Ako variť keto hamburgery: čo to je a niekoľko osvedčených receptov

Ako variť keto hamburgery: čo to je a niekoľko osvedčených receptov

Ako variť keto hamburgery: čo to je a niekoľko osvedčených receptov

Keto hamburgery sú novým koníčkom medzi zástancami nízkosacharidovej diéty a prívržencami správnej výživy, ktoré, ako sa hovorí, prešlo medzi ľudí a stalo sa skutočne rozšíreným. Hneď ako do vyhľadávacieho panela napíšete low carb (z low-carbohygrate – „low-carbohydrate“), internet vám vráti desiatky stránok rôzneho rýchleho občerstvenia – od shawarmy po neuveriteľné hamburgery, kde je avokádo, kapusta, šalát, cibuľa namiesto chleba na báze alternatívnej múky sa používajú huby alebo pečivo. Čo je skutočný keto burger a ako ho variť doma?

Ako variť keto hamburgery: čo to je a niekoľko osvedčených receptov

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Čo je to keto diéta a kedy sa objavila?
  • Aké keto hamburgery si môžete pripraviť doma?
  • Čo môžete použiť na prípravu keto burgerovej žemle?
  • Cibuľový burger
  • Avokádový burger
  • Burgery v listoch šalátu
  • Portobello burger
  • Morčací a ananásový burger na hlávkovom šaláte
  • Lula kebab v štýle keto burgeru

Čo je to keto diéta a kedy sa objavila?

Dnes módna ketodiéta bola vynájdená v USA pred sto rokmi a používala sa len na liečbu neurologických ochorení u detí. Druhá vlna záujmu o tento výživový systém sa zdvihla koncom minulého storočia – práve vtedy sa začal využívať na rýchle chudnutie. Podstatou ketodiéty, veľmi zjednodušene povedané, je jesť potraviny s nízkym obsahom sacharidov a vysokým obsahom tuku. To znamená, že hlavným zdrojom energie pre telo nie je glukóza (pri nedostatku sacharidov dochádza k jej nedostatku), ale ketolátky syntetizované pečeňou z tukov – alternatívny zdroj energie. Pri pravidelnom nedostatku sacharidov telo začne aktívne odbúravať tukové zásoby za vzniku veľkého množstva ketolátok.

Prívrženci ketodiéty veria, že tento výživový systém umožňuje človeku byť energický a koncentrovaný po celý deň bez pocitu hladu. Odporcovia v ňom vidia vážny nedostatok vlákniny, vitamínov rozpustných vo vode a považujú ho za nevyvážený. Preto je dôležité mať na pamäti, že akúkoľvek diétu by mal predpisovať špecialista s lekárskym vzdelaním a nič iné.

Aké keto hamburgery si môžete pripraviť doma?

Aby bol keto burger menej kalorický, použite namiesto bežných žemlí šalát, avokádo alebo zeleninu
Aby bol keto burger menej kalorický, použite namiesto bežných buchiet šalát, avokádo alebo zeleninové buchty.

Ak chcete len obmedziť príjem sacharidov a urobiť váš burger menej kalorický, použite namiesto žemle hlávkový šalát, rozpolené avokádo alebo karamelizovanú červenú cibuľu. Miska bude veľmi šťavnatá a svieža. Ak nahradíte majonézu jogurtovou omáčkou a bravčový rezeň chudým morčacím mäsom, môžete tento burger zjesť na večeru bez pocitu ťažkosti.

Veľmi chutný keto burger sa dá vyrobiť z karfiolu, vrátane mrazeného karfiolu. Rozložte hlávku kapusty na kvetenstvo a rozdrvte v mixéri, až kým sa nerozpadne. Pridajte vajce, akýkoľvek strúhaný syr a korenie a potom „cesto“ dobre vymiesime. Vytvarujte „buchty“ a opečte ich na panvici, aby ste mali istotu, že získate chutnú zlatohnedú kôrku. S ním bude podobnosť s klasickým burgerom maximálna.

Čo môžete použiť na prípravu keto burgerovej žemle?

Keto hamburger však môže mať skutočnú žemľu, aj keď nie pšeničnú, ale vyrobenú z alternatívnej múky. Najbežnejšie ingrediencie používané pri keto pečení sú mandle, kokos a prášok zo šupiek psyllium.

Mandľová múka sa predáva vo veľkých supermarketoch a na trhoviskách a môžete si ju vyrobiť aj sami z blanšírovaných mandlí. Postačí vám mlynček na kávu alebo mlynček na korenie a tu je dôležité nenechať sa strhnúť a orechy príliš nemlieť – ak pustia tuky, skončíte pri mlieku, nie múke. Mandľová ani kokosová múka neobsahujú lepok, takže kysnuté cesto nekysne.

Psyllium je prášok vyrobený zo šupiek semien psyllia. Často sa pridáva do keto pečiva, aby získal chlebovitú štruktúru, ale musíte si uvedomiť, že alternatívna múka nie je 100% náhradou bežnej pšeničnej múky. Preto burger s takouto žemľou bude stále obsahovať sacharidy, aj keď v menšom množstve.

Ponúkame vám 6 originálnych a nekomplikovaných receptov na keto burger, ktoré sa veľmi ľahko a jednoducho pripravujú doma.

Cibuľový burger

Cibuľový burger
Cibuľový burger

Cibuľový hamburger sa ukáže ako nezvyčajne šťavnatý a originálny, pretože nemá obvyklú buchtu! Hovädzia placka sa vloží medzi dve vrstvy karamelizovanej cibule, pridá sa syr a potom sa ihneď s veľkým potešením konzumuje.

príprava 10 min

varenie 30 min

2 porcie

Na prípravu potrebujete:

Na kotlety:

  • mleté ​​​​hovädzie mäso – 400 g
  • syr (plátky) – 2 ks.
  • maslo – 30 g
  • olivový olej – 2 lyžice. l.
  • horčica – 1 polievková lyžica. l.
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

Na karamelizovanú cibuľu:

  • veľká cibuľa – 2 ks.
  • syr (plátky) – 2 ks.
  • olivový olej – 1 polievková lyžica. l.
  • cukor – 1 lyžička.
  • soľ

Na omáčku:

  • majonéza – 3 lyžice. l.
  • kečup – 3 lyžice. l.
  • sriracha – 1 polievková lyžica. l.
  • balzamikový ocot – 1 polievková lyžica. l.
  • med – 1 lyžička.
  • horčica – 1 lyžička.

1. Na horúcu omáčku vložte do malej misky majonézu, kečup, horčicu a srirachu. Pridáme med, balzamikový ocot a vyšľaháme.

2. Na ryhovanej panvici zohrejte olivový olej. Cibuľu nakrájajte na krúžky s hrúbkou 1 cm. Budete potrebovať 4 najväčšie hrnčeky.

3. Cibuľu dáme na panvicu, osolíme a posypeme cukrom. Varte na miernom ohni 5 minút. Opatrne otočte na druhú stranu a opäť posypte trochou cukru a soli.

4. Pokračujte v smažení cibule ďalšie 2 minúty. Na reze by mala pekne hnednúť. Na cibuľové hrnčeky položte plátok syra, varte ďalších 30 sekúnd a panvicu vyberte z ohňa.

5. Mleté mäso rozdelíme na 4 časti, z každej vyformujeme guľu. Položte ho na dosku alebo papier na pečenie a vyrovnajte do okrúhleho tvaru. Dochutíme soľou a korením.

6. Na panvici rozohrejeme maslo a olivový olej. Poukladáme odrezky, potrieme malým množstvom horčice. Smažte na strednom ohni 3 minúty. Kotlety otočíme na druhú stranu, na dva položíme plátok syra a opekáme ďalšie 2 minúty. Keď sa syr začne topiť, poukladáme naň rezne bez syra, zľahka stlačíme vareškou a preložíme na tanier.

7. Na tanier položte dva cibuľové krúžky, syrovou stranou nahor a na vrch každého dajte dvojitú placičku. Potrieme omáčkou a prikryjeme zvyšnou cibuľou. Burgery ihneď podávajte.

UŽITOČNÉ RADY

Na cibuľový burger budete potrebovať najväčšie cibule. Môžete použiť bežnú cibuľu, bielu alebo červenú. Nepoužité časti cibule jednoducho vložte do malej nádoby so vzduchotesným uzáverom a vložte do chladničky – budete ich potrebovať na prípravu ďalších pokrmov.

MIMOchodom

Každý chápe, že jesť burger bez žemle úhľadne a krásne nie je vôbec jednoduché, pretože kultúra jedenia hamburgerov nezahŕňa používanie príboru! Stačí to len prijať a vychutnať si tú chuť. Najviac, čo možno odporučiť, je nosiť rukavice!

Avokádový burger

Avokádový burger
Avokádový burger

Nezvyčajný, sýty a zdravý burger, ktorý navyše vyzerá veľmi vtipne. Len sen pre tých, ktorí dodržiavajú správnu výživu alebo len radi skúšajú niečo nové.

20 min

2 porcie

Na prípravu potrebujete:

  • avokádo – 2 ks.
  • údený losos (filé) – 100 g
  • prírodný jogurt – 100 g
  • reďkovky – 2 ks.
  • rukola – 50 g
  • olivový olej – 2 lyžice. l.
  • petržlen – 2 vetvičky
  • bazalka – 2 vetvičky
  • citrónová šťava – 1 polievková lyžica. l.
  • sezam – 1 lyžička.
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Avokádo pozdĺžne rozrežte a odstráňte kôstku. Opatrne, snažte sa nepoškodiť dužinu, odstráňte šupku z polovíc.

2. Rybu nakrájajte na tenké plátky, pričom v ceste odstráňte kosti a kožu. Reďkovky nakrájame na kolieska. Odstráňte stonky a nasekajte listy petržlenu a bazalky čo najjemnejšie.

3. V malej miske zmiešajte jogurt s 1 polievkovou lyžicou. l. olivový olej, pridajte nasekané bylinky, soľ a korenie. Zálievku vyšľaháme vidličkou alebo metličkou. V inej miske vyšľaháme zvyšný olivový olej s citrónovou šťavou.

4. Aby ste burger stabilizovali, odrežte malú časť zo spodných polovíc avokáda. Poukladajte ich na tanier. Dieru z jamy naplníme jogurtovou omáčkou, pridáme pár koliesok reďkovky, rukolu a rybu. Prikryjeme vrchnými polovicami avokáda a pokvapkáme citrónovým dresingom. Posypeme sezamovými semienkami a ihneď podávame.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Ako alternatívu k omáčke môžete použiť jemný smotanový syr alebo tvaroh. Dokonale sa hodí k lososu aj avokádu. Získate novú chuť a ušetríte čas na prípravu dresingu.

UŽITOČNÉ RADY

Na burger potrebujete zrelé (ale nie prezreté) avokádo – malo by byť mäkké. V opačnom prípade sa bude musieť príprava odložiť o niekoľko dní, kým avokádo nedozreje. Ďalší životný hack. Aby ste sa uistili, že sa zmestí viac náplne a nevypadne, môžete dutinu rozšíriť odstránením časti dužiny lyžičkou.

Burgery v listoch šalátu

Burgery v listoch šalátu
Burgery v listoch šalátu

Burger v listoch šalátu je jedlo bez rýchlych sacharidov vo forme pšeničnej žemle so sezamovými semienkami. Ale má tri omáčky – syrovú, kyslú smotanu s chrenom a majonézu s Tabascom. Pre každý vkus!

10 min

1 porcia

Na prípravu potrebujete:

  • kotleta – 1 ks.
  • paradajka – 1 ks.
  • nakladaná uhorka – 1 ks.
  • listy šalátu – 4-8 ks.
  • syr – 2 plátky
  • rastlinný olej – 1 polievková lyžica. l.

Ak chcete odoslať:

  • syrová omáčka
  • kyslá smotanová omáčka s chrenom
  • majonéza s tabasco omáčkou

1. Na malej panvici zohrejte rastlinný olej a na strednom ohni na ňom smažte kotletu 4 minúty. Otočte na druhú stranu a pokračujte vo varení ďalšie 3 minúty. Odstráňte z tepla a mierne ochlaďte.

2. Paradajku a nakladanú uhorku nakrájame na tenké plátky. Oddeľte 4-8 listov šalátu z hlavy.

3. Polovicu listov poukladáme na seba, navrch poukladáme pár plátkov nakladanej uhorky a rezne. Obložíme paradajkami, plátkami syra a zvyšným šalátom. Zľahka stlačte.

4. Do burgeru pridajte jednu z omáčok podľa vlastného výberu. Môžete si vziať hotovú syrovú omáčku, skombinovať majonézu s niekoľkými kvapkami Tabasco alebo zmiešať 1 polievkovú lyžičku. l. tučná kyslá smotana s 1 lyžičkou. strúhaný chren.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Burger v listoch hlávkového šalátu je možné doplniť prísadami podľa vašej chuti. Nakladanú uhorku nahraďte napríklad čerstvou a pridajte plátok avokáda. A ako dresing použite adjiku alebo domácu paradajkovú pastu.

UŽITOČNÉ RADY

Listy šalátu majú neutrálnu chuť, takže sa k jedlu hodia. Môžete si však vybrať inú možnosť ako „obal“ na kotletu – ľadovú, čínsku alebo bielu kapustu.

Portobello burger

Portobello burger
Portobello burger

Portobello Burger vás určite prekvapí! Táto ľahká vegetariánska verzia obľúbeného jedla používa namiesto buchiet husté klobúčiky húb Portobello.

30 min

2 porcie

Na prípravu potrebujete:

  • veľké portobellos – 4 ks.
  • olivový olej – 1 polievková lyžica. l.
  • sójová omáčka – 1 polievková lyžica. l.

Na náplň:

  • tvaroh – 100 g
  • paradajka – 1 ks.
  • špenát – 30 g
  • rukola – 1 hrsť
  • bazalka – 1 hrsť
  • petržlen – 2-3 vetvičky
  • zelená cibuľa – 1 …
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik