte 5 minút. Zalejeme mirinom, vývarom, sójovou omáčkou, pridáme paprikovú pastu a čili papričku. Vráťte bravčové mäso do panvice a priveďte do varu. Panvicu zakryte pokrievkou a vložte do rúry na 4 hodiny počas pečenia mäso 2 krát otočte. V prípade potreby…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik