K receptu
Táto svetlá polievka je samotné leto! V Turecku je toho veľa druhov – polievka sa pripravuje s vývarom/vodou, s mliekom/smotanou/žĺtkom/syrom, s pridaním mrkvy/zeleru, s pridaním bulguru/rezancov/ryže a bez ničoho, aj. bez aromatických bylín. Moja verzia varenia s pridaním smotanovej omáčky, takže k názvu sa pridáva slovo „smotana“ – cremali
zložitosť: ľahko Porcie: 4 varenie: 30 min Pridať. čas: 1 hodina 20 minútKuchynský robotVareniePraženieTurecká kuchyňaVečerapolievkaVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 4 PORCIEmäsový vývar 3 šálky smotany 15-18 percent 3/4 šálky paradajky 2 ks cibuľa 1 ks tvrdý strúhaný syr 1/2 šálky paradajkový pretlak lyžička petržlenovej vňate 1/2 zväzku masla. 2 lyžice olivový olej 2 lyžice cesnak, voliteľné 2 ks kurkuma 1/2 lyžičky mletá červená soľ korenie Tabuľka hmotnosti a miery RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Varte vývar. Cibuľu nakrájame nadrobno. Chyťte cesnak. Paradajky zbavíme šupky a nastrúhame na hrubom strúhadle. V hrnci zohrejte rastlinný olej, opečte cibuľu do svetlohneda, potom pridajte paradajky, cesnak, soľ, korenie a tymian, premiešajte a na miernom ohni duste 5 minút.
Krok 2
Zahrejte vývar. Vo vysokom hrnci s hrubým dnom na miernom ohni rozpustíme maslo, pridáme múku a dobre premiešame, aby nezostali žiadne hrudky. Po minúte pridajte paradajkovú pastu, zahrievajte 2-3 minúty, kým nezhustne. Nalejte vývar do múčnych čajových lístkov a mieste.
Krok 3
Pridajte paradajky do hrnca s vývarom, premiešajte a položte na mierny oheň. Smotanu nalejte do polievky tenkým prúdom, zohrievajte 2-3 minúty a odstráňte z tepla. Ak je polievka príliš hustá, pridáme ešte vývar alebo len vodu. Pred vypnutím pridáme kurkumu, mätu, ochutíme soľou a korením.
Krok 4
Na úplný záver do polievky pridáme petržlenovú vňať a pri podávaní na tanier s polievkou pridáme syr a premiešame.