Bravčové mäso v pive: čo to je a ako ho variť doma

Bravčové mäso v pive: čo to je a ako ho variť doma

Bravčové mäso v pive: čo to je a ako ho variť doma

Bravčové mäso v pive je povinným atribútom nemeckej, českej, belgickej, čínskej a mnohých ďalších kuchýň sveta. Nie je to pravda, nie je možné navštíviť národnú reštauráciu a neochutnať napríklad slávne koleno na pive – icebein alebo schweinhax v Nemecku, kančie koleno v Českej republike a bravčové koleno v Poľsku. Záležitosť sa však neobmedzuje len na kĺb! V pive môžete uvariť aj iné rezne, ktorého mäso je stredne mastné, obsahuje spojivové tkanivo a je bohaté na kolagén. V dôsledku toho získate veľmi aromatické jedlá s jasnou a bohatou chuťou.

Bravčové mäso v pive: čo to je a ako ho variť doma

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Kedy a prečo začali pridávať pivo do bravčového mäsa?
  • Ktoré pivo sa hodí k bravčovému mäsu?
  • Marináda na bravčové mäso na báze piva
  • Bravčová glazúra na báze piva
  • Korene a korenie na bravčové dusené na pive
  • Recepty
  • Bravčové varené v pive podľa receptu Eleny Molokhovets
  • Bravčové rebierka na pive so sladkou čili omáčkou
  • Bravčové klobásy marinované v pive
  • Bravčová krkovička s hubovou štrúdľou
  • Bravčové koleno dusené na pive s červenou kapustou
  • Bravčové kupaty dusené na pive

Kedy a prečo začali pridávať pivo do bravčového mäsa?

Tradične sa pivo pridávalo k mäsu v krajinách, kde sú pivné tradície veľmi silné. Faktom je, že v stredoveku sa ako potrava používali najmä divé, nedomestikované diviaky, takže ich mäso bolo dosť tvrdé. Bolo potrebné ju v prvom rade zjemniť, v druhom rade prekryť špecifický pach zveriny. Tu prišlo na rad pivo, ktorého bolo vždy po ruke v dostatočnom množstve.

Ktoré pivo sa hodí k bravčovému mäsu?

Na varenie bravčového mäsa v pive sa najlepšie hodí Ale alebo ležiak.
Na varenie bravčového mäsa v pive sa najlepšie hodí Ale alebo ležiak.

Existujú tri hlavné druhy piva: pivo, ležiak a stout. Predpokladá sa, že prvé dva sú vhodnejšie pre mäso, ale je to len otázka vkusu. Pri varení nie je dôležitá ani tak odroda, ale kvalita, preto si vyberajte dobré pivo so správnym zložením a bez zbytočných konzervantov. Nezabudnite venovať pozornosť sladu a chmeľu: od nich bude závisieť bohatosť chuti hotového jedla. Napríklad tmavé pivo sa často vyberá pre stopky, zatiaľ čo ležiak sa dobre hodí k bielym klobásam (weißwurst). Mimochodom, pivný priemysel nestojí a teraz nájdete v predaji ovocné pivo a dokonca aj paradajkovú hus – vynikajúcu možnosť pre bravčové mäso. Nezabúdajte, že pivo by malo chuť mäsa len zvýrazniť, ale nie prehlušiť, preto pozorne dodržujte recept, aby ste to neprehnali.

Marináda na bravčové mäso na báze piva

Pivo sa často pridáva do grilovacej marinády. Po prvé pomáha zmäkčiť mäsové vlákna a udržať vlhkosť a po druhé dodáva bravčovému mäsu príjemnú chmeľovú vôňu a miernu horkosť alebo sladkosť (v závislosti od druhu piva). Alkohol sa samozrejme pri tepelnej úprave úplne vyparí. Na 1 kg mäsa budete potrebovať približne 200 ml piva, v prípade potreby aj cibuľu, korenie a rastlinný olej.

Bravčová glazúra na báze piva

Tmavé pivo robí výbornú polevu napríklad na bravčové rebierka. Zmiešajte rastlinný olej, sójovú omáčku, paradajkový pretlak, pivo, hnedý cukor, suchý cesnak a ďalšie korenie podľa chuti. Mäso pečieme v rúre v alobale, potom ho potrieme vzniknutou polevou a pod grilom poriadne opečieme. Glazované rebrá vyzerajú neuveriteľne lahodne.

Korene a korenie na bravčové dusené na pive

Korene ako cibuľa, mrkva, zeler atď. sú skvelé na prípravu bravčového mäsa duseného na pive. Ako korenie môžete použiť rozmarín, rascu, čierne korenie, borievky a mnohé ďalšie. Bravčové mäso na pive je najlepšie podávať s kyslou kapustou a knedľou.

Recepty

Bravčové varené v pive podľa receptu Eleny Molokhovets

Ak nenájdete kvalitné seno na varenie bravčového mäsa, stačí použiť obľúbené bylinky. Všetky ostatné ingrediencie je možné zakúpiť v každom obchode.

Bravčové varené v pive
Bravčové varené v pive

Na prípravu 8 porcií potrebujete:

  • 1,5–2 kg bravčového zadku v jednom kuse
  • 1 liter tmavého piva
  • 1 stredná mrkva
  • 1 stredná cibuľa
  • 1 stredný koreň petržlenu
  • 2 veľké hrste sena
  • 1 hlava cesnaku
  • 8–10 kusov nového korenia a čierneho korenia
  • 2 bobkové listy
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Bravčové mäso umyjeme, osušíme, potrieme soľou a korením zo všetkých strán a necháme asi 1-2 hodiny pri izbovej teplote.

2. Pripravené bravčové mäso zabaľte do veľkého kusu gázy, preloženej na polovicu. Do panvice nalejte 3 litre studenej vody, priveďte do varu, pridajte pripravené mäso a seno. Opäť priveďte do varu a varte 20 minút. Potom položte mäso na tanier.

3. Do čistého kastróla nalejte pivo. Cibuľu, mrkvu a petržlenovú vňať nakrájame nahrubo. Ošúpte strúčiky cesnaku a rozdrvte ich plochou stranou noža.

4. Pripravenú zeleninu vložte do hrnca s pivom. Pridajte korenie a bobkový list. Umiestnite bravčové mäso (bez gázy). Nalejte pitnú vodu tak, aby úplne pokrývala mäso.

5. Vodu osolíme pivom. Priveďte do varu. Bravčové mäso varte na miernom ohni, zakryte panvicu pokrievkou, asi 1,5 hodiny (bobkový list odstráňte po 10-15 minútach varenia).

Užitočné rady

Na prípravu vareného bravčového mäsa podľa tohto receptu sa snažte nájsť čo najprirodzenejšie pivo, bez farbív a iných umelých prísad.

Mimochodom

Vývar, ktorý nám zostal pri varení bravčového mäsa, môžeme pretrieť cez jemné kovové sitko, potom uvariť do zhustnutia a podávať ako omáčku k mäsu.

Bravčové rebierka na pive so sladkou čili omáčkou

Sweet chill, v ktorom sa varia bravčové rebierka, je omáčka známa všetkým fanúšikom panázijskej kuchyne, pikantná a zároveň sladká v chuti. Ideálne k mäsu v pive.

Bravčové rebierka na pive so sladkou čili omáčkou
Bravčové rebierka na pive so sladkou čili omáčkou

Na prípravu 12 porcií potrebujete:

  • 4 kg bravčových rebier
  • 3 litre piva
  • 1 liter sladkej čili omáčky
  • 100 g soli
  • 50 g zrniek čierneho korenia
  • 10 g rozmarínu

Ak chcete odoslať:

  • zemiaky vo vidieckom štýle
  • omáčka z modrého syra

1. Pripravte rebrá a odrežte prebytočný tuk.

2. Do panvice nalejeme vodu a pivo. Pridajte soľ, korenie a rozmarín. Rebierka dusíme v pivnom vývare, kým mäso nezmäkne, asi 40 minút. Potom odstráňte z tepla a ochlaďte.

3. Rebierka opečieme v sladkej čili omáčke do zlatista. Podávame s vidieckymi zemiakmi a omáčkou z modrého syra.

Poznámka pre hostiteľku

Namiesto sladkej čili omáčky môžu byť bravčové rebrá varené v pikantnej omáčke na báze koly.

Užitočné rady

Ak máte sous vide, môžete si rebierka uvariť vopred a až potom ich vyprážať s omáčkou. Proces nie je rýchly, ale stojí za to!

Bravčové klobásy marinované v pive

Nezvyčajná chuť klobás pripravených podľa nášho receptu vás milo prekvapí: bude v nich cítiť vôňa čierneho chleba, zatiaľ čo vôňa piva úplne zmizne.

Bravčové klobásy marinované v pive
Bravčové klobásy marinované v pive

Na prípravu 6 porcií potrebujete:

  • 6 bielych bavorských klobás
  • 1 plechovka (330 ml) piva
  • 1 stredná cibuľa
  • 6 zrniek čierneho korenia
  • 4 púčiky klinčekov

1. Cibuľu nakrájame nadrobno. Papriku a klinčeky rozdrvíme v mažiari.

2. Spojte pivo, cibuľu, korenie, klinčeky a vo výslednej zmesi marinujte klobásy 20 minút.

3. Párky grilujte na rošte, občas obracajte, kým nezhnednú, asi 10 minút. Podávame so žemľami a omáčkami podľa chuti.

Poznámka pre hostiteľku

Sami sa rozhodnite, aké omáčky k týmto párkom podávať. Ale nezabudnite dať na stôl dobrú bavorskú horčicu: určite nebude zbytočná.

Užitočné rady

Pre pikantnú chuť môžete do marinády pridať štipľavú papriku, či už mletú alebo čerstvú, ktorú bude potrebné nasekať nadrobno.

Bravčová krkovička s hubovou štrúdľou

Bravčová krkovička s hríbovou štrúdľou je skutočným slávnostným jedlom, veľmi sýtym, chutným a aromatickým. Doplňte ho sladkou horčicou alebo čerstvou zeleninovou salsou.

Bravčová krkovička s hubovou štrúdľou
Bravčová krkovička s hubovou štrúdľou

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • 4 kusy (180–200 g každý) bravčová krkovička
  • 150 ml piva
  • 2 polievkové lyžice. l. med
  • 2 polievkové lyžice. l. obilná horčica
  • 1 lyžička. semená feniklu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 4 hrášok z nového korenia
  • olivový olej
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

Na štrúdľu:

  • 300 g lístkového cesta bez droždia
  • 3 zemiaky
  • 250 g húb
  • 1 stredná cibuľa
  • 1 vajce
  • 1 polievková lyžica. l. maslo
  • 1 malý zväzok petržlenu
  • olivový olej
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Semienka feniklu a nové korenie rozdrvte v mažiari. Osolíme, pridáme čerstvo mleté ​​čierne korenie a zmesou potrieme mäso. V miske zmiešame med a horčicu, postupne prilievame pivo, pridáme nasekaný strúčik cesnaku. Mäso vložíme do nádoby a zalejeme vzniknutou marinádou. Nechajte 1 hodinu.

2. Lístkové cesto vopred vyberte z mrazničky. Zemiaky na plnku uvaríme v osolenej vode do mäkka, roztlačíme, pridáme maslo a vajíčko, dobre premiešame. Cibuľu nakrájame na malé kocky. Huby nakrájajte na tenké plátky.

3. Zohrejte panvicu s olivovým olejom a ku koncu varenia opečte cibuľu a huby do zlatista, pridajte nasekanú petržlenovú vňať, soľ a korenie;

4. Cesto rozvaľkajte na tenkú obdĺžnikovú vrstvu. Nechajte 2 cm od okrajov a povrch potrite olivovým olejom. Na cesto rozložíme zemiakovú kašu a uhladíme. Na vrch položte vyprážané huby.

5. Roládu zvinieme, okraje pritlačíme a položíme na plech pokrytý papierom na pečenie. Potrieme vajíčkom a vložíme do rúry predhriatej na 180 °C na 30–35 minút. Hotovú štrúdľu vyberte z rúry a nechajte 10 minút odpočívať.

6. Rozohrejte panvicu s olivovým olejom. Vyberte mäso z marinády a zľahka osušte papierovými utierkami. Smažte bravčové mäso na oboch stranách, kým nebude varené. Odstráňte z tepla a nechajte 5 minút.

7. Závin nakrájajte na porcie a podávajte spolu s mäsom. Ak chcete, podávajte aj omáčku.

Poznámka pre hostiteľku

Okrem bravčovej krkovičky môžete použiť aj iné rezne, napríklad pliecko alebo stehno.

Užitočné rady

Ak na plnenie závinu použijete bežné šampiňóny, ich chuť môžete obohatiť o korenie zo sušených lesných húb.

Bravčové koleno dusené na pive s červenou kapustou

Bravčové koleno na pive s dusenou kapustou je veľmi obľúbené v Nemecku, kde sa tomuto jedlu hovorí icebein.

Bravčové koleno dusené na pive s červenou kapustou
Bravčové koleno dusené na pive s červenou kapustou

Na prípravu 6 porcií potrebujete:

  • 2 bravčové kolienka
  • 700 ml svetlého piva
  • 2-3 stredné paradajky
  • 2 stredné cibule
  • 1 stredná mrkva
  • 2 stonky zeleru
  • 4 polievkové lyžice. l. múky
  • 2 polievkové lyžice. l. horčica
  • 1 polievková lyžica. l. paradajkový pretlak
  • 4 vetvičky tymiánu
  • rastlinný olej
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

Na ozdobu:

  • 1 malá hlávka červenej kapusty
  • 300 ml svetlého piva
  • 2 zelené jablká
  • 1–2 lyžice. l. Sahara
  • 1 tyčinka škorice
  • 2 púčiky klinčekov
  • 1 bobkový list
  • soľ
  • zrnká čierneho korenia

1. Stopku štedro osoľte, okoreňte, posypte múkou a opečte na veľmi horúcej panvici na rastlinnom oleji zo všetkých strán do zlatista.

2. Cibuľu, mrkvu a zeler nakrájajte na veľké kocky a opečte v hlbokej panvici na rastlinnom oleji spolu s tymianom 5-7 minút. Pridajte nakrájané paradajky, paradajkový pretlak a za stáleho miešania smažte 2-3 minúty.

3. Prilejeme pivo a 2 litre vody, pridáme horčicu, soľ, korenie a na prudkom ohni privedieme do varu. Do výslednej omáčky vložte stopky….

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik