Čo variť s mandľovou múkou

Čo variť s mandľovou múkou

Čo variť s mandľovou múkou

Čoraz častejšie v ponuke reštaurácií a kaviarní nájdete dezerty, tvarohové koláče a palacinky na báze mandľovej múky. Takéto pečivo je obzvlášť obľúbené medzi prívržencami PP (správna výživa), keto diéty a LCHF (nízky obsah sacharidov s vysokým obsahom tuku – „Nízke uhľohydráty, vysoký obsah tuku“). Mandľové koláčiky a koláčiky sú snom každého maškrtníka, pretože sú drobivé, jemné a majú fantastickú orieškovú vôňu.

Čo variť s mandľovou múkou

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Vlastnosti mandľovej múky
  • Ako vyrobiť mandľovú múku doma
  • Makaróny, muffiny, tvarohové koláče a iné pečivo z mandľovej múky
  • Recepty
  • Makaróny s rôznymi náplňami
  • Fitness torta z mandľovej múky
  • Vegánska mrkvová paštéta na sviatočný stôl
  • Fudge cukríky
  • Cookies „Fornetto“
  • Palacinky z mandľovej múky s kokosovým mliekom a malinami
  • Banánová torta hore nohami
  • Keto chlieb v hrnčeku za 105 sekúnd
  • Sušienky „Citrónové mesiačiky v poleve“
  • Mandľové muffiny s malinami
  • Čipkované makrónky

Vlastnosti mandľovej múky

Mandľová múka je bohatá na bielkoviny a zdravé tuky a je úplne bezlepková. Dodáva pečivu vlhkú, drobivú textúru a jemnú orieškovú chuť, vďaka čomu zostanú koláče, chleby a sušienky dlhšie mäkké a čerstvé.

Spravidla sa mandľová múka kombinuje s ryžovou, kokosovou alebo pšeničnou múkou a ak je potrebné, aby cesto dobre vykyslo, pridáva sa aj psyllium (vláknina zo škrupiny semien skorocelu vajcovitého) a veľa slepačích vajec. V opačnom prípade môže byť pečivo husté a ploché.

Ako vyrobiť mandľovú múku doma

Na výrobu mandľovej múky použite lúpané orechy
Na výrobu mandľovej múky použite lúpané orechy

Mandľová múka sa predáva vo veľkých supermarketoch a na trhoviskách. Je to drahý produkt, ale môžete si ho vyrobiť sami, nie je to vôbec ťažké.

Tajomstvom dobrej mandľovej múky sú kvalitné orechy. Vyberajte preto čerstvé, celé a nie presušené. Neváhajte a vyskúšajte: mandle by mali chutiť jemne sladko, bez akejkoľvek pachute.

Najprv musíte mandle na pár minút blanšírovať, zaliať studenou vodou a olúpať. Potom rozložte na uterák v jednej vrstve a dobre vysušte (lepšie nechať cez noc) alebo zahrejte v rúre na 150 ° C počas 10-15 minút. Potom je potrebné úplne vysušené orechy zľahka opražiť na suchej panvici. Mandle príliš nezohrievajte; Stačí trocha červenania. Po úplnom vychladnutí orechov ich pomelieme v mlynčeku na kávu alebo v mixéri. Najlepšie je to urobiť v 10-sekundových impulzoch, občas zatrasením. Tu je dôležité nepreháňať to a orechy nemlieť na prášok, inak sa uvoľnia tuky a výsledkom nebude múka, ale mandľové mlieko.

Okamžite použite mandľovú múku, nie je potrebné ju pripravovať na budúce použitie. A ak ešte zostane trochu múky, jednoducho ju vložte do vzduchotesnej nádoby a uložte do chladničky.

Makaróny, muffiny, tvarohové koláče a iné pečivo z mandľovej múky

Azda najznámejší koláč vyrobený z mandľovej múky je macaron. Tento Francúz je zbožňovaný pre svoju jemnú chuť a rozmanitosť náplní.

PP koláče sa často vyrábajú z mandľovej múky. Úlohu sladidla v nich zohráva sušené ovocie alebo banány. Výsledkom je 100% prínos a takmer nulové rýchle sacharidy vďaka absencii cukru v ceste.

Tvarohové koláče s mandľovou múkou sa zvyčajne pečú v rúre. Po prvé, je to zdravšie a po druhé, pri vyprážaní sa môžu rozpadnúť. Ak však nevyhnutne potrebujete vyprážané tvarohové koláče, pridajte do cesta pár polievkových lyžíc obyčajnej pšeničnej múky a samotné guľky obalte v kukuričnej múke a uvarte do chrumkava.

Palacinky z mandľovej múky sú skutočnou pochúťkou, najmä ak sú podávané s arašidovým maslom alebo kokosovým krémom. Aby bolo cesto menej krehké, pridajte doň pár polievkových lyžíc ryžovej múky alebo škrobu.

Recepty

Makaróny s rôznymi náplňami

Makarónka je rozmarná, málokomu sa to podarí hneď na prvýkrát. Existuje veľa jemností prípravy: správny obsah vlhkosti v múke, sila vyšľahaných bielkov a oveľa viac.

Makaróny s rôznymi náplňami
Makaróny s rôznymi náplňami

Na prípravu 10 porcií potrebujete:

  • 165 g cukru
  • 150 g práškového cukru
  • 150 g mandľovej múky
  • 110 g vaječných bielkov
  • 50 ml vody

Na citrónovú náplň:

  • 3 vajcia
  • 125 g masla (zmäknutého)
  • 120 g cukru
  • 80 ml citrónovej šťavy
  • 5 g citrónovej kôry

Na mascarpone náplň s kondenzovaným mliekom:

  • 200 g mascarpone
  • 50-70 g kondenzovaného mlieka

Na čokoládovú náplň:

  • 300 g mliečnej čokolády
  • 200 ml smotany s obsahom tuku 30 % alebo vyšším

1. Na citrónovú plnku zmiešame citrónovú kôru a cukor. Pridajte vajcia a citrónovú šťavu, premiešajte. Vložte misku so zmesou do vodného kúpeľa. Za stáleho miešania zohrejeme na 84°C (asi 15 minút). Hneď ako krém zhustne, misku odstavíme z ohňa, necháme vychladnúť na 60°C, pridáme kúsky masla a šľaháme mixérom, kým sa hmota nestane homogénnou. Zakryte potravinovou fóliou a nechajte cez noc v chladničke.

2. Na čokoládovú plnku nalámeme čokoládu na malé kúsky, za stáleho miešania privedieme smotanu do varu. Keď sa smotana uvarí, odstavíme ju z ohňa a pridáme čokoládu. Zmes dobre premiešajte do hladka (môžete ju vyšľahať mixérom), potom ochlaďte v chladničke 10–12 hodín.

3. Na plnku z mascarpone a kondenzovaného mlieka vyšľaháme mascarpone, postupne pridávame kondenzované mlieko. Šľaháme do krémova.

4. Rúru predhrejeme na 140°C. Zmiešame mandľovú múku a práškový cukor. Preosiať.

5. Zmiešajte vodu a 150 g cukru, zohrejte na 114–116 °C a za stáleho miešania uvarte sirup.

6. Bielky rozdeľte na 2 rovnaké časti po 55 g. Jeden z nich vlejte do zmesi múky a prášku, druhý vyšľahajte so zvyšnými 15 g cukru do mäkka. Pokračujte v šľahaní a tenkým prúdom nalejte sirup. Šľaháme, kým pusinka nevychladne na 40°C.

7. Práškový cukor, mandľovú múku a sneh z bielkov vymiešame dohladka. V prípade potreby pridajte potravinárske farbivo. V 3 prídavkoch vmiešame pusinky do takej konzistencie, aby hmota nepadala z lyžice v kúsku, ale stekala ako stuha (dôležité je však aj nepremiešať, aby nebola tekutá a príliš sa neroztekala ).

8. Zmes vložte do piestovacieho vrecka s 8 mm okrúhlou špičkou. Kusy rúry s priemerom 4–4,5 cm a pečte 13–15 minút (v závislosti od rúry).

9. Úplne ochlaďte, vyberte z plechu a zlepte polovice pomocou náplní.

Poznámka pre hostiteľku

Na čokoládovú náplň môžete použiť akúkoľvek čokoládu: mliečnu alebo horkú.

Užitočné rady

Na prípravu zložitých dezertov poslúži kvalitná teplotná sonda. S týmto zariadením neurobíte väčšinu chýb.

Fitness torta z mandľovej múky

Jemná pochúťka s orieškovou chuťou plus žiarivý krém so želé – to je fitness torta z mandľovej múky. Vhodné aj pre tých, ktorí sú na seba prísni. Žiadne výčitky svedomia!

Fitness torta
Fitness torta

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

Na sušienku:

  • 60 g mandľovej múky
  • 60 g cukru
  • 40 g práškového cukru
  • 4 veveričky

Na krém:

  • 2 zrelé banány
  • 100 g tmavej čokolády
  • 70 g práškového cukru
  • 8 g listovej želatíny

Ak chcete odoslať:

  • bobule
  • mäta

Pre bobuľové želé:

  • 130 g červených bobúľ
  • 70 g hnedého cukru
  • 1,5 lyžice. l. citrónová šťava
  • 1/2 lyžice. l. agar-agar

1. Múku preosejeme s práškovým cukrom. Bielky vyšľaháme s cukrom do stabilnej peny. Obe zmesi jemne premiešame, aby sa bielka neusadili.

2. Plech prikryjeme papierom na pečenie a vylejeme cesto. Zarovnajte pomocou silikónovej špachtle. Hrúbka cesta by mala byť 1 cm Pečte v rúre pri teplote 190 °C 7-8 minút. Nechajte sušienku úplne vychladnúť, odstráňte papier.

3. Na krém namočte želatínu na 10 minút do studenej vody. Banány roztlačte na kašu. Čokoládu nasekáme a roztopíme vo vodnom kúpeli.

4. Kúpeľ odstavíme z ohňa, čokoládu ochladíme na 55 °C. Pridajte vytlačenú želatínu a banánové pyré. Zmes rýchlo rozšľaháme mixérom. Krém dáme do misky, prikryjeme potravinovou fóliou a dáme do chladničky.

5. Pre želé namočte agar-agar na 30 minút do 100 ml vody. Zahrejte bobule s cukrom v malom hrnci. Ak nie sú veľmi šťavnaté, pridajte 50-60 ml vody. Bobuľový sirup priveďte do varu a ihneď pridajte agar-agar. Varte 1-2 minúty, kým sa nevytvorí biela pena. Pridajte citrónovú šťavu, odstráňte z tepla. Želé nalejte v 1 cm vrstve do obdĺžnikového plechu na pečenie vystlaného potravinovou fóliou. Nechajte do stuhnutia.

6. Zo sušienky a želé vykrajujeme rovnako veľké kolieska: na 1 tortu budete potrebovať 2 keksové kolieska a 1 zo želé. Zvyšné želé nakrájajte na malé kocky.

7. Krém premiestnite do vrecka s uzavretou hviezdicovou špičkou. Na piškótu položíme kotúč želé, naň fajkový krém v podobe ruže, tortu prikryjeme druhou piškótou. Dezert ozdobte zvyšným krémom, čerstvými bobuľami, kockami želé a lístkami mäty. Podávajte.

Užitočné rady

Stupeň horkosti čokolády pre tento recept si môžete zvoliť podľa svojej chuti. Len si pamätajte: čím vyšší je obsah kakaa, tým vyššia by mala byť teplota topenia. Čokoláda sa môže roztopiť nielen vo vodnom kúpeli, ale aj v mikrovlnnej rúre.

Poznámka pre hostiteľku

Nečakajte, kým mandľový koláč uschne, inak ho nebudete môcť nakrájať na rovnomerné, dokonalé kruhy: jednoducho sa rozpadne. Nechajte ho len mierne vychladnúť a na dokonalé krájanie použite hliníkové vykrajovačky.

Vegánska mrkvová paštéta na sviatočný stôl

Mrkvová paštéta je taká dobrá, že môže ozdobiť každý sviatočný stôl. Podávajte na hriankach alebo krekroch posypané nasekanými bylinkami alebo mandľovými vločkami.

Vegánska mrkvová paštéta na sviatočný stôl
Vegánska mrkvová paštéta na sviatočný stôl

Na prípravu 8 porcií potrebujete:

  • 6–7 (1,5 kg) veľkých mrkiev
  • 2 (400 g) veľké cibule
  • 50 g mandľovej múky
  • 50 ml rastlinného oleja + trochu viac na pečenie
  • 5 strúčikov (25 g) cesnaku
  • 1 lyžička. semená rasce
  • 1/2 lyžičky. semená koriandra
  • 1/2 lyžičky. mletá kurkuma
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • bageta na servírovanie

1. Rúru predhrejeme na 200°C. Cibuľu nakrájame na štvrtiny. Všetku pripravenú zeleninu pokvapkáme olejom, soľou, korením a zabalíme do alobalu: každú mrkvu zvlášť, cibuľu a cesnak do 2 veľkých kusov alobalu. Pečieme 45 minút.

2. Ochlaďte zeleninu a jemne nakrájajte ťažkým nožom. Môžete použiť kuchynský robot alebo mlynček na mäso. Ale je lepšie nechať malé kúsky, aby konečným výsledkom nebolo pyré.

3. Do menšieho hrnca nalejte olej a pridajte kmín a semienka koriandra. Zohrievajte na stredne miernom ohni, kým korenie nerozvonia, asi 2 minúty. Pridajte kurkumu a odstráňte z tepla.

4. Korenie rozdrvte v oleji ponorným mixérom, pridajte soľ a korenie.

5. Nalejte pikantný olej do mrkvy, cibule a cesnaku, premiešajte. Pridajte mandľovú múku, znova premiešajte. Dajte do chladničky. Paštétu podávame studenú s toastom z bagety.

Poznámka pre hostiteľku

Mandľová múka je dôležitou zložkou konzistencie paštéty. Aby ste ušetrili peniaze, môžete si ho uvariť sami. Orechy ošúpeme a pomelieme na mlynčeku na kávu. Ak chcete, môžete namiesto mandlí použiť kešu.

Mimochodom

Môžete urobiť svoju mrkvovú paštétu pikantnú pridaním 0,5 až 1 lyžičky. feferónkové vločky spolu s kurkumou.

Fudge cukríky

Domáce fudge cukríky sú v podstate mäkké karamelky s pridanou kávou, kávovým likérom a kávovými zrnami. Milovníci kávy to určite ocenia.

Kávový fondán
Kávový fondán

Pre…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik