Ako piecť tresku v rúre: všetky tajomstvá varenia tejto ryby

Ako piecť tresku v rúre: všetky tajomstvá varenia tejto ryby

Ako piecť tresku v rúre: všetky tajomstvá varenia tejto ryby

Stále si pamätáme tresku, jednu z najdostupnejších rýb. Teraz je to drahšie a vyžaduje si viac pozornosti. Povieme vám, ako sa vyhnúť vysušeniu tresky v rúre, aby ste za svoje peniaze získali čo najviac chuti.

Treska v rukáve so šampiňónmi a zemiakmiSteaky z tresky v rúre s citrónovo-cesnakovým maslomTreska pečená v rúre na provensálsky spôsob s paradajkamiTreska v rukáve so šampiňónmi a zemiakmiSteaky z tresky v rúre s citrónovo-cesnakovým maslom

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Ako dlho piecť tresku v rúre
  • Ako upiecť steaky z tresky v rúre
  • Ako piecť tresku v rúre vo fólii
  • Ako piecť tresku v rúre v pergamene
  • Ako piecť tresku v rúre na soľ
  • S čím upiecť tresku v rúre
  • Ako upiecť tresku v rúre v omáčke
  • Varíme tresku v rúre rôznymi spôsobmi: jednoducho, veľmi chutne a s chutnou prezentáciou
  • Steaky z tresky v rúre s citrónovo-cesnakovým maslom
  • Treska v alobale v rúre s pórom a mrkvou
  • Treska pečená v rúre na provensálsky spôsob s paradajkami
  • Treska v rukáve so šampiňónmi a zemiakmi
  • Treska v rúre na cibuľovom lôžku

Ako dlho piecť tresku v rúre

Čas pečenia tresky v rúre musíte vypočítať na základe hrúbky filé alebo steakov, a nie podľa prítomnosti kože a kostí v rybách.
Čas pečenia tresky v rúre musíte vypočítať na základe hrúbky filé alebo steakov, a nie podľa prítomnosti kože a kostí v rybách.

Existuje jedno univerzálne pravidlo na varenie rýb pri priemernej teplote 160–170 ° C (toto je najsprávnejšia teplota pre ryby v rúre a približne rovnaká teplota sa vytvára na panvici, pre ktorú je toto pravidlo tiež vhodné) . Nezáleží na tom, či má ryba kosti alebo je to filé, či má kožu alebo nie. Jediné, čo musíte urobiť, je zmerať jej hrúbku. Alebo je lepšie povedať „výška“, ak ryba leží na doske? Každých 2,5 cm rovnakej hrúbky a výšky bude trvať varenie 8–11 minút, v závislosti od obsahu tuku v rybe. Čím je tučnejšia, tým dlhšie vydrží. Treska nie je tučná ryba, takže 8-9 minút. Ak je korpus veľký alebo ste rybu napchali, jej hrúbka bude asi 5 cm – potom ju treba piecť 8–9 x 2 = 16–18 minút atď. iste, ale ryba vyschne a bude oveľa horšia, ako by mohla byť. Ak je na rybe niečo (paradajky, vrstva syra s niečím, orechy s bylinkami atď.), Potom môžete mierne pridať čas alebo teplotu.

Ako upiecť steaky z tresky v rúre

Toto je tá najjednoduchšia vec. Rúru predhrejeme na 160–170 °C, je možná konvekcia. Plech alebo pekáč vysteľte pergamenom. Steaky osolíme, okoreníme (ak je ryba marinovaná, marinádu vytrasieme), pomastíme olejom, položíme na pripravený plech, pričom medzi kúskami necháme voľný priestor (takto sa ryba lepšie prepečie) a uložíme do hornej tretiny rúry. Ak chcete zapnúť gril, zvýšte teplotu a skráťte čas pečenia uvedený vyššie.

Ako piecť tresku v rúre vo fólii

Na pečenie tresky musíte použiť alobal, podobne ako iné ryby, keď nemáte po ruke rukáv ani papier na pečenie a rúra je zlá
Na pečenie tresky musíte použiť alobal, podobne ako iné ryby, keď nemáte po ruke rukáv ani papier na pečenie a rúra je zlá

Úprimne, pri súčasnej úrovni vývoja kuchynského náradia nie je jediný dôvod piecť tresku v alobale. Prečo potrebujete fóliu? Aby jemné ryby v horúcej rúre nevyschli a zostali jemné a šťavnaté. S touto úlohou sa však dokonale vyrovnávajú: a) stabilná nízka teplota v dobrej rúre; b) rukáv na pečenie; c) pergamen, známy aj ako papier na pečenie. Navyše, všetky tri to robia lepšie ako fólia. Je to všetko preto, že fólia nedýcha a ryba vo vnútri sa ukáže skôr varená ako pečená; ryba sa veľmi pevne drží na fólii; rybie kosti ľahko roztrhnú fóliu. Takže má zmysel používať fóliu, iba ak je rúra zlá a nemáte ani rukáv, ani pergamen. Ako na to?

  • Najlepšie je použiť hrubú grilovaciu fóliu alebo niekoľko vrstiev bežnej fólie;
  • budete potrebovať pomerne veľký kus – v pomere k veľkosti ryby – tak, aby sa jeho okraje dali ľahko zdvihnúť nad rybu a zaistiť, aby sa vytvoril priestor na tvorbu pary;
  • fóliu zo strany, kam dáte rybu, dobre namažte olejom, aby sa ryba nelepila, alebo ešte lepšie pod rybu dajte prílohu;
  • Po umiestnení ryby a všetkých ďalších prísad do stredu kusu fólie musíte zdvihnúť okraje a opatrne ich zaistiť; praskliny sú možné, ale iba úplne hore, takže z nich môže uniknúť iba para, ale nie šťava;
  • aby sa ryba viac podobala pečeným, je lepšie nastaviť pre ryby dosť vysokú teplotu – 200 °C;
  • Z časového hľadiska sa ryba v alobale pečie o niečo rýchlejšie ako podľa všeobecných zákonov na základe jej hrúbky, pretože teplota v rúre je vyššia.

Ako piecť tresku v rúre v pergamene

Existujú tri spôsoby, ako zabaliť ryby do pergamenu na pečenie a všetky sú veľmi dobré: treska bude veľmi krásna a chutná
Existujú tri spôsoby, ako zabaliť ryby do pergamenu na pečenie a všetky sú veľmi dobré: treska bude veľmi krásna a chutná

Treska v pergamene sa ukáže veľmi elegantne a dokonca aj slávnostne. Papier na pečenie zvoľte ľubovoľný – so silikónovým papierom sa bude pracovať o niečo lepšie, no bežný papier to zvládne. Existujú tri spôsoby, ako dať tresku do pergamenu alebo, ako hovoria Francúzi, do papilotov (francúzsky en papillote – „zabalené v papieri“) a Taliani to nazývajú „al cartoccio“ (taliansky al cartoccio – „v obale“). .

Najprv: vezmite kus pergamenu s veľkosťou približne 30 x 40 cm, položte rybu a ozdobte do stredu kusu. Zdvihnite dlhé okraje papiera a priložte ich k rybe. Okraj prehneme a niekoľkokrát zabalíme, aby zostal priestor na tvorbu pary. Výsledkom bola podlhovastá obálka. Otočte jeho otvorené okraje ako obal od cukríkov a zložte ho pod rybu. Pripravený! Asi tak isto ako tu.

Po druhé: z pergamenu vystrihnite 2 veľké kruhy alebo 2 veľké ovály. Umiestnite tresku a prílohu na jeden do stredu. Prikryjeme druhým a okraje omotáme vrkočom, podobne ako pri robení halušiek. Vrkoč musí byť kvalitný, aby sa pri pečení nerozmotával. Ak ste leniví skúšať, okraje môžete upevniť menej umelecky a pomocou zošívačky, no stále tak, aby para neunikala. Takúto metódu môžete vidieť v tomto recepte.

Po tretie: Mentálne rozdeľte veľký list pergamenu na polovicu. Do stredu jednej polovice položíme rybu a prílohu, okoreníme a prikryjeme druhou polovicou. Opatrne zložte 3 otvorené okraje a preložte ich 2-3 krát. Táto metóda je znázornená tu.

Ako piecť tresku v rúre na soľ

Pečenie tresky na slano je ideálne pre celé, neošúpané ryby s hlavou. Treska bude veľmi šťavnatá a chutná
Pečenie tresky na slano je ideálne pre celé, neošúpané ryby s hlavou. Treska bude veľmi šťavnatá a chutná

Ryba pečená v soľnej peci je nielen veľmi chutná a neskutočne šťavnatá, ale funguje aj ako skutočná atrakcia, ktorá dokáže zabaviť rodinu s deťmi aj romantického partnera. Tento spôsob pečenia je najvhodnejší pre celé ryby s neporušenou hlavou. Ale dá sa takto pripraviť aj trup tresky bez hlavy, treba mať na pamäti, že v oblasti krku môže byť ryba mierne presolená. Aj tu však existuje niekoľko trikov. V poriadku.

  1. Na tento spôsob budete potrebovať hlboký pekáč alebo veľký pekáč a 2 až 4 kg soli, podľa veľkosti ryby.
  2. Musíte si vybrať najlacnejšiu soľ: kamennú, hrubo mletú. Akákoľvek iná soľ je tu vyhodené peniaze.
  3. Do soli môžete pridať bylinky alebo iné dochucovadlá, ale to je pravdepodobnejšie aj pre fotoefekt. Chuť rýb ovplyvnia len tie koreniny, s ktorými príde do priameho kontaktu.
  4. Čo však musíte do soli pridať, je trochu vaječného bielka a možno trochu vody. Sú potrebné, aby sa soľ pri pečení lepšie prilepila a prilepila. Predstavte si, že postavíte hrad z piesku a chcete dosiahnuť tvarovateľnú štruktúru soli.
  5. Rúru si vopred predhrejeme na 180°C.
  6. Položte list pergamenu alebo fólie na plech na pečenie. Nasypte naň v strede toľko soli vo vrstve asi 1,5–2 cm, aby ste naň mohli pohodlne položiť trup tresky. Pikantné bylinky mu dajte do bruška a tiež na miesto, kde bola odrezaná hlava, aby sa čistá dužina bez šupky dostala do menšieho kontaktu so soľou.
  7. Teraz začnite pokrývať ryby soľou a zhutnite ich zo všetkých strán. Vrstva soli nad rybou a okolo nej by mala byť tiež aspoň 2 cm Na soľ okolo ryby môžete položiť celé citróny – po tomto pečení sú veľmi chutné.
  8. Plech vložíme do rúry a pečieme 10 minút na každé pol kila ryby + 10 minút na celý korpus. To znamená, že ak ryba váži 1,5 kg, potom to bude (3 x 10) + 10 = 40 minút.
  9. Pred podávaním rozlomte soľnú kôru ťažkým predmetom, opatrne odstráňte kúsky soli z ryby (odlepia sa spolu s kožou) a vyberte filé.

S čím upiecť tresku v rúre

Treska má neutrálnu chuť, takže ju možno v rúre zapiecť takmer s akýmkoľvek jedlom.
Treska má neutrálnu chuť, takže ju možno v rúre zapiecť takmer s akýmkoľvek jedlom.

Treska je chuťovo pomerne neutrálna ryba, takže máte veľa možností: od najjednoduchších a najzrozumiteľnejších (teda zemiaky, zelenina) až po celkom exotické možnosti, napríklad s ovocím. Tu je niekoľko osvedčených kombinácií:

  • treska + zemiaky + bazalkové pesto;
  • treska + šampiňóny + cesnak;
  • treska + paradajky + mozzarella;
  • treska + fenikel + orechy;
  • treska + slanina + korenené bylinky;
  • treska + vyprážaná cibuľa + syr;
  • treska + mrkva + rasca + cesnak;
  • treska + olivy + čierne olivy + citrón;
  • treska + jablká vyprážané soľou + kapary;
  • treska + krevety + zázvor + cesnak;
  • treska + kukurica + hrášok + cesnak;
  • treska + cuketa + bylinky + cesnak.

Pre tieto kombinácie je vhodný akýkoľvek olej: extra panenský olivový olej, rafinovaný a aromatický slnečnicový olej, orechový olej, kokosový olej, maslový olej, roztopený olej. A dokonca aj masť zo slaniny či bravčová masť funguje skvele.

Ako upiecť tresku v rúre v omáčke

Treska sa môže piecť v akejkoľvek omáčke. Táto možnosť sa najlepšie hodí k filé
Treska sa môže piecť v akejkoľvek omáčke. Táto možnosť sa najlepšie hodí k filé

Tento spôsob je vhodnejší na porciované kúsky a radšej ani nie steaky, ale filé, aby ste z lahodnej omáčky nemuseli vysávať kosti. Môžete si vybrať akúkoľvek omáčku: paradajkovú, pikantnú s kokosovým mliekom, smotanovú (so smotanou s bylinkami a cesnakom), bylinkovú (zeleň s rastlinným olejom a koreninami), kyslú smotanu s praženou múkou (aby sa neoddeľovala), bešamel (vyprážaná múka s maslom, varené s mliekom), syr (bešamel alebo smotana s prídavkom dobre sa rozpúšťajúceho syra)… Na takéto pečenie platia dve pravidlá: úplná pripravenosť omáčky + hlboká forma, aby omáčka neutiekla. Väčšinu omáčky nalejte do formy, potom dajte rybu, viac omáčky na vrch a do rúry. Čas sa počíta obvyklým spôsobom, teplota je 160–170 °C.

Varíme tresku v rúre rôznymi spôsobmi: jednoducho, veľmi chutne a s chutnou prezentáciou

Steaky z tresky v rúre s citrónovo-cesnakovým maslom

Toto je jednoduchý spôsob varenia chutných rýb. Všetky produkty sú veľmi obyčajné: steaky z tresky, cesnak, citrón, petržlen, maslo, ale všetko dohromady je veľmi jedinečné.

Steaky z tresky v rúre s citrónovo-cesnakovým maslom
Steaky z tresky v rúre s citrónovo-cesnakovým maslom

2–4 porcie

  • steak z tresky hrubý 2,5–3 cm – 4 ks, približne 600 g
  • strúčik cesnaku – 4 ks, 20 g
  • kôra z polovice citróna – 3 g
  • rastlinný olej – 3 lyžice. l., 45 g
  • soľ
  • zmes čerstvo mletej papriky

Pre olej:

  • maslo 82,5% tuku – 100 g
  • strúčik cesnaku – 4 ks, 20 g
  • vetvičky petržlenu alebo iných obľúbených byliniek
  • kôra z polovice citróna – 3 g
  • šťava z polovice citróna – 20-25 g
  • soľ
  • zmes čerstvo mletej papriky
  1. Pre maslo zmäknite maslo na izbovú teplotu. Cesnak nastrúhame, petržlenovú vňať nasekáme najemno, jemne posypeme soľou, korením, kôrou a citrónovou šťavou. Maslo zmiešame s cesnakom a petržlenovo-citrónovou zmesou. Nechajte pri izbovej teplote…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik